مطلب ارسالی کاربران
سری آ در دهه 90؛ زمانی که باجو، باتیستوتا و فوتبال ایتالیا بر جهان حکمرانی می کردند(قسمت سوم)
🔻در طول دههٔ ۹۰ فوتبال ایتالیا خانهٔ بی چون و چرای فوتبال در جهان به شمار می رفت. باشگاه های سری آ ۱۳ جام اروپایی را کسب کردند، ۶ بار رکورد نقل و انتقالات در جهان را تغییر دادند و ۶ بار توپ طلا را بدست آوردند. به این ها باید ستارگان پرشمار آن روزهای دنیای فوتبال که در ایتالیا توپ می زدند را اضافه کرد از آسپریلا تا زیدان. به دورانی که سری آ بر جهان حکمرانی می کرد خوش آمدید...🔺
🔻میلانِ قدرتمند🔻
با حضور روبرتو باجو و ژرژ وه آ، برنده توپ طلای جهان، خط حملهٔ میلان در اواخر دههٔ ۹۰ تجدید قوا کرد. میلان در ابتدای دهه ۹۰ با حضور مثلث هلندی اش، فان باستن، گولیت و رایکارد بسیار خوفناک بود. آن ها در فصل ۱۹۹۱/۹۲ بدون حتی یک شکست اسکودتو را بردند و رکورد ۵۸ بازی بدون شکست در لیگ را بین ماه می ۱۹۹۱ تا مارس ۱۹۹۳ بوجود آوردند.
فابیو کاپلو که تنها سابقه سرمربیگریِ تیم زیر ۱۹ ساله های میلان را داشت جانشین آریگو ساکی ای شد که تیم را دو بار قهرمان جام باشگاه های اروپا کرده بود. ساکی در تابستان سال ۱۹۹۱ به تیم ملی ایتالیا رفت.
پس از رفتن ساکی از میلان، تاکید بروی پرسینگ و بازی پرفشار بروی حریف از بین رفت و روحیهٔ تیمی میلان در وضعیت چندان خوبی قرار نگرفت.
فرانکو بارزی می گوید:"حضور ساکی در میلان روحیه زیادی به بازیکنان تزریق کرد و میلان را به درجه خارق العاده ای از قدرت، خصوصا در اروپا رساند. با این حال حضور کاپلو در وهله اول چندان درست به نظر نمی رسید، او از شرایط باشگاه با خبر نبود و تا آن زمان هم تجربه نشستن بروی نیمکت یک تیم حرفه ای را نداشت. اما برلوسکونی تصمیم درستی گرفته بود. کاپلو ما را در تصمیم گیری آزاد گذاشته بود و ما راه های بیشتری برای نشان دادن استعداد های خودمان داشتیم."
رود گولیت در مورد برلوسکنی و تصمیماتی که او برای باشگاه در آن برهه گرفت می گوید:"سیلویو برلوسکونی رئیسی است که هر کسی برای باشگاهش آرزویش را دارد. با اینکه او فرد پر مشغله ای بود اما هر هفته، چه در زمانی که باشگاه وضعیت خوبی داشت و چه در زمانی که باشگاه وضعیت خوبی نداشت، در باشگاه حاضر می شد و همواره خواستار این بود تا میلان در مسیر درستی قرار گیرد."
با این اوصاف ۲۲ ماه شورانگیز در انتظار میلانی ها بود؛ بدون باخت. برخلاف تمام پیش بینی ها حضور کاپلو روی نیمکت تیم جواب داد. بارزی می گوید:"رکورد نباختن های ما باعث شده بود تا این انگیزه را در خودمان بوجود آوریم که شکست ناپذیر هستیم. این اتفاق برای حریف های ما هم افتاد، آن ها پیروزی در برابر ما را سخت تصور می کردند و گاها حتی نمی توانستند در برابر ما گلزنی کنند!"
بارزی ادامه می دهد:"دیمیترو آلبرتینی به رایکارد در خط هافبک اضافه شد، ما گولیت را هم داشتیم که بازیکن خارق العاده ای بود. مارکو فان باستن هم در فصل نخست کاپلو ۲۵ گل در لیگ به ثمر رساند که پیش از آن بی سابقه بود. مصدومیت قوزک پای مارکو در فصل پس از آن باعث شد تا او موفق به تکرار رکورد هایش نشود."
