همان طور که میدانید این روزها در سایت های فیلم و سریال.. ریلیز ها و انکود های مختلفی از سورس فیلم و سریال های ساخته شده انتشار پیدا می کند که خیلی از این نسخه ها و کیفیت ها برای ما نا اشنا هستند در این مطلب به انواع کیفیت و نسخه های فیلم ها می پردازیم.
سورس
سورس به معنای منبع است و در اصطلاح به فایل های اصلیِ منتشر شده هر فیلم و سریال اشاره دارد که حجم بسیار بالایی دارد(30 الی60گیگابایت) و هنوز کم حجم نشده است.
ریماکس REMUX چیست؟
زمانی که دیسک بلوری (Blu-Ray disc) برای فیلم منتشر میشه صداهای اضافه + پشت صحنه ها و … مجموعه موارد اضافه ای داره. علاوه بر اون فایل در دیسک بلوری با فرمت هایی مثل m2ts و mpls و … هست که برای عموم قابل دانلود و پخش نیست.
پس ریماکسرها میان و این صداهای اضافه، فایل های اضافه ای مثل پشت صحنه ها و مصاحبه ها و توضیحات کارگردان و … حذف میکنن و فایلی با فرمت mkv ارائه میدن که میشه REMUX
اما حجمش نسبت به دیسک خیلی کمتره. مثلا فیلم Ocean’s 8 2018 دیسکش 30.02GB هست ولی ریماکس قرار داده شده در لاوین مووی 20.55GB پس 10 گیگ حجم اضافه همین جا کم شده
توجه کنید که در نسخه REMUX کیفیت صدا و تصویر تغییری نمیکنه و دقیقا همانند دیسک بلوری هست.
حالا ریماکسر ها نوع ریماکس کردنشون با هم متفاوته و در نتیجه نسخه های ریماکس متفاوتی داریم:
مثلا FraMeSToR و EPSiLON علاوه بر این که بالاترین صدای ممکن در دیسک بلوری رو نگه میدارن یه صدای دالبی کم حجم تر هم که در دیسک بلوری هست رو نگه میدارن، دلیلشون هم اینه که مثلا ممکنه خیلی از پخش کننده های قدیمی با پخش صدای TrueHD Atmos 7.1 به مشکل بخورن. که کار خیلی خوبی هست و ما در لاوین همیشه سعی میکنیم از همین ریماکسر ها نسخه اد کنیم.
پس ریماکس در واقع بالاترین کیفیت ممکن در هر رزولوشن رو داره و ریماکسر هیچ دستکاری در کیفیت صدا و تصویرش انجام نمیده
نکته:
فقط در دانلود نسخه های ریماکس به این نکته دقت کنید:
ریماکس 1080p چون X264 یا همون AVC هست در پخشش مشکلی ندارین ولی ریماکس 2160p دیگه HEVC هست (همون x265 خودمون) و علاوه بر اون 10bit HDR هم هست. پس قبل از دانلود نسخه های 2160p دقت کنید که پخش کننده و نمایشگر شما HDR رو ساپورت کنه. برای تست هم از نمونه کیفیتای بالا استفاده کنید.
*در ادامه با الفاظ X264 یا همون AVC و HEVC یا همون x265 و همینطور با فناروی HDR اشنا خواهید شد
انکود
انکود در لغت به معنای رمزنگاریست و در اصطلاحِ انتشار دهندگان فیلم و سریال به عملیات زمانبر و دارای هزینه سخت افزاری و نرم افزاری گفته می شود که برای کم حجم کردن یک فایل فیلم یا سریال انجام می شود. به طور کل انکودر ها از ریلیز ها استفاده میکنن ریلیزر ها نسخه اصلی دیسک بلوری(سورس) و یا ریماکس REMUX (سورس) دریافت قفل گشایی و ان هارا به کمترین حجم ممکن می رسانند و پس از ان نوبت به گروه های انکودر می رسد که ریلیز فیلم هارو به انکودر های کم حجم تر (کم ترین حجم ممکن) با کیفیت های مختلف و انواع خروجی صوت(evo,MP4,MP3,.... ارائه دهند
انکودرهای معروف فیلم ( Ganool – YIFY – PublicHD – ShAaNiG )
اولین نسخه از هر فیلمی که بیرون میاد نسخه Disc BluRay هست که هیچ تغییری در آن انجام نشده و کاملترین نسخه هستش، حجمی بین ۳۰ تا ۶۰ گیگ رو داره که تقریبا تنها راه پیدا کردن همچین نسخه ای از طریق تورنت هستش. (بیشتر بدرد کسایی میخوره که آرشیو درست میکنن)
بعد از این نوبت به گروه هایی مانند SPARKS, Blow, GECKOS, CHD,RARBG میرسه که نسخه های BluRay Disc رو گرفته و تبدیل به نسخه های کم حجم تری میکنند بطوری که نسخه های ۱۰۸۰p به حجم تقریبی ۱۰ گیگ و نسخه های ۷۲۰p حدود ۶ گیگ میرسند که کیفیت های بسیار خوبی دارند.معقول ترین ترین نسخه ها رو گروه SPARKSمیزنند اما بهترین کیفیت مختص CHD هست.
بعد از این گروه ها، انکودر های ShAaNiG و Ganool و YIFY و… وارد عمل میشون و از نسخه های گروه های بالا بعنوان سورس استفاده میکنند و باز هم نسخه های کم حجم تری انکد میکنند. به طوری که حجم نسخه های به حدود ۱ تا ۲ گیگ و نسخه های۷۲۰p بین ۷۰۰مگ تا ۱گیگ میرسد.
نسخه های :x265 نسخه هایی هستند که از روش جدیدی برای فشرده سازی یا به به اصطلاح انکود کردن استفاده شده به طوری که حجم را به نصف کاهش داده،برای همین نیاز به کدک های جدیدتری برای پخش این نسخه ها هست مانند : VLC و KM player
نکته:گروه انکود سازی ShAaNiG به طور کامل تعطیل شده است و فقط فیلم های انکود کرده ای قبلی این گروه در دسترس هست.
-بهترین این گروه ها برای نسخه 720p
اگر میخواید 720p دانلود کنید رلیز shaanig رو استفاده کنید چون از بیت ریت بالاتری استفاده میکنه و کیفیتش بالاتره
ولی رلیز های 720p دارای صدای 2کاناله هستند
من جدیدا رلیز mkvCAGE رو دانلود کردم چند تا فیلم فوق العاده بود (از شانیگ بهتر)
اگر میخواهید کیفیت 720p با صدای 6کاناله دانلود کنید از رلیزهای xRedd استفاده کنید که برای نسخه های 720p هم صدای 6کاناله میزاره در ضمن کیفیت تصویرش هم واقعا عالیه
اگر صدا زیاد براتون اهمیت نداره از رلیز yifyy استفاده کنید که برای صدا از ریت پایین استفاده میکنه تا حجم فیلم بیاد پایین تا در عوضش بیت ریت تصویر رو ببره بالا
اگر 720p کم حجم میخواید از رلیز های nitroo استفاده کنید که با اینکه حجم فیلم ها پایینه ولی کیفیت تصویر عالیه
اگرم یک کیفیت معمولی با صدای معمولی و حجم معمولی میخواید از این ریلیز ها استفاده کنید :
Ganool , ED12 , Ozlem ,Scorp , DLBR
-بهترین گروه برای نسخه 1080p
برای نسخه 1080p هم از رلیز های shaanig استفاده کنید (همه چیزش عالیه)
من جدیدا رلیز mkvCAGE رو دانلود کردم چند تا فیلم فوق العاده بود (از شانیگ بهتر)
برای 1080 ترجیحا از Ganool استفاده نکنید چون بیت ریت پایینی داره
اگر صدای 6کاناله نمیخواید از yify استفاده کنید چون کیفیت های 1080ش کیفیت خیلی خوبی داره
بقیه گروه های انکود برای 1080p مناسب نیست
-آنکود های PublicHD و CHD و SPARKS و RARBG دارای بالاترین جحم بین آنکودرا ها هستن چون بیشتر روی سورس اصلی کار می کنن و فیلمو بعد اینکه ریپ زدن با کمترین تغییرات بر روی تورنت منتشر می کنن برای همین کیفیت بالاتر و به مراتب حجم خیل بیشتری هم دارن (حجم هاشون از 2 گیگ شروع می شه تا 15 گیگ) بستگی به مدت زمان فیلم و بلوری یا وب دی ال بودن فیلم داره و اما انکودرهایی مثل ShAaNiG و yify و Ganool و Mkv Cage معمولا از سورس آنکودر های بالا استفاده می کنم و فیلم هایی که اونا منتشر کردنو به صورت کامل آنکود می کنن و به حجم هایی بین ( 500 مگ تا 2 گیگ می رسونن).
در مجموع بهترین انکودر نسخه1080p,720p در دست گروه MkvCage است که کیفیت و صدای فیلم نسبت به حجم بهتر است از انکودر های دیگر است.
بیشتر...
Ganool :
این انکودر که از سال 2011 شروع به فعالیت کرده محبوب ترین انکودر حال حاضر است.این انکودر سایت مخصوص خود رو هم داراست و فیلماش اول روی سایت خودش قرار میگیرن.نسبت حجم فیلمای این انکودر نسبت به ندت زمان و کیفیتشون عالیه.
این انکودر تابحال تعداد بسیار زیادی فیلم و انیمیشن انکود کرده است و یکی از کارهای پسندیده ای که اخیرا داره انجام میده اینه که فیلمای قدیمی رو هم انکود میکنه که برای طرفداران این انکودر عالیه!
این انکودر از اونجایی که آسیایی هستش(اگر اشتباه نکنم اندونزی)فیلمای شرق آسیا رو هم به همراه انیمه ها انکود میکنه که این هم عالیه!این انکودر معمولا فیلم هایش را با رزولیشن های 1280×536 برای 720p و 1980×1080 برای 1080p انکود میکنه هر چند که برای کیفیت 720p برخی اوقات شاهد رزولیشن بالاتر 1280×654 هم هستیم که با توجه به حجم ها عالی است
ShAaNiG :
این انکودر هم دارای سایت مخصوص خود است و از مشخصه های این انکودر وجود زیرنویس انگلیسی روی فیلمهایش است.این انکودر نیز تقریبا مانند گانول انکود میکند با این تفاوت که رنگ ها در فیلم های این انکودر پر رنگ تر مشاهده میشن.از نظر حجم هم این انکودر در کنار گانول از بهترین تناسب حجم و کیفیت و مدت زمان برخورداره و اکثر انکود هاش تقریبا هم حجم گانول هستن.شانیگ زیاد در زمینه انکود فیلمای قدیمی فعالیت ندارد و کلا در این لیست کمترین محبوبیتو داره. این انکود دیگر فایلی را انکود نمیکند و سایت ش بسته شد !
scOrp:
این انکودر هم تقریبا بهترین انکودر برای فیلم های قدیمی است و سایتش به اسم SCORP نیست!این انکودر انکودر مورد علاقه ی مترجم عزیز سایت یعنی علیرضای عزیز است.همچنین از نظر حجم در بین این انکودرها معمولا انکودهاش از همه کم حجم تر هستن(مثلا نسخه اکستندد فیلم کینگ کونگ انکود گانولش 1.4 و اسکورپش 800 مگه البته همیشه هم اینطور نیست)از نظر تناسب حجم و کیفیت و رزولیشن باید گفت نمیشه نظر قطعی داد چون برخی اوقات دارای کیفیت خیره کننده و حجم معمولی است(مثه فیلم اسب جنگی)و برخی اوقات با وجود داشتن حجم کم و رزولیشن بالا از نظر صدا یا کیفیت تصویر پایین است(مثلا فیلم کمپانی مردان که از همه نظر عالی بود جز صدا چون صداش افتضاح بود.).اسکورپ همچنین چند روز دیرتر از انکودر هایی مثه گانول فیلمارو انکود میکنه که خودش نقطه ضعفه.
YIFY:
این انکودر هم دارای سایت تورنت مختص به خود است و ریلیزاش خیلی زود به نت میان.از مشخصه های این انکودر دو کاناله بودن صدای فیلم ها و همچنین MP4 بودن فرمت فایل ها است.
این انکودر از نظر تصویر و یا رزولوشن در حد قابل قبولی قرار دارد و صدا هم همانطور که اشاره شد دو کاناله است و قابل قبول.با توجه به اینکه فرمت این انکودر برای فایل ها mp4 است ممکنه برای بسیاری از افراد که با pc فیلم نمیبینن نکته مثبت به شمار رفته و بیشتر به سمت این انکودر کشیده شن.این انکودر سابقه ی خوبی در انکود کردن فیلمای قدیمی داره و در کنار اسکورپ جزو بهترین انکودر های فیلمای قدیمی هستن.
اما در مورد حجم ها باید گفت یا خیلی خوبه یا خیلی بد!مثلا این انکودر هابیت رو با حجم 1 گیگ انکود کرد ولی فیلومینا رو با 850 مگ!در مجموع این انکودر هم انکودر خوبیه مخصوصا برای فیلمای قدیمی. این انکود دیگر فایلی را انکود نمیکند و سایت ش بسته شد !
PUBLIC HD:
تقریبا اولین ریلیز ها مربوط به این سایت هستن که البته حجمشون بالای 4 گیگ برای نسخه 720P و 8 گیگ برای 1080P است!برای فیلم های سه بعدی یا فیلمایی که جلوه های ویژه قوی دارن این انکودر بهترینه ولی کلا به علت محدودیت های اینترنت در ایران این نسخه زیاد فراگیر نیست.
ANOXMOUS:
انکودر ANOXMOUS بیشتر ریلیزهاش روی تورنته.از این انکودر اطلاعات زیادی موجود نمی باشد
MkvCage
البته MkvCage رو معمولا همه حداقل یه بار دانلود کردن، اکثرا از سین به عنوان سورس استفاده میکنه / گاهی هم از REMUX به عنوان سورس استفاده میکنه / خبر خوب اینه برای همین فیلمی که ما میخوایم مقایسه کنیم از REMUX استفاده کرده
PSA
انکُدری که خیلی سریع “خیلی” محبوب شد، البته به خاطر ریلیزای زیادش نیست، واقعا خیلی خوب کار میکنه تو حجم پایین
تمام ریلیزای PSA کدک X265 هستن
حالا باز این سه مدل داره (جدای از WEB یا BluRay بودن سورس)
x265
x265 10bit
x265 10bit HDR
توجه: تمام ریلیزای PSA برای فیلم ها که نسخه BluRay 10bit هست از REMUX به عنوان سورس استفاده کرده
AdiT
یه کم حجم رفت بالاتر پس باید کیفیت هم بالاتر بره مسلما
یه خوبی یا بدی (بسته به سلیقه) اینه که AdiT میاد و “معمولا” شارپ میکنه (افکت میذاره رو تصویر) که خیلیا جذب کیفیتش میشن و بر عکس خیلی هم اصلا دوسش ندارن (دیسک بلوری معمولا تصویر شارپی نداره)
کیفیت صدای AdiT همیشه AC3 هست به جز چند تا ریلیز محدود که DTS هم دارن (برای این فیلم هم کیفیت صدا DTS هست) توضیحات بیشتر در مورد کیفیت صدا
تمام ریلیزای AdiT کدک X264 هستن
سورس تمام ریلیزای AdiT هم REMUX هست
ضعفشم اینه که برای یه تعدادی از فیلمای قدیمی معمولا فقط یه 720p ریلیز کرده و این که معمولا در دسترس نیستن
Tigole
این انکُدر خوبی خاصی خیلی داره، اول این که ریتم ریلیزش ثابته معمولا
دوم این که فعالیت خوبی داره و برای اکثر فیلما اگه دقت کرده باشین ریلیزاش در سایت هست.
حالا یک سوال همیشگی درباره این که چرا بعضی فیلما دو تا ریلیز Tigole دارن؟
جوابش اینه که ریلیزی که حجمش کمتره یعنی ریلیز قدیمیه (خب مسلما بیت ریتش پایینتره – حجم رابطه مستقیم داره با بیتریت = هر چی حجم بیشتر بیت ریت بالاتر) (کیفیت هم رابطه مستقیم داره با بیت ریت /در انکُد یکسان/ هر چی بیت ریت بالاتر کیفیت هم بهتر)
ریلیزای جدید Tigole بیت ریت بیشتری داره در نتیجه کیفیت بهتری داره خیلیاشونم از سورس های جدیدتری ریلیز شدن
پس ریلیز قدیمیش ریلیز خرابی نبوده و مشکلی ندارن
سورس تمام ریلیزای بلوری Tigole هم REMUX هست
تمام ریلیزای Tigole کدک 1080p 10bit x265 هستن به جز ریلیزای WEB (باز از نظر رزولوشن و کدک یه برتری داره نسبت به قبلیا)
ضعفشم اینه که همه نمیتونن پخشش کنن دلیلش هم ضعف سیستم بعضی کاربرا از نظر پردازش هست. چون ریلیزای 10bit در واقع CPU رو درگیر میکنن.
joy
ریلیزای 2160p joy یهو به شدت در لاوین پر طرفدار شدن! احتمالا به خاطر خوشرنگی تصویرش هست joy میاد و با سورس 2160P تبدیل HDR به SDR انجام میده و دیگه شما حتما برای دیدن ریلیز 2160p نیاز به مانیتور HDR یا تنظیم خاصی در سیستمتون ندارین.
