اختصاصی طرفداری- موج نگرانی های ایجاد شده در ایران پیرامون ویروس کرونا و صدالبته حجم زیاد پرسش های کاربران ما را به این فکر داشت تا در مطلبی به بررسی ابعاد این ویروس بپردازیم.
همانطور که احتمالاً پیش از این هم شنیده اید، کرونا در لاتین به معنای تاج است. کرونا ویروس به خانواده ای از ویروس های تاج داران گفته می شود. بیماری کرونا 2019 (COVID-19) در حقیقت نسل جدیدی از این خانواده است. ویروس RNA داری که شیوع آن از ووهان چین آغاز شد و لحظه به لحظه دامنه حملات خود را به نقاط مختلف جهان افزایش می دهد. این ویروس دوره کومون یا نهفتگی 2 تا 14 روزه دارد. پس اگر نشانه های این باری را فعلاً ندارید دلیلی نمی شود که پاک پاک باشید.
کرونا چگونه سر از انسان در آورد؟
نمی توان فعلاً جواب را با قطعیت گفت. اما اکثر پزشکان متخصص و کارشناسان معتقدند که ریشه این بیماری به خفاش مربوط می شود. اما این جاندار به تنهایی این ویروس را پیشرفت نداده و در این بین جانداران واسطه ای مانند مار در پیشرفت این ویروس نقش داشته اند تا در نهایت با کمک جهش های بوجود آمده در RNA این ویروس حالا به تیتر یک اخبار جهان مبدل شود.
علائم ویروس کرونا چیست؟
اصلی ترین دشمن کرونا، سیستم ایمنی بدن است. چه بسا شما سیستم ایمنی قدرتمندی داشته و حتی به کرونا مبتلا شده باشید، اما به لطف سیستم ایمنی بدن خود هیچ نشانه خاصی را مشاهده نکرده باشید و حتی درمان شده باشید. اما به طور کلی چند نشانه برای این بیماری را می توان ذکر کرد که آن ها نیز چندان تفاوتی با دیگر هم خانواده هایی نظیر آنفلونزا یا سرما خوردگی ندارند. از تب شدید، احساس ناراحتی از ناحیه قفسه سینه، سرفه های مکرر، احساس خستگی، بی اشتهایی از عوامل شایع این بیماری نام برده می شود. در مراحل بعدی نشانه هایی نظیر لودرد، آبریزش بینی، درد عضلانی دیده می شوند که خب خودتان خوب می دانید در آنفلونزا و سرماخوردگی نیز ممکن است گریبان گیرتان شود. با داشتن این علائم لزوماً مبتلا به کرونا نیستید. تنها راه حل قابل اطمینان انجام آزمایشات لازم است که آن هم به خاطر مراحل متعددی که دارد 48 ساعت حداقل زمان می برد.
نکته مهمی که در این بین پیش می آید توهم ویروس کرونا است. مراجعه های بیهوده بیمارستان جز این که خود را به منبع آلودگی نزدیک می کنید، منفعتی ندارد. موردی را شنیدم ام که به خاطر سفر 4 ماه پیش خود به قم و بدون علائم خاصی از بیماری، حاضر بود در قرنطینه بیمارستان بستری شود! نزدیک به بیمارانی که شاید مبتلا بودنشان قطعی به نظر برسد. تنها موقعی به دکتر مراجعه کنید که سرفه، تب و مشکلات تنفسی شدید دارید.
میزان کشندگی این ویروس چقدر است؟
پیش از هر چیزی باید بدانید که این ویروس با قشر جوان بدون بیماری زمینه ای چندان کاری ندارد. حتی مورد خاصی از بیماری در کودکان زیر 9 سال مشاهده نشده است. قشر بالای 50 سال و افراد دارای بیماری زمینه ای عمدتاً در محدوده خطر جدی قرار دارند. افراد مبتلا به سرطان، هایپرتنشن، ایدز، هپاتیت، دیابت و خلاصه هر نوع بیماری زمینه ای که به موجب آن سیستم ایمنی بدن تضعیف شده باشد، باید بیشتر از هر کسی مراقبت کنند. این را فراموش نکنید که ویروس کرونا در مقایسه با آنفلونزا و سارس به شدت ضعیف تر و کم خطر تر است. همانطور که می دانید تلفات چند ماه پیش کشورمان بعد از شیوع آنفلونزا بیشتر از آمار فعلی در خصوص کرونا بود.