این مصدومیت فان باستن می توانست به پایان دوران بازیِ برنده توپ طلای سال ۱۹۹۲ هم منجر شود. در این میان گولیت و رایکارد هم هر دو میلان را ترک کردند و ژان پیر پاپن با ۱۰ میلیون یورو از مارسی به میلان پیوست و رکورد نقل و انتقالات جهان را شکست. خرید بعدی میلان که از قضا رکورد نقل و انتقالات جهان را هم شکست جانلوییجی لانتینی بود که با ۱۳ میلیون یورو از تورینو به میلان آمد.
لانتینی اما عاقبت خوبی نداشت. پورشه او در آگوست ۱۹۹۳ به دره سقوط کرد و با توجه به شکستگی جمجمه او به کما رفت. با اینکه لانتینی به زمین فوتبال بازگشت، اما هرگز آن بازیکن سابق نشد!
با وجود چنین بد بیاری هایی اما میلانِ فابیو کاپلو اسکودتوی فصل ۱۹۹۳/۹۴ را برد تا روسونری برای سومین فصل پیاپی فاتح سری آ شود. با این حال آن ها تنها ۳۶ گل در ۳۴ بازی خودشان به ثمر رساندند اما نکته امیدوار کننده این بود که با مدافعانی نظیر پائولو مالدینی، فرانکو بارزی، الساندرو کاستاکورتا، مائورو تاسوتی و فیلیپه گالی تنها ۱۵ بار دروازه میلان در طول فصل باز شد.
بارزی می گوید:"ما تیم بسیار مقاومی داشتیم. کاپلو پیش از هر بازی مقدمات اصلاح مشکلات تیم مان برای روبرو شدن با حریف را فراهم می کرد. او فیلم های بازی رقبایمان را می دید و به نقاط قوت آن ها دقت می کرد. در زمان ساکی ما فقط بروی خط دفاع حریف تمرکز می کردیم اما در زمان کاپلو ما به خط حمله حریفانمان نیز توجه ویژه ای داشتیم!
بسیاری از ما برای همیشه در کنار هم بازی کردیم و رابطه دوستانه نزدیکی با یکدیگر داشتیم. به طور مثال برخی از بازیکنانمان مثل تاسوتی، گالی و مالدینی پیش از هر بازی کوکا کولا، نوشیدنی های شکر دار و آب معدنی آماده می کردند تا اندکی از فشار پیش از بازی که بروی ما بود کاسته شود."
ما اسم این تاکتیک را "دفع استرس" گذاشتیم و توانستیم با همین تاکتیک پس از اینکه اسکودتو را فتح کرده بودیم و بسیار احساساتی بودیم در فینال جام باشگاه های اروپای سال ۱۹۹۴ در برابر بارسلونا، بدون استرس با نتیجه حیرت آور ۴-۰ به پیروزی برسیم.
اسکودتوی فصل ۱۹۹۴/۹۵، چهارمین اسکودتوی میلان در طی پنج فصل حضور کاپلو روی نیمکت این تیم بود. پس از آن کاپلو برای کسب تجربه های جدید به رئال مادرید رفت و فصل پس از آن هم بارزی کفش هایش را آویخت.
میلانِ ورژن جدید به شکل به یاد ماندنی ای آغاز شد؛ با گل فوق العاده وه آ، روی حرکت انفرادی او که از محوطه جریمه خودی تا دروازه حریف ادامه داشت و در نهایت به باز شدن دروازه ورونا در سن سیرو انجامید. اما اسکار تابارز جانشین قابلی برای فابیو کاپلو نبود. جانشینی موقتی ساکی در میانه فصل هم نتوانست از پایان فصل برای میلانِ مدافع عنوان قهرمانی در رده یازدهم جلوگیری کند. کاپلو در فصل ۱۹۹۷/۹۸ به میلان بازگشت اما فقط توانست یک فصل جایگاه میلان را بهبود بخشد و آن ها کار را در رده دهم به پایان بردند.
میلان اما به طرز دراماتیکی دوباره به صفحه نخست فوتبال ایتالیا بازگشت، هنگامی که آلبرتو زاکرونی از اودینزه به میلان آمد و پس از آن هم اولیور بیرهوف آلمانی راهی سن سیرو شد تا در نخستین فصل حضورش برای روسونری ۱۹ گل بزند و میلان برای پنجمین بار در دهه ۹۰، فاتح اسکودتو شود.