LoRD یکی از بهترین انکودر هاست که دارای حجم بالای است
KVCD
انکودی با کیفیت پائین تر از یک سورس DVD یا ویدئو های دیگر ( معمولا یک سورس cam/ts/r5/scr/dvdrip ) در یک فرمت تصویری bin/cue که آماده ی رایت شدن روی یک CD-Rاست که قابلیت پخش در اکثر دی وی دی پلیر ها را دارد. امروزه دیگر زیاد از این ریلیز ها دیده نمی شود .
evo اگر دنبال انکوردی با صوت بسیار عالی هستید بهترین گزینه evo است حجمی بالغ بر 3تا6 گیگ است
"بیشتر... انکودر های مختلف دیگیری که زیاد شاهدش نیستیم و فقط چندتایی از ان ها معروف و دارای ریلیز خوب کیفیت و صدای عالی است
توجه بیشتر انکودر های زیر توضیحات و روش کار و ریلیز های مورد استفاده ایشان در دسترس نیست و اگر منبع ای دارید حتما پیشنهاد دهید تا بیشتر به انکود ها اشنا بشیم
TDD
RMT
CtrlHD
AMIABLE
BluDragon
FraMeSToR
KRaLiMaRKo
CMRG
DIAMOND
* SPARKS
NTG
VietHD
GECKOS
* MKVHub
* Geek
D3FiL3R
ED12
* DON
RMTeam
* D-ZON3
BiRD
* NCmt
HDMaNiAcS
TayTo
x0r
* playHD
FGT
TDD
WiKi
* Tayto
Silence
RZeroX
Ozlem
RCVR
JYK
LION
TomCat12
r00t
ETRG
MONOLITH
MEMENTO
Natty
NTb
Panda
STRiFE
QxR
d3g
Qman
NEXT
D0ct0rLew
METCON
Vyndros
* PaHe
Kira
30nama
UTR
nItRo
* RARBG یکی از انکود های معمولی است که نسبت به انکود های معروف ضعیف تره.
deejayahmed
StaxRip
RMTeam
HandBrake
MeGusta
MeGui
SS
mSD
* yify
تاپ انکودر هایی که برای عموم در دسترس نیستند (مثل DON, Geek, D-ZON3, NCmt, TayTo, playHD و…) که در ترکر های خصوصی فعالیت دارن، تمام تلاششون رومیکنن تا ریلیزی رو منتشر کنن که ایرادات نسخه REMUX رو بر طرف کنن و با حجم کمتر (البته نه اون قدر کم که به کیفیت لطمه وارد بشه) کیفیتی کاملا مشابه با REMUX در اختیار شما بذارن
YTS » MkvCage » PSA » AdiT » joy » Tigole » LoRD » TDD » Geek برترین انکودر ها از نظر کارشناسان
سعی کنید معروف ترین و بهترین انکودر ها را دانلود کنید که از سورس و ریلیز خوب استفاده میکنن
مثل:YTS-MkvCage-PSA-AdiT-Tigole-LoRD-TDD-Geek-joy-PUBLIC HD-YIFY-scOrp-ShAaNiG-Ganool-yify-nitroo-playHD-TayTo-NCmt-D-ZON3-DON-SPARKS
تمام انکودر های که از ریلیز 10bit استفاده میکنن عالی هستن ولی نیاز به سیستم قوی پخش کننده ای قوی هست
/ ریلیز /
ریلیز به معنای انتشار است.یعنی فایل هایی که در سایت های مختلف قرار گرفتند و در انتهای نام آن کلمه Exclusive درج شده و به وسیله سرور های قدرتمند کم حجم و منتشر شده است
P2P
یکی از بهترین ریلیز ها که توسط گروه های معروف انکود استفاده می شود مثل DON, Geek, D-ZON3, NCmt, TayTo, playHD که کلاسیک ترین و بهترین انکودر ها انتشار میدن از نظر حجم حجم بسیار بالای بین 3تا8 دارند که تصویر و صوت بسیار قوی دارا هستن که عموما هم که در ترکر های خصوصی فعالیت دارن، تمام تلاششون رومیکنن تا ریلیزی رو منتشر کنن که ایرادات نسخه REMUX رو بر طرف کنن و با حجم کمتر (البته نه اون قدر کم که به کیفیت لطمه وارد بشه) کیفیتی کاملا مشابه با REMUX در اختیار شما بذارن
AAC
ریلیزی که حاوی جریان صوتی با کُدِک صوتی AAC باشد ( معمولا با قالبی از MP4 )
AC3
ریلیزی که حاوی جریان صوتی با کُدِک صوتی AC3 ( یا همان دالبی دیجیتال Dolby Digital ) باشد . گاهی تعداد کانال ها هم افزوده میشود . مثلاً AC3 5.1
BD5
ریلیزی که از روی یک سورس بلو-ری انکود شده باشد تا قابلیت رایت شدن بر روی یک دیسک یک لایه (DVD5) را داشته باشد و در دستگاه های پخش بلو-ری یا PS3 قابل پخش باشد . BD5 عموماً 720p هستند.
MULTi
ریلیزی که حاوی یک یا چند جریان صوتی دوبله شده به زبان های دیگر باشد.
BD9
ریلیزی که از روی یک سورس بلو-ری انکود شده باشد تا قابلیت رایت شدن بر روی یک دیسک دو لایه (DVD9) را داشته باشد و در دستگاه های پخش بلو-ری یا PS3 قابل پخش باشد . BD9 عموماً 1080p هستند.
BD25
یک ریلیز بلو-ری که برای رایت شدن بر روی یک دیسک BD25 مناسب باشد.
WORKPRINT (یا WP)
ریلیزی که قبل از آماده شدن فیلم برای اولین بار به بیرون درز پیدا می کند ( زمانی که فیلم در وضعیت پس از تولید باشد). در این ریلیز هم کیفیت می تواند خیلی متغیر باشد و معمولاً در آن کد های زمانی ، علائم اضافی ، نبود بعضی از جلوه های ویژه و ... دیده میشود.
TeleSync یا TS
این نوع ریلیز از لحاظ کیفیت تصویر تقریبا شبیه CAM بوده ولی صدای آن از یک منبع خارجی ضبط شده است (این منبع معمولا Jack خروجی هدفون در صندلی مخصوص افراد با شنوایی ضعیف در سینماهاست). در صورت ضبط مستقیم صدا توسط دوربین به دلیل وجود نویز زیاد در محیط، کیفیت نهایی قابل قبول نخواهد بود. اکثر اوقات این ریلیز در یک سالن خالی سینما یا از پنجره اتاقک آپاراتچی سینما و به وسیله دوربینهای حرفهایتر گرفته میشود، در نتیجه کیفیت تصویر اندکی بهبود مییابد. دقت کنید که خیلی از لینکهایی که در نام آنها TS دیده میشود، در حقیقت CAM هستند و تنها عنوانشان عوض شده است پس در صورت وجود Sample برای فیلم، قبل از دانلود کامل حتما نمونه را چک کنید.
WorkPrint یا WP
این ریلیز یک نسخه از فیلمی است که هنوز مراحل Post Production آن به پایان نرسیده است. در این نوع ممکن است برخی از صحنهها و یا موسیقیها و صداها موجود نباشند و کیفیت تصویر نیز از خیلی ضعیف تا بسیار عالی متغیر است. برخی از WPها با نسخه نهایی تفاوتهای زیادی دارند (به عنوان مثال در نسخه WP فیلم مردان سیاهپوش 2، به جای تمام هیولاها، بازیگر با لباس تمام آبی قرار دارد !). این ریلیز تنها برای کسانی مناسب است که حوصله منتظر ماندن برای نسخه کامل فیلم را ندارند و یا تشنه دیدن فیلم خاصی هستند.
BD5
ریلیزی که از روی یک سورس بلو-ری انکود شده باشد تا قابلیت رایت شدن بر روی یک دیسک یک لایه (DVD5) را داشته باشد و در دستگاه های پخش بلو-ری یا PS3 قابل پخش باشد . BD5 عموماً 720p هستند.
BD9
ریلیزی که از روی یک سورس بلو-ری انکود شده باشد تا قابلیت رایت شدن بر روی یک دیسک دو لایه (DVD9) را داشته باشد و در دستگاه های پخش بلو-ری یا PS3 قابل پخش باشد . BD9 عموماً 1080p هستند.
BD25
یک ریلیز بلو-ری که برای رایت شدن بر روی یک دیسک BD25 مناسب باشد.
BRRip
ریلیزی که از روی یک سورس BDRip دوباره انکود شده است. ( مخفف BDRip Reencoded Rip)
COMPLETE
یک ریلیز DVD یا بلو-ری که در آن تمام امکانات و گزینه ها/ stream ها / ویژگی های اضافه Features، به صورت دست نخورده باقی مانده باشد.
DVD5
یک ریلیز DVDR که حجم آن کمتر از 4.37GB بوده و بر روی یک DVD یک لایه ( DVD5 ) جا میشود .
NTSC
یک ریلیز DVDR که در استاندارد ویدئویی NTSC ، همان طور که عموماً در مناطق دی وی دی 1، 4 و غیره استفاده می شود .
PAL
یک ریلیز DVDR که در استاندارد ویدئویی PAL ، همان طور که عموماً در مناطق دی وی دی 2، 5، 6 و غیره استفاده می شود .
DVD9
یک ریلیز DVDR که حجم آن بیشتر از 4.37GB بوده ولی کمتر از 7.95GB می باشد و بر روی یک DVD دو لایه ( DVD9 ) جا میشود .
DTS
ریلیزی که حاوی جریان صوتی به صورت کدک صوتی DTS باشد. گاهی اوقات تعداد کانال ها هم به آن اضافه میشود . مثال : DTS 5.1 . در بعضی موارد به صورت DTS-HD MA هم ممکن است گفته شود تا نشان دهنده ی استفاده از ترک های صوتی اصلی DTS باشد که در فشرده سازی چیزی از آنها کم نشده است.
V2, V3, … etc
ریلیز دوم ، سوم یا ... از یک گروه خاص برای همان فیلم یا برنامه که معمولاً در مواردی دیده میشود که سورس بهتری از آن فیلم یا سریال در دسترس قرار بگیرد. بیشتر از همه در ریلیز های قبل از پخش نسخه ی اصلی ( یعنی CAM, TS, R5 ) دیده میشود .
TELESYNC (یا TS)
ریلیزی که تصویر آن کیفیت Cam را دارد و صدای Line روی آن سینک شده است.
TrueHD
ریلیزی که حاوی جریان صوتی با کدک دالبی TrueHD بدون هیچ حذفیاتی باشد که بعضی اوقات روی بلو-ری ها استفاده میشود. در بعضی از مواقع تعداد کانال ها هم به تگ افزوده میشود ، مثلاً : TrueHD 5.1
FiX
ریلیزی که حاوی قسمت های اصلاح شده از یک ریلیز قبلی ست که به نوعی دارای مشکلاتی بوده است. این انکود ها گاهی با SYNCFiX مشخص می شوند که نشان دهنده ی وجود مشکلاتی در تطابق صدا و تصویر فیلم بوده است. ریلیز های DVDR معمولا یک FiX هم دارند که می تواند نسخه ی اصلاح شده ی تمام مشکلاتی باشد که ممکن است در یک DVDR وجود داشته باشد . یک RARFiX معمولاً حاوی یک یا چند فایل rar از آرشیو ریلیز قبلی ست که خراب بودند، در این حالت میتوان قسمت های خراب را جایگزین و فایل اصلی فیلم را extract کرد.
REPACK
ریلیزی که در آن اشکالات ریلیز قبلی خودشان را اصلاح کرده اند . ( اشکالات تکنیکی و یا عدم تطابق با استاندارد های ریلیز Scene )
(مشابه proper است ، اما در اینجا ریلیز مجدد که اصلاح شده است ، توسط همان گروه صورت میگیرد.)
PPV
ریلیزی که از شبکه های pay-per-view ضبط شده اند . این کانال های پولی معمولا در هتل هایی وجود دارند که در آن ها می توان اغلب فیلم ها را یک ماه یا بیشتر قبل از تاریخ ریلیز دی وی دی یا بلو-ری آنها دید. کیفیت این ریلیزها بسیار متغیر است. هتل ها امروزه دیگر این امکان کپی راحت را فراهم نمی کنند ، همان گونه که خیلی از آنها از جریان های رمزگزاری شدهی ایمن استفاده می کنند که نمیتوان آنها را روی یک کارت حافظه یا شبه DVDR که قبلا استفاده میشد ، ضبط کرد. امروزه ریلیزهای PPV اغلب cam هایی هستند که از صفحه ی تلویزیون اتاق های هتل با دوربین ضبط شده اند .
SCREENER (یا SCR)
ریلیزی که کیفیتی پائین تر از dvdrip دارد. این تگ برای نشان دادن VHS screener به کار می رفت که امروزه دیگر تقریباً وجود ندارد. امروزه اغلب تگِ SCR در مواقعی به کار می رود که سورس نسخه ی قبل از پخش اصلی مشخص نباشد و کیفیت آن مشابه یک VHS screener باشد ( یعنی از Cam بهتر باشد ، اما به خوبی DVDRip نباشد) . گاهی اوقات کیفیت تصویر یک DVD Screener از قصد پائین آورده میشود تا بیشتر شبیه R5 یا حتی Cam شود تا ظاهراً از این طریق بتوانند علائم دیجیتال مخفی تصویر را پنهان کنند ، در این صورت به جای DVDSCR ممکن است تگِ SCR بر روی آن ریلیز زده شود.
WS
ریلیزی با فرمت Widescreen ست. عموما با نسبت ابعاد از 16:9 ( یا همان 1.78:1) گرفته تا 2.4:1 .
WORKPRINT (یا WP)
ریلیزی که قبل از آماده شدن فیلم برای اولین بار به بیرون درز پیدا می کند ( زمانی که فیلم در وضعیت پس از تولید باشد). در این ریلیز هم کیفیت می تواند خیلی متغیر باشد و معمولاً در آن کد های زمانی ، علائم اضافی ، نبود بعضی از جلوه های ویژه و ... دیده میشود.
نسخه های 8bit,10bits (ریلیز)
تمام نسخه هایی که Bit depth اون ها مشخص نمیشه در واقع 8bit هستن نسخه های 10bit در حجم یکسان با نسخه های 8bit دارای کیفیت تصویر بسیار بهتری هستن، دلیلش هم نوع انکود و کد گذاری ، فشرده سازی بالاترشون و همین طور استفاده از سورس های بهتر (REMUX) و … هست. ضعف این نسخه هم اینه که (با توجه به رمزگذاری و فشرده سازی بالا) از پردازشگر شما استفاده میکنن در حالی که در نسخه های 8bit پردازش خاصی انجام نمیشه
با توجه به حجم بسیار مناسب و کیفیت فوق العاده بالای این نسخه ها نسبت به حجمشون طرفداران زیادی رو در دنیا به سمت خودش جذب کرده
هترین نسخه های 10bit از معتبرترین گروه ها اضافه میشه مانند QxR و UTR و PSA و …
گروه QxR میشه به Tigole – Silence – RZeroX – RCVR – LION – r00t – MONOLITH – Natty – Panda و … اشاره کرد
گروه UTR میشه به Qman – D0ct0rLew – Vyndros – Joy – Kira و … اشاره کرد
سیستم های خیلی قدیمی و خیلی ضعیف (از نظر رم و پردازشگر) نسخه 10bit رو به صورت لگ/تیک دار پخش میکنن.
بیشتر...
ریلیز های 10bit با حجم مناسب با توجه به تکنولوژی های به کار گرفته شده برای انکُد (عمق رنگ 10BIT و HEVC x265) در ریلیز هاشون و از همه مهمتر استفاده از سورس های REMUX، با فشرده سازی بالا ، کیفیت بسیار خوبی رو ارائه میدن.
10bit ,8bit عمق رنگ را مشخص میکند هرچه بیت ان بیشتر باشد عمق رنگ بیشتر است یا به اصطلاح رنگ تصویر پر رنگ تر است (وضوح گرم تر یا واقعی تر) که تشخیص تصویر با واقیعت را سخت می کند و تصویر واقعه یانگرانه است.
آشنایی با انواع فرمتهای فایلهای صوتی و تصویری
MP3
اصلیترین فرمت موسیقی قابل پخش روی پخشکنندههای همراه، MP3. است. این فرمت که به عنوان محبوبترین و اصلیترین فرمت پخش موسیقی در اینترنت مورد استفاده قرار میگیرد، سالهاست به عنوان یک استاندارد بینالمللی در بین تمامی نرمافزارها و سرویسهای پخش موسیقی پذیرفته شده است. نام MP3 از نام نوع فایل MPEG و لایه صوتی سه گرفته شده است. لایه سه یکی از سه روش کدگذاری برای فشردهسازی صوتی است که با اعداد ۱ و ۲ و ۳ مشخص میشوند. این فرمت با حذف بخشی از صداهای موجود در فایلهای موسیقی که عمدتاً خارج از محدوده شنوایی انسان یا بسیار ضعیف هستند، حجم فایلهای صوتی را به میزان قابل توجهی پایین میآورد و بدین ترتیب میتوان تعداد زیادی فایل موسیقی را روی حافظههای کمحجم پخشکنندهها جا داد. یک فایل موسیقی معمولی با این حجم تقریباً چهار تا پنج مگابایت حجم دارد.
MP4
MP4 یا امپی۴ یک فرمت چند رسانهای استاندارد و بخشی از MPEG-4 است. MP4 نام اختصاری MPEG-4 Part 14 است. این فرمت معمولاً برای ذخیرهسازی ویدئوها و موسیقیهای دیجیتال، دادههای دیگر مانند زیرنویس و تصاویر ثابت به کار میرود.
WAV
فرمتWAV سالها پیش به صورت مشترک از سوی مایکروسافت و IBM ارایه شد. این فرمت به عنوان فرمت پیشفرض صوتی در ویندوز ۹۵ مورد استفاده قرار گرفت و پس از گذشت چندین سال کم کم به عنوان یک استاندارد برای اصوات داخلی ویندوز (مثل همان صداهایی که در هنگام ورود و خروج از محیط ویندوز میشنوید) تبدیل شد.
فایلهای WAV با پسوند wav. مشخص میشوند و تقریباً به وسیله تمام برنامههای ویندوزی که امکان پخش صدا را دارند، قابل پخش هستند. بیشتر تلفنهای همراه موجود در بازار نیز که میتوانند فایلهای موسیقی را پخش کنند، میتوانند از این فرمت به عنوان زنگهای پیش فرض استفاده کنند.
از آنجا که این فرمت از هیچ یک از روشهای فشردهسازی اطلاعات استفاده نمیکند، حجم فایلهای آن بسیار بالاست و به همین دلیل برای پخش موسیقی روی تجهیزات تلفن همراه کاربردی ندارد.
WMA
Windows Media Audio یا WMA، فرمت جدیدی است که از سوی مایکروسافت ارائه شده و حجم آن تا نصف همتای MP3 خود میرسد.
این فرمت که در ابتدا تنها از سوی خود مایکروسافت و نرمافزار پخش موسیقی رسمی ویندوز یعنی Windows Media Player پشتیبانی میشد، امروزه از سوی بسیاری از سایتهای موسیقی به عنوان فرمت اصلی آهنگهای قابل دانلود پذیرفته شده است.
کیفیت فایلهای WMA تفاوت چندان زیادی با آهنگ MP3 ندارد و گفته میشود که در حجمهای خیلی پایین (حجمهای در حد کیلوبایت) حتی کیفیتی بالاتر از MP3 را ارایه میدهد.
یک فایل معمولی موسیقی با این فرمت تقریبا بین دو تا سه مگابایت حجم دارد.
بنابراین در صورتی که پخش کننده شما امکان پخش این فرمت را دارد، بهتر است تمام آهنگهای خود را با این فرمت ذخیره و استفاده کنید.
WMA از روشهای فشردهسازی خاصی استفاده میکند که هیچ یک از اطلاعات صوتی را حذف نمیکند. این روش فشردهسازی به Lossless Compression شهرت دارد.
----------
فایلهای WMV مختصر کلمات Windows Media Video میباشد که روشی برای کدگذاری ویدیوها توسط مایکروسافت به وجود آمده است. WMV از تکنولوژی ASF یا Advanced System Format استفاده میکند و توسط نرمافزارهای M Player یا Windows Media Player در سیستم عاملهای Windows و Macintosh قابل اجرا و دیدن هستند. WMV میتواند در داخل فرمتهای ASF و AVI قرار گیرد. صدا در آن به صورت فرمت WMA ذخیره میشود. WMA دارای ویرایشهای مختلفی میباشد که مهمترین آنها ویرایشهای 7 و 8 و 9 میباشند البته ویرایش 7 و 8 براساس Mpeg4 ایجاد شدهاند و در سازمان SMPTE ثبت شدهاند اما ویرایش 9 که بهترین آنها میباشد دارای کدگذاری مخصوص به خود بوده و به صورت یک استاندارد بینالمللی شناخته میشود.
OGG
یک نوع فرمت فشردهسازی صوتی محسوب میشود که از سوی مجامع طرفدار منبعباز (Open Source) به عنوان فرمت رقیب MP3 ارائه شده است و از آنجا که یک فرمت منبع باز است، در تجهیزات مختلف کیفیت و حجم متفاوتی دارد. برخی از شرکتها از این فرمت برای پخش فایلهای صوتی خاص دستگاه استفاده میکنند و با تغییر در نرخ بیت صوتی آنها، صداهای منحصر به دستگاه خود را تولید میکنند.
