مطلب ارسالی کاربران
زدراوکو رایکوف اسطوره تاج
- در اواخر پائیز سال ۱۹۴۸ مسئولان باشگاه تاج ( استقلال ) با استخدام یک مربی یوگسلاو فصلی نوین در فوتبال ایران را رقم زدند .
- زدراوکو رایکوف زننده گل صعود تیم ملی یوگسلاوی از مرحله گروهی جام جهانی ۱۹۵۸ و دارنده مدال نقره المپیک ۱۹۵۲ هلسینکی فنلاند پس از دو بار رساندن باشگاه گمنام وویوودینا یوگسلاوی به جمع ۸ تیم برتر جام باشگاههای اروپا سکان هدایت آبی پوشان پایتخت را بر عهده گرفت و چنان تحولی در ساختار فوتبال این تیم ایجاد کرد که از سوی کارشناسان امر به معمار نوین فوتبال ایران لقب گرفت . به نحوی که می توان فوتبال ایران را به دو بخش قبل و بعد از رایکوف تقسیم کرد.
- رایکوف در میان سالهای ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۵ سرمربیگری تیم فوتبال تاج تهران (استقلال) را بر عهده داشت و در این سالها توانست نخستین قهرمانی تیم فوتبال تاج را در جام باشگاههای آسیا در سال ۱۳۴۹ به ارمغان آورد و دو بار نیز در سالهای ۱۳۴۹ و ۱۳۵۳ با این تیم لیگ سراسری فوتبال ایران را فتح کرد. وی همچنین یک سال سرمربی تیم سپاهان اصفهان بود. زدراوکو رایکوف در مقام مربیگری تاج (استقلال) هفت سال فعالیت کرد و در این هفت سال افتخارات بسیار کسب کرد. . او همچنین تاج را به قهرمانی تورنمنتهای دوستانه میلز در سالهای ۱۹۶۹-۱۹۷۰و۱۹۷۱ و اتحاد در سال ۱۹۷۳ رساند . درخشش رایکوف در تاج ، سران فدراسیون فوتبال ایران را بر آن داشت تا همزمان با سرمربیگری این تیم ، سکان هدایت تیم ملی را نیز به او بسپارند اما پس از حدود یک سال رایکوف با مسئولین فدراسیون به مشکل برخورد و جای خود را به ایگور نتو روس سپرد ولی شیرازه تیمی را بنا نهاد که در سالهای بعد دو قهرمانی جام ملتهای آسیا در سالهای ۱۹۷۲ و ۱۹۷۶ و قهرمانی بازیهای آسیایی ۱۹۷۴ را به ویترین افتخارات فوتبال ملی امان اضافه کرد .
- پیش از رایکوف در ایران به فوتبال بیشتر به چشم یک بازی سرگرم کننده نگاه می شد . بازیکنان در تمرینات به دویدن دور زمین اکتفا میکردند و در مدرنترین حالت پشت سر هم صف میکشیدند و به سمت دروازه شوت می زدند و در نهایت ۱۱ به ۱۱ بازی میکردند . اما رایکوف تمرینات را در فوتبال ایران دگرگون کرد. در تمرینات رایکوف گرم کردن و نرمش از بدنسازی جدا بود و او در بدنسازی استفاده از وزنه، هالتر و توپ مدیسین بال را رایج کرد. او همچنین تمرینها را به چند بخش تقسیم کرد.تمرینهای دفاع، حمله، توپ گیری، حفظ توپ، شوتزنی، گلزنی، دریبل زنی، سرزنی، جاگیری در حالت دفاعی یا تهاجمی در تمرینات آبی پوشان پایتخت هر یک جداگانه انجام میشد.
