با درود
طرفداری_ معرفی کتاب: پیرامون معرفی نادرشاه نمی دانم از کجا باید شروع کنم. از فتح هند و ورود به دهلی سخن بگویم یا دفع آفند افغان ها در مشرق زمین یا کیلومترها دور کردن عثمانی ها از مرزهای غربی و یا حتی دفع خطر روس از سرزمین های قفقاز. از این ها که بگذریم آینده نگری نادرشاه هم در نوع خود بی مانند بود. نادر برای بستن راه های ارتباطی خارجی ها در دریای پارس و دریای مکران پس از هزار سال اقدام به احیای ناوگان دریایی ایران موسوم به گارد جاویدان کرد. نادر سرانجام کشتی سازی را در بوشهر آغاز و حتی برای ساخت توپ، یک کارخانه ذوب آهن به منظور تهیه سیصد عراده (منجنیق) بنا کرد، تا با تقویت نیروی دریایی بتواند عمان و سواحل مکران را تحت سیطره خود درآورد و با قیچی کردن آب های جنوبی، رفت و آمد اجنبی ها دائما رصد کند. اقدامات و تدابیر دریایی نادرشاه، سیادت نیروی دریایی ایران باستان را به خاطر می آورد.
تصویری از فتوحات نادرشاه افشار
ایران بزرگ و فلسفه ایرانشهری پس از به انحطاط رفتن سلسله پر آوازه صفوی رو به ویرانی رفت و مشعل شاهنشاهی عظیمِ آن رو به خاموشی نهاد و کشور جولانگاه عشایر یاغی شده بود و مدعیانی از اطرف و اکناف، علم طغیان برافراشته و دولت های قوی دستِ، متجاوزِ خارجی مانند دولت تزار روسیه و دولت عثمانی، زمین های غربی ما را به تصرف در آورده بودند و در داخل، اشرار عشایر و مدعیان و گردنکشان به جان و مال ناموس مردم دست درازی می کردند. در چنین دوره ای که وضع ناگوار ایران بی شباهت با وضعِ پس از تاخت و تاز مغول های خونخوار نبود، ناگهان جوانی کوهستانی یعنی نادرقلی پسرِ امام قلی، در پای کوهستانِ الله و اکبرِ دره گز، پا به عرصه زندگی نهاد و این کودکِ ساده خانه بر دوش بعد ها چنان تاثیری بر سرنوشت وطنش ایران گذاشت که پس از او دیگر هیچگاه همانندش در ایران زاده نشد.
اجداد نادری، از طایفه قرقلوی افشار بودند و قبیله اش مانند سایر قبایل در نواحی خراسانِ بزرگ، ییلاق و قشلاق می کردند و زندگی بدوی داشتند.
تصویری از آرامگاه نادرشاه
نادر در حدود بیست سالگی برای دفاع و جنگ قیام کرد و به مدت چهل سال با تمام عشایر و طوایف یاغی و دولت های اجنبی مبارزه کرد. یک بار به سمت عثمانی حرکت می کرد و دوباره باز می گشت و به ایالات ترکستان و هندوستان لشکر می کشید و دوباره لشکر را به سمت هدفی جدید رهنمود می ساخت. نادر در این چهل سال هیچگاه تن آسایی نداشت و عمر خود را پشت اسب های جنگی گذراند و هرگاه جنگی تمام می شد جنگی تازه رخ می داد هرگاه فتنه ای خوابانده می شد فتنه تازه ای رخ می داد. جنگ های پیاپی با دولت های بزرگ و اشرار داخلی نتنها پول و سرباز اسلحه و... زیادی می خواست بلکه اعصابی پولادین هم نیاز داشت.
خوی خشن نادرشاه را می توان به دو صورت بیان کرد در مرحله اول می توان به زندگی کوهستانی و عشیره ای و خشونت موروث او را در رفتارش موثر بدانیم و در مرحله دوم جریان زندگی او و پیشامد های فجیع پیاپی به حدی بود که هر شخص متعادل و شکیبا را بالطبع فرسوده و آشفته می کرد و به حق از حال طبیعی خارج می ساخت.
زد و خورد های متوالی شاهنشاه نادرشاه افشار، با ازبک ها، ایالات یموت، تراکمه، افغانان، عرب، ترک، داغستانی، لزگی، بلوچ و طوایف ترکستان و مدعیانی همچون ملک محمود سیستانی و ایلبرس ترکستانی و علی قلی خان یموت و تقی خان بیگلربیگی، فارس و محمدحسنخان قاجار و خوانین خیوه و بخارا و نظایر متعدد این نوع افراد، تار و پود اعصاب نادر را در هم درید و به حکم طبیعت کارش به جایی رسید که از سایه خودش هم رم می کرد و حتی به پسر ارشد خودش یعنی رضاقلی میرزا نیز رحم نکرد.
توصیحات بیشتر را می توانید در کتاب نادرشاه اثر صادق رضازاده مطالعه کنید.
کتاب نادرشاه اثر صادق رضازاده شفق
مطالب زیادی در مورد دلاوری های نادرشاه در کتب مختلف، به رشته تحریر در آمده است. کتاب نادرشاه نوشته صادق رضازاده شفق در واقع گرداوردی نوشته های دیگر مورخین داخلی و خارجی پیرامون نادرشاه می باشد که از سیر تا پیاز مباحث پیرامون نادرشاه از کودکی تا زمان مرگش در بیست و شش فصل گرداوری شده است.
کاربران گرامی هم اکنون می توانند با کلیک کردن بر روی لینک زیر کتاب نام برده را خریداری و از زندگینامه نادرشاه مطالعه کنند:
برای خرید اینترنتی کتاب بر روی این لینک کلیک کنید
خرد و اندیشه نگهدارتان 🌹🌹🌹🌹