فرمت ogg. به اندازهای متنوع است که حتی مشخص نیست که فایل مذکور یک فایل ویدیویی، صوتی، یا متنی است! این تنوع گیجکننده که از ذات منبعباز بودن فایل سرچشمه میگیرد، به واسطه کدکهایی (Codecs) همچون Vorbis برای فایلهای صوتی (که اغلب در پخشکنندههای موسیقی استفاده میشود)، Theora برای فایلهای تصویری (قابل استفاده در تلفنهای همراه)، Speex برای فایلهای سخنرانی و… از هم مجزا میشوند. فرمتهای صوتی معمول OGG عموماً برای ذخیره کردن زنگهای تلفن همراه و فایلهای صوتی کوتاه با میزان بیت بسیار پایین استفاده میشوند و معمولاً حجم آنها در حد چند ده کیلوبایت است. تفاوت این فرمت با فرمتهای دیگر این است که به صورت رایگان عرضه میشود و مورد استفاده قرار میگیرد و در اختیار هیچ نهاد یا شرکتی نیست.
MIDI
فرمت MIDI که نام آن از عبارت رابط دیجیتال ادوات موسیقی (Musical Instrument Digital Interface) گرفته شده است در موسیقی نیست، بلکه یک سری کدهای دیجیتال است که هر کدام به یک نت یا ساز اختصاص دارند و با پخش پیدرپی آنها، یک فایل موسیقی بازسازی میشود.
به همین علت، هنگامی که این فرمت را در اینترنت جستوجو میکنید، گاهی با انبوهی از اعداد و ارقام نوشته شده مواجه میشوید. اینها همان کدهایی هستند که زنگهای موسیقایی را در تلفنهای همراه سطح پایین بازسازی میکنند.
فرمت MIDI (که البته خود انواع مختلفی دارد که بر اساس تعداد آلات موسیقی قابل پخش مشخص میشوند، روی تمامی تلفنهای همراه قابل پخش است. بنابراین اگر گوشی تلفن همراه شما امکان پخش مستقیم موسیقی را ندارد، میتوانید با جستوجوی عبارت (نام خواننده + midi.) در گوگل، به مجموعه عظیمی از فایلهای MIDI که عموماً حجم آنها در حد چند ده کیلوبایت است، دسترسی پیدا کنید. سپس آنها را دانلود نمایید و به تلفن همراهتان منتقل کنید.
AVI
این فرمت مخفف عبارتAudio Video Interleave است و یکی از معمولترین فرمتهای صوتی و تصویری در تجهیزات دیجیتالی به شمار میرود که از سوی شرکت مایکروسافت ارایه شده است. این فایلها دارای پسوند avi. هستند. وضوح آنها تا 320x240 پیکسل و سرعت پخش آنها حداکثر سی فریم در ثانیه است که هیچ کدام از آنها برای پخش در حالت تمام صفحه (Full Frame) مناسب نیستند. اما از سوی دیگر، این فایلها برای پخش به هیچ سختافزار خاص و ویژهای نیاز ندارند. به همین خاطر، بسیاری از تولیدکنندگان محصولات چندرسانهای و حتی سازندگان دوربینهای دیجیتال ترجیح میدهند برای دستیابی به بازار بزرگتری از کاربران، از این فرمت به عنوان فرمت پیش فرض ضبط و پخش استفاده کنند.
----------
AVI مخفف کلمات Audio Video Interleave میباشد و در نوامبر 1992 توسط مایکروسافت عرضه شد و به دلیل انعطافپذیری در اغلب دستگاهها قابل استفاده است. همچنین در 1996 گروه Matrix Open DML توسعهای در این فرمت داد که اغلب به عنوان AVI 2.0 شناخته میشود. به دلیل این که فرمت AVI قدیمی میباشد وقتی در آن از کدگذاری پیشرفتهای مانند Mpeg-4 استفاده میکنیم حجم و پروسس کار به طور غیرضروری افزایش مییابد. بنابراین در بعضی امور مانند اشتراک فایل مشکلاتی به وجود میآورد.
DivX
نام اختصاری عبارت Digital Video Express، یک فرمت جدید DVD-Rom است که از سوی چندین شرکت بزرگ فیلمسازی همچون Paramount ،Dreamworks SKG ،Disney و Universal ارایه شده است. با استفاده از این فرمت، یک فیلم (یا هر اطلاعات دیگری) که در داخل DVD-Rom قرار میگیرد، تنها برای زمان محدودی (مثلاً دو روز) قابل پخش است.
بنابراین به محض اینکه DVD مذکور را در داخل دستگاه پخش قرار میدهید، یک شمارنده شروع به شمارش میکند. هر پخشکننده DivX امکان اتصال به خط تلفن و برقراری ارتباط با سرور اصلی شرکت پخش کننده را دارد تا بتواند اطلاعات مربوط به هزینه خدمات را دریافت کند.
تصور میشود، این فرمت بالاخره بتواند جایگزین فیلمهای ویدیویی بشود؛ زیرا در کشورهای ارایه دهنده این محصولات، دیگر نیازی به بازگرداندن فیلم اجاره شده نیست. همانطور که گفته شد، این فرمت جدید تنها از سوی چند شرکت ارایه میشود و بالطبع هنوز از سوی تمامی شرکتهای سازنده تجهیزات پخش کننده مورد استقبال قرار نگرفته است. بنابراین اگر روی دستگاه پخش DVD شما عبارت DivX نقش بسته است، بسیار خوششانس هستید.
اما فرمت DivX (دقیقاً به همین شکل نوشته شده) یک فرمت فشردهسازی تصویری است که بر اساس فناوری MPEG-4 بنا شده است. این روزها از این فرمت برای تبدیل و فشردهسازی فیلمهای DVD استفاده میشود. فیلمهای تبدیل شده دارای کیفیت قابل قبولی هستند و حجم آنها بسته به میزان فشردهسازی متغیر است. حجم معمول برای هر فیلم DivX حدوداً به اندازه یک سیدی (در حدود هفتصد مگابایت است). برای تبدیل این فرمت باید از نرمافزارهای مخصوص آن استفاده کنیدکه در سیدیهای نرمافزاری موجود در بازار فراوانند.
Media Player ویندوز میتواند با نصب یک Plugin یا وصله فرمت مخصوص این فرمت را پخش کند. این وصله در سایت مایکروسافت ارایه شده است. بنابراین اگر میخواهید فایلهای DivX خودتان را روی ویندوز بدون هیچ برنامه جانبی تماشا کنید، میتوانید این وصله را دریافت کنید.
MPEG
مخفف عبارت Moving Picture Experts Group است که به صورت M-PEG خوانده میشود و به گروهی از فرمتهای استاندارد فشردهسازی گفته میشود که از سوی گروه ISO ارایه شدهاند. این فرمت معمولا نسبت به فرمتهای رقیب همچون AVI و QuickTime کیفیت بالاتری دارد و برای فشردهسازی بیشتر فریمهای تصویر، تنها تغییرات ایجاد شده در فریمهای پشت سر هم را ذخیره میکند.
در این حالت دیگر لازم نیست هر فریم به صورت جداگانه ذخیرهسازی شود. بنابراین اگرچه این نوع فشردهسازی از نوع Lossy محسوب میشود و بخشی از اطلاعات تصویر از دست میرود، کاهش اطلاعات به گونهای است که توسط چشم انسان قابل تشخیص نیست. سه استاندارد مهمتر MPEG عبارتند از:
MPEG-1: این فرمت تصاویر ویدیویی را با وضوح 350x240 پیکسل و سرعت سی فریم در ثانیه پخش میکند که کیفیت آن اندکی کمتر از کیفیت پخش ویدیوهای معمولی است.
----------
Mpeg-1 ترکیبی از کدگذاری و فشردهسازیهای صوت و ویدیو میباشد. عموما از Mpeg-1 برای Video CD استفاده میشود و کمتر پیش میآید که از آن برای DVD استفاده کنند زیرا که کیفیت و سرعت انتقال داده آن برابر با نوارهای VHS است. اصولا Mpeg-1 برای انتقال دادن 5/1 مگابیت در ثانیه طراحی شده است.
با این مقدار میتوان ویدیوهایی با کیفیت 352x240 – 97/29 فریم در ثانیه یا 325x288 و 25 فریم در ثانیه به دست آورد. از معایب بزرگ Mpeg-1 این است که تصاویر را به صورت پشت سر هم کدگذاری میکند و توان ترکیب پیچیده آنها را ندارد. بنابر این قابلیت فشردهسازی آن کم است.
MPEG-2: وضوح پخش تصاویر ویدیویی در این فرمت 720x480 و 1280x720 پیکسل با سرعت 60 فریم در ثانیه است و کیفیت صدا در آن دقیقا همان کیفیت سیدی صوتی است. این فرمت برای پخش روی استانداردهای مهم تلویزیونی همچون NTSC و حتی HDTV مناسب است و به وسیله DVD-Romها مورد استفاده قرار میگیرد؛ زیرا حجم یک فیلم دو ساعته با این فرمت تقریباً چند گیگابایت میشود!
----------
Mpeg-2 استاندارد پیشرفتهتر Mpeg-1 میباشد Mpeg-2 استفاده گستردهای در تلویزیونهای دیجیتال کابلی، آنتنی یا ماهوارهای دارد. همچنین فرمت اصلی فیلمهای DVD نیز میباشد. Mpeg-2 توانایی الحاق متن یا برنامههای راهنما برای پخشکننده را همراه صوت و تصویر دارد.
صدای فراگیر دالبی دیجیتال به این دلیل فشرده می شود که بتوان اطلاعات صوتی بیشتری را بر روی یک دیسک DVD جا داد.
صدای فراگیر DTS یک سیستم صدای فراگیر AC 5.1 متناوب است. حالت DTS به اندازه دالبی دیجیتال فشرده شده نیست.
dts از Sample rating و bitrate بالتر نسبت به دالبی داره و از ac3 استفاده میکنه که همین شفافیت صدای آنرا بالاتر میبره. در dts سیگنال از طریق spdif به decoder میرسه و هرکانال بصورت جدا است ولی در دالبی دیجیتال تمام کانالها توی یه سیگنال است و ترکیب آنها در decoder از هم جدا میشه که این باعث میشه dts کیفیت بالاتری پیدا کنه.
فرق دیگه این دو این است که dts دقیقا از ۶ کانال در ۵٫۱ استفاده میکنه ولی دالبی از ۵ کانل استفاده میکنه یعنی در دالبی subwoofer برگرفته شده از تمامیه کانالها است ولی در dts خود سابووفر هم یه کانل جداگانه است.
AMR
نوعی فایل صوتی است که بیشتر با ارائه موبایلها رایج شد. بیشتر صداهای ضبط شده توسط موبایلها با این پسوند ذخیره می شوند.
APE
نوعی فایل صوتی که مخفف عبارت monkeys audio file format است.
از فایل میمون صوت کمتر استفاده می شود.
FLAC
مخفف free lossless audio codec نوعی فایل صوتی است. از این فایل کمتر استفاده می شود.
Mid یا Midi
نوعی فایل صوتی بسیار فشرده که به عنوان پس زمینه صوتی در وب بسیار استفاده می شود. از مهمترین خصوصیت آنها حجم بسیار کم آنها برای مدت زیادی موسیقی است. اینگونه فایلها فاقد صدای خواننده یا برخی از ادوات موسیقی هستند. برای استفاده از این فایلها درپس زمینه سایت یا بلاگ خود کد زیر را استفاده کنید. پارامتر loop تعداد تکرار شدن موزیک را تعیین میکند , اگر این مقدار برابر ۱- باشد آهنگ شما به طور مداوم تکرار خواهد شد و اگر این مقدار برابر عددی بالاتر از صفر باشد به همین تعداد تکرار خواهد شد.
bgsound src=” نام و ادرس اینترنتی فایل موزیک ” loop= ” -1 “
برای تبدیل فایلهای صوتی به فایل MID از لینک دانلود کمک بگیرید. برنامه JetAudio نیز در تبدیل انواع فرمت های صوتی به یکدیگر بسیار کارآمد است اما فایلهای MID را تولید نمی کند.
----MP3----
مخفف MPEG Layer3 یک نوع فایل فشرده صوتی که به علت قابلیت پخش در دستگاه های پخش CD بسیار مورد استفاده است. فرمت MP3 یک سیستم متراکم و فشردهای برای موسیقی میباشد که با کاهش تعداد بایتهای موجود در یک آهنگ، بدون صدمه به کیفیت صدای آن حجم فایل صوتی را کاهش می دهد. در واقع mp3 موفق ترین فرمت از خانواده Mpeg می باشد.
MPC
مخفف MousePack Audio نوعی فایل صوتی که دیگر استفاده نمی شود.
OGG
نوعی فایل صوتی که توسط بازیها استفاده میشود.
TTA
مخفف True Type Audio نوعی فایل صوتی است که دیگر استفاده نمی شود.
WAV
فایل صوتی استاندارد ویندوز که به صورت WAVE نیز ذخیره شده و در CDهای صوتی استفاده می شود. CDهای صوتی همان CD های آهنگ هستند که تنها ۱۰ الی ۱۵ آهنگ در آنها ذخیره شده و به سادگی در ویندوز کپی نمی شوند. برای این کار از طریق گزینه RIP در ویندوز مدیا پلیر اقدام کنید. حجم این فایلهای صوتی خیلی زیاد است ولی توابع API ویندوز به خوبی از آن پشتیبانی می کنند لذا برنامه نویسان هنوز از این صوتها استفاده می کنند.
WMA
مخفف Windows Media Audio که توسط مایکروسافت برای رقابت با MP3 بوجود آمد. حجم فایل WMA خیلی کمتر از MP3 است اما کیفیت آن نسبتاً پائینتر است. با این وجود در وب سایتها بیشتر از فایلهای WMA استفاده می شود. از سوی دیگر فایلهای MP3 به علت قابلیت پخش در دستگاه های پخش CD بسیار معروف تر هستند.
انواع کیفیت های صدا
Dolby
جا افتاده ترین نوع دالبی از نظر تعداد کانال ۵٫۱ است و جدیدا در hd از ۷٫۱ استفاده میشه که و جدییدترین نوع تکنولوژی هم که دالبی زده dolby true HD است که تا ۲۴ کانال ادامه پیدا میکنه که توسط هیچ فیلمساز و شرکتی پشتیبانی نشده و از همان ۷٫۱ و ۵٫۱ استفاده میشود.
DTS
در سال 1993 فنآوری جدیدی از شرکتی به نام Digital Theater Systems به صنعت سینما عرضه شد و DTS نام گرفت.
در این سیستم شش کانال متفاوت صدا بر روی یک یا دو CD ضبط میشوند و برای پخش، سینماها مجهز به دیسکخوان و یک رمزگشا میشوند که بتواند اطلاعات CD را به شش کانال برای پخش تجزیه کند.
در این سیستم سه کانال روبرو وجود دارد که با یک سابووفر همراهی میشود. دو کانال مجزا نیز در سمت چپ و راست وجود دارد.
در سیستمهای سینمای خانگی که DTS را پشتیبانی میکنند، صدا و تصویر هردو برروی یک دیسک و در لایههای متفاوت ضبط میشوند ولی در سینما با یک کدگذاری، صدا و تصویر را همزمان میکنند
تفاوت بین دالبی دیجیتال 5/1 ، AC3 با فرمت صوتی DTS در چیست؟AC 5.1 یک توصیف کلی از سیستم صدای چند کانال است. تمام این سیستم های صدای فراگیر از رمزگذاری 5/1 کانال برای تولید صدای فراگیر استفاده می کنند. کانال های 5/1 به قرار زیرند:
چپ جلویی
راست جلویی
کانال مرکزی
چپ عقبی
راست عقبی
LFE ( ساب ووفر )
AC3 یک اصطلاح تکنولوژی فشرده سازی ست که به جای دالبی دیجیتال استفاده می شود. در واقع دالبی دیجیتال است.
کدک (Codec)
ما از کدک ها و کانتینرها گفتیم ولی اصلا خود این کدک ها چه هستند؟ اکثر فایلهای ویدیویی مانند عکسهایی که با دوربین شکار میکنید فشرده شده هستند تا فضای کمتری را اشغال کنند. اگر به همین 2 سال پیش نگاه کنید، وسایل ذخیرهسازی دیجیتال اینقدرها هم پیشرفته و قدرتمند نبودند و بشر واقعا به فشردهسازی فایلهای خود نیاز مبرم داشت. یک دیسک Blu-Ray معمولا ظرفیتی معادل 30 تا 50 گیگابایت دارد که اگر بخواهید فایلی با این حجم را دانلود کنید یا بر روی دیسک سخت خود ذخیره کنید، احتمالا به کمبود فضا مشکل برخواهید خورد مگر اینکه به معدن هارد دیسک دسترسی داشته باشید. به همین منظور و در راستای کاهش حجم فایلهای ویدیویی، آنها را فشرده می کنند تا با کمی افت کیفیت که معمولا قابل تشخیص هم نیست، حجم فایلها چندین برابر کاهش یابد.
یک کدک وظیفه فشردهسازی و یا برعکس آن یعنی بازگرداندن به حالت اولیه (Decode) را انجام میدهد. یک کدک بر اساس قانون خاصی فایل ویدیویی شما را تفسیر کرده و آماده پخش برروی صفحه نمایشگر میکند. بر روی کامپیوترهای شخصی و در واقع در سیستمعامل خود، معمولا تعدادی از کدکها را به طور پیش فرض دارید. اگر به کدکهای بیشتری نیاز داشته باشید میتوانید آنها را جداگانه دانلود و نصب کنید یا اینکه از نرم افزارهای پخش مثل VLC و یا K-Lite Codec Pack استفاده کنید. این پلیرها در دل خود مجموعه کاملی از کدهای مختلف را داشته و به این ترتیب از پس پخش اکثر فرمتهای صوتی و ویدیویی برمیآیند. اگر قرار باشد یکی از این ها را به شما پیشنهاد کنیم، نرم افزارهای پخشی مثل VLC یا KM Player بهتر و راحت تر از نصب کدکها بصورت جداگانه هستند.
تعدادی از کدک ها رایج
FFmpeg: شامل فرمت هایی مثل MPEG-2 است که برای ذخیرهسازی در DVD ها مورد استفاده قرار میگیرد یا فرمت MPEG-4 که در فروشگاه iTunes توسط اپل و یا در برخی از سرویسهای اشتراک گذاری ویدیو آنلاین بکار گرفته میشود.)
DivX: که با انواع مشخصی از فایلهای MPEG-4 کار میکند و معمولا برای تبدیل دیویدیها در دوران قبل از روی کار آمدن فرمتهای HD استفاده می شد.
XviD: که در حقیقت نسخه متن باز DivX به شمار میرود و در فضای آنلاین و مخصوصا اشتراک گذاری غیرمجاز محتوا بسیار محبوب است. حجم فایلهای XviD با همان کیفیت DVD تقریبا یکسوم فایل اصلی است.
و خیلی کد کدک های دیگر...(AC3, M4A, MP2, DivX, AVI, WMV, RM, MOV, AAC....)
X264: که معمولا به منظور فشردهسازی ویدیوهای H.264 به کار میرود ( که معمولا با عنوان MPEG-4 AVC شناخته می شود) و عموما با ویدیوهای HD سر و کار دارد.
به جز موارد ذکر شده، کدکهای دیگری هم وجود دارند که قید کردن آنها جز گیج کردن من و شما تاثیری نخواهد داشت. ما به جای اینکه برای شناخت همه کدک ها تلاش کنیم، ذهن خود را روی مهمترین آنها متمرکز میکنیم.
x265
تگی که نشان دهنده ی انکود شدن به فرمت ویدئوی ست که کدک تصویری H.265 یا همان HEVC را دارد.
x264
تگی که نشان دهنده ی انکود شدن به فرمت ویدئوی ست که کدک تصویری H.264 یا همان AVC را دارد ( که در فرمت های MKV یا MP4 استفاده میشود) . x264 نام برنامه ی محبوب open-source انکود است که از آن برای انکود کردن ویدئو ها به فرمت H.264/AVC استفاده میشود.
