چیزهای قشنگ هیچ وقت دنبال خود نمایی نیستند
چیزهای قشنگ هیچ وقت دنبال خود نمایی نیستند، شاید در فوتبال این جمله زیاد کاربرد داشته باشد. بیننده به سمت هرآنچه که جذاب است می رود. در هر کجا. حتی اگر جاذبه مورد نظر مثل نوستالژی های عتیقه شده کیفیت در خورد زندگی یک شهروند سال دو هزار و نوزدهی را نداشته باشد. اخیرا بازی ریورپلاته و بوکاجونیورز در فینال لیبرتادورس نقل مجالس بود. رسانه ها با شور خاصی از آن می نوشتند، حتی عباراتی مثل نبرد قرن به گوشمان خورد آن هم در شرایطی که شاید مردم از بردن نام پنج بازیکن دوتیم عاجز بودند!
فوتبال در همسایه شمال غربیمان ریشه ای قطور تر و سابقه ای بیشتر دارد. گالاتاسرای قدمتی به اندازه چلسی و بیشتر از اینتر میلان دارد. لیگ ترکیه در سال های اخیر بازیکنانی مثل وسلی اسنایدر_گومیس_سولدادو_دروگبا_گوران پاندف_روبرتو کارلوس_نانی_کوارشما_آلوارو نگردو_والبوئنا_په په _گری مدل را در تیم های خود داشته است و ورزشگاه های شیک و نو در استانبول و ترابوزان و آنکارا ساخته شده است و خلاصه تیم های پر طرفدار ترکیه در سایه حضور و پشتوانه هواداران در بخش اقتصادی در اروپا از درآمد و اوضاع مالی خوبی برخوردار هستند.
گالاتاسرای در راس باشگاه های ترکیه قرار دارد، قرمز و زرد پوشان استانبول در قله فوتبال ترکیه قرار دارند. باشگاهی که با وجود افت و خیز هایی همواره قدرت و قطب ثابت فوتبال ترکیه بوده است و البته محبوب ترین تیم در بین مردم این کشور.
استانبول، محل اتصال شرق و غرب عالم
استانبول بزرگترین شهر کشور ترکیه و مرکز فرهنگی و اقتصادی آن است. این شهر در کنار تنگه بسفر و دریای مرمره قرار دارد. تنگهٔ بسفر دو قارهٔ آسیا و اروپا را از یکدیگر جدا میکند و استانبول تنها شهر بزرگ جهان است که در دو قاره قرار دارد. این کلانشهر به عنوان پایتخت فرهنگ اروپا در سال 2010 انتخاب شدهاست. همچنین از لحاظ تعداد گردشگران خارجی سومین شهر توریستی جهان بهشمار میرود. در سال 1922 و با تشکیل جمهوری ترکیه، پایتخت از استانبول به آنکارا منتقل شد اما استانبول محوریت خود به عنوان مرکز تجاری، صنعتی ترکیه را حفظ نمود و هماکنون نیز بزرگترین شهر ترکیه میباشد.
در آغاز که این شهر را در دههٔ 660 پیش از میلاد بنا کردند، بوزانتیون نامیدندش که به نظر میرسد از نام شخصی به بوزاس گرفته شده باشد. پس از آنکه کنستانتین کبیر این شهر را به عنوان پایتخت جدید شرقی امپراتوری روم برگزید، شهر نزد مردم به کنستانتینوپل به معنای «شهر کنستانتین» معروف گشت. مسلمانان که از قدیم با رومیان مراوده داشتند، این شهر را قسطنطنیه یا قسطنطینیه نامیدند.
تلفیقی از آسیا و اروپا، سنت و مدرنیته، مراکز خرید شیک و مدرن در کنار بافت سنتی و معماری اصیل و جاذبه های تاریخی فراوان و جشنواره های مختلف همه و همه در استانبول به چشم می خورد. دو بخش آسیایی و اروپایی توسط پل بسفر از هم جدا می شوند.