- او در دوران سرمربیگری در تیم فوتبال تاج در ۱۵ دربی از دربی پنجم (۳/۷/۱۳۴۹) تا دربی نوزدهم (۲/۷/۱۳۵۵) هدایت این تیم را به عهده داشت که در این ۱۵ دیدار موفق به کسب ۶ پیروزی و ۴ تساوی شد و ۵ بار برابر رقیب دیرین متحمل شکست گردید . با وجود عملکرد نسبتا موفق رایکوف در دربی تهران ، تاریک ترین نقطه دوران سرمربیگری رایکوف در این دیدار حیثیتی رقم خورد . در روز ۱۶ شهریور ۱۳۵۲ و در حضور ۶۰ هزار نفر تماشاگر که برای نخستین بار روی سکوهای استادیوم زیبا و تازه تاسیس آزادی نشسته بودند تاج کبیر رایکوف ۶ گل در برابر پرسپولیس دریافت کردن
- اولین تجربه مربیگری رایکوف در بهار سال 1348 و با تیم ملی جوانان ایران , یازدهمین دوره قهرمانی جوانان آسیا بود و نیز نخستین حضور فوتبال ما , در تورنمنت فوتبال جوانان اسیا ................ تیم ایران با ترکیبی نسبتا مناسب ( از بابت شرایط سنی ) پای به رقابتها گذارد و در گروه اول با تیمهای مالزی - اندونزی و سری لانکا همگروه شد .
- ابندا پیروزی قاطع شش بر صفر ایران بر مالزی , بسیار چشمگیر بود .......... سپس ایران با نتیجه ای نزدیک 3 بر 2 از سد اندونزی گذشت و در آخرین دیدار , با تیم نچندان قوی اما بسیار خشن سری لانکا , بدون گل مساوی نمود تا با کسب پنج امتیاز بعنوان سرگروه , راهی مرحله یکچارم نهایی , شود .
- پیروزی ارزشمند برابر کره جنوبی , با نتیجه دو بر صفر موجب صعود ایران به نیمه نهایی ( رویارویی با تایلند میزبان ) شد
- بفاصله چهار ماه پس از کسب عنوان سومی جوانان آسیا , رایکوف بعنوان مربی رهبری تیم ملی ایران را در , سومین دوره جام عمران منطقه ای ( پیمان سنتو ) بر عهده داشت این تورنمنت علیرغم پیروزی نسبتا مناسب 4 بر 2 بر پاکستان , اما در پایان چندان موفقیت آمیز نبود چرا که ترکها در بازی سرنوشت , طی 39 دقیقه دروازه ایران را بتوپ بستند و با 4 گل پی در پی , پیروزی و قهرمانی را با هم , جشن گرفتند
- هر چند این دوره مسابقات از نظر نتیجه رضایت بخش نشد اما , دستاورد های مهمی برای فوتبال ایران در بر داشت که از آن جمله میتوان به حضور ناصر حجازی ( دروازه بان ارزنده تاریخ فوتبال ) و غلامحسین مظلومی ( مهاجم کم نظیر فوتبال ایران ) برای نخستین بار اشاره نمود ...
- اواخر پائیز 1348 مسئولان باشگاه تاج , رایکوف را به عنوان سرمربی تیم فوتبال باشگاه انتخاب کردند امری که با ایجاد تغییرات وسیع در شیوه و روش بازی آنها همراه شد ..... جوانگرایی سریع , نخستین گام او بود و سپس اتخاذ شیوه 3 3 4 و جایگزینی ان با شیوه مرسوم و کلاسیک 4 2 4 . جوانگرایی در آغاز با مشکلاتی همراه شد اما او با استقلال و اختیارات تام , که از سوی مدیران باشگاه به او داده شد , پایه یک تیم جوان را پی ریزی کرد . پافشاری و تاکیید او بر اصلی ترین خواسته اش که همان جوان شدن تاج بود , اساس و پایه موفقیت او شد .
- سپس همانگونه که اشاره شد با اتخاذ شیوه 3 3 4 ( موضعی ) بجای شیوه مرسوم آنروزها 2 4 4 ( کلاسیک ) رفرم خود را کامل کرد ..... این شیوه آنقدر کار آمد بود که خیلی زود به روش رایج سایر تیمهای باشگاهی ایران تبدیل شد موفقیتهای پی در پی تاج در حد واسط سالهای 49 تا 51 او را به موفقترین مربی فوتبال باشگاهی ایران تبدیل نمود .
- http://takhtejamshidcup.com/images/100004357.jpg
- * نمودار تغییر ایجاد شده در روش و شیوه بازی فوتبال در ایران از سوی زنده یاد رایکوف ..... سمت چپ نمایانگر روش 4 2 4 کلاسیک که در دوران حضور زنده یاد حسین فکری در فوتبال ایران گسترش یافت و سمت راست روش 433 که , شاخص ترین تفاوت آن , در بهره مندی از " هافبک دفاعی " و شرح وظایف او بود هافبک دفاعی واژه ای بود که تا پیش از حضور مستر رایگوف در فوتبال ایران ناشناخته بود و یک بازیکن فوتبال , یا هافبک بود یا مدافع ..... البته باید به نقش محوری و حساس هافبک دفاعی نیز اشاره نمود که معمئلا بازیکنانی نخبه و دارای ضریب هوش بالا با قابلیت درک صحیح از شرایط , درآن موفق بودهو از پس شرح وظایف ان , بر می آمدند . روش فوق در میان تیمهای فوتبال اروپای شرقی بسیار رایج و کارامد بود .