-جدیدترین نسخه کدک های تصویری فشرده سازی (کم حجم سازی) در حال حاضر HEVC x265 نام دارد که از نسخه قبلی خود AVC x264 فشرده تر است و می تواند در حجم یکسان کیفیت بهتری را ارائه کند.
البته این فشرده تر بودن ویژگی بسیار خوبی است چرا که فضای ذخیره سازی فایل ها را کاهش می دهد اما عیب بزرگ این کدک نیاز به پردازش چند برابریپردازنده دستگاه ها در زمان پخش فایل است که باعث می شود دستگاه های قدیمی نتوانند به خوبی آن را پخش کنند.
-مقایسه یک فریم در کدک های x265 و x264 در شرایط یکسان
-پخش در رایانه و لپ تاپ :
برای پخش این نوع کدک میبایست حتماً کدک های نصب شده روی سیستم عاملتان را بروز کنید تا با مشکلاتی از قبیل سیاه بودن تصویر یا پخش با حرکت آهسته مواجه نشوید.
بروزترین نسخه کدک پیشنهادی K-Lite را جهت پخش این نسخه استفاده کنید
برای پخش این نوع فایل ها نیز از بروزترین نسخه یکی از این پخش کننده ها استفاده نمایید :
VLC Media Player PotPlayer KMPlayer
پخش در تلفن همراه هوشمند و تبلت :
با توجه به بالا بودن نیاز پردازشی این فایل ها در زمان اجرا، برای پخش بدون مشکل در دستگاه های هوشمند، میبایست قدرت سخت افزاری دستگاه شما(RAM و CPU) بالا باشد تا این فایل ها بدون مشکل پخش شوند. در غیر این صورت در زمان پخش ممکن است تصویر به صورت آهسته حرکت کند یا میان صدا و تصویر ناهماهنگی وجود داشته باشد.
برای پخش این فایل ها در دستگاه های اندرویدی از نرم افزار های MX Playerو VLC و در دستگاه های iOS از VLC for iOS استفاده نمایید.
-پخش تلوزیون:
در حال حاضر فقط تلویزیون های نسل جدید 4K UHD قابلیت پشتیبانی و پخش مستقیم این نوع فایل ها را دارند و در تلویزیون های قدیمی می بایست از طریق یک تلفن همراه هوشمند (در اندروید با فناوری Screen Mirroring و در iOS با فناوری AirPlay) به تلویزیون متصل شوید و فایل را از داخل گوشی پخش نمایید یا اگر تلویزیون شما از نظر سخت افزاری قدرتمند است منتظر ارائه بروزرسانی جدید نرم افزار تلویزیون خود بمانید.
کانتینر (Container)
حالا که اطلاعات خوبی از کدک های ویدیویی بدست آوردیم به سراغ رییس اصلی یعنی Container میرویم. فرمت فایل ویدیویی را بهعنوان یک حامل (Container) یا پوشش (Wrapper) تعریف میکنند. در واقع این پوشش یک فرمت متافایل است که مشخصات آن، نحوه ذخیرهسازی و کدگذاری دیتا و متادیتا را مشخص میکند. بهعبارت سادهتر، وقتی به یک فایل چندرسانهای نگاه میکنید، متوجه خواهید شد که نام فایل با پسوندی مانند .mov، .avi، .mp4 و... ختم میشود. این پسوندها در واقع فرمت فایل ویدیویی را نشان میدهند. اساسا ویدیوها در حاملهای تلفیقکننده اطلاعات یا فرمتهای پوشانندهای بستهبندی میشوند که تمام اطلاعات مورد نیاز برای ارایه ویدیو را در خود نگهداری میکنند. کانتینرها حاوی انبوهی از اطلاعات بسیار متفاوت هستند. این اطلاعات میتوانند شامل مواردی مانند کدک ویدیو، کدک صدا، متادیتا، زیرنویس، اطلاعات فصلهای ویدیو، اطلاعات هماهنگسازی و غیره باشند. یعنی در واقع می توانید کدکهای مختلف صوتی و تصویری را به همراه زیرنویس با یکدیگر در یک کانتینر ذخیره کنید شما میتوانید فرمتهای فایل ویدیویی یا همان کانتینرها را بهعنوان جعبههایی در نظر بگیرید که تمام این اطلاعات را در خود جا میدهند (بسیار شبیه به کاری که یک فایل Zip یا Rar انجام میدهد( یکی از این کانتینرها ابر کانتینر MKV و بسیار محبوب است که میتواند بیشمار فایل صدا و یا زیر نویس را در دل خود جای دهد.
پس بطور خلاصه کانتینرها در دل خود کدکهای مختلف صوتی و تصویری را به همراه اطلاعات دیگر مانند زیرنویس فیلم جای میدهند به عنوان مثال کاربر میتواند از کدک H264 برای ذخیره ویدیو با رزولوشن 1080p در کنار کدک صدای دالبی یا کدک کم حجم تر صدای mp3 استفاده کند. همه این امکانات به شما اجازه می دهند تا کنترل بهتری روی خروجی نهایی از نظر کیفیت و حجم فایل خروجی داشته باشید.
از کانتینرهای رایج می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
AVI
Matroska یک پروژه متن باز است که به صورت پسوندMKV استفاده می گردد و امروزه تقریبا تمام فایلهای HD در اینترنت با این فرمت به اشتراک گذاشته میشوند.
MP4 که توسط اپل و در iTunes به شدت همه گیر شده است.
MOV که توسط اپل خلق گردیده است.
تفاوت اساسی بین این کانتینرها فقط به پشتیبانی آنها از کدک های متفاوت محدود نمی شود بلکه موارد دیگری مثل نوع زیرنویس و آنچه که کانتینرها در بردارند از وجوه تمایز آنها به شمار می رود. یکی از محبوب ترین کاتینرها MKV است که تعداد زیادی از کدک ها و ویژگی های متفاوت را شامل می شود و همین جامعیت آن موجب محبوبیت دو چندان آن گردیده است.
کیفیت ها
-آشنایی با انواع كیفیت فیلم (ریلیز)
این ها رزولوشن تصویرِ ریلیز را مشخص می کنند . هر تصویری که رزولوشن آن 576p و کمتر از آن باشد ، به عنوان Standard Definition ( یا SD ) در نظر گرفته می شود و هر تصویری که رزولوشن بالاتر از آن داشته باشد، به عنوان High Definition ( یا HD ) معرفی میشود.
*** 480p = 720x که این *** می تواند تا 480 پیکسل باشد که بستگی به منبع (سورس ) ویدئو دارد.
*** 576p = 1024x که این *** بسته به منبع انکود میتواند تا 576 پیکسل باشد.
*** 720p = 1280x که این *** بسته به منبع انکود می تواند تا 720 پیکسل باشد.
*** 1080p = 1920x که این *** بسته به منبع انکود میتواند 1080 پیکسل باشد.
*** 2160p = 2160x که این *** بسته به منبع انکود میتواند 2160 پیکسل باشد.
*** 4320p = 7680x که این *** بسته به منبع انکود میتواند 4320 پیکسل باشد.
8K
وضوح 8K، بیشترین وضوح تصویری در تلویزیون و دوربینهای فیلمبرداری دیجیتال است. تعداد پیکسلهای 8Kشانزده برابر فرمت فول اچدی است. این کیفیت دارای رزولیشنی 7680x4320 پیکسل است
2160p یا 4K
باید بدانید که 4K اشاره به دقت تفکیک پذیری یا همان resolution یک ویدئو دارد و چون همه فیلم های دارای این دقت از منابع آنلاین بدست می آیند اغلب با نسخه WEB-DL این فیلم ها روبرو هستیم. دقت داشته باشید که دیسک های Blu-ray برای دقت 1080p ارائه شده اند و همکنون فیلم ها با کیفیت 4K در این دیسک ها ارائه نمی شوند و تنها بستر ممکن برای ارائه کیفیت 4K اینترنت و سیستم های پخش آنلاین فیلم مثل Youtube می باشد.
FULL HD
این کیفیت دارای رزولیشنی برابر 1920x1080 پیکسل است
1080p/HD
این کیفیت دارای رزولیشنی 1920x1080 پیکسل است /1920 پیکسل در عرض و 1080 پیکسل در ارتفاع را دارد
در اینجا هم 1080 نشان دهنده ی تعداد خطوط رزولوشن عمودی ست و p هم پیشرونده بودن (progressive) و غیر متقاطع بودن اسکن را نشان میدهد. 1080p هم یک نوع تصویر HDTV در نظر گرفته میشود. نسبت ابعاد معمولا 16:9 است و رزولوشن افقی 1920 نقطه می باشد. سرعت فریم ها ممکن است بعد از حرف p نوشته شود . مثلا در 1080p30 ، عدد 30 نشان دهنده ی 30 فریم در ثانیه است .
1080i HDTV
عدد 1080 نشان دهندهی تعداد خطوط رزولوشن عمودی ست و حرف i هم اسکن متقاطع (interlaced) یا غیر پیشرونده را نشان میدهد. 1080i یک نوع تصویر HDTV در نظر گرفته میشود. معمولا این اصطلاح بیانگر نسبت ابعاد 16:9 است که در آن رزولوشن افقی 1920 پیکسل است و رزولوشن فریم 1920x1080 یا 2.07 میلیون پیکسل میباشد. field rate آن هم به هرتز ممکن است بعد از حرف i اضافه شود. دو field rate که به صورت معمول استفاده میشوند ، 50 و 60 هرتز هستند ، 1080i50 در کشور های PAL و SECAM ( یعنی اروپا ، استرالیا ، قسمت اعظم آسیا و آفریقا ) و 1080i60 در کشور های NTSC ( ماننده آمریکا ، کانادا و ژاپن ) استفاده میشود.
720p/HD
عدد 720 نشان دهنده ی 720 خط در رزولوشن عمودی ست و p هم پیشرونده بودن ( progressive) و غیر متقاطع بودن اسکن را نشان میدهد. 720p هم یکی از حالت های تصویری HDTV در نظر گرفته میشود . نسبت ابعاد معمولا 16:9 است و رزولوشن افقی 1280 نقطه می باشد و رزولوشن فریم 1280 × 720 یا 0.92 میلیون پیکسل میباشد.. سرعت فریم ها ممکن است بعد از حرف p نوشته شود . مثلا در 720p30 ، عدد 30 نشان دهنده ی 30 فریم در ثانیه است .
SD/480p
در کل کیفیت های SD منسوخ شده و در حال حاضر بیشتر مردم از کیفیت های فول اچ دی و 4K استفاده می کنند و کیفیت های 4K به نسبت کیفیت فول اچ دی به طور قابل توجهی از قیمت بالاتری بهره برده است.
SD (مخفف Standard Definition) ، معمولا 480p نیز نامیده میشوند. بدان معنی که از بالا تا پایین آنها 480 ردیف پیکسل وجود دارد.
هر تصویری که رزولوشن آن 576p و کمتر از آن باشد ، به عنوان Standard Definition ( یا SD ) در نظر گرفته می شود
SD مخصوصا در پخش تلویزیونی همچنان فناوری غالب است (در مقایسه با HD).
بیشتر...
تلویزیونهایی که کیفیت SDTV یا SD دارند ،معمولا 480p نیز نامیده میشن. همونطور که در عکس بالا میبینین کیفیت SD دارای 480 ردیف(خط) پیکسله که در هر خط 720 پیکسل وجود داره و اون رو به صورت 480×720 نمایش میدن.
این کیفیت شامل دو محدوده ی PAL و NTSC است :
1- محدوده ی NTCS را در بالا توضیح دادیم(480×720).
2- محدوده ی PAL دارای 576 ردیف(خط) پیکسله که در هر خط 720 پیکسل وجود داره و اون رو به صورت 576×720 نمایش میدن.
از بین تمام کیفیت پخش ها دارای کمترین تعداد پیکسله .اکثر فیلم های دی وی دی قدیمی با این فرمت(SD) ساخته شدن. اگه با کابل HDMI یا S-video به تماشای فیلم هایی با این کیفیت بپردازین، تفاوتی در کیفیت اون ها نمی بینین .
کیفیت 480p با رزولوشن 480*720 با 345600 پیکسل در هر فریم
کیفیت 720p با رزولوشن 576*720 با 414720 پیکسل در هر فریم
در تصویر پایین تفاوت 4K ،FULL HD ،HD را از نظر رزولوشن مشاهده نمایید
3D :
انواع نسخه های سه بعدی به شرح ذیل است:
نسخه HSBS یا Half Side By Side :
این نسخه معمولاً در رزولوشن 1920×1080 ارائه میشه و در اون تصویر کلی به دو تکه چپ و راست تقسیم و کنار هم قرار می گیره، ابعاد هر کدوم از تکه ها بعد از تقسیم به 960×1080 تبدیل میشه. لازم به ذکر است که این فرمت هنگام پخش یکپارچه میشه و به صورت سه بعدی با عینک مخصوص قابل تماشا هست.تقریبا متداول ترین نسخه بلوری میان سایت های دانلود فیلم همین نسخه است.
نسخه H OU-SBS یا Half Over-Under Side By Side :
همانند نسخه بالا هست با این تفاوت که دو تیکه شدن به صورت بالا و پایین هست نه چپ و راست. ابعاد هر کدوم از این تکه ها هم 1920×540 هست.
نسخه SBS یا Full SBS :
در این نسخه ، بر خلاف نسخه های بالا ، تقسیم شدن اتفاق نمی افته، روال بدین صورت هست که دو تا تصویر از ابعاد کامل فیلم کنار هم قرار میگیرن، بدون هیچ گونه کوچک و بزرگ شدن. طبیعی هست که رزولوشن اینگونه تصاویر از عرض دو برابر باید بشه، به عبارتی اگه رزولوشن نسخه غیر سه بعدی فیلم 1920×1080 باشه ، نسخه سه بعدی SBS ش ، 3840×1080 میشه. مسلماً در این حالت فایلی حجیم و صد البته با کیفیت خواهیم داشت.
البته این گونه نسخه ها زیاد محبوبیت نداره. پلیر های خاص و تلویزیون های خاصی رو می طلبه ، از این رو زیاد فراگیر نیستند.
نسخه IMAX یا Image Maximum :
نسخه های آی مکس ، نوع خاصی از فیلمبرداری فیلم رو شامل میشن که فیلم برای نمایش در پرده های بسیار بزرگتر از پرده های معمولی آماده میشه.
اینو بدونید که پرده های IMAX در حالت استاندارد به 22 در 16 متر میرسه که مسلماً ابعاد خیلی بالاتری نسبت به پرده های معمولی دارن ، بنابراین فیلم باید رزولوشن خیلی خیلی زیاد تری نسبت به فیلم های معمولی داشته باشه. که این مورد برمیگرده به نوع نگاتیو استفاده شده در فیلمبرداری. برای اطلاع بدونید که دوربین های 35 میلی متری قادر به نمایش 6 هزار خط افقی روی نگاتیوشون هستن ، اما دوربین های 70 میلی متری پرسرعت مخصوص IMAX این عدد رو به 18 هزار رسونده. (دوربین های 70 میلیمتری معمولی با 70 میلیمتری استفاده شده در آی مکس فرق داره).
حالا که این اطلاعات اولیه رو می دونید می رسیم به خود نسخه،
نسخه IMAX ی که عرضه میشه روی دیسک های بلوری ، در واقع فیلمی هست که از خود سورس IMAX انکود شده نه یه سورس معمولی که با توجه به رزولوشن بسیار بسیار بالا ی سورس،کیفیت خوبی نیز داریم.
بد نیست بدونید که توی این نسخه ها ، دو جور رزوبوشن می بینید توی تصویر. یعنی فیلم رو بعضی وقتا تمام صفحه و بعضی وقتا هم دارای نوار سیاه بالا و پایین می بینید. این حالت به دلیل این هست که معمولاً تعداد معدودی از صحنه ها با دوربین IMAX فیلم برداری میشن و بقیه با دوربین 35 میلی متری فیلم برداری میشه(همانند خیزش شوالیه یا هانگر گیمز 2). و از اونجایی که نسبت طول به عرض هر کدوم از این نگاتیو های 35 و 70 میلی متری فرق داره با هم ، یکی از نگاتیو ها یا بریده میشه یا اینکه جمع میشه و به صورت جعبه داخل قاب قرار می گیره. (بیشتر حالت دوم رو انجام میدن انکودرها)
یه نکته هم درباره صدای این نسخه ها هست، نسخه های IMAX در صداشون اصلاً فشرده سازی ندارن ، بنابراین کیفیت بسیار خوبی دارن و بسیار طبیعی هست صدای این نسخه ها اما در سینما. با توجه به اینکه تو خود انکود اجبارا فشرده سازی باید انجام بشه تا حجم کمی توی خروجی داشته باشیم ، این وضوح و کیفیت صدا رو نخواهیم داشت./
پس در کل کیفیت ها از پایین به بالا به این صورت شد:
CAM -> TS -> TC -> DVDScr -> R6 ->R5 -> DVDRip -> R2 -> R-> WEBRip -> HDrip -> BRrip -> BDRip -> 720p Webrip ->720p HDrip-> 720p Web-dl ->720p Bluray -> 1080p Web-dl -> 1080p Bluray
پس از ان به کیفیت های بالاتر یعنی FULL HD <4K<8K و بالاتر تقیسم می شود
فناوری HDR
HDR مخفف High dynamic range imaging به معنای تصویربرداری دامنه دینامیک بالا است. این فناوری سالها است که در زمینه عکاسی بر سر زبانها افتاده است و عکاسان حرفهای از دوربینهای مبتنی بر فناوری HDR استفاده میکنند. با این حال کمپانی تولید نمایشگرها اخیرا به سمت این فناوری رفته و در تولیدات خود آن را نیز لحاظه کردهاند. دوربینهای HDR به منظور نمایش بهتر روشنایی و تاریکی یک صحنه، چندین عکس با نوردهی متفاوت تهیه میکنند. سپس این تصاویر ترکیب شده و تصویر واحدی ایجاد میشود که نسبت به تصاویر عادی دامنه شدتهای نوری را دقیقتر به نمایش میگذارند.
در مقابل فناوری HDR در تلویزیونها هدف نمایش واقعیتر رنگها را دنبال میکند، اما به جای استفاده از پروسه ترکیب چندین تصویر با یکدیگر، سازندگان از پنلهایی استفاده میکنند که گاموت وسیعتری را نسبت به تلویزیونهای RGB ارائه میدهند. کمپانی انویدیا پیش از این اعلام کرده بود که فناوری HDR گاموت را با ضریب دو گسترش میدهد، این بدان معنا است که نمایشگرهای مبتنی بر این فناوری قادر به نمایش در حدود ۷۵ درصد از طیف مرئی هستند.
فناوری UHD
UHD یا Ultra High Definition استاندارد ارتقا یافته full HD است که رزولوشنی برابر ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ داشت. UHD رزولوشن قبلی را ۴ برابر کرده است و به عدد ۳۸۴۰ در ۲۱۶۰ رسیده است.