محله گالاتا
گالاتا که نامش را از برج معروف گالاتا گرفته است، محله ای در منطقه بیوگلو واقع شده و یکی از جالب ترین محله های استانبول است. این محله شامل میدان تکسیم یا تقسیم است که از خیابان استقلال می توانید به آن دسترسی پیدا کنید. استقلال خیابانی است که هم روز شلوغی دارد و هم اینکه شب ها، پر از جنب و جوش، توریست و مردم محلی است. در هر صورت محله گالاتا (برخی گالاتا و تکسیم را جدا می دانند اما ما در اینجا به هر دو اشاره می کنیم) جایی است که برای شب زنده داری مناسب بوده و پر از افرادی است که موسیقی خیابانی را به شما نمایش می دهند.
رستوران های زیادی در این منطقه و در خیابان استقلال موجود است که برای یک وعده هیجان انگیز، انتظار شما را می کشند. از سمت تکسیم که وارد خیابان استقلال شویید، بوتیک های زیادی پیش رویتان نمایان می شود و هرچه از به سمت برج گالاتا بیشتر نزدیک می شوید، بوتیک های مدرن جای خود را به مغازه های هنری تر می دهند. محله گالاتا به سلطان احمد بسیار نزدیک است.
تاریخچه گالاتاسرای
تیم فوتبال گالاتاسرای بخشی از باشگاه بزرگ گالاتاسرای است که در 20 اکتبر 1905 در استانبول توسط دانش آموزان یک دبیرستان در محله گالاتا راه اندازی شد. نماد این باشگاه شیر است. این تیم معروف فوتبال ترکیه که یکی از قدیمیترین تیمهای فوتبال ترکیه بوده و در دوره عثمانی تشکیل شدهاست. اولین بازی تیم فوتبال گالاتاسرای در مقابل کادی کویی برگذار شد که 2-0 این تیم راشکست دادند.
این باشگاه به جز فوتبال در شطرنج و جودو و بسکتبال و قایقرانی و دو میدانی و واترپلو و شطرنج و بسکتبال با ویلچر هم در بخش مردان و هم در بخش زنان تیم داری می کند که در اکثر موارد پرافتخارترین تیم ترکیه هستند. تیم بسکتبال گالاتاسرای از معروف ترین تیم های قاره اروپا است. و بزرگترین باشگاه ورزشی ترکیه و از بزرگترین باشگاه های شرق اروپا است. گالاتاسرای یکی از سه تیمی است که همواره در بالاترین سطح فوتبال ترکیه بازی کرده است و به دسته پایین تر سقوط نکرده است.15 تیم مختلف باشگاه گالاتاسرای در سال 1987 در رشته های مختلف ورزشی قهرمان شدند، رکوردی که تاکنون توسط باشگاه دیگری تکرار نشده است.
گالا تنها تیم ترکیه ای است که در تورنومنت های اروپایی صاحب عنوان است. گالاتاسرای در محله گالاتا در استانبول قرار گرفته است. گالاتاسرای در فصل 1999-2000 با شکست دادن آرسنال در بازی فینال قهرمان جام یوفا شد. گالاتاسرای در زبان ترکی استانبولی به معنای کاخ گالاتا می باشد. گالاتاسارای که قدیمی ترین و محبوب ترین باشگاه ترکیه است، پرافتخارترین تیم این کشور نیز به حساب می آید. شیرها 21 بار در سوپرلیگ ترکیه و 17 بار در جام حذفی (تورکی کوپاسی) و 15 بار در سوپرکاپ ترکیه قهرمان شده اند و در هر سه جام پرافتخارترین تیم هستند و مضاف بر آن تنها تیم عنوان دار ترکیه در تورنومنت های بین المللی هستند. اوج کار گالاتاسرای شکست دادن رئال مادرید در دیدار سوپرکاپ اروپا در سال 2000 و قهرمانی در این جام بود. پس بی جهت نیست که "ما بهترین هستیم" به شعار اصلی باشگاه تبدیل شده است.
