رابرت کخ یکی از سرشناسترین دانشمندان علم پزشکی و میکروبشناسی است. از مطالعات او بهعنوان پایه و اساس علم میکروبشناسی یاد میشود.
رابرت هاینریش هرمان کخ، پزشک و میکروبشناس مشهور آلمانی بود. او بهعنوان پدر علم میکروبشناسی شناخته میشود. کخ توانست عامل بیماریهای همچون سل، وبا و سیاهزخم را کشف کند. این دانشمند بزرگ با انجام آزمایشات تجربی روی نمونههای انسانی، عوامل بیماریهای عفونی را کشف میکرد.
رابرت کخ، فناوریها و تکنیکهای مطالعه روی میکروبها را تدوین کرد و بهبود داد و اکتشافات زیادی هم در زمینهی سلامت عمومی داشت. یکی از برجستهترین نتایج تحقیقات او با عنوان «شاخصهای کخ» شناخته میشود. این شاخصها، میکروارگانیزمهای خاص را به بیماریها مرتبط میکنند و امروزه بهعنوان قوانین طلایی میکروبشناسی استفاده میشوند.
رابرت کخ در سال ۱۹۰۵ به خاطر کشفیاتش در مورد بیماری سل، جایزهی نوبل پزشکی را دریافت کرد. انستیتوی تحقیقاتی کخ نیز یکی از مؤسساتی است که توسط این پزشک ماندگار تأسیس شد. هدف اصلی مؤسسهی کخ، انجام تحقیقات پزشکی و میکروبشناسی و همچنین جلوگیری از شیوع بیماریها است. این مؤسسه در برلین و ورنیگهروده شعبه دارد و یکی از زیرمجموعههای اصلی وزارت بهداشت آلمان است.
تولد و تحصیل
رابرت کخ در ۱۱ دسامبر سال ۱۸۴۳ در شهر کلاوستال ایالت نیدرزاکسن آلمان به دنیا آمد. پدر او، هرمان کخ، معدنچی بود و مادرش، ماتیلد بیوواند نام داشت. رابرت پیش از ورود به مدرسه در سال ۱۸۴۸، خواندن و نوشتن را آموخته بود و از همان سنین کودکی خود را پیشگام و مشتاق در کسب علم و همچنین سفر کردن نشان میداد.
رابرت کخ در سال ۱۸۶۲ از دبیرستان فارغالتحصیل شد و ابتدا به مطالعهی علوم فلسفه علاقه نشان داد. اما پیشنهاد مدیر مدرسه به والدینش باعث شد که او برای مطالعهی رشتهی علوم طبیعی به دانشگاه گوتنگن آلمان برود. او پس از سه ترم تحصیل در این رشته، مسیر تحصیلی خود را به پزشکی تغییر داد. رابرت از روش تدریس علوم طبیعی ناامید بود و بعلاوه معتقد بود که با فعالیت در علم پزشکی نیز میتوان علوم طبیعی را آموخت. کخ در دوران تحصیلات دانشگاهی با شوق و اشتیاق فراوانی به مطالعهی علم پزشکی می پرداخت. پس از پنج ترم تحصیل در این رشته، یاکوب هنله (از پزشکان برجستهی آن زمان) به او پیشنهاد داد که در پروژهی تحقیقاتی اعصاب رحم با او مشارکت کند. در آن زمان، بحث و مجادله در مورد یافتههای لوئی پاستور در زمینهی تخمیر و نقض نظریهی تولید خلقالساعه داغ بود.
کخ ابتدا به تحصیل در علوم فلسفه علاقهمند بود
از ترم ششم تحصیل، رابرت کخ مطالعاتش را در مؤسسهی فیزیولوژیکی آلمان و با تمرکز روی عوامل ترشح سوکسینیک اسید (یکی از ترکیبات واسطهی تشکیل اسید سیتریک که در متابولیسم میتوکندری نیز تأثیر دارد)، ادامه داد. این تحقیقات اساس پایاننامهی او را تشکیل میدادند. در نهایت رابرت کخ در سال ۱۸۶۶ و با دریافت مدرک ممتاز در رشتهی پزشکی از دانشگاه فارغالتحصیل شد.
شروع فعالیت کاری
پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه، رابرت کخ به مدت ۶ ماه در برلین به مطالعات پزشکی پرداخت. او در آنجا تحت تأثیر مطالعات رودولف فیرخو از پزشکان برجستهی آن زمان قرار گرفت. سپس مدتی بهعنوان دستیار در بیمارستان هامبورگ مشغول به کار بود و در نهایت به لانگنهاگن رفت. لانگنهاگن دهکدهای کوچک در نزدیکی هانوفر بود که از کودکان عقبمانده در آنجا نگهداری میشد. آزمایشات تجربی در این منطقه آزاد بود. کخ با کار در آن مؤسسه توانست به موفقیتهای اولیه دست یافته و پس از خرید اسب و یک آپارتمان بزرگ، ازدواج کند.
کخ در دو سال بعدی با مشکلات متعددی از جمله بحرانهای مالی مواجه شد. او در نهایت در شهر راکویتز سکنی گزید و در آنجا به موفقیتهای متعددی دست یافت؛ اما در نهایت این موفقیتها با وقوع جنگ فرانسه و پروس متوقف شد.
رابرت کخ از سال ۱۸۷۰ بهعنوان جراح داوطلب در جنگ فرانسه و پروس مشغول به کار بود. علاوه بر این، او بهعنوان پزشک در منطقهای به نام والشتن (که اکنون در لهستان قرار دارد) مشغول به کار بود. فعالیت در این منطقه ۸ سال به طول انجامید و در این سالها، کخ به شهرتی در میان ساکنین شهر دست یافت و بهمرور برای رسیدن به شهرت جهانی آماده میشد.
منبع:www.zoomit.ir