4k در برابر UHD
میتوان بزرگترین تفاوت دو عنوان بالا را بدین گونه بیان کرد. 4K استاندارد سینما و تولیدکنندگان محتوا و UHD استاندارد تولیدکنندگان صفحهنمایش و تلویزیون و پخشکنندگان محتوا است
واژه 4K توسط کنسرسیوم سینمای دیجیتال عنوان شد. کنسرسیومی متشکل از استودیوهای فیلمسازی که استاندارد تولید محتوا را تعیین میکند. رزولوشن تعریف شده برابر ۴۰۹۶ در ۲۱۶۰ پیکسل، ۴ برابر رزولوشن استاندارد قبلی تولید و ویرایش محتوا (2k یا ۲۰۴۸ در ۱۰۸۰ پیکسل)، است. واژه 4K نیز به معنی ۴ هزار پیکسل افقی است همچنین با استفاده از JPEG2000 که عمق رنگ ۱۲بیت و بیتریت تا ۲۵۰ مگابیت بر ثانیه دارد، فشرده و پخش میشود.
UHD یا Ultra High Definition استاندارد ارتقا یافته full HD است که رزولوشنی برابر ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ داشت. UHD رزولوشن قبلی را ۴ برابر کرده است و به عدد ۳۸۴۰ در ۲۱۶۰ رسیده است. همانطور که ملاحظه میکنید UHD و 4K متفاوت هستند و در حالی که تمامی تلویزیونهای موجود برچسب 4K را یدک میکشند، در واقع از رزولوشن UHD بهره میبرند. با این که تعداد اندکی از پنلهای موجود از رزولوشن 4K و در نتیجه نسبت تصویر ۱.۹:۱ استفاده میکنند، اکثر تلویزیونهای موجود از استاندارد UHD و نسبت تصویر ۱.۷۸:۱ استفاده میکنند.
اما استفاده سازندگان تلویزیون از نام 4K به دلیل عدم آگاهی از تفاوت دو استاندارد ذکر شده نیست. بلکه به گفته خودشان به دلیل بازاریابی و فروش بهتر است. اخیرا نیز برای رفع کجفهمی ایجاد شده از عبارت 4K UHD برای محصولات خود استفاده میکنند.
بد نیست بدانید که در واقع دو نوع رزولوشن تعریف شده برای استاندارد UHD وجود دارد، یکی ۳۸۴۰ در ۲۱۶۰ که به آن اشاره شد و دیگری ۷۶۸۰ در ۴۳۲۰، که اولی معادل 4K و دیگری معادل استاندارد 8K است. ولی به احتمال قوی تا زمان فراگیر شدن استاندارد 8K نام آن به (QUHD (Quad Ultra HD تغییر خواهد کرد.
آشنایی با انواع قالبها
VCD
VCD یک قالب بر پایه فشردهسازی MPEG1 و دارای Bitrate ثابت 1150 کیلوبیت در ثانیه (kbps) و نیز رزولوشن 352x240 نقطه است. VCDها اکثرا برای انتقال ریلیزهای با کیفیت پایینتر
(Screener ، TC،TS ، CAM) مورد استفاده قرار میگیرد، برای اینکه کل فیلم حجم کمتری پیدا کند و بتوان مدت زمان بیشتری از فیلم را در یک دیسک جای داد. هم VCDها و هم SVCDها، بر اساس دقیقه زمانبندی میشوند در حال حاضر دقیقا میتوان 80 دقیقه فیلم VCD را بر روی یک سیدی 700 مگابایتی جا داد.
SVCD یا Super VCD
SVCD قالبی بر پایه الگوریتم فشردهسازی MEPG2 بوده (همانند DVD) و میتواند نرخ Bitrate متغیری تا حداکثر 2500 کیلوبیت در ثانیه (kbps) داشته باشد. رزولوشن تصویر در این قالب 480x480 نقطه است لیکن حین پخش (توسط کامپیوتر یا دستگاه DVD-Player) نسبت ابعادی آن به 4:3 تبدیل مییابد (توجه دارید که رزولوشن 480x480 یک تصویر مربعی به ما میدهد، ولی نسبت طول به عرض تلویزیونها یا مانیتورهای عادی 1.33 و مستطیلی است). با توجه به نرخ Bitrate متغیر، مدت زمانی از فیلم SVCD که میتوان بر روی یک CD جای داد متفاوت است و به طور معمول 35 تا 60 دقیقه فیلم SVCD روی یک CD جای میگیرد. برای رسیدن به کیفیت بهتر در SVCD، در هنگام Encode کردن فیلم مادر، از روش Multiple-Pass استفاده میشود. این روش زمان طولانیتری را میطلبد ولی حاصل آن فیلمی با حجم کمتر و کیفیت بهتر است.
XVCD/XSVCD
گاهی VCD و SVCDهایی هستند که از قوانین و مبانی استاندارد این قالبها پیروی نمیکنند. در هر کدام از آنها ممکن است رزولوشن و یا Bitrate چیزی متفاوت از مقادیر استاندارد باشد. این نوع فیلمها، معمولا در کامپیوتر به راحتی به نمایش در میآیند ولی دستگاههای پخشکننده دیسک (DVD Playerها) عکسالعملهای متفاوتی نسبت به آنها دارند (مثلا دستگاههای Philips آنها را بدون مشکل پخش میکنند ولی اکثر دستگاههای Sony فقط صدای این فیلمها را پخش میکنند). این قالب معمولا توسط افرادی استفاده میشود که قصد ریلیز و پخش فیلم در اینترنت را ندارند و فیلم را برای آرشیو شخصیشان میخواهند.
Divx/Xvid
Divx (بخوانید: دیو اکس نه دایوایکس!) قالبی است که برای استفاده در پلتفرمهای چندرسانهای طراحی شده است. Divx از دو سیستم کدینگ، یکی Low Motion و دیگری High Motion استفاده میکند. تا دو سال پیش تنها کدینگ Low Motion وجود داشت، و اگر دقت کنید، در فیلمهای Divx سالهای پیش فیلمهای Drama ، Romance و... که دارای صحنههای اکشن زیاد نبودند، کیفیت قابل قبولی داشتند ولی در همان زمان، فیلمهای اکشن که دارای صحنههایی با حرکت دوربین زیاد و سریع بودند، در قالب Divx دچار مشکل میشدند و کیفیت شدیدا افت میکرد. از اواخر سال 2004 و با آمدن Divx نسخه 5، کدینگ High Motion این مشکل را برطرف نمود. روشی تحت عنوان SBC یا Smart Bitrate Control در این نسخه به کار گرفته شده که در حین کدینگ فیلم مادر، بسته به نوع صحنهها، سیستم کدینگ بین دو حالت Low Motion و High Motion سوئیچ میشود. این قالب حالت Anamorphic دارد و مقادیر Bitrate و رزولوشن قابل تغییر و انتخاب دلخواه هستند. اما تفاوت DivX و Xvid چیست؟ بد نیست بدانید، Xvid قالب اصلی و قدیمیتر است (اگر چه اکنون DivX شناخته شدهتر است). قالب Xvid از ابتدا به صورت Open Source (کد باز) طرحریزی شده و هر کس میتواند بنا به دلخواه خود تغییراتی در برنامه کدینگ آن ایجاد کند، ولی DivX در واقع نوع انحصاری شده Xvid است و تغییرات در این قالب تنها توسط شرکت دارنده کپیرایت آن ایجاد میشود. همچنین در Divx تنظیمات مربوط به انتخاب Bitrate، رزولوشن، MultiPass Enconding و... بسیار محدود شدهاند. به تازگی شرکتهای سازنده DVDPlayer نیز به مزیتهای این قالب (کاهش شدید حجم فایل بدون کاهش آنچنانی از کیفیت فیلم در مقایسه با DVD) پی بردهاند و در محصولات خود از DivX و Xvid نیز پشتیبانی میکنند.
CVD
CVD ترکیبی از دو قالب VCD و SVCD میباشد و عموما توسط اکثر دستگاههای DVD-Player پشتیبانی میشود. این قالب دارای کدینگ MPEG2 و نیز نرخ Bitrate مشابه SVCD است ولی رزولوشن آن 352x480 نقطه است. در حال حاضر هیچ گروهی فیلمها را در این قالب ریلیز نمیکند.
DVD-R
DVD مخفف Digital Versatile Disc است (یعنی دیسک چند منظوره دیجیتالی) . قطعا تا کنون با انواع مختلفی از دیویدیها روبهرو شدهاید. مثل: DVD-R ، DVD+R ، DVD-RAM و DVD-RW و یا Mini-DVD.
آنچه ما بیش از همه در بازار ایران میبینیم و با آن سر و کار داریم DVD+R و DVD-R است. بد نیست بدانید این دو نوع از لحاظ ساختاری هیچ تفاوتی با هم ندارند. موضوع اصلی در مورد این دو به دعوای تولیدکنندگان DVD در اواسط دهه 90 برمیگردد. شرکتهای پاناسونیک، توشیبا، اپل، هیتاچی، ان ای سی، پایونیر، سامسونگ و شارپ از DVD-R پیشتیبانی میکنند، حال آنکه شرکتهای فیلیپس، سونی، هیولت پاکارد، بل، ریکو، یاماها و سایر تولیدکنندگان DVD از DVD+R حمایت میکنند. (دعوا تنها بر سر ثبت این محصول به نام گروه خود است!!). DVDهای موجود در بازار ما عموما از نوع یک طرفه و یک لایه هستند و میتوانند 4.7 گیگابایت اطلاعات ذخیره کنند (این حجم در حالت دولایه به 9.4 و در حالت دوطرفه و دولایه به 17 گیگابایت میرسد). فیلمهای DVD دارای قالب فشردهسازی MPEG2 (همانند SVCD) هستند ولیکن رزولوشن آنها به طور استاندارد 720x480 نقطه بوده و دارای نرخ Bitrate متغیری از 2 تا 10 مگابیت در ثانیه (Mbps) میباشند. یکی از مزیتهای DVD امکان انتخاب زیرنویس به زبانهای مختلف و حتی انتخاب زبان دوبله فیلم در برخی از آنهاست. در بسیاری از DVDها پشتصحنههای فیلم و یا تبلیغ سایر فیلمها و گاها Music Videoهای مرتبط با فیلم گنجانده میشود. حتما به یاد دارید که در اوایل ورود DVD به بازار، بحث از گنجاندن امکان انتخاب نمای دید (Viewing Angle) در DVDها بود، ولی بد نیست بدانید این اتفاق جز در تعداد معدودی از فیلمها رخ نداد و کمکم به فراموشی سپرده شد.
Blu-Ray
در سال 2002 دو شرکت سونی و فیلیپس بعد از مدتها همکاری در ساخت دیسکهای نوری، تکنولوژی جدیدی که بر اساس پرتوهای لیزر آبی کار میکند، Blu-Ray و HD-DVD نامگذاری شده است.
به وسیله این فرمت می توان بر روی یک دیسک یک لبه blu-ray اطلاعاتی با حجم 23.3، 25 و 27 گیگابایت و یعنی حدود 4 ساعت فیلم با فرمت (High-definition (HDTV و 13 ساعت فیلم با فرمت (Standard-definition (SDTV را ذخیره کرد. همچنین یک دیسک 2 لبه blu-ray میتواند حجمی برابر با 46.6، 50 و 54 گیگابایت را در خود جای دهد که این مقدار حافظه تقریبا برای 8 ساعت فیلم HDTV کافی میباشد.
مزایای دیسکهای Blu-Ray
یکی از تفاوتهای بزرگ بین تکنولوزی Blu-Ray با دیگر فناوریها در ضخامت لایه پلاستیکی است که در دیسک نوری به کار میرود. در دیسکهای DVD معمول و HD-DVD ضخامت این لایه در حدود 0.6 میلیمتر است (600 میکرو) که به وسیله یک لایه پلیمری و فرعی پوشانده شده است. در صورتیکه در دیسکهای Blu-Ray این لایه تنها در حدود 0.1 میلیمتر ضخامت دارد که به وسیله لایههای فرعی بسیار نازکی پوشانده شده است. در نتیجه به علت نازک بودن لایههای دیسک Blu-Ray
1. پخش شدن و پراکندگی امواج لیزر کمتر خواهد بود
2. کمبود مواد و نازکی لایهها باعث افزایش نفوذپذیری لیزر و همچنین موجب ایجاد نقاط نازکتر و کوچکتر بر روی سطح دیسک میشود که این عامل باعث افزایش میزان ذخیرهسازی اطلاعات بر روی هر لایه از دیسک میشود و به همین دلیل دیسکهای Blu-Ray دارای ظرفیت بالاتری نسبت به DVD و HD-DVD هستند.
معایب دیسکهای Blu-Ray
اگرچه کاهش ضخامت دیسک باعث افزایش ظرفیت در دیسکهای Blu-Ray گردیده است، این عامل باعث ایجاد مشکلاتی نیز میشود:
1. در دیسکهایBlu-Ray به علت کاهش ضخامت دیسک، مقاومت آن در برابر خراشها و ضربهها کم شده است و در صورت ایجاد خراش بر روی دیسک و یا هرگونه برخورد کوچک، شاهد اختلال در بازیابی اطلاعات خواهیم بود.
2. یکی دیگر از عیوب دیسکهای Blu-Ray نزدیک بودن لنز به صفحه دیسک است که این عامل سبب اختلال در کار لنز درایوها میشود. زیرا در صورتی که به طور ناگهانی ضربه کوچکی به درایو وارد شود، باعث تماس بین دیسک و لنز خواهد شد و در کار درایو و دیسک ایجاد اختلال خواهد کرد.
(اشاره : شرکت TDK نوع جدیدی از دیسکهای نوری خود را که در مقابل آسیبها مقاوم است به بازار عرضه نموده و آن را Armor Plating نامیده است. بر طبق گفته TDK این دیسكها مقاومتی در حدود 100 برابر دیسکهای معمولی دارند).
فرمت جدید دیگری بنام HD DVD که توسط شرکت Toshiba گسترش یافته رقیب اصلی blu-ray محسوب میشود. این فرمت تنها میتواند حجمی برابر 15 گیگابایت را بر روی یک دیسک یک لبه ذخیره کند که نسبت به blu-ray بسیار کمتر است.
انتظار میرود تا Blu-ray به زودی بتواند با انتقال ضبط کنندههای VCR و DVD به فرمت HDTV خود را به عنوان فرمت استاندارد PCها و فیلمهای HD معرفی کند.
انتظار میرود تا Blu-ray بزودی بتواند با انتقال ضبط کننده های VCR و DVD به فرمت HDTV خود رو بعنوان فرمت استاندارد PC ها و فیلمهای HDمعرفی کند.
BRRip = در فرمت XviD است که از یک ریلیز بلوری ( مثل یک فایل 1080p Mkv) اینکد شده
BDRip = در فرمت XviD است که از یک منبع دیسک بلو-ری اینکد شده
نکته: با اینکه هر دو ریلیز بالا بهتر از dvdrip است، معمولاً در رزولوشن 720p ارایه می شوند زیرا که اکثر دستگاههای پخش DivX (با پسوند avi) رزولشن بیشتری را ساپورت نمی کنند و نباید با بلو- ری ریپ با رزولشن 1080p که اغلب با فرمت h.264 mkv هستن اشتباه شوند
مقایسه BRRip و BDRip
از نظر تکنیکی نباید تفاوت زیادی بین این دو باشد بجز یک استثنا: از آنجا که BRRips مستقیماً از ریلیزی گرفته شده که قبلاً از دیسک بلو-ری ریپ شده (بنابراین مستقیماً از منبع اصلی نیست) ، اگر مشکلی در mkv اصلی باشد مثل AR (Aspect Ratio) به نسخه ی BRRips نیز منتقل می شود. به هر حال کیفیت نهایی بیشتر به شخص یا گروهی که عملیات ریپ را انجام می دهند مربوط است
MKV File
ضمنا به فرمتهاي فوق بايد فرمت رايج و فوق العاده MKV رو هم اضافه كنم .
اين فرمت كه در واقع يك نوع Video Director به حساب مياد ميتونه مشتمل بر فايل ويديويي و چند صداي مختلف و همچنين زيرنويس هاي مختلف باشه .
با توجه به گران بودن ديسكهاي بلوري و HD-DVD و عدم وجود اون در مثلا كشور خودمان فرمت هايي نظير MKV ميتونه براي ديدن اين عناوين با كيفيت بالا به ما كمك كنه .
بعد از اين كه گارد نسخه 2 بلوري ها شكسته شد اين امكان ايجاد شد كه تمام بلوري ها پس از ريپ شدن و جدا سازي صدا از تصوير به mpeg4 و فرمت اوليه H264 يا VC1 آن تغيير كنه به H264 تحت فرمت ارجع AVI يا MPEG4 و به اين ترتيب وارد قالب MKV بشه .
و با اضافه شدن صداهاي DTS يا Dolby و Subtitle بتونه فيلم رو از حجم 50 گيگابايتي BlyRay با حفظ كيفيت و رزولوشن به حجم 9 گيگابايت در رزولوشن 1080P و 4.5 گيگابايت در رزولوشن 720P برسونه . كه امكان دانلودش براي ما ميسر تره .
Proper
این نسخه زمانی منتشر می شه که نسخه ی اولیه مشکل دار باشه و پرش در تصویر یا کیفیت خیلی پایین داشته باشه. این نسخه ویژگی خاصی نداره و در واقع نسخه ی اصلاح شده محسوب می شه.
ویرایش های مختلف فیلم
ویرایش Theatrical Cut :
نسخه معمولی فیلم که روی پرده در حال نمایش هست رو با این نام شناخته میشه که دارای سانسور های مربوط به خود نسخه ی سینمایی است.اکثر فیلم ها از همین نسخه انکود میشن.
ویرایش Extended Cut :
نسخه ی کامل تر فیلم که صحنه های حذف شده کمتری داره یا اصلاً نداره. نسخه کاملی از فیلم هست که منتشر میشه و مدت زمان اون طبیعتاً بیشتر از نسخه ای هست که روی پرده سینما پخش شده.
پس وجود نسخه اکستندد به معنای این هست که فیلم حاوی صحنه های حذف شده ای هست . دلایل مختلفی هم می تونه داشته باشه. ممکنه کمپانی تشخیص بده که موفقیت فیلم در گیشه سینما با حذف چند صحنه بهتر خواهد شد. یا کارگردان بخواد تصمیم بگیره انتهای فیلم جور دیگه ای باشه. ممکنه به دلیل اهدای درجه سنی خاصی به فیلم برخی صحنه های خشن یا جنسی موجود رو حذف کنه.البته به خاطر کوتاه تر شدن فیلم و افزوده شدن بر تعداد نمایش های فیلم در یک روز دلیل اصلی حذف صحنه ها هست.
نسخه های Director Cut , Spcial Edition نیز به همین صورت براشون معتبره موارد بالا. هر چند ممکنه یک فیلم در هر سه نسخه (Extended , Theatrical , Director Cut) منتشر بشه و متفاوت باشه با هم این سه نسخه.
ویرایش Unrated Cut :
ممکنه برای دریافت درجه سنی از MPAA یا همون سازمانی که به فیلما رده بندی سنی میده کارگردان محبور به حذف صحنه هایی که دارای خشونت و صحنه های جنسی داره باشه. در این حالت کارگردان با حذف این صحنه ها نظر این موسسه رو جلب می کنه و در کنارش نسخه ای با عنوان Unrated منتشر می کنه ، این نسخه در واقعا حاوی صحنه هایی هست که درجه بندی نشده توسط MPAA.
ویرایش Limited :
این ویرایش به این معناست که این نسخه از فیلم به صورت محدود در چند شهر از کشوری(معمولا آمریکا) اکران شده و به صورت جهانی یا سراسری اکران نشده. معمولاً سالن های نمایش کمتر از 500 هست.
ویرایش Special Edition:
این نسخه یک نسخه کاملا ویژه از فیلم های پر فروش است که برای افراد پولدار در تعداد محدود تهیه میشود و دارای صحنه های اضافی و پشت صحنه و همچنین تندیس هایی متناسب با فیلم(مثلا برای هابیت مجسمه!)است.