گالاتاسرای تنها تیم چهار ستاره سوپرلیگ ترکیه است(طبق قوانین به ازای هر پنج قهرمانی در لیگ تیم ها حق استفاده از یک ستاره بر روی پیراهن خود را دارند)، تیم های فنرباغچه و بشیکتاش با 19 و 15 قهرمانی در تعقیب شیرها هستند. مدیریت گالاتاسرای هم اکنون با مصطفی چنگیز است. بهترین برد تاریخ باشگاه گالاتاسری برد 8-0 در مقابل آنکارا است.
ترک تلکام آره نا نام ورزشگاه اختصاصی گالاتاسرای است که گنجایش آن 52695 نفر است. این ورزشگاه در سال 2011 با هزینه ای بالغ بر 210 میلیون یورو ساخته شد.ساخت این ورزشگاه در سال 2007 آغاز شده بود. فلوریا متین اوکتای نام کمپ تمرینی ای است که گالاتاسارای تمریناتش را در آن جا برگذار می کند. فلوریا نام محله ای در استانبول و متین اوکتای نام بازیکن معروف باشگاه گالاتااسارای و تیم ملی ترکیه در دهه شصت است.
گالاتاسرای در اوایل تاسیسش به همراه دیگر تیم های استانبولی در ورزشگاه تقسیم(Taksim Stadium) بازی می کرد. در سال 1945 ورزشگاه Ali Sami Yen Stadı به بهره برداری رسید. این ورزشگاه 24 هزار نفری به نام اولین مدیرعامل باشگاه علی سامی نامگذاری شده بود و تا سال 2011 که ترک تلکام تکمیل شد بازی های گالاتاسارای در آن جا برگذار می شد. پس از ساخت ترک تلکام ورزشگاه قدیمی باشگاه تخریب شد. البته در برهه هایی هم در ورزشگاه دولما باغچه بازی های خود را برگذار می کردند.
ساخت ورزشگاه و حق پخش تلوزیونی و ......در سال های اخیر رشد اقتصادی بسیار خوبی برای این باشگاه به دنبال داشته است. درآمد سالانه این تیم بیش از 150 میلیون یورو است. گالاتاسرای مبلغی بالغ بر 160 میلیون لیره از حق پخش و اسپانسر در هر بازی دریافت می کند.
نمایی از ورزشگاه Ali Sami Yen Stadı ، ورزشگاه قدیمی گالاتاسرای
کمپ تمرینی فلوریا متین اوکتای
شعار «به جهنم خوش آمدید» واقعاً برازنده ی این ورزشگاه است. چرا به ورود به این ورزشگاه واقعاً چنین حسی خواهید داشت! همه چیز در این ورزشگاه تاثیر گذار است، از حرکات تماشاگران ترکی گرفته، تا آتشبازی هایی که در ورزشگاه انجام می دهدن و مواد منفجره ای که استفاده می شود.همین ها باعث می شود که اکثر تیم هایی که به استانبول سفر می کنند تا در این ورزشگاه بازی کنند، ددر انتها با صورت هایی آکنده از ترس ورزشگاه را ترک می کنند.. بلندی صدای تماشاگران این تیم در یکی از بازی ها به بیش از 140 دسی بل رسید که بلندتر از صدایی است که در پنجاه متری یک جت جنگنده هنگام بلند شدن از زمین می شنویم .گری نویلˈ در مصاحبه ای گفته بود که هیچ وقت در جایی پر سر و صدا تر و شلوغ تر از گالاتاسارای بازی نکرده است.
هواداران گالاتاسرای از متعصب ترین هواداران فوتبال در تمام جهان هستند که حضور پرتعدادشان در بازیها، نقش پررنگی در موفقیت های این تیم داشته است.
نمای خارجی ترک تلکام آره نا
نمای داخلی ترک تلکام آره نا
شیر، نماد باشگاه گالاتاسارای
شیر یا به زبان ترکی آصلان نماد باشگاه گالاتاسارای است. انتخاب نماد شیر برای تیم زرد و قرمز پوش گالاتاسارای به فوتبالیست طلایی 'نیهات بدیک' ملقب به آصلان نیهات برمی گردد. وی که از سال 1916 میلادی بازی را در گالاتاسرای آغاز کرد، در کنار فوتبال به رشته های پرش طول، سوارکاری، شنا و قایقرانی بادبانی نیز می پرداخت ، 'بدیک' در طول بیست سال در مجموع 268 بار لباس گالاتاسرای را برتن کرد.
