جزایر کیمن (به انگلیسی: Cayman Islands) بخشی از مستعمرات فرادریایی بریتانیا است که در دریای کارائیب قرار دارد. جزایر کیمن در ۲۴۰ کیلومتری جنوب کوبا و ۲۶۸ کیلومتری شمال غرب جامائیکا واقع شدهاست.
این جزایر را کریستف کلمب در ۱۰ مه ۱۵۰۳ میلادی کشف کرد. او این جزایر را "لاکپشتها" (به اسپانیایی: Las Tortugas) نامید. در حدود ۱۵۴۰ میلادی، نام این جزایر به کایمان تغییر یافت. واژه کایمان از caiman سوسماری که در این جزایر زندگی میکنند، نشأت گرفتهاست. کشتی کریستف کلمب پیش از رسیدن به این جزایر به شدت دچار وزش بادهای سهمگین دریایی شد. پس از فرونشستن بادها، کریستف کلمب دو جزیرهٔ کوچک را مشاهده کرد. ساحل این جزایر مملو از لاکپشت بود، به همین سبب او این جزایر را لاس تورتوگاس (Las Tortugas) در اسپانیولی به معنی «جزیرهٔ لاکپشتها» نامید. او همچنین در سواحل اطراف، کروکودیلهای دریایی را نیز مشاهده کرد. «جزیرهٔ لاکپشتها» در زبان بومیان کارائیب (Caymanas) خوانده میشود که بعدها به (Cayman) تغییر پیدا کرد. در اواخر قرن شانزدهم، پای انگلیسیها به این جزایر باز شد. با گسترش خانههای بومیان در جزیرهٔ گرند کیمن، انگلیسیها آنجا را تبدیل به شهر کردند. به علت آنکه پادشاه بریتانیا در آن زمان جرج سوم بود، شهر تازه تأسیس را جورج تاون نامیدند. جزایر کیمن در قرن ۱۸ میلادی و در نیمه اول قرن ۱۹ میلادی زیر نظر بریتانیای کبیر اداره میشد. در سال ۱۸۶۳، ادارهٔ این جزایر از سوی بریتانیا به جامائیکا دیگر مستعمرهٔ آن زمان بریتانیا واگذار شد. در سال ۱۹۵۹ میلادی جزایر کیمن به فدراسیون جزایر هند غربی منضم شد. در سال ۱۹۶۲ و با استقلال جامائیکا، این فدراسیون فروپاشید و جزایر کیمن بار دیگر مستقیمأ زیر نظر بریتانیا قرار گرفت. جزایر کیمن در سال ۱۹۹۴ به علت آنچه که سازمان FATF، رها کردن سیاست مبارزه با پولشویی توسط جزایر کیمن نامید در لیست سیاه این سازمان قرار گرفت. ولی در سال ۲۰۰۱ میلادی و با اعمال نفوذ بریتانیا، نام جزایر کیمن از این لیست پاک شد. پایتخت جزایر کیمن، شهر جرجتاون است. شهر جرجتاون، حدود ۳۰ هزار نفر جمعیت دارد. کل مساحت این جزایر ۲۶۴ کیلومتر مربع است. جزایر کیمن متشکل از سه جزیره است. این سه جزیره به ترتیب مساحت عبارتاند از: گرند کیمن با ۱۹۷ کیلومتر مربع، کیمن براک (Cayman Brac) با ۳۸ کیلومتر مربع و لیتل کیمن (Little Cayman) با ۲۸٫۵ کیلومتر مربع.نژاد ۴۰ ٪ ساکنان جزایر کیمن دورگهٔ سیاه و سفید، ۲۰ ٪ سیاه، ۲۰ ٪ سفید و ۲۰ ٪ نیز سایر گروههای نژادی است. ادیان رایج در این جزایر شامل، کلیسای متحد (پرسبیتریانها یا پیروان مسایخ کلیسای پروتستان و کانگریگیشنها)، انگلیکان، باپتیست، کلیسای خدا، پروتستان و کاتولیک هستند.از مهمترین صنایع در جزایر کیمن میتوان به گردشگری و بانکداری اشاره کرد.