ویرایش Proper :
اگر نسخه های قبلی یک فیلم خاص ، کیفیت ضعیف و بدی داشتند ، یا ناقص و دارای عیب بودن ، در این نسخه یعنی Proper وضعیت بهتری نسبت به قبلی ها داره و یا عیب قبلی ها رو برطرف کرده.
ویرایش Repack :
همانند نسخه Proper است.
ویرایش Remasterd:
همانند نسخه ی Proper است.
ویرایش Cropped :
ین نوع از ویرایش ها ، اکثراً در مورد فیلم هایی به کار میره که دارای هارد ساب هستن. انکودر در این موقعیت ، اقدام به بریدن تعدادی پیکسل به صورت ردیفی از پایین فیلم می کنه. فیلم در این حالت از رزولوشن اصلی در اومده و غیر استاندارد میشه. اما زیرنویس دیگه نمایش داده نمیشه روی فیلم چون ناحیه پایینی که زیرنویس روی اون بود برداشته شده.
تفاوت بلوری با وب دی ال در فیلم اینه که تفاوتش توی Cropped هست که وب دی ال خوب Cropped نمیشه مثلا نمونه زیر
The Spy Who Dumped Me 2018 1080p WEB-DL.DD5.1.H264-FGT
Width : 1 912 pixels
Height : 792 pixels
The Spy Who Dumped Me 2018 1080p BluRay x264-DRONES
Width : 1 920 pixels
Height : 800 pixels
ویرایش Untouched : نسخه کامل که در قالب دیسک بلوری عرضه میشه هست این ویرایش. یعنی تمام صحنه های اضافی (Extras) و پشت صحنه و زبان های مختلف و زیرنویس ها و منو و چیز های از این دست رو شامل میشه. این محتوا در قالب یه فرمت یا بهتره بگیم کانتینر مثل m2ts و در حالت معمول Mkv منتشر میشه.
ویرایش Remuxed : این ویرایش مثل نسخه Untouched می مونه با این اختلاف که Remux کننده ، صحنه های اضافه (Extras) زیرنویس های اضافه و زبان های غیر ضروری (اونطور که خودش تشخیص میده) رو از روی فیلم حذف می کنه. در نتیجه حجمش کمتر هست اما کیفیت صدا و تصویر اصلاً دست نمی خوره.
ویرایش Retail : این ویرایش ، از روی سورس Retail یک دیسک (بلوری/ دی وی دی) انکود میشه. سورس Retail سورسی هست فیزیکی(دیسک) که به فروشگاه های خاص(عرضه اختصاصی) عرضه میشه به طور معمول. ویژگی این سورس این هست که نسخه ی کاملی هست و ممکنه(ممکنه!) فرق هایی با نسخه های مثل Limited ، آی تیونز (وب دی ال) و CAM ، نسخه های بریده شده و … داشته باشه.
-------------------------------------------------
تگ ها (اصتلاحاتی که باید بدونید) تگ اصطلاحات نسخه های اضافی و ریلیز-سورس
ریپ کردن (Rip)
ریپ کردن یعنی استخراج اطلاعات موجود در دیسکهایی مثل Blu-Ray و یا DVD و کپی کردن این اطلاعات روی هارد دیسک رایانه.
نرخ فریم (Frame-Rate)
«نرخ فریم» یا همان «فرکانس» که به آن fps (فریم بر ثانیه) هم گفته میشود، در واقع تعداد تصاویر نمایش یافته در یک ثانیه است. همان طور که میدانید فیلمها از نشان دادن بسیار سریع تصاویر ثابت ایجاد میشوند و یک فیلم با fps برابر ۶۰، یعنی در هر ثانیه 60 تصویر ثابت و مجزا را نشان میدهد. واضح است هر چه مقدار fps بالاتر باشد، با فیلم روانتری از جهت دیداری مواجه خواهیم بود.
رزولوشن (Resolution)
رزولوشن در واقع به معنی تعداد پیکسلهایی است که تصویر را روی صفحه نمایشگر میسازند. یک پیکسل یک عنصر تصویر گسسته است که شامل یک نقطه کوچک روی صفحه میشود. یک پیکسل یک مربع یک اینچ در یک اینچ روشن است که رنگ اصلی را تولید میکند و هر چقدر که نمایشگر دارای پیکسلهای بیشتری باشد، تصویر دقیقتری را روی صفحه ظاهر میکند. تلویزیونهای امروزی حدود 8 میلیون پیکسل (برای تلویزیونهای 4K Ultra HD) و حدود یک میلیون پیکسل (برای تلویزیونهای 720p) دارند. شما باید بسیار دقیق نگاه کنید و یا یک ذرهبین بسیار قوی داشته باشید تا بتوانید یک پیکسل را تشخیص دهید.
XviD
این تگ نشان دهنده ی فرمت های ویدئویی ست که کدک تصویری XviD دارند ( که ذر فایل های AVI مورد استفاده قرار میگیرد.)
AHDTV
این تَگ مخففی از Analog High Definition Television است که برای تصاویر SD و HD x264 تلویزیون های خانگی تعریف شده است.
ویدئو HD که برون ده HD یک دستگاه گیرنده دیجیتال است ( مثل DVI, HDMI ) هم باید به عنوان AHDTV نامیده شوند . برون ده دِکود شدهی منابع PDTV یا DSR ممنوع شده اند . ریلیز هایی که از یک جریان انتقال یافته ی ضبط شده به دست آمده اند باید تگِ HDTV, PDTV, یا DSR را داشته باشند . دریافتی های AHDTV باید به فرمت اصلی همان کانال انجام شوند . مثلا 720p یا 1080i .
AVC
این تگ معمولا برای ریلیز های کاملاً بلو-ری استفاده میشود . AVC مخفف Advanced Video Coding است که یک کدک تصویری یا همان H.264 یا MPEG-4 Part 10 ست که همراه با VC-1 ، رایج ترین کدکِ ویدئویی مورد استفاده در دیسک های بلو-ری امروزی ست.
PREAiR
نسخه ای قبل از اتمام کامل ساخت یک قسمت سریال یا فیلم است. بر خلاف SCREENER در اینجا خبری از watermarkها ، کد های زمانی و دیگر نواقص معمول SCREENER نیست.
TELECiNE (یا TC)
نباید با TELESYNC (یا TS) اشتباه شود . یک telecine تبدیل مستقیم فیلم به ویدئو ست . ( با استفاده از تجهیزات telecine) . ریلیز های R5 و RC به صورت حرفه ای توسط استودیو ها با ابزار هایی تبدیل به telecine میشوند که میتوانند صدها هزار دلار هزینه در بر داشته باشد و قابلیت این را دارد که کیفیت های تصویری نزدیک به DVD و Blu-ray اصلی داشته باشد. به طور معمول ریلیز هایی که تگِ TC دارند ، telecineهای قاچاق و بازار سیاهی هستند که با تجهیزات بسیار سطح پائین تر و افرادی ناوارد درست شده اند و کیفیت تصاویر آنها به مراتب پائین تر خواهد بود و نتایج آن حتی شاید در حد یک Cam متوسط یا VHSRip باشد. امروزه این ریلیز هم کمتر دیده میشود به جز ریلیز های گاه گاه R6 ( همراه با زیرنویس چینی)که اغلب به اشتباه برچسب Screener می گیرند.
UNCUT
این تگ نشان میدهد که این ریلیز شامل صحنه های اضافه تری ست که در پخش اصلی فیلم یا سریال وجود نداشته است.
UNCENSORED
این تگ نشان میدهد که دیالوگ ها یا صحنه هایی در این ریلیز وجود دارد که از فیلم اصلی حذف شده بود یا سانسور شده بود.
VC-1
این تگ معمولاً برای ریلیز های کاملاً بلو-ری به کار میرود. VC-1 یک کدک تصویری رایج است که امروزه در دیسک های بلو-ری به کار میرود.
VHSRip
Video Home System Rip. ویدئویی که از تبدیل یک سورس نوار کاست VHS به دست آمده است ، حال بر روی یک DVD Recorder و یا با استفاده از capture card و ...
معمولا اینها کیفیت بسیار پایئنی دارند و به عنوان آخرین راه برای حفظ یک ویدئوی قدیمی یا ساخت یک نسخه ی دیجیتال از آن مورد استفاده قرار میگیرد.
VODRip
video-on-demand rip. مشابه PPV است اما از طریق ارائه دهنده های کابلی و ماهواره ای به دست می آید.
SiTERiP
ویدئو ها و فیلم هایک که از یک سورس وبسایتی به دست آمده باشد .
STV
straight-to-video. تگی درباره پخش فیلم که نشان میدهد این فیلم اصلا اکران سینمایی نداشته و مستقیما بر روی دیسک عرضه شده است ( می تواند DVD یا Bluray ) باشد.
SUBBED
این تگ معمولا نشان دهنده ی این موضوع است که ریلیز شامل هارد ساب است . که در حین ریپ کردن انکود شده است.
UNSUBBED
زمانی استفاده میشود که در گذشته یک نسخه ی SUBBED منتشر شده باشد و حالا یه ریلیز بدون زیرنویس منتشر شده باشد.
S01E01 ( مثالی برای یک تگ ) اصتلاح
فصل اول ، قسمت ( اپیزود) اول از یک سریال تلویزیونی.
SDTV
این تگ دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرد. هر ریپی که در روند کپچر یا سورس آن یک مرحله ی آنالوگ وجود داشته باشد ، باید با توجه به سورس TV نشان دار شود.
بیشتر...
CAM
این نوع فیلمها معمولا توسط یک دوربین ویدیویی دیجیتال در سالن سینماهای آمریکا ضبط میشوند. گاهی از یک سه پایه برای ثابت کردن دوربین در محل استفاده میشود، ولی اکثرا استفاده از سه پایه ممکن نیست و در طول فیلم لرزش دوربین کاملا احساس میشود. حتی بعضی اوقات محل نشستن فرد فیلمبردار ثابت نیست و قسمتهایی از فیلم از زوایای دیگر فیلمبرداری میگردد! این فیلمها معمولا Crop شدهاند و هنگامی که نوشتهای روی پرده نمایش داده شود، این حالت مشخص میگردد (مثلا نیمی از نوشته دیده نمیشود). صدا از طریق میکروفون خود دوربین ضبط میشود و خصوصا در فیلمهای کمدی، صدای خنده تماشاگران شنیده میشود. عمدتا کیفیت صدا و تصویر این ریلیز بسیار پایین است ولی گاهی در صورت خالی بودن سالن سینما، صدای مفهومتری ضبط میگردد. این ریلیز معمولا یک یا دو روز پس از اکران فیلم بر روی شبکه قرار میگیرد.
TeleCine یا TC
یک دستگاه «تله سینه» از روی نوار Positive فیلم (همان نوار آپارات در سینما) یک نسخه دیجیتالی ایجاد میکند. از لحاظ تئوری کیفیت صدا و تصویر این ریلیز باید خوب باشد، ولی بسته به نوع دستگاه TeleCine و مهارت فردی که با دستگاه کار میکند، عموما کیفیتها نوسان دارد. در این نوع ریلیز، نسبت طول به عرض (Aspect Ratio) کاملا صحیح است (و فیلم کشیده شده یا Crop شده نیست). مخفف TC را نباید با TimeCode اشتباه کرد. TimeCode شمارشگر زمانی است که در گوشه بعضی فیلمها دیده میشود.
Screener یا SCR
معمولا پیش از اکران عمومی فیلمها، نسخهای از فیلم بر روی نوار VHS به فروشگاههای ویدیویی و یا مراکز فرهنگی جهت کارهای تبلیغاتی و یا بررسی و نقد فیلم فرستاده میشود. نسبت ابعادی (Aspect Ration) این فیلمها همواره 4:3 است (به صورت تمام صفحه). یکی از مشکلات این نوع ریلیز پیغام هشداری است که بر روی این فیلمها درج میگردد. این پیغام حاوی اطلاعات کپی رایت فیلم و پیگیری کپیبرداری غیرقانونی از فیلم است. این پیغام معمولا در فواصل زمانی مشخص و برای چند ثانیه به نمایش در میآید (در مواردی در کل زمان فیلم نیز وجود دارد). بسته به کیفیت و کارآیی ابزارآلات استفاده شده برای تهیه نسخه SCR، فیلم ممکن است کیفیت خیلی خوب (کپی از نسخه Master) و یا کیفیت بسیار ضعیف داشته باشد. این فیلمها عموما به صورت VCD یا حداکثر SVCD در آمده و روی شبکه قرار میگیرند.
R5
R5 مخفف Region 5 است. میدانید که در ریلیز DVDها در جهان، کل دنیا به 5-6 ناحیه تقسیمبندی شده است. به عنوان مثال Region 1 شامل کشورهای آمریکای شمالی، Region 2 شامل اروپا و خاورمیانه و غیره. Region 5 هم کشور روسیه و کشورهای اروپای شرقی را شامل میگردد. یک تفاوت DVDها در نواحی مختلف در Rating آنهاست، مثلا صحنههای دارای خشونت یا Nudity در ناحیه خاورمیانه حذف میگردند. تفاوت دیگر زبان فیلم و زبان زیرنویس DVD است. در Region 5 همیشه DVDها چند هفته زودتر به بازار میآیند (چون در این منطقه عموما اکران سینمایی همزمان با جهان وجود ندارد). پس R5 از نظر کیفیت تصویر همانند یک DVD-Rip است، ولی چون زبان دیویدیهای ناحیه 5 انگلیسی نیست، در ریلیز R5 صدای انگلیسی از یک منبع خارجی گرفته شده و روی فیلم سینک میگردد.
LIMITED
یک تگ که مربوط به پخش فیلم است و نشان میدهد که آن فیلم پخش محدودی داشته . معمولاً این فیلم ها فقط در سینماهای هنری و یا شهر های منتخب و خاصی به نمایش در میآیند.
LD
Line Dubbed. زمانی استفاده میشود که صدایی از یک سورس دیگر روی ویدئو گذاشته شده باشد. این اصطلاح جایگزین DVTV with DVDRip شده است.
LiNE
یک جریان صوتی که از روی صندلی معلولانی که اختلال شنوایی دارند در سینما ضبط شده است و یا از سیگنال های رادیویی یک سینمای رو باز برای ماشین ها گرفته شده است. معمولاً کیفیت آن بسیار بهتر از کیفیت صدای ریلیز های cam است ، اما گاهی کیفیت های خوب cam هم به اشتباه برچسب Line می خورند .
MiC
صدایی که با میکروفون باز در سالن سینما ضبط شده است . همچنین بعضی اوقات به عنوان CAM AUDIO هم نامیده می شود . ممکن است صدای تماشاگران هم در آن شنیده شود . کیفیت آن معمولاً خیلی پائین است ، اغلب به گونه ای که بعضی قسمت ها یا کل دیالوگ های فیلم غیر قابل فهم خواهد بود .
CAN
منظور از این تگ Canada ست و استفاده از آن برای مشخص کردن محل ریلیز یک بلو-ری است.
CEE
Central East Europe .استفاده از آن برای مشخص کردن محل ریلیز یک بلو-ری است که در اینجا منظور اروپای میانه و شرق اروپا ست.
DC
منظور از این تگ Director’s Cut است . و میتواند تدوین مورد نظر اصلی کارگردان را نشان دهد. معمولا مدتی بعد از ریلیز اصلی فیلم منتشر میشود.
DIGITALLY REMASTERED
نشان میدهد که یک فیلم غیر دیجیتال قدیمی دوباره تدوین ، مستر و بر روی DVD ریلیز شده است. در واقع نوعی آپگرید محصول قدیمی از قبل موجود است و کاری می کنند که نمای بهتری داشته باشد .
DL
Dual Language. یعنی ریلیز شامل بیش از یک زبان است . معادل ML است .
DOCU
نشان دهنده ی یک مستند است.
DSR
مخففی از Digital Satellite Rip است و ریلیزی ست که از یک ماهواره ی دیجیتال ضبط شده است.
DSR
Digital stream rip . در صورتی که ریلیز های 480i\576i\576p رزولوشن افقی کمتر از 704px داشته باشند و 100 % به صورت دیجیتالی گرفته شده باشند ، باید برچسب DSR بگیرند. تمام سورس ها باید 100% دیجیتال باشند . S-Video ، composite یا RF که از گیرنده ی دیجیتال به یک کارت تیونر برسند ، آنالوگ محسوب می شوند. سورس های معتبر DSR, PDTV, و HDTV از طریق یک کانکشن دیجیتال مانند Firewire, DVI-D, HDMI یا Ethernet از گیرنده به دست می آیند و یا با استفاده از یک تیونر ATSC, QAM, یا DVB .
DUBBED
زمانی که یک فیلم دوبله شده باشد از این تگ استفاده میشود . در اینجا زبان اصلی بازیگران زبان دیگری ست . نسخه های دوبله شده ی فیلم های انگلیسی زبان برای کسانی ست که نمی توانند به خوبی انگلیسی را بفهمند . در بعضی کشور ها دوبله ی فیلم ها بسیار رواج دارد، مثلا آلمان .
DUPE
تکراری . زمانی که یک چیزی از قبل وجود دارد ، دلیلی وجود ندارد که دوباره بدون هیچ دلیل منطقی وجود داشته باشد و DUPE هم به همین معنا ست .
DVDR
فایل های تصویری ( مانند ISO, IMG و غیره) یا پوشه ی VIDEO_TS یک دی وی دی که آماده ی رایت شدن بر روی یک دی وی دی برای پخش در یک دستگاه پخش DVD ست. در این حالت ویدئو به صورت استاندارد PAL یا NTSC خواهد بود که ممکن است فشرده شده باشد یا قسمتی از محتوای آن حذف شده باشد ، به نحوی که بتوان آن را بر روی یک دیسک تک لایه ( DVD5) یا دو لایه ( DVD9) جا داد.
DXVA
نشان دهنده ی ویدئوهایی ست که حاوی جریان های تصویری ست که با استفاده از DirectX Video Acceleration ( یا DXVA) به دست آمده اند که بعضی از دستگاه های پخش پشتیبانی جزئی یا کامل از کدگشایی آنها را با استفاده از کارت های گرافیکِ سازگار با dxva دارند تا بتوانند استفاده از CPU را کاهش دهند.
EE
منظور از این تگ Extended Edition یا نسخه ی طولانی تر فیلم است .
EUR
Europe. استفاده از آن برای مشخص کردن محل ریلیز یک بلو-ری است که در اینجا منظور اروپا ست.
FS
منظور از این تگ، یک ریلیز full-screen است که معمولاً نشان دهنده ی رزولوشنی با نسبت ابعاد 4:3 است .
FESTiVAL
یک تگ مربوط به پخش فیلم که نشان میدهد آن فیلم تنها در یک یا چند فستیوال به نمایش در آمده است.
PROPER
وقتی استفاده میشود که یک ریلیز مشکلی داشته باشد و گروه دیگری آن را بدون آن مشکل ریلیز کند.
یک ریلیز scene که جایگزین ریلیز قبلی از یکی دیگر از گروه های scene با همان محتوا می شود که با استاندارد های scene همخوانی نداشت. ( معمولاً بعد از این که یک nuke مطرح شد). یک ریلیز PROPER در واقع یک جور توهین از یک گروه Scene به گروه دیگر است و به همین دلیل یک گروه Scene نمی تواند برای ریلیز خودشان که با استاندارد ریلیز های Scene مطابقت ندارد نسخه ی PROPER هم منتشر کند . در این مواقع آنها باید از تگِ ‘REPACK’ یا ‘RERIP’ یا چیزی مشابه آن استفاده کنند که بستگی به دلیل ریلیز دوباره ی آنها دارد و در ضمن باید این کار را قبل از اینکه گروه دیگری بتواند آن را PROPER کند ، انجام دهند. همچنین گاهی اوقات ریلیز های p2p به اشتباه تگِ PROPER میگیرند که ظاهراً یک تلاش مذبوحانه ست تا نشان دهند ریلیز آنها بهتر از سایر ریلیز های موجود است، اما چیزی که در واقع نشان میدهند این است که آنها کوچکترین اطلاعی از معنای این تگ ندارند . هیچ ریلیز p2p نباید هیچ وقت تگِ PROPER داشته باشد.
