اختصاصی طرفداری - هلند همیشه به عنوان یکی از بهترین تیم های فوتبال اروپا و جهان شناخته شده که فوتبالی زیبا و تماشاگرپسند ارائه می کند. برخی حتی پا را فراتر گذاشته هلند 1974 را بهترین تیم فوتبال تاریخ فوتبال می دانند. هلندی ها معمولا با سبک به خصوص خود و فوتبالی شناور، تماشاگران را به وجد می آورند. چیزی که باعث جذابیت در فوتبال هلند می شود، (مثل برزیل) چیزی فراتر از تاکتیک و مهارت و چینش بازیکنان در زمین است.
تیم ملی فوتبال هلند در سال 1905 تشکیل شد. آنها سه دوره پیاپی در المپیک و در رشته فوتبال به مدال برنز رسیدند (1908، 1912 و 1920). در سال 1934 لاله های نارنجی برای اولین بار در جام جهانی فوتبال حاضر شدند. هلند به عنوان صدرنشین گروهش از مرحله مقدماتی صعود کرده بود. در جام جهانی آنها 3-2 مغلوب سوئیس شدند و به خانه برگشتند. در جام جهانی 1938 هم هلند در همان بازی اول باخت: شکست 3-0 برابر چکسلواکی در وقت های اضافی.
بعد از جنگ جهانی دوم، هلند در بازی های المپیک شرکت کرد ولی فدراسیون فوتبال هلند تصمیم گرفت در جام جهانی 1950 و 1954 شرکت نکند. صعود به جام جهانی در سال های 1958 و 1962 هم با شکست مواجه شد. در یورو 1964 هلند کارش را با پیروزی برابر سوئیس آغاز کرد ولی در برابر لوکزامبورگ در مجموع 3-2 مغلوب شد.
در آن زمان چینش رایج در فوتبال هلند 2-3-5 بود و تنها دو نفر در دفاع حاضر بودند. کشور هلند کم کم از نظر اقتصادی رشد کرد و نوآوری های جدید در حوزه اجتماعی، فرهنگ و هنر هم تاثیر زیادی در رشد کشور داشت.
رینوس میشل فلسفه ای روشن و آینده نگر داشت. در تیم موردنظر او، بازیکنان هیچ پست مشخصی نداشتند. به عنوان مثال ممکن بود مدافعان دست به حمله بزنند و هافبک ها جای آنها را در خط دفاعی پر کنند. مهاجمین در چنین تیمی ممکن بود وظایف مدافعان کناری را برعهده گیرند. البته مجارستان دهه 1950 پیش از هلند چنین سبکی را اجرا کرد. پوشکاش ستاره آن تیم بود. رینوس میشل هم الماسی به نام یوهان کرایوف را در اختیار داشت و او کم کم پایه های یک فلسفه فوتبالی باشکوه را بنا کرد: توتال فوتبال!
در چنین سبکی باید بازیکنان با تکنیکی در تیم داشته باشید. و آنها باید بتوانند در پست های مختلف بازی کنند. وقتی توتال فوتبال گام های ابتدایی اش را برمی داشت، اوضاع در فوتبال انگلیس به گونه دیگری پیش می رفت. درانگلیس اگر یک مدافع کناری بودید فقط باید در این پست بازی می کردید و حتی از خط میانی زمین هم نباید عبور می کردید.
رینوس انقلابش را با آژاکس شروع کرد. او از 1965 تا 1971 سرمربی این تیم بود. تئوری های میشل یکی یکی در آژاکس اجرا می شدند و این تیم 4بار قهرمان لیگ هلند شد و سه بار جام حذفی را به خانه برد. او در آخرین فصل حضورش، آژاکس را به قهرمانی در جام باشگاه های اروپا رساند. میشل رفت و آژاکس در دو فصل پیاپی بعد از آن هم قهرمان این تورنمنت شد.
تیم ملی هلند از رسیدن به جام جهانی 1966 و 1970 و یورو 1968 و 1972 بازماند. اما داستان جام جهانی 1974 کاملا متفاوت بود. لاله های نارنجی با اختلاف گل بالا تیم های رقیب را در هم می کوبیدند. برد 8-1 برابر ایسلند و 9-0 برابر نروژ از آن جمله بود. در جام جهانی، میشل هم کرایوف را در اختیار داشت هم بازیکنان آژاکس را. هلند در این جام فوق العاده ظاهر شد و غیر از تساوی برابر سوئد، درتمام بازی ها به پیروزی رسید. بازی فینال برابر آلمان میزبان برگزار شد. همه فوتبال دوستان نارنجی ها را قهرمان جام می پنداشتند. هلند با یک گل پیش بود و نبض بازی را در اختیار داشت. اما گل های برایتنر و گرد مولر همه چیز را به هم ریخت. توتال فوتبال در نهایت ناباوری، جام قهرمانی را از دست داد.