وی هشت سال کاپیتان تیم گالاتاسرای بود و 18 بار نیز لباس تیم ملی را بر تن کرد که در 8 بازی از این 18 بازی بازو کاپیتانی تیم ملی ترکیه را به بازو بست. 'نیهات بدیک' در طول این مدت ، از سوی تماشاگران ملقب به ' آصلان ' به معنی 'شیر' شده بود و لقب وی به عنوان نماد گالاتاسرای انتخاب شد.
تغییر لوگو
لوگو باشگاه گالاتاسارای به ندرت تغییر کرده است و فرم و شکل کلیش همواره به همین شکل بوده است. اما از جهتی این تغییر قابل توجه است. لوگوی باشگاه در ابتدا باحروف غ و س عربی نشان داده می شد که با تغییر و تحول نظام آموزشی ترکیه در زمان آتاتورک و پس از انحلال عثمانی و جایگزین شدن زبان لاتین، لوگو این تیم هم دچار تغییر شد و از حروف G و S استفاده شد. در ابتدا از عدد 333 که عدد دبیرستان گالاتاسرای بود روی پیراهن استفاده می شد. در مورد کیت های این باشگاه هم در ابتدا با لباس قرمز و سپس زرد و مشکی به میدان می رفتند و از سال 1908 رنگ های زرد و قرمز رنگ بندی جرسی های این تیم را تشکیل دادند.
دربی بین قاره ای
محلی ها معتقدند که این شهر از زمان خودش پیرتر است. اینجا اماکن دیدنی زیادی نیز دارد مانند ایا صوفیه در کاخ توپکاپی که برای 400 سال، محل فرمانروایی پادشاهان عثمانی بوده است. یکی از جذاب ترین جنبه های این شهر، حداقل برای فوتبال دوستان اروپایی، دربی پرحاشیه آن است؛ گالاتاسارای در مقابل فنر باغچه. این تقابل یکی از حساس ترین رویارویی های فوتبال اروپا محسوب می شود؛ به طوری که این دیدار از یک بازی دوستانه و بی خطر در سال 1909، اکنون به یک رویداد هیجان انگیز در فوتبال اروپا تبدیل شده است.
مهمترین دربی شرق اروپا، نمادی از تقابل فرهنگی دو بخش اروپایی و آسیایی شهر استانبول است. فنرباغچه در سمت آسیایی استانبول قرار دارد و گالاتاسرای در سمت اروپایی شهر شکل گرفته و همین مسئله در طی بیش از یک قرن، به رقابتی بزرگ تبدیل شده است.
اولین دیدار دو تیم در سال 1909 انجام شد اما دشمنی دو تیم بیش از دو دهه بعد و در سال 1934 آغاز شد؛ زمانی که یک دیدار دوستانه، با درگیری بازیکنان و آشوب تماشاگران، به یک زد و خورد وحشتناک تبدیل شد.
این رقابت به اندازه ای بالا گرفته که دیدارهای تیم های بسکتبال، والیبال و قایقرانی دو تیم هم با حساسیتی مشابه فوتبال برگزار می شود. هرچند گالاتاسرای افتخارات بیشتری از فنرباغچه دارد و با قهرمانی در رقابت های جام یوفای سال 2000، عنوان تنها تیم ترکیه ای که در رقابت های اروپایی به قهرمانی رسیده را به دست آورد اما در دربی ها، فنرباغچه پیروزی های بیشتری دارد.
رقیبهای سنتی در دنیای فوتبال معمولاً دربیهای پرآشوبی دارند؛ فنرباغچه در سال 1907 تاسیس شد و همواره از سوی نظامیان و سیاسیون این کشور حمایت شده است تا بدینوسیله از سوی دیگر رقبایش همیشه متهم به دست داشتن و مهندسی های پشت پرده شود!
