1- مساحت این استان۱۵۱٬۱۹۳ کیلومتر مربع است که از این نظر سومین استان ایران است و بزرگتر از کشور هایی از قبیل :تاجیکستان، انگلیس، آذربایجان،پرتغال و ... است.
2- حدود 87 درصد خراسان جنوبی شیعه و 13 درصد سنی ( عمدتا در بیرجند و نزدیک مرز افغانستان)
3- مردم استان خراسان جنوبی ۹۹٫۳ به زبان فارسی و باقی به عربی و بلوچی سخن می گویند که در میان استان ها بیشترین درصد فارسی زبان را به خود اختصاص داده اند.
4- برخلاف سایر افغانی های ساکن ایران افغانی های خراسان جنوبی عمدتا سنی هستند.
5- در طول تاریخ این منطقه کمتر مورد هجوم و تاخت و تاز بیگانان قرار گرفته و درنتیجه گویش بیرجندی بسیار شبیه فارسی کهن است و دست نخورده باقی ماندهاست.
6- این منطقه به یکی از مراکز عمده ی سیاسی فرقه اسماعیلیه (یا همان اساسین) بوده است.
7- خراسان جنوبی با در اختیار داشتن نزدیک به ۹۷ درصد از اراضی زیرکشت زرشک در ایران، تولید ۹۵ درصد از زرشک دنیا را نیز در اختیار دارد.
8- بر اساس گفته نيروي انتظامي كشور بالاترين میزان امنيت در کشور را متعلق به استان های ايلام و خراسان جنوبي دانست.
9- جمعیت بیرجند (مرکز استان)در حدود300 هزار نفر است که یک از کم جمعیت ترین شهر ها بین مراکز استان های مختلف است.
10- به علت اهمیت راهبردی شهر بیرجند در شرق ایران، در سال ۱۳۱۲ خورشیدی، فرودگاه شهر بیرجند - سومین فرودگاه کشور پس از قلعه مرغی و بوشهر- مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
11 -حدود 96 درصد عناب ایران و همچنین قسمت عمده عناب دنیا درخرسان جنوبی تولید می شود(عمدتا در بیرجند و خوسف)
12- مدرسه شوکتیه در بیرجند پس از سومین مدرسه آموزش به سبک جدید در ایران است.
13- بیرجند یکی از تبعید گاه های دکتر مصدق و همچنین محل به زندان رفتن آیت الله خامنه ای است.
14-محور بیرجند- قائن یکی از مرگبار ترین جاده های کشور است به دلیل شرایط کوهستانی.
15- پادگان 04 ارتش در بیرجند یکی از قدیمی ترین پادگان های ارتش در ایران است.
16-برخلاف گذشته در عصر معاصر بیرجند از نظر سیاسی به منطقه مهمی تبدیل شد با توجه به حضور شوکت الملک علم ، اسدالله علم (نخست وزیر دوران پهلوی) ،سید محمد تدین بیرجندی رئیس مجلس شورای ملی، وزیر معارف، وزیر خواربار، وزیر فرهنگ)و ...
17- بنگاه مستقل خیریه آبلوله بیرجند، اولین سازمان آبرسانی در ایران است که در سال ۱۳۰۲ خورشیدی به منظور تأمین آب قابل شرب مردم شهر بیرجند تاسیس شد.
18- در سال ۱۳۴۷ نیز زمین لرزهای به بزرگی ۷/۴ ریشتر فردوس و دشت بیاض را لرزاند که منجر به کشته شدن ۱۰۵۰۰ نفر و تخریب ۶۱ روستا شد.حدود ۷۰٬۰۰۰ نفر بیخانمان شدند
19-شهر فردوس به عنوان امن ترین شهر ایران شناخته می شود .
20-منطقه زیرکوه و قائنات نیز در سال ۱۳۷۶ با شدت ۷/۳ ریشتر لرزید و ۱۵۰۰ نفر کشته بر جای گذاشت که البته تکته قابل توجه در این زلزله نجات یافتن تعداد زیادی کشاورزان به دلیل کار در مزارع زعفران بود.
21-شهر قائن تا حدود دوران صفویه مرکز این منطقه بوده است که به تدریج پس از ساکن شدن خاندان علم خزیمه در بیرجند از اهمیت این شهر کاسته شده است.
22-با وجود اینکه زعفران قائنات بسیار در کشور مشهور است ولی بیشترین کشت زعفران ایران در خراسان رضوی انجام می گیرد.
23-شهرستان طبس پهناورترین شهرستان کشور با ۵۵۸۰۸ کیلومتر مربع مساحت است(بزرگ تر از هلند و تقریبا هم اندازه با کرواسی)
24-زمینلرزه طبس، زمینلرزهای بود به شدت ۷٫۸ ریشتر که در ساعت ۱۹:۳۶ روز ۲۵ شهریور سال ۱۳۵۷، شهر طبس و روستاهای مجاور آن را ویران کرد. این زمین لرزه قدرتمندترین زلزله ای است که تابحال در تاریخ ایران ثبت گردیده کشتههای این زلزله را بین ۱۵۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰نفر اعلام کردهاند. و این در حالی است که به علت شدت تخریب ساختمان ها دیگر به طور عملا شهر طبس با خاک یکسان شد!
25-معدن ذغال سنگ پروده طبس بزرگ ترین معدن ذغال سنگ خاورمیانه است.
26- یکی از زیبا ترین نقاط استان چشمه آب گرم مرتضی علی در شهر طبس است وجود چشمه های آب گرم و سرد در یک بستر و به موازات یکدیگر در این دره یک پدیده بسیار اعجاب انگیز است که نظیرش را به این راحتی ها پیدا نخواهید کرد.در انتهای مسیر چشمه طاق شاه عباسی قرار دارد. در میان دیواره های چشمه مرتضی علی قبرهای بسیار قدیمی وجود دارد که متعلق به زرتشتیانی است که سال ها پیش در این حوالی زندگی می کرده اند.
27-در روستای ازمیغان طبس هم که در ۳۸ کیلومتری شمال این شهر قرار دارد، باوجود خشکسالیهای چندین ساله، از سالیان دور در آن برنج کاشت میشده است.(حدود ۹۰ تن برنج خالص تولید میشود!!)
28-روستای ماخونیک یکی از هفت روستای شگفتانگیز جهان میباشد و به لحاظ شهرت آن به شهر «لیلیپوتها»، جذابیتهای حیرتانگیزی دارد. اکثر خانه های آن دارای ارتفاع حدود 1.5 متر است هر چند اکنون قد مردم این ناحیه متعادل تر شده است.مردم این روستا تا همین چند سال پیش ، چای نمینوشیدند، شکار نمیکردند و اصلاً گوشت هم نمیخوردند و هنوز سیگار نمیکشند. مردم ماخونیک این قبیل کارها را گناه میدانستند.
29 - ترانه های محلی بیرجندی در ایران بسیار مشهور اند که علت اصلی آن را می توان بیرجندی بودن سیما بینا دانست.
پ.ن: از جای خاصی کپی نکردم . خودم ساکن این استانم