اما برگردیم سراغ خود پرسش، میزان کشندگی میانگین ویروس کرونا 2.8 درصد است. برای قشر جوان این درصد حتی به کمتر 0.5 می رسد. اما مهم ترین معضل برای این قشر ناقل بودن آن ها برای گروه های سنی خطرناک تر است. آمار کشندگی ویروس بسیار کمتر از هم نوعانی نظیر سارس، آنفلونزا H1N1 و زیکا است. اما دلیل بولد شدن این بیماری را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
راه های انتقال و دلایل این که چرا ویروس کرونا تا این حد پراهمیت شده است
راه های انتقال کرونا را احتمالاً خوب می دانید. انتقال از طریق قطره های ریز تنفسی آلوده. اما شاید مهم ترین دلیل این که کرونا بیشتر از همتایان خود انتقال پیدا می کند این باشد که دوام و سرعت انتقالش در سطوح عادی(نه از طریق سرفه، عطسه و یا روبوسی) باشد. کرونا عمدتاً تا 48 ساعت می تواند برروی سطوح مختلف از جمله هر وسیله لمس کردنی فعال بماند. این شاید شاه کلید ویروس باشد. از طرفی سرفه ها و عطسه های بدون رعایت هم که در راه های انتقال این بیماری جای خود را دارد.
چه کنیم که به کرونا مبتلا نشویم
ما به شما یک شاه کلید می دهیم. شستن اصولی دست ها. دست ها را حداقل 30 ثانیه بعد از هر تماسی که به نظرتان پرخطر است بشویید. اگر بیرون از منزل رفته اید و دستتان با موارد مشکوکی تماس داشته است، هرگز به دنبال دست زدن به چشم, بینی و حتی گوش خود نباشید. پر واضح است عدم دست دادن با دوستان و آشنایان و لمس کردن مکان های عمومی تر نظیر ATM ها و میله های مترو و اتوبوس را نباید فراموش کنید. گوشی های همراه خود را دریابید. بعد از شستن دست ها اولویت را روی آن بگذارید. استفاده از پدهای الکلی و محلول های ضدعفونی برای تمام سطوح گوشی ضروری به نظر می رسد. سعی کنید نزدیک به لباس هایی که بیرون از منزل استفاده می کنید نخوابید. آن ها را در قسمت جداگانه ای از اتاق خواب خود قرار دهید.
سوالی که به کرات مطرح می شود، لزوم استفاده از ماسک هاست. راستش را بخواهید اگر آلوده نباشید ماسک چندان توفیقی برای شما ندارد. مگر در فاصله های کمتر از یک متر با افراد مشکوک. فلذا استفاده از ماسک در محیط های پرتردد با فضای کم نظیر مترو، اتوبوس، تاکسی و... ضروری به نظر می رسد. اما برای غیر از این ها شاید چندان امتیاز مثبتی نداشته باشید. این جمله را خیلی جدی بگیرید؛ شستن دست ها حداقل 30 ثانیه!
گلوی خود را مرطوب نگه دارید. اگر خشک باشد احتمال اینکه ویروس بتواند سیستم تنفسی شما را هدف قرار دهد بیشتر می شود. اما اگر گلوی شما مرطوب باشد این فرصت را به اسید معده می دهید که وارد گود مبارزه با کرونا شود. کرونا ویروس به شدت باهوشی است. دقیقاً مانند ایدز. آن ها به خوبی می توانند سیستم ایمنی بدن را دور بزنند و تنها راه مطمئن این است که اجازه خودنمایی و ورود به بدن را به آن ها ندهید.
کرونا درمان خاصی دارد؟
هنوز داروی کامل و خاص کرونا وارد مراحل بهره برداری نشده است و تنها اخباری صرفاً از آزمایشگاه های سراسر دنیا به گوش می رسد. اما فعلاً کاری که در کشورهای مختلف برای درمان انجام می شود، استفاده از داروهای خاص بیماری هایی نظیر ایدز و حتی ابولا و سارس است. وزارت بهداشت چین تاکید کرده که به مراحل خوبی در داروی خاص این بیماری نزدیک شده است اما تا این جای کار حتی با داروهای ذکر شده شماری از بیماران بهبود یافته اند.
آیا با آمدن موج گرما ویروس ضعیف می شود؟
جواب احتمالاً مثبت خواهد بود. کرونا در حال حاضر دوره فعال 48 ساعته دارد. در صورتی که گرما وارد کار شود این مدت زمان به کمتر از 5 دقیقه خواهد رسید. طبیعتاً این مورد تاثیر شگرفی برروی کاهش شیب افزایش مبتلایان خواهد داشت اما همچنان می تواند به قوت خود خطرناک باشد.