دیگر باشگاه شهیر استانبول یعنی بشیکتاش از ابتدا توسط چارشی های مجنون گردانده می شد، چارشی ها سکوی های بشیکتاش را بدل به نا امن ترین سکو های جهان فوتبال کرده اند تا قدرت آنها حتی بتواند علیه نخست وزیر ترکیه، رجب طیب اردوغان خودنمایی کند و در اعتراضات به سیاست های این سیاستمدار شناخته شده در سال 2013 در کودتایی به نام گزی پارک، او را تا یک قدمی عزل بکشانند!
در ابتدا با نام مکتب امید فعالیت می کرد. قناری ها نزدیک ترین تیم به گالاتاسارای از نظر افتخارات هستند. انتخاب این نماد به ' جیهات آرمان' دروازه بان فنرباغچه برمی گردد ، دروازه بانی که به او دروازه بان پرنده نام نهاده بودند.
فنرباغچه در ناحیه قاضی کوی در بخش آسیایی استانبول در مرمره مستقر است. بازیکنان نامی زیادی همچون اوکوچا و کارلوس و اورتگا و آنلکا و.....در باس فنرباغچه در این دربی بازی کرده اند. فنرباغچه در واقع نام یک محله است که به معنی باغچه فانوس می باشد. فنرباغچه اولین قهرمان لیگ ملی ترکیه به حساب می آید.
این جدال همیشگی بین دو تیم بزرگ ترکیه را به نام «داربی بین قاره ای» هم می شناسند. تا 25 سال پیش فنرباغچه دست بالاتر را داشت و تیم برتر ترکیه محسوب می شد اما مدیریت صحیح و تحولات اقتصادی گالاتاسرای را از رقیب سنتی جلو انداخت.
پس از پایان مسابقه فینال جام حذفی ترکیه در سال 1996، گراهام سونس با دویدن به سمت زمین فنرباحچه و کاشتن پرچم تیم گالاتاسرای در دایره وسط زمین، جنجال های زیادی را به وجود آورد. این حرکت او باعث شادمانی هواداران خودی و خشم مفرط هواداران رقیب گردید و جوش و خروشی بزرگ را در استادیوم پدید آورد. این کار سونس هنوز هم در ترکیه مورد توجه بوده و هواداران متعصب گالاتاسرای از آن یاد می کنند و به همین دلیل، سونس همچنان یک چهره محبوب نزد هواداران گالا محسوب می شود.
سونس مدتی قبل از آن بازی عمل جراحی قلب باز انجام داده بود و چون هواداران رقیب یعنی فنرباحچه وی را مورد تمسخر قرار داده و عاجز می خواندند، او ترجیح داد به این صورت از آنها انتقام بگیرد.
تقابل این دو تیم همواره حساس و در موارد نه چندان کم تعداد توام با خشونت و جنجال بوده است. آخرین بازی دو تیم به درگیری شدید بازیکنان منجر شد . روزنامهی ینی شفک ترکیه از تیتر "آبروریزی" استفاده کرد. در جریان این درگیری جیلسون فوتبالیست برزیلی فنرباغچه از راه رسیده و سیلی محکمی به صورت بلهندا زد. بعد از این بازیکنان دو تیم به محل درگیری رسیده و مشغول هل دادن هم میشوند ولی دیگر بازیکنان دو تیم که روی نیمکت ذخیرهها بودند و همینطور بعضی از اعضای کادر فنی دو تیم هم به دعوا اضافه میشوند.جیلسون، سیلیزن فنرباغچهای که با حملهی تعداد زیادی از بازیکنان گالاتاسارای مواجه شده به سرعت به سمت رختکن فرار میکند. اما در همین حال حسن شاش کمکمربی گالاتاسارای با یکی از بازیکنان فنرباغچه درگیر شده و مشت محکمی به او میکوبد.
6 سال قبل هم پس از قهرمانی تیم گالاتاسرای در لیگ فوتبال باشگاه های برتر تركیه، شماری از هواداران دو تیم در داخل و بیرون از ورزشگاه استانبول به زد و خورد با یكدیگر پرداختند. در درگیری میان هواداران تیم های فوتبال گالاتاسرای و فنرباغچه در استانبول، چهار تن زخمی و به بیمارستان منتقل شدند. درگیری ها تا متروی استانبول هم کشیده شد.