R1, R2, R3, R4 … etc
سورس های DVD مناطق 1، 2 ، 3 و ... معمولا dvd ها برای مناطق مختلف جغرافیایی ریلیز میشوند به طوری که در نواحی دیگر قابل دیدن و پخش نیستند . در گذشته افراد دی وی دی های آمریکایی را می خریدند و آن را در کشور هایی که هنوز آن فیلم اکران عمومی نشده بود ، پخش می کردند . برای جلوگیری از این امر دی وی دی ها برای مناطق مختلف ریلیز شدند .
در نظر داشته باشید که مناطق DVD ها یک چیز کاملا مجزا از استاندارد های ویدئویی NTSC یا PAL است . اگر یک DVD را آزاد از منطقه هم درست کنیم ( که قابلیت پخش در دستگاه های پخش تمام نواحی را داشته باشد) باز هم تغییری در NTSC یا PAL بودن آن ایجاد نمیشود.
- R1 : آمریکا و کانادا ( NTSC)
- R2 : اروپا ، آفریقای جنوبی ، خاور میانه( شامل مصر ) ( PAL ) ، ژاپن ( NTSC)
- R3 : جنوب شرقی آسیا ( به صورت اولیه NTSC ) ( شامل هنگ کنگ)
- R4 : آمریکای مرکزی و جنوبی ( NTSC ) ، استرالیا ( PAL ) ، نیوزیلند ( PAL ) ، مکزیک ، کارائیب و جزایر اقیانوس آرام
- R5 : شوروی سابق ( شرق اروپا ) ، هند ، پاکستان ، آفریقا ( به صورت اولیه PAL ) کره شمالی و مغولستان
- R6 : چین ( به طور اولیه PAL)
R6
این تگ می تواند معنی سورس DVD از ناحیه 6 را بدهد ، اما معمولا R6 برای ریلیز های تله سین ( TC ) را در چین میدهد ( مانند ریلیز های R5 ) ، اگرچه تله سین های R6 به مانند R5 به صورت حرفه ای توسط استودیو ها تهیه نشده اند و بیشتر توسط اعضای بازار سیاه و با استفاده از تجهیزات ارزان تر ساخته می شوند که کیفیت های تصویری بسیار پائین تری دارند و با کیفیت های نسبتا خوب cam رقابت می کنند و معمولا به صورت قاچاقی به فروش می رسند. ریلیز های تله سین R6 هم عموماً صدای انگلیسی line یا استودیویی به همراه زیرنویس چینی چسبیده به فیلم ( hardcoded) دارند.
RC
مخففی از Region C است ( یک ناحیه ی بلو-ری شامل روسیه ، چین و جنوب آسیا) . اغلب به صورت تگِ ‘RC Bluray’, ‘RC BDRip’, یا ‘RC BRRip’ به کار می رود . ریلیزی که تگِ RC داشته باشد برای ریلیز های پیش از پخش کلی با سورس بلو-ری در ناحیه ی C به صورت مشابه ریلیز های ‘R5′ (region 5) DVD به کار می رود اینها یک تله سین استودیویی قبل از پخش اصلی از فیلم های سینمایی در روسیه هستند که به صورت بلو-ری در شوروی سابق با دوبله ی روسی پخش می شوند . ریلیز های RC که صدای انگلیسی دارند ، معمولا به صورت MiC یا LiNE است که روی آنها سینک شده است.
RATED/UNRATED
Rated در واقع به این معنی ست که فیلم سانسور شده است . نسخه ی unrated معمولا صحنه های اضافه تری دارد که میتواند از چند ثانیه تا چند دقیقه باشد.
READNFO
تگی که به شما اطلاع می دهد نکته ی مهمی درباره ی ریلیز در قسمت اطلاعات ( NFO) توضیح داده شده است . NFO معمولاً یه عنوان بخشی از توضیحات یک ریلیز تورنت در آن گنجانده شده است
REAL
زمانی استفاده میشود که یک گروه نسخه ی با برچسب اشتباه را ریلیز میکند و بعد باید آن را با نسخه ی واقعی جایگزین کند.
RECODE
زمانی استفاده میشود که نسخه ی قبلی ریلیز شده از یک فیلم ، معمولا با استفاده از TMPGenc برای برداشتن زیر نویس یا اصلاح رنگ ها و ... فیلتر شود. اگرچه این نسخه ها معمولا بهتر به نظر میرسند ، اما خیلی در بین گروه ها طرفدار ندارند .
NTSC/PAL
PAL و NTSC دو استاندارد ویدئویی مختلف هستند که اولی به طور عمده اروپایی ست و دومی اغلب آمریکایی ست. NTSC نسبت به نوع دیگر frame rate بالاتری دارد ( 29fps در مقابل 25fps) اما PAL رزولوشن بیشتری دارد و به طور معمول تصویر شارپ تری دارد.
PDTV
Pure Digital Television . طبق قوانین x264 TV در Scene ، باید محتوای 576i/576p یا بیشتر داشته باشد که در یک شبکه ی HD پخش شده باشد تا بتواند تگ PDTV را دریافت کند ، بنابراین معمولاً معنای این تگ نیز همین است. همچنین PDTV در واقع باید به معنی نسخه ای باشد که از یک سورس Pure Digital Television یا همان Digital Video Broadcast ( که مخفف آن DVB است ) گرفته شده باشد که بر خلاف HDTV های تعدیل شده ایست که از شبکه های کابلی یا ماهواره ای به دست می آید و در آن تعداد بیشتری feed یا کانال در یک فیدی فشرده میشوند که گیرنده باید کد گشایی کند .
در اینجا سورس و هم روند کپچر به صورت 100% دیجیتالی صورت میگیرد. 480i\576i\576p در صورتی که رزولوشن افقی بالاتر از یا مساوی 704px داشته باشند ، تگِ PDTV می گیرند.
تمام سورس ها باید 100% دیجیتال باشند . S-Video ، composite یا RF که از گیرنده ی دیجیتال به یک کارت تیونر برسند ، آنالوگ محسوب می شوند. سورس های معتبر DSR, PDTV, و HDTV از طریق یک کانکشن دیجیتال مانند Firewire, DVI-D, HDMI یا Ethernet از گیرنده به دست می آیند و یا با استفاده از یک تیونر ATSC, QAM, یا DVB .
GER
Germany. استفاده از آن برای مشخص کردن محل ریلیز یک بلو-ری است که در اینجا منظور آلمان ست.
HDDVD
وقتی استفاده می شود که یک ریپ از روی سورس HDDVD صورت گرفته باشد و به رزولوشون های 720p یا 1080p انکود شده باشد.
HDDVDRip
وقتی استفاده می شود که یک ریپ از روی سورس HDDVD صورت گرفته باشد اما به رزولوشون های کمتر از 720p انکود شده باشد.
HR HDTV
High Resolution High-Definition ( که با نام های HR, HRHDTV, یا HR-HDTV هم شناخته میشود. ) صرفاً یک مخفف است و بعضاً به عنوان بخشی از نام فایل شو های تلویزیونی که در اینترنت پخش می شود ، دیده میشود.
رزولوشن آن بسته به گروه ریلیز کننده می تواند متغیر باشد :
ریلیز های HR HDTV گروه CTU معمولا رزولوشن 960x528 و نسبت ابعاد 1.81:1 دارند.
ریلیز های HR HDTV گروه NBS معمولا رزولوشن 960x544 و نسبت ابعاد 1.76:1 دارند.
این تگ به یک استاندارد در انکود ویدئو ها اشاره دارد و نشان میدهد که سیگنال های ویدئویی به طور مستقیم از یک شبکه ی HDTV ریپ شده است و به رزولوشن 960x540 رسانده شده و به فرمت XviD انکود شده است. در حالی که رزولوشن افقی به صورت 960 ثابت باقی می ماند ، رزولوشن عمودی می تواند تا 5% تغییرات داشته باشد تا تصویر تمیز تری به دست آید .
یک ریلیز HRHD برای یک شوی تلویزیونی 40 تا 55 دقیقه ای حجمی در حدود 700MB خواهد داشت. این ریلیز شامل صدای اصلی AC3 خواهد بود که معمولا 5.1 کاناله است.( این بر خلاف جریان صدای MP3 است که معمولا در ریلیز های 350MB دوباره انکود شده است.)
DXVA
نشان دهنده ی ویدئوهایی ست که حاوی جریان های تصویری ست که با استفاده از DirectX Video Acceleration ( یا DXVA) به دست آمده اند که بعضی از دستگاه های پخش پشتیبانی جزئی یا کامل از کدگشایی آنها را با استفاده از کارت های گرافیکِ سازگار با dxva دارند تا بتوانند استفاده از CPU را کاهش دهند.
HR PDTV
High Resolution Pure Digital Television. در اینجا تمام روند گرفتن تصویر و صدا به صورت دیجیتال است . HR PDTV برای برنامه های تلویزیونی که در کانال های HD پخش می شوند استفاده میشود. در 4:3 رزولوشن 720x544 می باشد، در 16:9 رزولوشن 960x544 است . گاهی ممکن است بزرگتر هم باشد .
iNT ( یا همان iNTERNAL )
تگی ست که توسط گروه ها استفاده می شود . معمولاً نشان دهنده ی ریلیزی ست که قرار نیست توسط سایر سایت های ریلیز کنندهی فیلم پخش شود. گروه های Scene اغلب از تگِ iNTERNAL برای ریلیز هایی استفاده می کنند که با استاندارد های ریلیز های Scene مطابقت و همخوانی ندارد و یا زمانی که می خواهند از گرفتن یک NUKE برای DUPE بودن جلوگیری کنند و یا موارد مشابه . برای مثال ، ممکن است گروهی یک XviD DVDRip را آماده کرده باشد اما تصمیم بگیرد که آن را با صدای MP3 ریلیز کند ، که اجازه ی این کار را دارد . یک گروه دیگر می خواهد که آن را با حجم بیشتر و صدای AC3 ریلیز کند که اگر در ریلیز اول مشکلی وجود نداشته باشد، طبق قوانین Scene جلوی آن ها گرفته می شود ، بنابراین آنها فقط می توانند آن را در سایت هایی که در آن ریلیز می کنند ، آن هم به صورت iNTERNAL منتشر کنند.
NUKED
یک فیلم می تواند به دلایل مختلف nuke شود. سایت های شخصی برای زیر پا گذاشتن قوانین خودشان nuke میشوند ( مثلا اگر قانون No Telesyncs در سایتی وجود داشته باشد و رعایت نشود ) اما اگر یک فیلم مشکل بسیار عمده ای داشته باشد ( مثلا بیش از 20 دقیقه از فیلم صدا نداشته باشد یا CD2 خراب باشد ) در این حالت nuke جهانی رخ می دهد و افرادی این فیلم را رد سایت هایشان پخش میکردند ، اعتبار خود را از دست می دهند . فیلم های nuke شده همچنان می توانند از طریق منابع دیگر مانند p2p/usenet پیدا شوند ، اما بهتر است ابتدا بررسی کنیم که چرا nuke شده بودند.
بعضی از دلایل nuke شدن به شرح زیر است :
BAD A/R : در اینجا نسبت ابعاد مشکل دارد . مثلا آدمها لاغر تر یا چاق تر از واقع دیده میشوند.
BAD IVTC : معادل bad inverse telecine ست. روند تبدیل frame rates مشکل دارد.
INTERLACED : خطوط سیاه در هنگام حرکت دیده میشود زیرا ترتیب صحنه ها نادرست است.
OUT OF SYNC : صدا و تصویر همخوانی ندارند.
نسخه های فیلم
3D
عبارت 3D به خودی خود اشاره ای به کیفیت فیلم ندارد. این عبارت نشان دهنده این است که فیلم مورد نظر حال با هر کیفیتی نسخه ۳D سه بعدی و مخصوص تلویزیون های سه بعدی است. این نسخه اغلب در کیفیت های BRRip، Blu-ray، Web-DL منتشر میشود و در کیفیت های پایین تر رایج نیست.
*********************
1) 8K
این نسخه دارای رزلویشنی 7680x4320 پیکسل است که شاید کمتر فیلمی را پیدا کنید که چنین کیفیت را ریلیز کند و خیلی از تلوزیون ها پخش کننده های تصویر از 8K پشتیبانی نمی کنند و در اینده باید شاهد فیلم های با کیفیت فوق العاده 8K به طور همگانی باشیم.
2) 4K
باید بدانید که 4K اشاره به دقت تفکیک پذیری یا همان resolution یک ویدئو دارد و چون همه فیلم های دارای این دقت از منابع آنلاین بدست می آیند اغلب با نسخه WEB-DL این فیلم ها روبرو هستیم. دقت داشته باشید که دیسک های Blu-ray برای دقت 1080p ارائه شده اند و همکنون فیلم ها با کیفیت 4K در این دیسک ها ارائه نمی شوند و تنها بستر ممکن برای ارائه کیفیت 4K اینترنت و سیستم های پخش آنلاین فیلم مثل Youtube می باشد.
3) FULL HD
Full HD تصاویر ۱۰۸۰p را در ۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل نشان میدهند که کیفیت بالاتری نسبت به 1080p HD دارد که از روی دیسک بلوری Ripشده است که حجمی بالاتری نسبت به 1080p HD داردد اغلب بالای 15 گیگابایت است
4) 1080p/HD Bluray (Pمخفف پیکسل است که بعد از وضوح 1080و720 میاد)
این نسخه دقیقاً Rip شده فیلم موجود در دیسک Blu-Ray با همان کیفیت اولیه و یا با مقدار ناچیزی تغییر وافت کیفیت است. حجم این نسخه ها اغلب بالای 15 گیگابایت است و با frame-rate بسیار بالا ارائه می شود. این نسخه بالاترین کیفیت موجود دراینترنت برای دانلود است و همواره با دقت 1080p ارائه می شود.
5) 1080p Web-dl
در این نسخه، فایل بدست آمده از منابع آنلاین پخش فیلم که قابلیت دانلود رو دارن مثل iTunes و Amazon و … بدون هیچ گونه انکود شدن و دخل و تصرفی دریافت می شوند. تصاویر بدون هرگونه تگ، زیرنویس و نوشته هست و کیفیت صدای بسیار خوبی رو هم داراست. تقریباً بعد از کیفیت Blu-ray و BDRip این نسخه بهترین نسخه برای مشاهده فیلم و یا سریال هست.
در اینجا منبع از یک دانلود در وب است که معمولاً با همان سایز و فرمت فایل اصلی آپلود شده است. WEB-DL ها معمولاً جزئیات بهتر ، شطرنجی شدن کمتر، تاری کمتر در تصویر و رنگهای بهتری دارند. همچنین در آنها خبری از باگ های آزاردهنده و آرم شبکه ها نیست.
6) 720p Bluray
این نسخه دقیقاً Rip شده فیلم موجود در دیسک Blu-Ray با همان کیفیت اولیه و یا با مقدار ناچیزی تغییر وافت کیفیت است. حجم این نسخه ها اغلب بالای 15 گیگابایت است و با frame-rate بسیار بالا ارائه می شود. این نسخه بالاترین کیفیت موجود دراینترنت برای دانلود است و همواره با دقت 1080p ارائه می شود.
7) 720p Web-dl
در این نسخه، فایل بدست آمده از منابع آنلاین پخش فیلم که قابلیت دانلود رو دارن مثل iTunes و Amazon و … بدون هیچ گونه انکود شدن و دخل و تصرفی دریافت می شوند. تصاویر بدون هرگونه تگ، زیرنویس و نوشته هست و کیفیت صدای بسیار خوبی رو هم داراست. تقریباً بعد از کیفیت Blu-ray و BDRip این نسخه بهترین نسخه برای مشاهده فیلم و یا سریال هست.
در اینجا منبع از یک دانلود در وب است که معمولاً با همان سایز و فرمت فایل اصلی آپلود شده است. WEB-DL ها معمولاً جزئیات بهتر ، شطرنجی شدن کمتر، تاری کمتر در تصویر و رنگهای بهتری دارند. همچنین در آنها خبری از باگ های آزاردهنده و آرم شبکه ها نیست.
8) 720p HDrip
این کیفیت از روی DVD اصلی با تجهیزات حرفهای و با ابعاد HD 720p ضبط میشود.
9) 720p Webrip
فیلم هایی از این نوع از منابع بدون قفل DRM آنلاین (DRM-free streaming service) مثل Hulu, CrunchyRoll یا WWE Network ریپ می شوند. این نسخه از نظر کیفی به Web-DL نزدیک است تنها تفاوت bitrates پایین تر برای صرفه جویی در پهنای باند است. فایل از پروتکل RTMP استخراج شده و بدون افت کیفیت از فرمت MP4 یا FLV به فرمت MKV تبدیل می شوند.
انکودی که از روی یک سورس WEB-DL انجام شده باشد. نشان میدهد که فایل مورد نظر به طور مستقیم از یک سورس آنلاین گرفته و تبدیل شده است .
10) 720p BDrip
BDRip یا Blu-ray Disk Rip :بلوری بهترین کیفیت نهایی از یک فیلم هست که کمپانی برای شبکه خانگی منتشر کرده. نسخه BDRip نسخه ای هست که به صورت مستقیم از دیسک بلوری انکود و منتشر میشه. کیفیت تصویر و صدای این نسخه بسیار بالا هست. با این حال این نسخه نرخ فریم بسیار کمتری نسبت به نسخه اصلی موجود در دیسک Blu-Ray دارد و به همین دلیل در دقت 1080p حجم این فیلم ها با فرض 1 ساعت و 30 دقیقه بودن زمان فیلم بین 1 تا 3 گیگا بایت متفاوت است.
11) 720p BRrip
این نسخه به فیلمی اشاره دارد که یک گروه از نسخه منتشر شده با کیفیت BDRip توسط گروهی دیگر و با کیفیتی پایین تر و حجم کمتر ارائه میدهند. برخی فکر می کنند دو کیفیت BRRip با BDRip یکی هستند در صورتی که اینطور نیست.
12) HDrip
این کیفیت از روی DVD اصلی با تجهیزات حرفهای و با ابعاد HD ضبط میشود. 720p یا 1080p با bitrate در حدود 19,39mbps یا بیشتر باشد.
رزولوشن دقیق آن بسته به گروه ریلیز کننده می تواند متغیر باشد:
ریلیز های HDTV گروه LOL معمولا رزولوشن 624x352 و نسبت ابعاد 1.77:1 دارند.
ریلیز های HDTV گروه FQM معمولا رزولوشن 608x336 و نسبت ابعاد 1.80:1 دارند
13) Webrip
این نسخه که بعد از انتشار نسخه Web-dl ریپ(Rip) می شود و کیفیت مطلوبی ندارد
14) R
این نسخه ها در اینترنت زیاد رایج نیست و همون DVD های اورجینال هستند
15) R2
این نسخه ها در اینترنت زیاد رایج نیست و همون DVD های اورجینال هستند
16) DVDRip
یک کپی از نسخه DVD اوریجینال نهایی است که به بازار ارائه شده است. این ریلیز معمولا با اندکی فاصله از پایان اکران فیلم در سینماها، در اینترنت پخش میگردد. اکثر DVD-Ripها به صورت DivX یا Xvid تبدیل و ارایه میگردند و کیفیت عالی دارند.