اولین ساکن دائمی این جزایر آیزاک بودن Isaac Bodden نام داشت. او در حدود سال 1661 در گرند کیمن متولد شد. انگلیس در سال 1670 کنترل این جزایر را به همراه جامائیکا به دست گرفت. در همان سال اسپانیایی ها به فرماندهی مانوئل ریبیرو پردال Manuel Ribeiro Pardal به یک کشتی صید لاک پشت حمله کردند. از سال 1734 بردگان در این جزیره حضور پیدا کردند و برده داری آغاز گردید تا سال 1833 ادامه داشت. در 22 ژوئن 1863 ، این جزایر به کلنی جامائیکا ملحق شد تا سال 1962 زیرنظر این مستعمره اداره می شد. در سال 1962 جامائیکا از انگلستان مستقل شد اما جزایر کیمن در استعمار انگلیس باقی ماند و حال یک سرزمین فرادریایی در این کشور حساب می شود.
سالانه در حدود دو میلیون گردشگر به جزایر کیمن سفر میکنند. بیشتر آنها مسافران کشتیهای کروز هستند که چند ساعتی را در این جزایر به شنا و تفریح در ساحل، خرید و تفریحات مشابه میگذراند، قبل از این که از این منطقهی بندری عبور کنند. برخی از گردشگران در سواحل مشهور این جزایر از اقامتگاههای چندمنظوره و کامل استفاده میکنند و چند روزی اقامت میکنند. تعداد کمی از گردشگران هم ماجراجویی در این جزایر را انتخاب میکنند و به جاذبههایی سر میزنند که گردشگران زیادی از کنار آنها ساده میگذرند. جزایر کیمن یک منطقه با فرهنگهای گوناگون است و تقریبا نیمی از جمعیت آن را افرادی تشکیل میدهند که از سایر نقاط دنیا به این جزایر نقل مکان کردهاند. با وجود اضافه شدن فرهنگها و مردم جدید به این منطقه، جزایر کیمن هنوز هم فرهنگ غنی محلی خود را حفظ کرده است. به خصوص در مناطقی مثل بادن تاون (Bodden Town)، ایست اند (East End) و کیمن براک (Cayman Brac). در این جزایر زیبا و دیدنی میتوانید از گشت و گذار در جنگلهای انبوه، تماشای حیات وحش متنوع و پرندگان مختلف، غارهای اسرارآمیز و سواحل بکر لذت ببرید. غواصی کردن تنها یکی از تفریحات جذاب در این جزایر است. با غواصی در آبهای اطراف این جزایر، گنجینههای زیر آب و دنیای رنگارنگ آن را تماشا خواهید کرد. جاذبههای طبیعی منحصربه فرد و مهماننوازی و رفتار گرم و صمیمانهی اهالی این جزایر، سفر خوشی را برای شما رقم میزند.
هر شخصی که حداقل 8 سال اقامت قانونی در جزایر کیمن داشته باشد اما بیش از 9 سال به طول نکشد می تواند واجد شرایط اقامت دائم در این جزیره باشد. آنها همچنین می توانند برای همسر و فرزندان تحت تکفل خود درخواست اقامت دائم را داشته باشند. متقاضیان بایستی هزینۀ 1000 دلار جهت تشکیل پرونده در زمان ارائه درخواست اقامت دائم برای جزیره کیمن پرداخت کنند. این هزینه قابل استرداد نیست. به نقل از WORC، مبلغ قابل پرداخت برای افراد تحت تکفل 400 دلار به ازای هر شخص برای جزیره کیمن می باشد.
این جزایر در دریای کاراییب قرار دارند و قله های رشته کوهی زیردریایی به نام کیمن رایج Cayman Ridge هستند. این جزایر در شمال غربی دریای کاراییب ، شرق کوینتانا رو Quintana Roo (ایالت مکزیک)، شمال شرقی کشور کاستاریکا ، جنوب کوبا و غرب جامائیکا قرار دارند.
