تاریخ موسیقی ایران ستاره های زیادی را به خود دیده است. در این مقاله ده ستاره ی خاص موسیقی ایران که صدای شگفت انگیز آنها شهره ی خاص و عام است معرفی می گردند.
10 _ استاد فرهاد :
فرهاد مهراد در ۲۹ دی ماه ۱۳۲۲ در تهران به دنیا آمد .وی از خوانندگان صاحب نام راک ایرانی بود که نخستین آلبوم راک اند رول انگلیسی ایران را منتشر کرد .
آنچه که او را از دیگر خوانندگان هم نسلش متمایز میکند، خواندن ترانههای اجتماعی است که در آثار موسیقی او متبلور شده است. این عنصر در مضامین تمامی ترانههای او کاملاً به چشم میخورد. در سال ۱۳۴۸ توسط اسفندیار منفردزاده که در آن زمان به دنبال صدای جدیدی برای ترانهٔ «مرد تنها» (با آهنگی از خودش و شعری از شهیار قنبری) برای فیلم رضا موتوری (به کارگردانی مسعود کیمیایی) بود انتخاب میشود و پیشگام از خوانندگان دیگر، سرآغازی برای اجرای ترانهای نوین با مضمونی اجتماعی در اوّلین موسیقی متن فیلم میشود.
9 _ بانو مهستی :
افتخار دده بالا با نام هنری مهستی (زاده ۲۵ آبان ۱۳۲۵ – درگذشت ۴ تیر ۱۳۸۶) در کرمانشاه زاده شد.خواننده ایرانی موسیقی سنتی و پاپ ایرانی و خواهر خوانندهٔ ایرانی هایده است. او با عناوینی چون بانوی آواز گلها و دلها یاد می شود.مهستی از خوانندگان موسیقی اصیل و همچنین پاپ ایرانی است. وی در نوجوانی استعدادش برای خوانندگی توسط پرویز یاحقی کشف شد. خواهر او نیز یکی از بزرگترین خوانندگان درگذشته موسیقی پاپ ایران یعنی هایده است. هایده از مهستی بزرگتر بود، اما مهستی زودتر از خواهر خود پا در وادی هنر گذاشت. وی نام خود را از مهستی گنجوی شاعره ایرانی وام گرفته بود.
8 _ استاد ابراهیم حامدی (ابی) :
ابراهیم حامدی (زادهٔ: ۲۹ خرداد ۱۳۲۸ در تهران) مشهور به ابی خوانندهٔ موسیقی پاپ ایرانی است. او دارای صدایی از جنس تنور است و در سبکهای مختلف موسیقی صاحب اثر است. او اولین بار در کاخ جوانان جنوبی به روی صحنه میرود. تجربهٔ اولین اجرای رسمی ابی از زبان خودش شنیدنی است. آنطور که وی در مصاحبهای نقل کرده است در اولین اجرا از فرط استرس، نیمی از بدنش کاملاً بیحس شده و اصطلاحاً به خواب میرود. او این واقعه را جزو خاطرات تلخ اما فراموشنشدنی خود ذکر کرده است. در سال ۱۳۸۱ سیاوش قمیشی در پی تهیه و اجرای آلبوم شب نیلوفری برای ابی دچار اختلاف نظراتی با ابی شد که نهایتاً منجر به قطع همکاریهای این دو هنرمند شد.
7- استاد سیاوش قمیشی :
سیاوش قمیشی متولد 21 خرداد ماه ، سال 1324 در دزفول خوزستان، آهنگساز و خواننده سرشناس ایرانی مقیم لس آنجلس است.سیاوش قمیشی تا کنون 18 آلبوم موسیقی و 15 تک آهنگ منتشر کردهاست.سیاوش قمیشی اولین هنرمند ایرانی است که توانسته است هر چهار رکن ترانه، آهنگ، تنظیم و خوانندگی یک آهنگ را خود به تنهایی انجام بدهد. او بعنوان پایه گذار سبک موسیقی ترنس در ایران شناخته می شود. تنها فرزند او علیرضا قمیشی خواننده مقیم ایران هست. از آهنگ های مشهور وی میتوان به پرنده مهاجر ، فرنگیس ، پاییز و بسیاری دیگر نام برد.
6 - استاد معین :
نصرالله معین جعفرآبادی معروف به معين در سال 1330 در شهرستان نجف آباد واقع در استان اصفهان در خانواده اي کاملا مذهبي و از نظر مالي در سطح متوسط و در خانواده ای ۱۳ نفره همراه با ۳ برادر و۷ خواهر بزرگ شد. او در دوران نوجواني اشعار و غزليات شعراي بزرگ را با لحني زيبا ميخواند. او در همان دوران با دوستان خود در مجالس شادماني برنامه هاي بسياري در شهر خود و ديگر شهرهاي استان اصفهان اجرا ميکرد. در سن ۱۸ سالگی نزد استادان موسیقی ایرانی همچون تاج اصفهانی و حسن کسایی به یادگیری دستگاه های آواز ایرانی پرداخت. وی از سال ۱۳۴۹ تا ۱۳۵۷ در رادیو اصفهان شروع به فعالیت کرد. بدلیل اینکه معین در تمام آهنگ های خود از عینک آفتابی استفاده می کنم مدتها تصور می شد وی نابینا می باشد، اما وی کاملا بیناست و فقط یکی از چشمان او بخاطر صدمه دید عصبی غیر متعادل پلک می زند.