رینوس میشل رفت ولی هلند به همان سبک بازی ادامه داد. آنها در یورو 1976 تا نیمه نهایی بالا رفتند. بازی برابر چک در وضعیت آب و هوایی نامساعد برگزار شد و داور بازی هم اشتباهات زیادی داشت. در نهایت نارنجی ها 3-1 باختند و به خانه برگشتند. هلند به جام جهانی 1978 صعود کرد ولی اتفاق ناگواری منتظر آنها بود. یوهان کرایوف، ستاره تیم، بازیکن باشگاه بارسلونا بود. او درگیر یک عملیات آدم ربایی شد و پلیس، مامورین ویژه ای برای مراقبت از کرایوف، همسر و فرزندانش تعیین کرد. در آن روزهای پراسترس، کرایوف اعلام کرد برای تیم ملی بازی نخواهد کرد. هلند بدون کرایوف هم نمایش درخشانی داشت و تا فینال جام جهانی پیش رفت. آرژانتین میزبان هم با حواشی و ابهامات زیاد به فینال رسید. بازی آنها برابر پرو هنوز هم یکی از پرونده های مشکوک تاریخ فوتبال به حساب می آید. در فینال، تاریخ برای هلند تکرار شد و آنها باز هم نتوانستند جام قهرمانی را بالای سر ببرند. آرژانتین با نتیجه 3-1 بازی فینال را به سود خود به پایان برد.
هلند در یورو 1980 هم تا یک چهارم نهایی پیش رفت ولی باز هم نتوانست دستاورد خاصی به ثبت برساند. چند بازیکن تیم بازنشسته شدند و نارنجی ها نتوانستند به جام جهانی 1982 و 1986 و یورو 1984 صعود کنند.
در سال 1986 رینوس میشل دوباره سرمربی تیم ملی هلند شد. یورو 1988 در کشور آلمان برگزار میشد و میشل ستاره هایی چون گولیت، فن باستن و کومان را در ترکیب داشت. آنها در اولین بازی جام 1-0 برابر شوروی شکست خوردند. اما نارنجی ها با پیروزی برابر انگلیس و ایرلند به نیمه نهایی رسیدند. در این مرحله هم شاگردان میشل انتقام سال 1974 را گرفتند و با نتیجه 2-1 آلمان میزبان را از پیش رو برداشتند. گل های فن باستن در این جام، هلند را به پیش می راندند. در فینال هلند 2-0 از سد شوروی گذشت و بالاخره جام قهرمانی را در آغوش کشید.
میشل استعفا کرد و هلند در جام جهانی 1990 ایتالیا نتایج ضعیفی گرفت. بازی آلمان غربی و هلند در آن تورنمنت با درگیری رایکارد و فولر در خاطره ها ماندگار شد. در دهه 90 ستاره هایی چون دنیس برکمپ وارد تیم ملی شدند. هلند دوباره به یک تیم قدرتمند تبدیل شد و استمراری که از دست رفته بود، به تیم برگشت. آنها در یورو 1992 تا نیمه نهایی پیش رفتند و در ضربات پنالتی به دانمارک شگفتی ساز باختند. هلند با مربیگری دیک ادووکات به جام جهانی 1994 آمریکا رفت. نارنجی ها این بار در یک چهارم نهایی با نتیجه 3-2 مغلوب برزیل شدند.
در سال 1995 آژاکس به قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا رسید. آنها بازیکنان مستعدی چون فن درسار، رایزیگر، بلیند، داویدز، سیدورف، کلایورت، اوورمارس و برادران دی بوئر را در ترکیب داشتند. بدین ترتیب ترکیب هلند در یورو 1996 در واقع همان آژاکس آمستردام بود. هیدینگ سرمربی تیم بود و هلند باز هم نتوانست به حقش برسد. آنها در یک چهارم نهایی و در ضربات پنالتی، مغلوب فرانسه شدند. البته در این تورنمنت، اردوی تیم با حواشی زیاد روبرو شد و هیدینگ هم نتوانست این مسائل را مدیریت کند. به عنوان مثال ادگار داویدز به خانه فرستاده شد چون به سرمربی تیم فحاشی کرده بود. هیدینگ در تیم ملی ماندگار شد و دوباره تمام ستاره ها را برای جام جهانی 1998 دور هم جمع کرد. هلند در فرانسه نمایش فوق العاده ای داشت و به راحتی رقبا را از پیش رو برمی داشت. پیروزی برابر آرژانتین با گل خاطره انگیز برکمپ به دست آمد. در نیمه نهایی باز هم ضربات پنالتی یقه نارنجی ها را چسبید. هلند باز هم ناکام به خانه بازگشت.