گونه های پستانداران این جزیره شامل آگوتی آمریکای مرکزی Central American agouti و هشت گونه از خانواده خفاش ها می باشند. حداقل سه گونه از جوندگان در حال انقراض در جزیره قبل از ورود انسان ها وجود داشتند. جانوران دریایی این جزیره شامل: تارپون ها Tarpon ، گل آذین ماهی سانان Atheriniformes، فرشته ماهی فرانسوی French angelfish و اسفنج بزرگ کاراییب Giant barrel sponge می شود. نهنگ های این جزایر نیز از گونه های نهنگ غاز منقار Cuvier's beaked whale، نوک نهنگ بلنویل Blainville's beaked whale و نهنگ عنبر Sperm whale می باشند.
پرنده های این جزایر نیز شامل دو گونه از طوطیان آمازون می باشد. آمازون کوبایی Cuban amazon که در حال حاضر فقط در کیمن براک یافت می شود و طوطی بزرگ کیمن Grand Cayman parrot که بومی این جزایر است. از دیگر جانداران مهم این جزیره می توان به ایگوانای آبی Blue iguana اشاره کرد که بومی این جزایر است و در معرض انقراض.
جزایر کیمن دارای آب و هوای مرطوب و خشک گرمسیری است ، یک فصل مرطوب از ماه می تا اکتبر و یک فصل خشک که از نوامبر تا آوریل ادامه دارد از خصوصیات آب و هوایی جزایر کایمن است. یکی از خطرات طبیعی عمده این جزایر طوفان های استوایی است.
زبان رسمی این جزایر انگلیسی است و لهجه انگلیسی مردم آن مخلوطی از گویش های ولزی ، اسکاتلندی و انگلیسی است. برخی از اهالی این جزایر نیز به زبان اسپانیایی صحبت می کنند زیرا مهاجرانی از کشورهای اسپانیایی زبان اطراف مثل هندوراس ، کوبا ، کلمبیا ، نیکاراگوئه و جمهوری دومنیکن هستند. 5 درصد از ساکنان نیز به زبان فیلیپینی مسلط هستند.
اقتصاد جزایر کیمن بر اساس خدمات مالی و توریسم بنا شده است و 60 درصد از تولید ناخالص داخلی آنها را تشکیل می دهد. نرخ پایین مالیات این جزایر باعث شده تا پناهگاهی مالیاتی برای شرکت ها و اشخاص شود. 100،000 شرکت در این جزایر ثبت شده است حتی بیشتر از جمعیت مردم آن. عوارض واردات از 5 تا 22 درصد اخذ می شود و تنها کالاهایی که شامل معافیت مالیاتی هستند کتاب ، دوربین ، طلا و عطر می باشد.
یکی از مهمترین جاذبه های توریستی این جزایر ، ساحل سون مایل Seven Mile است که در جزیره گرند کیمن قرار داشته و تعداد زیادی هتل و استراحت گاه در خود دارد. اماکن تاریخی مثل قلعه پدرو سنت جیمز در شهر ساوانا نیز در این جزیره طرفداران و توریست های خودش را دارد. در هر سه جزیره این مجمع الجزایر غواصی صورت می گیرد. غواصی یکی از راه های جذب گردشگر برای کیمن می باشد.
جزایر کیمن یک سرزمین فرادریایی در کشور انگلستان است و یکی از سرزمینهای غیرخودگردان سازمان ملل متحد به شمار می آید. یک پارلمان با 19 کرسی در این جزایر با انتخاب مردم به امور اجرایی می پردازند که دو عضو هم بدون حق رای توسط فرماندار انتخاب می شود تا تعداد اعضا به 21 عضو برسد. از سال 2000 ، دو حزب مهم سیاسی رسمی وجود دارد: حزب دموکراتیک کیمن (CDP) و جنبش مترقی خلق (PPM).
فوتبال همانند اکثر نقاط جهان ، در این کشور نیز از محبوب ترین ورزش ها به شمار می آید و تیم ملی فوتبال جزایر کیمن عضویت فیفا را دارد و در مسابقات انتخابی جام جهانی و مسابقات قاره ای شرکت می کند. فدراسیون بسکتبال جزایر کیمن در سال 1976 به فیبا پیوست و اولین بار در 2011 در مسابقات بسکتبال کاراییب حضور پیدا کرد. راگبی نیز یک ورزش در حال توسعه در این جزایر می باشد. کریکت ، اسکواش ، فریزبی و اتومبیلرانی نیز در این جزیره رواج دارد.
..........................................
آرشیو