- بسیاری از اسطورههای کنونی باشگاه استقلال که نام و آوازه درخور توجهی کسب کردهاند توسط رایکوف به فوتبال ایران شناسانده شدند که از جمله آنها میتوان به ناصر حجازی، منصور پورحیدری، حسن روشن و غلامحسین مظلومی اشاره کرد.
- رایکوف دارای لیسانس تربیت بدنی از دانشگاه علوم یوگسلاوی (سابق) بود و بیش از هشت سال سابقه مربیگری داشت که از این مدت هفت سال را در ایران و یک سال نیز در تیم ویودینا نویساد در یوگسلاوی مشغول بود. رایکوف پیش از مربیگری در طول دوازده سال حضورش به عنوان بازیکن در تیم ویودینا نویساد، در 530 مسابقه باشگاهی و 35 دیدار ملی حضور داشت. وی با پیراهن تیم ملی یوگسلاوی در سال 1925 در مسابقات جام جهانی یوکسولاوی نیز برگزیده شد. رایکوف در زمان آغاز کارش با تیم تاج ارائه گر روش 3-3-4 در فوتبال ایران شد. این رمبی بزرگ و بادانش یوگوسلاو به عنوانی سرمربی، چهار بار روی نیمکت استقلال در رقابتهای جام باشگاههای آسیا حضور داشت و نخستین مقاوم آسیایی باشگاه استقلال را رقم زد. رایکوف همچنین نخستین مربی خارجی بازیهای آسیایی تاریخ باشگاه استقلال لقب گرفت که در سومین دوره رقابتهای باشگاههای آسیا شرکت کرد و نخستین پیروزی آسیایی تاریخ باشگاه استقلال را به ثبت رساند.. رایکوف خدمت شایانی به باشگاه تاج (استقلال) نمود و به همین جهت وی از محبوبترین رمبیان تاریخ باشگاه اتسقلال نیز محسوب می شود. رایکوف دارای یک فرزند دختر می باشد، که متولد 1334 هجری شمسی است که از بیماری رماتیسم رنج می برد. دختر رایکوف قهرمان صدمتر کرال پشت در رشته شنا بود.
- «منصور پورحیدری» را به عنوان پرافتخارترین مربی تاریخ اسقلال میشناسند و همچنین او را مردی مینامند که در مکتب «رایکوف» پرورش یافت و چند دهه پس از ترک ایران از سوی مرد صربستانی، همان تفکرات خاص را در استقلال پیاده کرد.
- ورود «رایکوف» به تیم تاج سابق مصادف با روزهایی که منصور خان سالهای آخر بازیگریشان را طی کرده و تشنه آموزش برای صعود به عرصه مربیگری بودند؛ میگویند منصورخان در مواجهه با این سوال که شما با توصیه «رایکوف» قدم روی این شیروانی داغ گذاشتید؟
- – بله، حتی آن روزهایی که هنوز بازی میکردم، هر فرصتی که نصیبم میشد سراغ رایکوف میرفتم و او را سؤالپیج میکردم. «رایکوف» جدا از تیم بزرگسالان، تیم جوانان را هم تحتنظر داشت لذا گهگاه دست مرا میگرفت و با خود به تمرینات تیم جوانان میبرد. بالاخره سال ۵۴ رسماً کارم را در کنار ایشان آغاز کردم از نظر فنی و اخلاقی «رایکوف» خیلی به این فوتبال خدمت میکرد. این مربی با ورودش به ایران نحوه تمرینات را تغییر داد و در حقیقت سیستم را وارد فوتبال میکرد. البته بعدها «جکیچ» هم آمد که سرعت را وارد فوتبال ایران کرد. شما اگر فیلم بازیهای تیم ما در سال ۵۶ را پیدا کنید و ببینید متوجه میشوید که فاکتور سرعت به آن اضافه شده بود.