شارل آزناوور"، ترانهسرا، آهنگ ساز و خواننده بزرگ فرانسوی، امروز دوشنبه اول اکتبر در سن ۹٤ سالگی چشم بر جهان فروبست. "شارل آزناوور" در ٢٢ مه ۱٩٢٤ در پاریس به دنیا آمد و فعالیتهای هنری خود را به عنوان خواننده، ترانهسرا و آهنگساز از سال ۱۹٤۶ آغاز کرد. او در طول زندگی هنری خود بیش از هزار چهارصد ترانه به زبانهای مختلف جهان از جمله فرانسوی، انگلیسی، ایتالیایی، اسپانیایی، ارمنی، آلمانی، روسی و غیره خواند و یکی از مردمیترین و در عین حال جهانیترین خوانندگان فرانسه ماند.
شبکه آمریکایی "سی ان ان" از "آزناوور" به عنوان "خدای موسیقی پاپ فرانسه" و "مهمترین خواننده وارییته قرن بیستم" یاد کرده که محبوبیتی بیش از خوانندگان بزرگی همچون "باب دیلان"، "فرانک سیناترا" و حتی "الویس پریسلی داشته است.
"شارل آزناوور" بی آنکه منکر فرهنگ فرانسوی خود بشود، نمایندگی ارمنستان را در شماری از نهادهای دیپلماتیک بین المللی برعهده گرفت و در سال ٢۰۰۸ ملیت ارمنستان را دریافت کرد. او سپس به عنوان سفیر ارمنستان در سوئیس و همچنین نماینده دائم ارمنستان در سازمان ملل انتخاب شد و سازمان یونسکو او را به عنوان نماینده دائم خود در ارمنستان برگزید.
"شارل آزناوور" سیمای فرانسه انترناسیونالیست بود که ارزش های بنیانی جمهوری و رومانتیسم را به فرزندانش منتقل می کند. پدر آزناوور، میشا آزناووریان، متولد گرجستان بود و مادر او، "کنار باغداساریان"، در یکی از خانواده های ارمنی ساکن ترکیه به دنیا آمده بود. شارل آزناوور به هنگام تولد "شاه نور" نام گرفت. اما، از آنجا که قابله فرانسوی قادر به نوشتن صحیح نام او نبود، عاقبت نام "شاه نور" به "شارل" تغییر یافت.
تولد آزناوور در فرانسه تصادفی بود. آزناوور هنگامی که والدین اش در انتظار ویزای ورود به آمریکا بودند در پاریس به دنیا آمد. پدر و مادر آزناوور عاقبت در فرانسه ماندگار شدند و رستوران محقری در پاریس دایر کردند که عمدتاً به پاتوق هنرمندان به ویژه هنرمندان تبعیدی روسیه و ارمنستان تبدیل شد.
شارل آزناوور فعالیت های هنری اش را از سن ٩ سالگی با ایفای نقش های کوچک در تاتر و سینما آغاز کرد. او در سال ۱۹٤۶ با دو خواننده بزرگ فرانسوی "ادیت پیاف" و "شارل ترنه" آشنا شد. در همین سال آزناوور با نخستین همسرش میشلین ازدواج کرد و حاصل این ازدواج دختری به نام "صدا" بود. آزناوور ازدواج های مکرری کرد و فرزندان متعددی ثمره این ازدواج ها بودند.
آزناوور در اواخر دهه ۱٩٤۰ به آمریکا و سپس به کانادا رفت و در اوایل ۱٩۵٠ به فرانسه بازگشت. او در ۱٩۵٤ پس از یک دور سفر هنری به شمال آفریقا در سن سی سالگی به شهرت رسید. در اواخر دهه ۱٩۵٠ آزناوور حرفه هنرپیشگی را در سینما به موازات خوانندگی آغاز کرد. در سال ۱٩٦٩ شرکت آمریکایی ترانه سرایان و آهنگ سازان بهترین جایزه خود را به ترانه آزناوور با عنوان "دیروز هنوز" Hier encore اعطاء نمود. برخی خوانندگان بزرگ بین المللی از جمله "ری چارلز" و "فرد آستر" شماری از ترانه های آزناوور را خوانده اند.
چند ترانه جاودان از آناوور:
Hier Encore
La Boheme
La mamma
Emmenez Moi