دو رسانه آلمانی مدارکی ارائه دادهاند که نشان میدهد رئیس فیفا در صدد است تمام حقوق تجاری فدراسیون جهانی فوتبال را به کنسرسیومی نزدیک به حکومت عربستان بفروشد. روزنامه زود دویچه آلمان نوشته اگر این اتفاق بیفتد از فیفا «یک پوسته توخالی» باقی میماند.
دو رسانه آلمانی طی تحقیقات گسترده به این نتیجه رسیدهاند که جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا در تلاش است که تمام حقوق تجاری فیفا را بفروشد. این تحقیقات همچنین نشان میدهد که کنسرسیومی که در تلاش است جام جهانی فیفا را بخرد ارتباط مستقیم و بزرگی به عربستان سعودی دارد.
دویچه وله در گزارشی نوشته روزنامه «زود دویچه سایتنونگ» و تلویزیون WDR آلمان طی تحقیقاتی مشترک دریافتهاند که اینفانتینو در آستانه فروش حقوق فیفا به قیمت ۲۵ میلیارد دلار (۲۲٫۵ میلیارد یورو) است.
کنسرسیومی که هم قصد خرید حقوق مسابقات فیفا را دارد بیاندازه به خاندان سلطنتی حاکم بر عربستان سعودی نزدیک است و از سوی آنها تامین مالی میشود.
حقوقی که گفته شده به این کنسرسیوم فروخته میشود آنقدر زیاد است که تقریبا میتوان گفت این کنسرسیوم (یا عربستان سعودی) صاحب فیفا میشود. این حقوق شامل سرمایهگذاری کلان روی تغییر فرمت دو تورنمنت فیفا (جام جهانی باشگاهها و لیگ ملتهای فوتبال) و همچنین حقوق همه مسابقات کنونی فیفا از جمله جام جهانی، حقوق ماهوارهای و پخش، آرشیوها، فیلمها و ویدئوها، بازیهای ویدئویی و خردهفروشی اقلام تجاری نیز میشود.
زود دویچه فیفا را پس از این اتفاق «پوسته توخالی» خوانده و نوشته که پس از این اتفاق نیز اینفانتینو رئیس سازمان جدیدی میشود که پس از فروش فیفا به این کنسرسیوم کار اجرا و نظارت را خواهد داشت.
پیشتر، این بحث مطرح بود که عربستان سرمایهگذاری کلانی خواهد کرد تا فرمت جام جهانی باشگاهها را تغییر داده و یک تورنمنت بزرگ ۲۴ تیمه راه بیندازند و همچنین تورنمنتی جدید به وجود آورد که نامش لیگ جهانی تیمهای ملی باشد. اینفانتینو البته هرگز اشارهای به تصمیم نهایی در این رابطه نکرده بود و حتی برخی رسانهها پس از قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار عربستانی در کنسولگری سعودی در استانبول، برای جلوگیری از خدشه وارد شدن به چهره فیفا، این قضیه را منتفی دانستند.
زود دویچه و WDR گزارش میدهند که کنسرسیوم مذکور متشکل از چند شرکت انگلیسی در لندن است اما همه شرکتها سرمایهگذاران و شرکایی از عربستان سعودی دارند. یکی از اعضای این کنسرسیوم هم سافت بانک ژاپن است.
پیشتر، رسانههایی که از طرف سعودیها حمایت میشدند نوشته بودند که هدف از سرمایهگذاری در فوتبال، مربوط به پروژه چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان مربوط به شاهزاده بنسلمان است که قصد استقلال اقتصاد عربستان از نفت را دارد. اما رسانههای مخالف مینویسند هدف سعودیها نه تجارت و اقتصاد، بلکه پاکسازی چهره خود از طریق فوتبال است تا با تمام مشکلاتی که مبنی بر فساد اقتصادی و نقض حقوق بشر درگیرند، چهره خود را از طریق این ورزش پرطرفدار تمیز کنند.
روزنامه زود دویچه تمام جزییاتی که کنسرسیوم سعودی پس از خرید فیفا به دست میآورد را بررسی کرده است. بهانه اینفانتینو این است که با ۲۵ میلیارد دلاری که فیفا به دست میآورد، فوتبال میتواند مرزهای تجارت و درآمدزایی را با سرمایهگذاری روی فرمتهای جدید مسابقات به تغییر دهد. اما توماس کیستنر، روزنامهنگار این روزنامه که سابقه زیادی در افشاگری در فساد فوتبال دارد و حتی درباره رسوایی سپ بلاتر، رئیس پیشین فیفا کتابی نوشته است، در یادداشتی استدلال کرده که اینفانتینو باید هر چه سریعتر فیفا را ترک کند.