در بین اسکودتو هایی که میلان در دهه ۹۰ فاتحش شد، هیچ کدامشان به اندازه فصل ۱۹۹۸/۹۹ غیرمنتظره نبودند. مالدینی در این رابطه می گوید:" حتی خودمان هم انتظارش را نداشتیم! از نظر سطح تکنیکی بازیکنان، ما در قیاس با چندین تیم قدرتمند آن فصل حرفی برای گفتن نداشتیم، اما ما چیزهایی را پیدا کردیم که منجر به این قهرمانی شد!"
🔻انقلابِ اینتر🔻
۳۱ آگوست ۱۹۹۷: یوری ژورکائف از تونل ورزشگاه بیرون می آید، پس از آن خاویر زانتی و پس از آن هم دیگو سیمئونه. نفر بعدی کسی بود که همه نگاه ها به سمت او رفته بود: رونالدو.
برای نخستین بار پس از این که ۳۰ سال قبل، نرآتزوری مهاجم دانمارکی بولونیا، هارالد نیلسن را با شکستن رکورد نقل و انتقالات فوتبال جهان بخدمت گرفت، بازهم گرانقیمت ترین بازیکن جهان در اینتر توپ می زد.
رئیس باشگاه بارسلونا، جوزپ لوییز ننز اذعان داشت که رونالدو به زندگی در بارسلونا ادامه می دهد؛ او در نخستین فصل حضورش در ترکیب بلوگرانا ۴۷ بار گلزنی کرده بود.
فصل ۱۹۹۶/۹۷ اما اولین و آخرین فصل حضور رونالدو در بارسلونا بود؛ او با قراردادی ۱۹/۵ میلیون پوندی به اینتر پیوست و البته بارسلونا هم سودی از این قرار داد کسب کرد.
نخستین حضور رونالدو در ترکیب اینتر، برابر تیم تازه صعود کردهٔ برشا در جوزپه مه آتزا بود. رونالدو در ابتدا یک بار با ضربه آزادی که زد تیرک دروازه حریف را لرزاند اما در ادامه به گل نرسید. در دقیقه ۵۳ بازی، بازیکن جوانی به نام آندره آ پیرلو وارد زمین شد و نزدیک به ۲۰ دقیقه بعد زمینه ساز گل داریو هوبنر به جانلوکا پالیوکا شد. تنها ۱۰ دقیقه باقی مانده بود تا اینتر یک شکست خجالت آور را متحمل شود.
صبر کنید، یک مهاجم تازه وارد دیگر: نه، او رونالدو که همه منتظرش بودید نبود، او آلوارو رکوبای اروگوئه ای بود که بدون سر و صدا از تیم ناسیونال به اینتر آمده بود. رکوبا در اوایل نیمه دوم جانشین گانز شد. در دقیقه ۸۰ بازی با یک شوت پای چپ دیدنی از فاصله ۳۰ یاردی دروازه حریف را باز کرد. پنج دقیقه بعد، او بازهم با یک شوت سرکش دیگر از فاصله ۳۰ یاردی، این بار روی یک ضربه آزاد، دروازه برشا را باز کرد. این دو گل کافی بود تا اینتر صاحب یک برد به یادماندنی شود.
موفقیت های اینتر هم از همین فصل دوباره آغاز شد. آن ها دو ماه قبل از آن در دیداری شوکه کننده به شالکه باختند و جام یوفا را در یک قدمی، از دست دادند. چند ماه پیش از آن روی هاجسون پس از اینکه نتوانست رسانه ها و هواداران را راضی کند، از سمتش استعفا داده بود.
آرون وینتر که در سال ۱۹۹۶ از لاتزیو به اینتر پیوسته بود و اتفاقا یکی از پنالتی های اینتر در فینال جام یوفای آن سال را خراب کرده بود، در این باره می گوید:" برخی از تیم او انتقاد می کردند که چرا با وجود چنین بازیکنان بزرگی، به موفقیتی بزرگ دست نمی یابد. با این حال شخصا او را مربی خوبی می دانستم، او مرد بسیار خوبی بود."