تاریک ترین لحظه در تاریخ داربی استانبول در سال 2013 با چاقو خوردن و مرگ یک هوادار نوجوان فنرباحچه رقم خورد.این ها تنها چند نمونه بودند که به خوبی میزان حساسیت این بازی را نشان می دهند. حالا شاید دربی های وطنی و کری های توام با خنده تیم های ارانی برایتان شوخی به نظر برسد!
البته سایر تیم ها و هوادارنشان هم از گزند افراطی های گالاتاسرای در امان نیستند. در سال 2000 در مسابقات جام یوفا دو هوادار لیدز یونایتد در میدان تقسیم کشته شدند. 4 سال قبل هم یک هوادار جلسی در همین مکان چاقو خورد.
اولین بازی دوتیم در سال 1909 در غالب یک بازی دوستانه بود که با برد 2-0 گالاتاسرای همراه بود، اولین بازی رسمی دو تیم هم به لیگ استانبول سال 1910 مربوط می شود که گالاتاسرای 3-0 فنرباغچه را شکست داد. 8 بازی ابتدایی تاریخ دو تیم همگی با برد گالاتاسرای به پایان رسید که رکورد بیشترین برد پیاپی در بازی هایشان محسوب می شود. سال 1914 فنرباغچه در لیگ استانبول گالاتاسرای را 4-2 شکست داد و اولین شکست شیرهارا در دربی تحمیل کرد.
در مجموع تمام مسابقات دو تیم، فنرباغچه 146 برد و گالاتاسرای 123 برد به دست آورده اند و 119 مسابقه با تساوی به پایان رسید. بهترین برد فنرباغچه برد 6-0 در سال 2002 است که سنگین ترین شکست تاریخ گالاتاسرای محسوب می شود و بهترین برد گالاتاسرای در دربی هم به سال 1911 برمی گردد که 7-0 فنرباغچه را شکست داد.البته پرگل ترین بازی دو تیم تساوی 4-4 در سال 1983 است. تورگای سرن بازیکن با سابقه گالاتاسرای با 54 بازی رکورد دار حضور در این دربی است. بهترین گلزن تقابل های دو تیم زکی رضا اسپورل بازیکن سابق فنرباغچه است که 27 گل در دربی بین قاره ای زده است. بهترین گلزن گالاتاسرای هم متین اوکتای با 19 گل است.
پر افتخار ترین باشگاه ترکیه
همانطور که اشاره کردیم گالاتاسرای 21 بار در سوپرلیگ ترکیه و 17 بار در جام حذفی (تورکی کوپاسی) و 15 بار در سوپرکاپ ترکیه قهرمان شده اند و در هر سه جام پرافتخارترین تیم هستند و هیچ وفت به دسته پایین تر سقوط نکرده اند. گالاتاسرای تنها باشگاه ترکیه است که چهار فصل متوالی فاتح سوپرلیگ می شود و از این لحاظ رکورد دار است. اولین قهرمانی گالاتاسرای در لیگ ترکیه در فصل 1961-62 رقم خورد. گالا تاسرای 6 بار در فصول 1962–63, 1972–73, 1992–93, 1998–99, 1999–2000, 2014–15 در لیگ و جام حذفی دبل کرده است.
در فصل 1999-2000 جام یوفا، گالاتاسرای با شکست دادن بولونیا و دورتموند و مایورکا و لیدز یونایتد به فینال رسیدند و پس از تساوی بدون گل مقابل آرسنال در ضربات پنالتی آرسنال را هم از پیش رو برداشتند و قهرمان شدند. همان سال با شکست دادن رئال مادرید قهرمان سوپرکاپ اروپا شدند.
