طرفداری- مچ پا متشکل از مجموعه متراکمی از لیگامنتها، تاندونها، عضلات و استخوانهاست. باوجود اینکه مچ پا به قدر کافی برای تحمل وزن بدن استحکام دارد اما همچنین میتواند حتی حین انجام فعالیتهای کم فشار چون پیاده روی باعث بروز مصدومیت و گز گز کردن شود.گز گز کردن پا میتواند باعث ناتوان شدن کل بدن شود و به همین خاطر مهم است بدانیم دلیل بروز این دردها چیست و چگونه میتوان باعث تسکین آنها شد.
علائم
ممکن است در بخش داخلی یا خارجی یا هر دو طرف مچ پای خود متوجه گز گز کردن آن ناحیه شوید. همچنین ممکن است از ناحیه تاندون آشیل، تاندونی که پاشنه پا را به عضلات پایینتر پای شما متصل میکند، این حس را تجربه کنید. میزان گز گز کردن میتواند خفیف تا شدید باشد. ممکن است در ابتدای پیادهروی، این درد بدتر شود و در ادامه کمتر شود. علائم اضافه این مسئله شامل سست شدن، تغییررنگ پوست، حساسیت، درد، گرما، کبودی یا سختی در حرکت یا راه رفتن است.
دلایل
رایجترین حالت این آسیبدیدگی کار کشیدن مکرر از پاها، حین ورزش کردن است. استفاده بیش از حد از عضلات، تاندونها، لیگامنتهای مچ پا طی پیادهرویهای طولانیِ بدون استراحت، ممکن است باعث شود مچ پاها گز گز کند و دچار درد مزمن شود. در صورت کشیده شدن یا فشار آمدن به عضلات یا لیگامنت مچ پا در شرایط نامتعادل و لغزش، ممکن است چنین دردی به سراغ شما بیاید. برخی شرایط پزشکی مثل مصدومیت تاندون آشیل، نقرس یا آرتروز هم ممکن است باعث گز گز کردن مچ پا حین قدم زدن شود.
راههای درمان
به مچ پای خود به مدت 48 ساعت استراحت دهید. مچ پایخود را با یک باند یا کش الاستیک (کشسان) بپوشانید تا آن را بیحرکت کنید. این حرکت به متوقف شدن گز گز کردن پا و جلوگیری از آسیب دیدگی دوباره کمک میکند. به مدت 15 دقیقه روی مچ پای خود کیسه یخ بگذارید و هر 15 دقیقه، سه بار این حرکت را تکرار کنید. با بالا گرفتن پای خود و گذاشتن آن روی چند بالش، درد، التهاب و گز گز کردن پاها را درمان کنید. برای کنترل کردن علائم این درد، میتوانید از داروهای بدون نسخه مثل استامینوفن و ایبوپروفن استفاده نمایید. اگر به داشتن علائمی چون نقرس یا تاندونیت مشکوک هستید، به پزشک مراجعه نمایید.
استفاده از یخ میتواند به آرام شدن دردهای مچ پا و گز گز کمک کند
جلوگیری
با گرم کردن به وسیله نرمشکردن یا فعالیتهای هوازی سبک پیش از فعالیت روزانه پیاده روی خود، از بروز گز گز کردن و درد در ناحیه مچ پای خود جلوگیری کنید. پیش از شروع پیاده روی و پس از اتمام، مچهای پای خود و انگشتان را تکان دهید. کفشهای طبی و انعطاف پذیر بپوشید که پاشنه کوتاهی داشته باشد. با تمرینات دیگری چون شنا و دوچرخه سواری دو الی سه بار در هفته، از بروز آسیب دیدگیها جلوگیری کنید.