پادکست یعنی چی؟ در تعریفش، از ویکی پدیا کمک میگیرم:
پادپخش یا تدوین صوتی انتشار مجموعهای از پروندههای رسانه دیجیتال است که توزیع آن در اینترنت با استفاده از خوراک صورت میگیرد، و توسط کاربران معمولاً بر روی یک پخشکنندهٔ موسیقی دیجیتال قابل دریافت و پخش است. این روش ارائهٔ محتوا در سال ۲۰۰۴ محبوبیت و گسترش یافت؛ و گاه به آن رادیوی اینترنتی گفته میشود. برای دریافت آن، معمولاً از برنامههای خبر خوان که از خدمات وب استفاده میکنند استفاده میشود و بر روی رایانههای خانگی یا پخشکنندههای موسیقی دیجیتال قابل پیادهسازی است. قابل ذکر است که عمل دریافت پادکست را پادکچ (به انگلیسی: Podcatch) میگویند
بخوام به زبان خودم تعریف کنم، یعنی افرادی زمان گذاشتن، در حوزه تخصصی یا موردعلاقه خودشون، چیزی رو به طور خاص تعریف کردن و به طور رایگان در اختیار ما قرار دادن تا گوش کنیم و احتمالا اطلاعاتمون نسبت به اون موضوع بیشتر بشه. چطوری باید پادکست گوش داد؟ خیلی از پادکستها سایت هم دارن. یا بعضیهاشون هنوز فایلها رو تو ساندکلاد و تلگرام میذارن. اما اینها راههای جالبی نیست. اپلیکشنهای پادگیر، مناسب تر هستن. اگه IOS دارید، Spotify و اپل پادکست و اگه اندروید دارید، کستباکس رو توصیه میکنم.
من با کست باکس کار میکنم. بخش سرچ داره که پادکستهای مورد علاقهت رو پیدا میکنی، اپیزودت رو دانلود میکنی و بعد به صورت آفلاین گوش میدی. با آزمون و خطا، به یک لیستی رسیدم از بهترین پادکستهای فارسی؛ اسم اپیزودهایی هم که تو متن میارم، اپیزودهای محبوب من هستن. 48 تا پادکست در حال حاضر فالو کردم که همه رو دنبال میکنم. قسمتهای جدیدی که ارائه میشه، معمولا هفتهای 8-10 تا میشه. بیشتر تو مسیر رفت و آمد به محیط کار، با هدفون گوش میدم و از وقتم استفاده درست میکنم. حالا قصد دارم بهترین پادکستهایی که میشناسم رو معرفی کنم و توضیح بدم هرکدوم، چه کاری دارن میکنن. جدا از چیزهایی که توضیح میدم، احتمالا اسم علی بندری رو شنیده باشید. چنل بی و بی پلاس، دو چنل آقای بندری هستن که تو اولی هر بار یک داستان (گزارش) بلند رو تعریف میکنه. مثلا داستان ال چاپو، اوشو، مانیونگا، مرکل، تد کزینسکی و یا چیزهایی مثل داستان ساحره سوزی پاپوا گینه نو، جان مکافی، کابینه در سایه پوتین و سیلک رود و امثالهم. تو بی پلاس هم هر بار یک کتاب غیرداستانی رو خلاصه میکنه. مثلا مدینه فاضله واقعگرایان، اردوگاه کار اجباری گولاک شوروی، فریکونومیکز و ...
آمپاژ: در واقع یک بند موزیک الکترونیک هستن. ولی پادکست خوب و سرگرم کنندهای در مورد موزیک دارن. در مورد چیزهای مختلف موزیک صحبت میکنن و اسمهای خلاقانهای روش میذارن. مثلا در مقابل موزیک فرم، موزیک فرمالیته رو علم میکنند. چیزهایی مثل پاپِ پوک و موزیک تخمهای دارن. چیزهای زیادی ازشون یاد میگیرید و زیاد میخندید.