اینتر تا همان زمان هم دو بار جام یوفا را در دههٔ ۹۰ برده بود: یک بار به کمک مثلث آلمانی اش با حضور لوتار ماتئوس، یورگن کلینزمن و آندریاس برمه و با شکست دادن رم در فینال جام یوفای سال ۱۹۹۱ و بار دوم در سال ۱۹۹۴ با شکست دادن سالزبورگ، آن هم در شرایطِ بحرانی باشگاه.
با وجود خرید ستارگانی چون دنیس برگکمپ، اینتر در آن فصل تنها ۱ امتیاز با سقوط به سری بی فاصله داشت؛ اتفاقی که از سال ۱۹۲۹ که فرمت برگزاری سری آ تغییر کرد، بی سابقه بود!
این اتفاقات باعث شد تا ماسیمو موراتی دست به کار شود و خرید کند. ابتدا پل آینس را با ۷ میلیون پوند از منچستر یونایتد به اینتر آورد. آینس طی دو فصل، با وجود اینکه هافبک بود ۱۳ گل زد. روبرتو کارلوس هم دیگر خرید موراتی بود، کارلوس بدلیل اینکه هاجسون از او در پست وینگر چپ استفاده می کرد تنها یک فصل در اینتر بازی کرد. ایوان زامورانو هم دیگر خرید اینتر بود، پیش از اینکه موراتی بزرگترین خرید تاریخ باشگاه را انجام دهد: خرید "Il fenomeno".
وینتر درباره او می گوید:" رونالدو واقعا بهترین بود، او یک پدیده بود. او در همه چیز خوب بود، نه تنها در گل زدن. او بهترین بازیکنی بود که من تا حالا با او همبازی بودم."
تمامی این بازیکن ها باهم، شالکه را در دور یک چهارم نهایی جام یوفا شکست دادند تا انتقام فینال فصل قبل را بگیرند. اینتر در فینال جام یوفا با گلزنیِ رونالدو توانست ۳-۰ لاتزیو را در پارک دو پرنس شکست دهد برای سومین بار به قهرمانی جام یوفا برسد.
رونالدو در فصل نخستش در اینتر ۳۴ بار برای نرآتزوری گلزنی کرد اما مصدومیت پای او در فصل بعد باعث شد تا او در ۴ فصل بعدی تنها ۲۵ بار برای افعی ها گلزنی کند. باجو هم پس از اینکه از میلان به اینتر پیوست، همواره در حال دست و پنجه نرم کردن با مصدومیت بود و نتوانست به موفقیت چندانی با اینتر برسد. با این حال باجو پس از پیوستن به بولونیا، تجدید قوا کرد و توانست در ۳۳ بازی، ۲۳ گل برای روسوبلو به ثمر برساند.
اینتر در سال ۱۹۹۹ بازهم یک خرید بزرگ داشت؛ خرید کریستین ویری از لاتزیو با مجموع ۳۲/۱ میلیون پوند(۸۰ بیلیون لیره به واحد پولِ ایتالیا). باورنکردنی بود، ویری در ۹ فصل گذشته، در ۹ تیم متفاوت بازی کرده بود. او تنها یک فصل برای تیم های تورینو، پیزا، راونا، ونتزیا، آتالانتا، یوونتوس، اتلتیکو مادرید و سپس لاتزیو بازی کرد و در این بین یک بار هم به همراه یوونتوس در فصل ۱۹۹۶/۹۷ برنده اسکودتو شد.
با این حال رونالدو در دوره حضورش در اینتر، هرگز موفق به قهرمانی در سری آ نشد. دههٔ ۹۰ به تنها دههٔ تاریخ ۱۰۹ ساله اینتر تبدیل شد که طی آن اینتر حتی یک بار هم موفق به فتح اسکودتو نشد.
رونالدو در این باره می گوید:"من هرگز برای حضورم در اینتر افسوس نمی خورم. من خاطرات فوق العاده ای در مدت زمان حضورم در اینتر دارم. آن ها من و هیچکس دیگر را بخاطر مصدومیت هایم سرزنش نمی کردند. کسی نمی داند که اگر این اتفاقات نمی افتاد، الان چه چیزهایی داشتیم؟"
🖇منبع: سایت Four Four Two
🔻ادامه دارد...