هلند با فرانک رایکارد به یورو 2000 رسید. آنها به همراه بلژیک، میزبان رقابت ها بودند و جزو شانس های نخست قهرمانی به حساب می آمدند. نارنجی ها در این جام طوفانی ظاهر شدند و تا نیمه نهایی تمام بازی ها را با پیروزی پشت سر گذاشتند. شاگردان رایکارد مجموعا 13گل به ثمر رسانده بودند. پاتریک کلایورت در این جام 5بار برای تیمش گلزنی کرد. رقیب هلند، ایتالیا بود و اخراج زامبروتا باعث شد آتزوری با ده نفر به بازی ادامه دهد. بازیکنان هلند همیشه به تکنیک بالا معروف بودند ولی مشخص نیست چرا در ضربات پنالتی دچار مشکل می شوند. این بازی هم به ضیافت پنالتی ها کشید. دی بوئر، بوسولت و استام نتوانستند پنالتی هایشان را تبدیل به گل کنند و کابوس ادامه پیدا کرد.
فدراسیون فوتبال هلند، رایکارد را مقصر این ناکامی می دانست و فن خال جایگزین او شد. نتیجه کار او فاجعه بار بود. هلند نتوانست به جام جهانی 2002 کره و ژاپن صعود کند و بعد از تیم های پرتغال و ایرلند، سوم شد. در یورو 2004 بالاخره نارنجی ها به کابوس باخت در پنالتی ها پایان دادند. آنها در یک چهارم نهایی توانستند سوئد را در ضربات پنالتی شکست دهند. اما باز هم نیمه نهایی برای هلند ایستگاه آخر بود. آنها برابر پرتغال میزبان شکست خوردند. این ناکامی به معنای وداع نسل طلایی آژاکس 95 با تیم ملی بود.
با آمدن مارکو فن باستن، روحی تازه در کالبد هلند دمیده شد. آنها در جام جهانی 2006 به مرحله یک هشتم نهایی رسیدند و برابر پرتغال بازی خشنی داشتند. این دیدار به نبرد نورمبرگ مشهور شد. داور روس 16بار از کارت زرد و 4بار از کارت قرمزش استفاده کرد تا یک رکورد شکل بگیرد. هلند این بار با گل مانیش، با جام وداع کرد.
در یورو 2008 هلند در گروه مرگ قرار گرفت. ولی شاگردان فن باستن با شکست فرانسه، ایتالیا و رومانی مقتدرانه به مرحله حذفی رسیدند. در حالی که هلند به عنوان یکی از شانس های قهرمانی در جام معرفی میشد، گاس هیدینگ با روسیه همه رویاهای نارنجی رنگ را خراب کرد. روسیه در وقت های اضافی 3-1 هلند را مغلوب کرد.
این بار برت فن مارویک آمد و تیمی نتیجه گرا و مستحکم ساخت که خیلی خوب به اهدافش می رسید. هلند دراین دوره 14 پیروزی پیاپی به دست آورد و با سبکی متفاوت، به یکی از قدرت های جهان فوتبال تبدیل شد. آنها در جام جهانی آفریقای جنوبی، فوق العاده نتیجه گرفتند و در فینال، رقیب اسپانیا بودند. هلند 2010 زیبا بازی نمی کرد و پر از بازیکنان تکنیکی نبود ولی به هدفش می رسید. این روند در فینال متوقف شد و اسپانیا باز هم اجازه نداد اولین قهرمانی هلند در جام جهانی به ثبت برسد. برخی از بزرگان فوتبال هلند از سبک بازی تیم انتقاد کردند. مخصوصا اینکه اسپانیا با سبک تیکی تاکایش به جام قهرمانی رسیده بود، کمی کنایه آمیز بود. کرایوف هم اعلام کرد توتال فوتبال از هلند سفر کرده و حالا در بارسلونا حکومت می کند.
در آگوست 2011 هلند در رنکینگ فیفا به رتبه نخست رسید. آنها در نه بازی مقدماتی یورو 2012 به پیروزی رسیدند. نارنجی ها نتیجه گرا تر شده بودند و از توتال فوتبال فاصله گرفته بودند. یورو 2012 فاجعه بار بود: سه شکست برابر پرتغال، آلمان و دانمارک.
هلند همیشه مهد بازیکنان تکنیکی بوده و باید به همان دوران باشکوه برگردد. البته دیگر بازیکنان مستعد زیادی در این کشور پرورش نمی یابند و تیم ملی همیشه با کمبودهایی در پست های مختلف مواجه است. اما آنچه مشخص است، نارنجی ها همیشه یکی از قدرت های فوتبال اروپا به حساب آمده اند و غیبت شان در هر تورنمنتی می تواند غم انگیز و حسرت بار باشد.