ناوکست: داره از فصل اول کتاب سیپین یا انسان خردمند از یووال نوا هاراری رو روایت میکنه. کتابی که خوندن/شندیدنش برای هر فردی تو دوره ما واجبه. کتاب سیر پیدایش و رسیدن بشر به تمدن رو به شیوه خودش روایت میکنه. بشری که ما باشیم چطور کارشو شروع کرد؟ چه بلایی سر سایر گونههای انسان اومد؟ چرا قشر جلوی پیشانی در انسان رشد کرد؟ چرا انسان یکجا نشین شد؟ چرا پول، دین و پادشاهان به وجود اومدن؟
اپیتومی بوکس: پادکست خلاصه کتاب. کتابهای غیرداستانی، در این مجموعه با دقت در اپیزودهای حدود یک ساعته خلاصه شدن. کتابهایی مثل کتاب کودتا، نیایش چرنوبیل، اختناق ایران، اینترنت با مغز ما چه میکند؟ دست های آلوده، تئوری توطئه در ایران و .... عمده کتابها مربوط به جامعه شناسی، فلسفه، سیاست و از این دست انتخاب میشن و نمونههایی که به ایران مربوط هستن، برای من جذابترن.
این حکایت: سراغ قیام سی تیر رفته. با تمام حواشی. از سال ها پیش. رابطه تودهای ها با حکومتها اون دوره. وضعیت شاه و رویکردش. داستان طالقانی، سید ضیاء، نواب صفوی، قیام تبریز و شیراز و هرچیزی که باعث قیام سی تیر شد.
پرچم سفید: مفصلتر از هر مستندی که در مورد جنگ جهانی دوم دیدید، روایت جنگ رو از روز اول شروع کرده. با دقتی در حد یک شماره، فقط در مورد سلاحهای جنگی آلمانی که باعث میشد برتری داشته باشن به نسبت سایر کشورها.
رادیو دیو: مطمئن نیستم بشه پادکست در نظرش گرفت، از خیلی قبل از اینکه بدونم پادکست چیه، رادیو دیو رو میشناختم. هر بار مسئلهای مشخص دارن و به سراغ هنر مربوط بهش میرن. گاهی موضوع جغرافیاییه مثل قسمتهایی که در مورد حلب، رم، پاریس، مزارشریف، رشت، جزیره هرمز و از این دست داشتن و قسمت دیگه، موضوع داره. برای مثال هیچ سربازی از جنگ برنگشته است یا کابارههای تاریک و همه چیز را برداشتهام.
استرینگ کست: یکی از مفیدترین پادکستها. هر بار یک مسئله علمی را باز میکنه و توضیح میده. مثلا مشکلات حافظه انسان، اعتیاد و اثری که در ذهن ایجاد میکنه، پساحقیقت، تقویم کیهانی و از این دست.
رادیو بادیو: هر بار سراغ تازههای علم و فناوری تو هفته اخیر میرن. در حالی که پادکست بالایی هنوز به قسمت پنجم نرسیده، رادیو بادیو نزدیک دویست شماره تا حالا منتشر کرده.
پادکست آن: یکی از متفاوت ترین پادکستهایی که باهاش سر و کار داشتم. هر بار داستان یک آدم واقعی رو از زبان خودش تعریف میکنه. برای مثال دختر افغانی که تو ایران متولد شد و توهینهای بسیاری که شنید. یا پسری از شیراز که تصمیم گرفت قاچاقی به انگلستان بره و بلاهایی که سرش اومد و مرگهایی که تو مسیر به چشم دید.
کرن: کُرُن یک کار حرفهای برای موزیک بازهاست. آهنگهای ماندگار ایرانی رو بررسی دقیق کرده. برای مثال قسمتی رو به آلبوم این گوشه تا اون گوشه نامجو، اپرای عروسکی مولوی یا آهنگ ماندگار شهر خاموش کیهان کلهر اختصاص داده بود.
لوگوس: هر قسمت از فلسفه رو به شکلی متفاوت، با یک مثال شرح میده. اپیزودهایی مثل چالش قرص های رنگی، مغز در خمره و از این دست. مثلا یکی از قسمتهاش که برای من بسیار جذاب بود، شمارهای بود که توش توضیح میداد آیا واقعا 1984 اتفاق افتاد یا نه؟
آلبوم: پادکستی که هر بار، سراغ یک آلبوم پرفروش موسیقی جهان میره و نشون میده که اون موزیسین یا گروه موسیقی، چطور به اون نقطه رسید که چنین آلبومی روانه بازار کنه. قسمتهای بسیار جذابی در مورد ادل و امی واینهاوس داشتن. در خصوص شباهتها و تفاوتهای عجیب این دو دختر انگلیسی که با فاصله کم از هم، چهره شدن.