جدول افتخارات تیم فوتبال گالاتاسرای
جام یوفا |
1 قهرمانی |
1999–2000 |
سوپرکاپ اروپا |
1 قهرمانی |
2000 |
سوپرلیگ ترکیه |
21 قهرمانی و 10 نایب قهرمانی (پر افتخار ترین تیم) |
1961–62, 1962–63, 1968–69, 1970–71, 1971–72, 1972–73, 1986–87, 1987–88, 1992–93, 1993–94, 1996–97, 1997–98, 1998–99, 1999–2000, 2001–02, 2005–06, 2007–08, 2011–12, 2012–13, 2014–15, 2017–18 |
جام حذفی ترکیه |
17 قهرمانی و 5 نایب قهرمانی (پر افتخار ترین تیم) |
1963, 1964, 1965, 1966, 1973, 1976, 1982, 1985, 1991, 1993, 1996, 1999, 2000, 2005, 2014, 2015, 2016 |
سوپرکاپ ترکیه |
15 قهرمانی (پر افتخار ترین تیم) |
1966, 1969, 1972, 1982, 1987, 1988, 1991, 1993, 1996, 1997, 2008, 2012, 2013, 2015, 2016 |
لیگ استانبول |
15 قهرمانی |
1908–09, 1909–10, 1910–11, 1914–15, 1915–16, 1921–22, 1924–25, 1925–26, 1926–27, 1928–29, 1930–31, 1948–49, 1954–55, 1955–56, 1957–58 |
جام حذفی استانبول |
2 قهرمانی (پر افتخار ترین تیم به طور مشترک) |
1941–42, 1942–43 |
افتخارات سایر تیم های باشگاه گالاتاسرای
والیبال مردان : 4 قهرمانی لیگ ترکیه و 12 قهرمانی مسابقات قهرمانی باشگاه های ترکیه (ورژن قدیمی لیگ)
والیبال رنان : 7 قهرمانی لیگ ترکیه و 7 قهرمانی مسابقات قهرمانی ترکیه (ورژن قدیمی لیگ)
بسکتبال مردان : 5 قهرمانی سوپرلیگ ترکیه و 11 قهرمانی مسابقات قهرمانی باشگاه ها (ورژن قدیمی لیگ) - 3 قهرمانی جام حذفی - 1 قهرمانی یوروکاپ
بسکتبال زنان : 1 قهرمانی یورو لیگ - 2 قهرمانی فیبا یوروکاپ - 13 قهرمانی لیگ ترکیه - 11 قهرمانی جام حذفی - 8 قهرمانی سوپرکاپ
بسکتبال با ویلچر : 9 قهرمانی سوپرلیگ ترکیه - 5 قهرمانی مسابقات قهرمانی اروپا
دومیدانی : 27 قهرمانی لیگ ترکیه
جودو : 3 قهرمانی لیگ ترکیه - 1 قهرمانی جام باشگاه های اروپا
رویینگ : 27 قهرمانی ترکیه - 9 قهرمانی ترکیش کاپ
واترپلو مردان : 35 قهرمانی لیگ ترکیه
واترپلو زنان : 1 قهرمانی لیگ ترکیه
مربیان پر افتخار تاریخ گالاتاسرای
فاتح تریم که خود زمانی بازیکن گالا بود و به عنوان بازیکن 3 بار قهرمان جام حذفی و یک بار قهرمان سوپرکاپ ترکیه شده بود. همان مربی است که گالا را فاتح جام یوفا کرد، به علاوه 7 قهرمانی سوپرلیگ ترکیه و 2 قهرمانی جام حذفی و 4 قهرمانی سوپرکاپ ترکیه.
حمزه حمزه اوغلو و مصطفی دنیزلی کهتمام جام های داخلی ترکیه را فاح کرده اند به همراه گوندوز کیلچ و بیلی هانتر از دیگر مربیان برتر تاریخ گالاتاسرای هست
برخی از اسطوره های بزرگ باشگاه گالاتاسرای
نیهات بکدیک
گوندوز کیلچ
متین اوکتای (بهترین گلزن تاریخ باشگاه 311 گل)
تورگای سرن (رکورد دار بیشترین بازی برای باشگاه با 631 بازی)
زوران سیموویچ
ارگون پنبه
بولنت کورکماز
هاکان شوکور
عارف اردم
هاکان اونسوال
حسن شاش
سوات کایا
اوکان بوروک
گئورگی هاجی
وسلی اسنایدر
فرناندو موسلرا
کونیت تانمام