17) R5
میدانید که در انتشار DVDها در جهان، کل دنیا به 9 ناحیه تقسیمبندی شده است. کد منطقهای دیویدی نوعی روش مدیریتی است که به توزیع کنندگان فیلم این اجازه را میدهد تاریخ، محتوا و قیمت هر فیلم را بر اساس منطقه مذکور پیشبینی و کنترل نمایند. هر منطقه شامل چند کشور مختلف میشود. این مناطق عبارتند از:
کد ۰ (صفر): به شکل غیررسیمی به عنوان سراسری و جهانی معنا میشود؛ درحالی که به شکل رسمی معنایی ندارد.
کد ۱: آمریکا، کانادا، برمودا، کارائیب و کلیه مناطق تحت کنترل آمریکا
کد ۲: اروپا، خاورمیانه، ژاپن، آفریقای جنوبی، سوازیلند، لسوتو، گرینلند و مناطق تحت حاکمیت فرانسه
کد ۳: جنوب شرقی آسیا، کره جنوبی، تایوان، ماکائو
کد ۴: آمریکای جنوبی، آمریکای مرکزی، مکزیک، نیوزلند، استرالیا، اقیانوسیه و پاپوآ گینه نو
کد ۵: بنگلادش، هند، نپال، افغانستان، سریلانکا، اوکراین، بلاروس، روسیه، قزاقستان، پاکستان، آفریقا (بجز: مصر، آفریقای جنوبی، سوازیلند، لسوتو) آسیای مرکزی، مغولستان، کره شمالی
کد ۶: جمهوری خلق چین
کد ۷: رزرو شده برای آینده
کد ۸: مراکز بینالمللی همچون: خطوط هوایی، کشتیهای کروز، سفینهها و ایستگاههای فضایی
کد 9 – همه: شامل هر هشت کد بالا شده و امکان پخش در همهجا را دارد.
یک تفاوت DVDها در نواحی مختلف در Rating آنهاست، مثلا صحنههای دارای خشونت یا Nudity در ناحیه خاورمیانه حذف میگردند. تفاوت دیگر زبان فیلم و زبان زیرنویس DVD است. حال R5 مخفف Region 5 است به معنای DVDهایی که برای منطقه 5 منتشر شده اند. در Region 5 همیشه DVDها چند هفته زودتر به بازار میآیند (چون در این منطقه عموما اکران سینمایی همزمان با جهان وجود ندارد). پس R5 از نظر کیفیت تصویر همانند یک DVD-Rip است، ولی چون زبان دیویدیهای ناحیه 5 انگلیسی نیست، در ریلیز R5 صدای انگلیسی از یک منبع خارجی گرفته شده و روی فیلم سینک میگردد.
18) R6
R6 نسخه ای است که در جمهوری خلق چین رواج دارد اما معمولا R6 برای ریلیز های تله سین ( TC ) را در چین میدهد ( مانند ریلیز های R5 ) ، اگرچه تله سین های R6 به مانند R5 به صورت حرفه ای توسط استودیو ها تهیه نشده اند و بیشتر توسط اعضای بازار سیاه و با استفاده از تجهیزات ارزان تر ساخته می شوند که کیفیت های تصویری بسیار پائین تری دارند و با کیفیت های نسبتا خوب cam رقابت می کنند و معمولا به صورت قاچاقی به فروش می رسند. ریلیز های تله سین R6 هم عموماً صدای انگلیسی line یا استودیویی به همراه زیرنویس چینی چسبیده به فیلم ( hardcoded) دارند.
19) DVDscr
DVD-Screener – DVDSCR
این ریلیز ویژگیهایی شبیه Screener دارد اما نکته این است که در دو سه سال اخیر، نسخههای پیشنمایش به صورت DVD (ولی یک DVD بدون اضافات و پشتصحنهها و…) ارایه میشوند. در این نوع نیز اکثرا پیغام Ticker یا همان هشداردهنده کپیرایت وجود دارد. DVDSCRها اکثرا به صورت SVCD یا Xvid و DivX تبدیل شده و سپس روی شبکه قرار میگیرند و کیفیت قابل قبولی دارند.
20) TC
TELECINE – TC
یک دستگاه “تله سینه” ، از روی نوار Positive فیلم (همان نوار آپارات در سینما) یک نسخه دیجیتالی ایجاد می کند. از لحاظ تئوری کیفیت صدا و تصویر این گونه فیلم باید خوب باشد، ولی بسته به نوع دستگاه TeleCine و مهارت فردی که با دستگاه کار می کند، عموما کیفیت ها نوسان دارد. در این نوع ریلیز، نسبت طول به عرض (Aspect Ratio) کاملا صحیح است و فیلم کشیده شده یا Crop شده نیست.
21) TS
TELESYNC – TS
این نوع ریلیز از لحاظ کیفیت تصویر تقریبا شبیه CAM بوده ولی صدای آن از یک منبع خارجی ضبط شده است (این منبع معمولا Jack خروجی هدفون در صندلی مخصوص افراد با شنوایی ضعیف در سینماهاست). البته در بیشتر موارد عمل ضبط در یک سالن خالی سینما یا از پنجره اتاقک آپاراتچی سینما و به وسیله دوربینهای حرفهایتر انجام می شود و دوربین بر روی سه پایه ثابت شده است تا لرزشی در کار نباشد، در نتیجه کیفیت تصویر اندکی بهبود مییابد.
دقت کنید که خیلی از لینکهایی که در نام آنها TS دیده میشود، در حقیقت CAM هستند و تنها عنوانشان عوض شده است پس در صورت وجود Sample برای فیلم، قبل از دانلود کامل حتما نمونه را چک کنید.
22) CAM
به این فیلم ها “رو پرده ای” نیز می گویند که حتماً تا به حال به گوشتان خورده است. Cam از اول کلمه Camera گرفته شده و اشاره به این موضوع دارد که این نسخه از فیلم ها به وسیله دوربین های فیلمبرداری دیجیتال و توسط افراد در سینما ضبط شده است. گاهی از یک سه پایه برای ثابت کردن دوربین در محل استفاده می شود، ولی اکثرا استفاده از سه پایه ممکن نیست و در طول فیلم لرزش دوربین کاملا احساس می شود . حتی بعضی اوقات محل نشستن فرد فیلم بردار ثابت نیست و قسمتهایی از فیلم از زوایای دیگر فیلم برداری می گردد! این فیلم ها معمولا Cropشده اند و هنگامی که نوشته ای روی پرده نمایش داده شود ، این حالت مشخص می گردد (مثلا نیمی از نوشته دیده نمی شود) .
معمولا اولین نسخه ای که از فیلم ها در اینترنت منتشر می شوند نسخه Cam می باشند , کیفیت صدای این نسخه نسبتا پایین بوده و توسط میکروفن خود دوربین ضبط می شود .برای فیلم های کمدی و طنزگونه به هیچ وجه دیدن این نسخه توصیه نمی شود زیرا اصولاً هنگام بیان دیالوگ های خنده دار فیلم به جای شنیدن صدای فیلم صدای قه قهه تماشاگران را خواهید شنید.
کیفیت تصویر در این نسخه متوسط و رو به پایین است و احتمال دارد حین دیدن فیلم با سرهای تماشگران در پایین صفحه مواجه شوید! و یا سایه برخی تماشاگران درحال راه رفتن!
نسخه های دیگر....
-HDCAM
این نسخه از روی نوارهای با کیفیت HD ریپ شده و در اینترنت قرار می گیرند. کیفیت این نسخه نیز قابل قبول است اما پای نسخه هایی که در ادامه شرح داده می شوند نمی رسد.
-HDTV یا High Definition Television:
این نسخه از روی خروجی تلویزیون های کابلی یا غیر کابلی اچ دی (وضوح بالا) تهیه می شود. معمولاً لوگوی شبکه و یا اعلام برنامه ها که به صورت زیرنویسه رو روی تصویر مشاهده می کنیم. امروزه بعضی از فیلم ها و بیشتر سریال ها به این صورت منتشر می شوند. HDTV دارای کیفیت خوبیست و در خیلی از موارد از نسخه DVDRip دارای کیفیت بالاتری می باشد. البته با توجه به اینکه این نسخه دارای لوگوی شبکه و برخی زیرنویس های تبلیغاتی هست جدای از کیفیت بالا ممکن است برای خیلی از مخاطبین دانلودی جالب نباشد.
SCREENER – SCR:
معمولا پیش از اکران عمومی فیلم ها، نسخه ای از فیلم بر روی نوار VHS، به فروشگاه های ویدیویی و یا مراکز فرهنگی جهت کارهای تبلیغاتی و یا بررسی و نقد فیلم فرستاده می شود .
نسبت ابعادی (Aspect Ratio) این فیلم ها، همواره 4:3 است (به صورت تمام صفحه). یکی از مشکلات این نوع ریلیز ، پیغام هشداری است که بر روی این فیلم ها درج می گردد. این پیغام بصورت یک واترمارک بوده و حاوی اطلاعات کپی رایت فیلم و پیگیری کپی برداری غیرقانونی از فیلم است. این پیغام معمولاً در فواصل زمانی مشخص و برای چند ثانیه به نمایش در می آید (در مواردی در کل زمان فیلم نیز وجود دارد) برای جلوگیری از ردگیری این پیام را کدر یا محو می کنند. بسته به کیفیت و کارآیی ابزارآلات استفاده شده برای تهیه نسخه SCR، فیلم ممکن است کیفیت خیلی خوب (کپی از نسخه Master) و یا کیفیت بسیار ضعیف داشته باشد. این فیلم ها عموما به صورت VCD یا حداکثر SVCD در آمده و روی شبکه قرار می گیرند.
TV-Rip
بیشتر این نوع از فیلم ها را در سریال ها مشاهده می کنیم. این فیلم ها از اپیزودهای مختلف سریالهای تلویزیونی که توسط دستگاههای DVD ماهوارهای و یا از شبکههای کابلی آمریکا ضبط میگردند. در برخی از این نوع فیلمها در انتهای هر اپیزود، مصاحبهها، پشتصحنهها و حتی مسابقات غیررسمی نیز نمایش داده میشود. واژه PDTV در لینک مربوط به سریالها بسیار مشاهده میگردد. PDTVها از طریق یک کارت کپچر دیجیتال در کامپیوتر به طور مستقیم دریافت و ذخیره میگردند، لذا معمولا بهترین کیفیت را دارند. این ریلیز هم به صورت SVCD و هم به صورت Divx/Xvid یافت میشود.
WorkPrint یا WP
این نوع از نسخه ها برای افزادی مناسب هستند که کاسه صبرشان لبریز شده و بی صبرانه در انظار دیدن یک فیلم هستند، این ریلیز یک نسخه از فیلمی است که هنوز مراحل پیش تولید Post Production آن به پایان نرسیده است. در این نوع ممکن است برخی از صحنهها و یا موسیقیها و صداها موجود نباشند و کیفیت تصویر نیز از خیلی ضعیف تا بسیار عالی متغیر است. برخی از WPها با نسخه نهایی تفاوت های زیادی دارند.
Divx Re-Enc
این نوع فیلم ها، در واقع حاصل تبدیل VCD اریجینال فیلم، به یک فایل با حجم پایین (150الی 250مگابایت) از نوع Divx/Xvid هستند. عموماً، لینک های این ریلیز، در فروم ها با ظاهری شبیه Film.Name.Group.1of2 دیده می شوند. دو گروه مشهور که Divx Re-Enc را تهیه و در شبکه پخش می کنند عبارتند از SMR و TND. این ریلیز اصولا ارزش دانلود کردن ندارد، مگر اینکه شما بر داشتن فیلم، با حجم پایین، ولی با بهترین کیفیت ممکن اصرار داشته باشید.
Watermarks
بسیاری از فیلم هایی که از طریق بلاگرهای آسیای شرق و جنوب شرقی در شبکه منتشر می شوند (که به Asian Silvers یا PDVD معروفند)، در گوشه ای از تصویرشان، نام گروه مسئول در خرید و پخش غیرقانونی فیلم به صورت یک حرف یا یک عبارت درج شده است. مشهورترین این عبارت ها، Globe است که در گوشه اکثر ریلیزهای TV-Rip دیده می شود .
VHS-Rip
معمولا فیلم های ورزشی ، فیلم های اسکیت سواری بر روی نوار VHS وارد بازار می شوند . این ریلیز نسخه دیجیتالی همان نوارهای VHS است .
PDTV
در برخی از این نوع فیلم ها ، مثل مسابقات کشتی ، در انتهای هر اپیزود ، مصاحبه ها ، پشت صحنه ها و حتی مسابقات غیر رسمی نیز نمایش داده می شود . واژه PDTV در لینک مربوط به سریال ها بسیار مشاهده می گردد . PDTV ها از طریق یک کارت کپچر دیجیتال در کامپیوتر ، به طور مستقیم دریافت و ذخیره می گردند ، لذا معمولا بهترین کیفیت را دارند . این ریلیز هم به صورت SVCD و هم به صورت Divx/Xvid یافت می شود.
SE / SCE
Special Edition / Special Collector’s Edition ( نسخه ی مخصوص) همان طور که از اسمش پیداست ، معمولا در این نسخه ها قسمت هایی اضافه تری مانند صحنه های حذف شده ، مصاحبه با عوامل فیلم و ... وجود دارد.
ReEnc
مشابه BRRip است و نشان میدهد که از روی یک انکود دیگر، دوباره انکود شده است که معمولاً به یک سایز یا رزولوشن کوچکتر تبدیل میشود. این تگ عموماً توسط گروه های p2p برای ریلیز هایی که از روی HDTV دوباره انکود شده اند استفاده میشود.
REMUX
یک بلو-ری که بعضی از منو ها یا محتویات و جریان های آن حذف شده است، معمولاً برای این که بتوان آن را روی یک دیسک بلو-ری BD25 جا داد.
Divx Re-Enc
این نوع فیلمها در واقع حاصل تبدیل VCD اریجینال فیلم به یک فایل با حجم پایین (150 الی 250 مگابایت) از نوع Divx/Xvid هستند. عموما لینکهای این ریلیز در فرومها با ظاهری شبیه Film.Name.Group.1of2 دیده میشوند. دو گروه مشهور که Divx Re-Enc را تهیه و در شبکه پخش میکنند عبارتند از SMR و TND. این ریلیز اصولا ارزش دانلود کردن ندارد مگر اینکه شما بر داشتن فیلم با حجم پایین ولی با بهترین کیفیت ممکن اصرار داشته باشید.
Hardsub
به نسخه های گفته می شود که از کیفیت های مختلفی مانند CAM,HDRip,وWeb-dl استفاده میکند و زیر نویس هارو به فیلم می چسابند این عمل با نرم افزار های مختلفی انجام می شود که ان زیرنویس دیگر قابل حذف نیست زیرا جزوی از تصویر است!
زیرنویس
نوشتار گفتهها یا ترجمهی یک فیلم، مستند، مجموعه تلویزیونی و... میباشد که از زبان بیگانه (و برای ناشنوایان و کمشنوایان از زبان اصلی) و اصلی گویندگان برنامه نمایشی به صورت متن نوشته شده و معمولاً در زیر نمایشگر ظاهر میشود.
انواع زیرنویسها
زیرنویسها به دو روش حک که به اسم هاردساب و روش srt که در فایلی جداگانه زیرنویس قرار میگیرد در فرمتهای جدیدتر فیلم مانند mkv و mp4 قابلیت الصاق چند زیرنویس به فیلم موجود است که بیننده در صورت تمایل زیرنویس مورد نظر را انتخاب یا آن را غیر فعال میکند
زیرنویسها عموماً با پسوند srt موجود میباشند هر چند با پسوندهای دیگر چون smi ،sub/idx و ... نیز موجودند ولی اصلیترین و رایجترین نوع زیرنویس srt میباشد. نحوه خواندن این زیرنویسها در کامپیوتر توسط نرمافزارهای حرفهای پخش فیلم صورت میگیرد که از معروفترین و با کیفیتترین آنها میتوان به پوتپلیر، کیام پلیر، مدیا پلیر کلاسیک،ویالسی مدیا پلیر و... اشاره کرد نحوه قرار گرفتن این زیرنویسها روی فیلم باید نام فایل زیرنویس خود را هماهنگ با فیلم کنید برای مثال به صورت زیر
videoname.mkv
videoname.srt
*(وقتی متن فایل های mp4 و mkv با فایل srt یکی باشد،پخش کننده ی فیلم ، به صورت پیشفرض نام هماهنگ با فیلم را را انتخاب میکند)
یا موقع باز کردن فیلم زیرنویس را بر روی صفحه پخش کننده دِرَگ (انتخاب فایل srt و کشیدن و انداختن روی فیلم ) نمایید،
هر چند بهترین راه همان هم نام کردن است به دلیله اینکه در بسیاری از پلیر ها و تلوزیون ها که با فلش بخواهید فیلمی را مشاهده کنید،قادر به انتخاب دستی زیرنویس نیستید و حتما باید نام فیلم با نام فایل زیرنویس یکسان باشد.
نرمافزارهای ترجمه زیرنویس مترجمان این گونه فیلمها از نرمافزارهای خاصی برای ترجمه استفاده میکنند و در نهایت آن را با پسوند مورد نظر ذخیره میکنند که معروفترین این برنامهها میتوان به subtitle workshop, subtile editor و... اشاره کرد این برنامهها امکان هماهنگی و نگارش ترجمه را به عهده دارند.
زیرنویس ها به دو گروه کلیHardsub و Softsub تقسیم میشوند
Hardsub :
در این حالت ، زیرنویس به فایل تصویری چسبانده شده و تشکیل یک فایل تصویری واحد را داده اند. به عبارت دیگه شما وقتی فایل تصویری رو پخش میکنید ، زیرنویس بروی فیلم از قبل حک شده است و قابل جدا شدن هم نیست. (به همین دلیل به آنها Hardsub گفته میشود)
گفتنی است که این روش چسباندن فایل هنگام تغییر فرمت فایل (converting) قابل انجام است. بدین صورت که شما بعد از انتخاب فایل ویدئویی مورد نظر ، زیرنویس مربوطه را هم انتخاب میکنید تا در نهایت یک فایل ویدئویی با فرمت مورد دلخواه شما (avi,wmv,...) ایجاد شود.
Softsub
زیرنویسهای softsub ، زیرنویسهایی هستند که از فایل ویدئویی جدا هستند. (به صورت یک فایل مبتنی برمتن،مانند فرمت SRT)
انواع تنظیمات زیرنویس
انواع تنظیمات و کیفیت شامل: BluRay , XviD , HDCAM و...
بیشترین دلیل هماهنگ نبودن زیرنویس ها ، سانسور میباشد، که هنگام دانلود زیرنویس باید به نوع زیرنویس دقت کنیم،اگر فیلم شما اصلا و بدون سانسور است،بهتره از زیرنویس هایی مانند bluray استفاده کنید
-بابت طولانی بودن مطلب عذر خواهی میکنم این مطلب توضیحات زیادی و اضافه ای(زیرنویس,فرمت صوتی,کیفیت صدا و...) دارد که همش را به صورت جامعه قرار دادم تا به دردتون بخوره سایت های زیادی هستن که این مطالب را به صورت تیکه تیکه قرار دادن و کلی پیدا نمی شود که سعی کردم به صورت جامع توضیح بدم تا هنگام دانلود فیلم و سریال مشکلی پیش نیاد و سردرگم نباشید. موفق باشید
منبع
Life Hacker