روزن: در مورد تفاوتها و شباهتهای جنسی صحبت میکنه. مثلا جایی صحبت از اینه که تفاوتهایی که دخترها و پسرها تو امور مختلف دارن، از کجا نشات میگیره؟ از ژنتیک؟ یا تربیت. تحقیقات زیادی نشون داده که سلایق بچهها قبل از جایی که تربیت شروع بشه، تفاوت خاصی با هم نداره.
میدنایت کست: سراغ دنیای فیلم و سریال میره. مثلا قسمتهایی در مورد پولانسکی و داستان عجیب کودکی و بزرگسالیش، در مورد وال ای، تنفر گیک ها از بیگ بنگ تئوری، داستان تارانتینو، فرندز و چیزهایی که به سقوط تمدن غرب انجامید.
پوشه: پادکستی در خصوص خصوص مسائل سیاسی جهانی که به ایران هم مربوط شده در یک جای کار. مثلا نظم جهانی ترامپ، خشم خدا (ترورهای موساد)، صورت آناناسی رهبر نیکاراگوئه و از این دست.
مترونوم: هر بار داستان یک آهنگ معروف ایرانی (با تمرکز روی قدیمیترها) روایت میکنه. مثلا چه شد که ترانه مرا ببوس یا سلطان قلب ها سروده شدن، چطور اجرا شدن، چه کسانی اجراش کرد نو چه اتفاقاتی در موردشون در ادامه افتاد.
دایجست: هر بار یک مسئله پیچیده رو باز میکنه. مثلا باز کردن اینکه ایدز چیه و چطور به وجود میاد، یا جنگ داخلی سوریه و بحران اقتصادی ونزوئلا رو توضیح میده.
تاریک خانه تاریخ: هر بار یکی از شخصیتهای سیاسی معروف ایرانی رو بررسی میکنه. کی بودن، از کجا شروع کردن، چه کارهایی انجام دادن و کارشون به کجا رسید. مثلا حسین فاطمی، امیرکبیر، فروغی و دیگران.
پاراگراف: سراغ تمدنها میره. تمدن چین باستان، مصر باستان، روم باستان، بین النهرین و غیره.
رادیو دستنوشتهها: روایت چهل سال موزیک ایرانش خیلی محبوب شد که من دوست نداشتم اون بخش رو. بیشتر قسمتهای قبلیش رو دوست داشتم، به خصوص قسمتی به اسم گلبهار که داستان خنده دخترکی روی جلد اولین شماره روزنامه جامعه.
چکش: بررسی قضایی هنر. سینما تو آمریکا با چه مشکلاتی از نظر سانسور روبرو بود در سال های ابتدایی. تو موزیک، چه زمانی کپی انجام شده، چه زمانی الهام؟ تو پروندههایی که به دادگاه رفت، نتیجه چی شد؟
صداهای عامه پسند: برای کسایی که موزیک رپ رو دوست دارن، احتمالا جالب تر باشه. من دوست ندارم، اما پادکستیه که دوستش دارم. حرف هایی که در بررسی آهنگها میزنن و چیزهایی که تعریف میکنن برام جالبه.
چند تا پادکست دیگه رو هم تنها با آوردن اسم توصیه میکنم: گزت پادکست (در مورد رسانه، خبرنگاری و روزنامهها)، رواق (روانشناسی اگزیستانسیالیسم)، راو گست، دونقطه، شیرکاکائو، چیروک (هر بار قصه کهن ایرانی)، هستوری پنل، تابو، چسب زخم و آویشن (مسائل جنسی). جدا از همه اینها، خود طرفداری هم پادکست آن روی سکه رو داره که احتمالا آشنایی دارید.
سریال هایی که معرفی کردم | فیلم هایی که معرفی کردم | رمان هایی که معرفی کردم | آهنگهای ایرانیای که معرفی کردم