آیا با انواع سیب و خواص سیب آشنا هستید ؟ سیب سیب زرد را دوس دارید یا قرمز ؟ سیب سبز چطور؟
درخت سیب، درختی برگریز از خانواده گیاهان گلسرخیان است که به میوه شیرین اش در سراسر جهان معروف است. این درخت در بیشتر مواقع به دلیل میوه اش کشت می شود. منشا اصلی این درخت معروف در آسیا مرکزی است؛ جایی که هنوز گونه وحشی این درخت با نام «مالوس سیورسی» یافت می شود. درخت سیب پس از هزاران سال کشت در کشور های آسیایی و اروپایی، توسط مهاجران به آمریکای شمالی بده شد؛ حتی در بعضی از فرهنگ های کهن و قدیمی، از سیب به عنوان یک میوه مذهبی و اساطیری یاد می شود. برای مثال می توان به فرهنگ های یونان، اروپای قدیم و سفره هفت سین ایران اشاره کرد.در ادامه به معرفی خواص سیب و انواع سیب های خوشمزه خواهیم پرداخت
تاریخچه سیب
به طور کلی، درخت های سیب، حاصل کاشت دانه بزرگی هستند؛ از سوی دیگر درختان حاصل از پیوند ریشه، اندازه کوچک تری دارند. تا به امروز بیش از ۷۵۰۰ نوع سیب در سراسر جهان شناخته شده است؛ در نتیجه این اتفاق، شاهد طیف وسیعی از ویژگی های مختلف این درخت و میوه محبوب هستیم. این طیف وسیع، برای کاربردهای مختلفی مثل آشپزی، مصرف به صورت خام و تولید انواع نوشیدنی مورد استفاده قرار می گیرند. عموما درخت های سیب به کمک پیوند زدن تکثیر داده می شوند؛ از سوی دیگر سیب های وحشی، به سادگی از ریشه قابلیت رشد دارند.
در سال ۲۰۱۰ میلادی، حدود ۷۰ میلیون تن سیب در سراسر جهان به عمل آمد که حدود نیمی از این عدد در کشور چین تولید شد. بعد از چین، آمریکای شمالی با ۶%، دومین تولید کننده بزرگ سیب در جهان بوده است. بعد از این دو کشور، به ترتیب ترکیه، ایتالیا، هندوستان و لهستان، در مقام های سوم تا پنجم این آمار قرار می گیرند. میوه سیب معمولا به صورت خام مصرف می شود؛ اما در بسیاری از غذا ها و دسر ها مثل پایسیب و کیک سیب و حتی نوشیدنی های میوه ای، از این میوه به صورت پخته هم استفاده می شود. به طور کلی در میان عموم مردم سراسر جهان، از سیب به عنوان یک میوه بسیار مفید برای سلامتی یاد می شود؛ میوه ای که ویتامین ها و مواد مورد نیاز بدن را در خود جای داده است و خوردن منظم آن، می توان به سلامت عمومی بدن کمک کند.
جنبه تاریخی سیب
در بسیاری از کتاب های تاریخی و مذهبی، از سیب به عنوان یک میوه ممنوع و رمزآلود یاد می شود. برای مثال، در اساطیر یونانی، «هرکول» قهرمان یونانی، به عنوان یکی از دوازده خان، مجبور شد تا به باغ «هسپریدس»سفر کرده و سیبهای زرین را از درخت زندگی وسط آن باغ بچیند. از سوی دیگر در سفره هفت سین ایرانیان که در نوروز هر سال می چینند، به جز کتاب آسمانی، آینه، تنگ ماهی قرمز و تخم مرغ، هفت چیز که با حرف فارسی «س» شروع می شوند روی سفره قرار می گیرند. از این موارد می توان به سبزه، سمنو، سیر، سرکه و سماق به همراه میوه سیب اشاره کرد. در ایران و سفره هفت سین، سیب نماد سلامتی است. همانطور که یک ضربالمثل قدیمی ایرانی می گوید « هر کس که روزانه یک سیب بخورد، دیگر نیازی به پزشک ندارد» و بر اساس تحقیق های گسترده پزشکی انجام شده، میوه سیب شایستگی این شهرت که با خوردنش انسان سالم می ماند را دارد. در نتیجه همه این موارد، سیب در سفره هفت سین به انسان ها این موضوع را یادآوری می کند که باید به بهداشت اهمیت زیادی داد.
معرفی انواع سیب
تا به امروز چیزی حدود ۷۵۰۰ نوع سیب در سراسر جهان کشف و پرورش داده می شود؛ ۷۵۰۰ نوع سیبی که هر کدام، رنگ، بو، مزه و شکل ظاهری خاص خودشان را دارند که همین موارد تفاوت بین این طیف وسیع از سیب ها را تعیین می کند. از انواع سیب های شناخته شده در سراسر جهان می توان به سیب آلیس، آناناسرنت، خوش بو، بلدبسکوپ، تو سرخ، اکتشاف، بریملی، وینوستون، فوجی، زرد، زنت طلایی، گلا، سرخ، دبینت، بانوی صورتی، لیگول، توپاز، سیب سبز یا همان سیب ترش و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد. گفتنی است که هر یک از نوع سیب ها، در شرایط آب و هوایی و کشت کشاورزی خاصی پرورش پیدا می کنند؛ همچنین بسیاری از سیب ها مخصوص فصل های خاصی هستند و در تمام فصول سال نمی تواند آن ها را پرورش داد .
خواص سیب
همانطور که گفته شد؛ سیب به عنوان میوه سلامتی شهرت دارد؛ میوه که در کنار ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن، به سلامت عمومی بدن کمک می کند. از خواص سیب می توان به بهبود تنفس و درمان بیماری آسم اشاره کرد؛ همچنین سیب می توانید از ریههای افراد بزرگ سال هم محافظت کند. خوردن سیب به افزایش هوش و پیشگیری و درمان بیماری آلزایمر کمک می کند؛ سیب باعث تولید «استیل کولین» (ماده ای که وظیفه رساندن پیغام به سلول های عصبی در بدن را دارد) در بدن می شود. در نتیجه کارای حافظه به خصوص در سن های بالا، به میزان چشمگیری افزایش پیدا می کند. خوردن روزانه یک عدد سیب، کلسترول خون را به میزان چشمگیری کاهش می دهد. کلسترول بد خون یا همان (LDL) به کمک سیب پایین می آید و در نتیجه آن از گرفتگی عروق جلوگیری می شود. گفتنی است که سطح بالای کلسترول خون می تواند مشکلات طولانی مدت و خطرناکی را به دنبال داشته باشد. اگر دستگاه گوارش شما عملکرد خوبی ندارد و نیاز به تقویت دارد، سیب مصرف کنید؛ سیب سرشار از فیبر های مفید برای دستگاه گوارش است؛ در نتیجه خوردن آن به صورت منظم، می تواند به تقویت و هضم غذا کمک کرده و سلامت عمومی این دستگاه را در بدن افزایش می دهد.