5 - بانو هایده :
معصومه دده بالا با نام هنری هایده، (۲۱ فروردین ۱۳۲۱ – ۳۰ دی ۱۳۶۸) خواننده ایرانی با صدای کنترآلتو است که بیست و یک سال در زمینه موسیقی دستگاهی و موسیقی پاپ ایرانی فعالیت داشت. خواهر کوچک تر او، مهستی نیز از خوانندگان معروف ایرانی است که حدود سه سال پیش از هایده خوانندگی را آغاز کرد. هایده، آنگونه که خود به کرات در چندین مصاحبه متذکر شده است، تحت تاثیر صدای پر قدرت و شیوه آوازخوانی دلکش، خواننده صاحب سبک و بلند آوازه ان دوران، روی به عالم موسیقی آورد .
4 - بانو حمیرا :
پروانه امیرافشاری در ۱۳۲۳در تهران به دنیا آمد. وی از خانواده بانفوذ و سرشناس امیرافشاری که اصالتی آذری دارند می باشد. پدر وی با آگاهی از خوانندگی دختر خود وی را از خانه طرد و از ارث محروم می کند. بعد از آن وی مدتی را در خانه پسرعمویش که همسر وی هما میرافشار ترانه سرای معروف بود به سر برد تا آنکه با استاد پرویز یاحقی ازدواج می کند. صدای حمیرا قابلیت سوبرآنو از ابتدا تا اوج را دارد که از کمیاب ترین نوع صداها می باشد .
3 - استاد حبیب محبیان :
حبیب در ۴ مهر ۱۳۳۱ در شمران تهران بهدنیا آمد. در خانوادهٔ او، برادرانش نیز به موسیقی علاقه داشتند اما تنها خود حبیب به موسیقی حرفهای روی آورد. روزی همسر حبیب در خیابان پایش پیچ میخورد و به علت آنکه فرزندش را در آغوش داشته به زمین میافتد و در بیمارستان به دلیل حساسیت به آمپول پنیسیلین در عرض چند دقیقه فوت میکند. تقریباً همزمان با فوت همسر حبیب، مادر او نیز، بهعلت حملهٔ قلبی فوت میکند و این حوادث باعث میگردد که در اولین آلبومش یعنی «مرد تنهای شب» که در سال ۱۳۵۶ انتشار یافت بیشتر آهنگها را بهیاد آنها بخواند. وی از معدود خوانندگانی است که در اجرای آهنگها از گیتار دوازده سیم استفاده میکند. از معروفترین آهنگ های او میتوان شهلا ، مرد تنهای شب و خرچنگ های مردابی را برشمرد.
2 - استاد داریوش اقبالی :
داریوش اقبالی متولد ۱۵ بهمن ۱۳۲۹ در تهران، اصالتا اهل میانه (آذربایجان شرقی) است و سال های اولیه زندگی خود را در میانه و کرج سپری کرده است، به گفته خود، او با موسیقی بزرگ شده است و بخصوص به ترانه های آذری تعلق خاطر دارد و تابحال سه بار ازدواج کرده است . در ۱۳۴۹ با حسن خیاط باشی (کارمند رادیو و تلویزیون ملی ایران) آشنا شد و همین آشنایی موجب ورود رسمی او به موسیقی حرفه ای شد در همین سال او در سن ۲۰ سالگی با ترانه به من نگو دوست دارم با آهنگسازی ترانه سرا و آهنگساز جوان درویش مصطفی جاویدان به شهرت رسید.
1 - استاد محمدرضا شجریان :
محمدرضا شجریان (زادهٔ ۱ مهر ۱۳۱۹ مشهد) موسیقیدان، آهنگساز، خواننده و خوشنویس اهل ایران است. استاد محمدرضا شجریان از برجستهترین هنرمندان موسیقی سنتی ایرانی است و آلبومهای بسیاری را در این زمینه منتشر کرده است. استاد شجریان به دلیل نوع صدا و سبک مخصوص به خود و تصنیفهای ملی میهنی که اجرا کرده، شناخته میشود و شهرتی در سطح جهانی دارد.سایت انجمن آسیا استاد محمدرضا شجریان را پرآوازهترین هنرمند موسیقی اصیل ایرانی، روزنامهٔ ونکوور سان او را یکی از مهمترین هنرمندان موسیقی جهان و همچنین رادیوی عمومی ملی (NPR) در سال ۲۰۱۰ استاد شجریان را یکی از ۵۰ صدای برتر جهان معرفی کردهاست. استاد شهرام ناظری و استاد ایرج بسطامی از مشهورترین شاگردان وی میباشند.
در پایان ذکر این نکته ضروریست که موسیقی ایران صداهای بی نظیر بسیار زیادی به خود دیده که ذکر نام همه آنها نیاز به ده ها مقاله خواهد داشت . اساتیدی چون عارف ، مرجان ، دلکش ، ستار ،اندی، مازیار ، شادمهر ، شکیلا ، بنان ، آغاسی ، عهدیه ، استاد نوری ، بسطامی و پوران تنها بخشی ازین نام ها میباشند.
لینک قسمت دوم