طرفداری - در تاریخ 10 جولای 2018 بود که کریستیانو رونالدو با مبلغ 105 میلیون یورو راهی یوونتوس ایتالیا شد تا تجربه جدیدی را در دوران فوتبال خود رقم بزند. یوونتوس با این انتقال تاریخی، شانس خود را برای قهرمانی در رقابت های لیگ قهرمانان اروپا تا حد زیادی افزایش داد؛ چرا که CR7 تخصص بالایی در زمینه مسابقات UCL دارد. بسیاری به خدمت گرفتن کریستیانو به وسیله مدیران یوونتوس را صرفا برای قهرمانی در این رقابت ها می دانند. یوونتوسی ها بدون این فوق ستاره پرتغالی نیز، هفت بار پیاپی فاتح سری آ شده اند، اما از آخرین قهرمانی آن ها در چمپیونز لیگ که در فصل 96-1995 اتفاق افتاد، بیش از دو دهه می گذرد. در واقع از مدیران بیانکونری گرفته تا تک تک هواداران این تیم، هدف اصلی آن ها قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپاست. پاول ندود از مدیران ارشد باشگاه یوونتوس در مورد جذب کریستیانو رونالدو می گوید:
یوونتوس در این فصل برای کسب پیروزی در تمامی جام ها می جنگد. این که یووه رونالدو را جذب کرده یعنی به دنبال اهداف بزرگ است. این که رونالدو را به چنین تیمی منتقل کنید، یعنی اهداف بزرگی در سر دارید.
اما موفقیت در رقابت های اروپایی و به خصوص لیگ قهرمانان به این آسانی ها هم نیست. هر تیم برای موفقیت در این رقابت ها و کسب عنوان قهرمانی، باید 13 بازی سخت انجام دهد و با تیم هایی به نبرد بپردازد که هر کدام در لیگ های خودشان دارای کیفیت بالایی هستند. 13 بازی در چمپیونز به مشابه 33% از مسابقات تیمی به مانند یوونتوس در یک فصل از لیگش است و عوامل مختلفی به مانند مصدومیت و محرومیت یک بازیکن، می تواند زحمات یک تیم را در این مسابقات به هدر بدهد.
اگر به تاریخچه مسابقات لیگ قهرمانان نگاهی بیندازیم، متوجه می شویم که رئال مادرید با 13 قهرمانی بدون شک موفق ترین تیم این تورنمنت بوده که در پنج فصل اخیر، آن ها چهار بار فاتح این رقابت های مهم شده اند و تنها در سال 2015 بوده که به وسیله همین یوونتوس در نیمه نهایی از این رقابت ها کنار رفته اند. رونالدو در رئال مادرید، انواع و اقسام رکوردها را چه در لالیگا و چه در این مسابقات را به نام خود ثبت کرده است و با 120 گل رکوردار گلزنی در چمپیونز لیگ به حساب می آید که 105 گل آن را در 9 فصل حضورش در لوس بلانکوس به ثمر رسانده است. قبل از حضور رونالدو در یوونتوس، این تیم با جذب گونزالو هیگواین در سال 2016 که در ناپولی فوق العاده کار کرده و آقای گلی رقابت های سری آ را به دست آورده بود، سعی داشت که به قهرمانی در چمپیونز لیگ برسد ولی این اتفاق هیچ گاه رخ نداد و «ال پیپیتا» نیز پس از دو فصل و البته به صورت قرضی، این باشگاه را به مقصد میلان ترک گفت.
سیاست کلان مدیران باشگاهی هم چون یوونتوس، برآن است که عنوان محبوب ترین و بهترین تیم باشگاهی جهان را به دست آورند و این امر فقط به قهرمانی در زمین فوتبال منوط نمی شود. عوامل و فاکتورهای مختلفی در این زمینه تاثیرگذار بوده که بیشتر آن ها در خارج از مستطیل سبز رقم می خورد و همین عوامل باعث شده تا باشگاه هایی به مانند رئال مادرید، بارسلونا و منچستر یونایتد گوی سبقت را از دیگر تیم های مطرح اروپایی بربایند. یوونتوس درصدد آن است تا فاصله خود را با این تیم های مطرح کمتر کند و کریستیانو رونالدو، ابزار مهمی است که در راه پیشبرد این هدف مهم، به یاری مدیران این باشگاه آمده است. فوتبال یک صنعت پول ساز در دنیا محسوب می شود و از خرید کفش و لباس بازیکنان گرفته تا تبلیغات کلان، این ورزش را برای بسیاری از طرفداران متمول و سرمایه داران جذاب نموده است.
بحث دیگر در این مورد، محبوبیت یک تیم در دنیای فوتبال است. یوونتوس در فوتبال ایتالیا تیم شماره یک است اما آیا در خارج از مرزهای ایتالیا نیز این گونه است؟ تیم هایی به مانند رئال مادرید، بارسلونا و منچستر یونایتد در سراسر جهان بسیار محبوب هستند و از این محبوبیت خود در خارج از مرزهای اروپا و بازارهای آمریکا و آسیا، به خصوص کشورهای آسیای شرقی بهره و مزایای کافی می برند. کریستیانو رونالدو با ورودش به یوونتوس می تواند هم از نظر مالی و هم از نظر محبوبیت، وجهه این تیم سرشناس ایتالیایی را تا حد زیادی بالا ببرد. از 5 جولای تا 17 جولای، طرفداران یوونتوس در شبکه های اجتماعی به مانند توییتر و اینستاگرام به ترتیب به میزان 15 و 25 درصد افزایش پیدا کرده است که در توییتر از 7 میلیون به 8 میلیون نفر و در اینستاگرام از 10.1 میلیون به 12.5 میلیون نفر افزایش پیدا کرده است. (بر اساس گزارش پایگاه اقتصادی KPMG).
مشابه این حرکت و تاثیرگذاری بازیکنان بزرگ را می توان در سال قبل و در تیم پاری سن ژرمن با حضور نیمار جستجو کرد. حضور نیمار جونیور در این تیم فرانسوی باعث شد تا هواداران پاری سن ژرمن در شبکه های اجتماعی افزایش قابل ملاحظه ای بیابد. این در حالی است که نیمار برخلاف بازیکنی به مانند کریستیانو رونالدو، تاکنون هیچ توپ طلا و یا موفقیت بزرگی را کسب نکرده است. باید قبول کرد که در دنیای جدید، شکل و فرم طرفداری نیز تغییر پیدا کرده و دیگر به مانند گذشته، حرف اول در هواداری را حضور در ورزشگاه ها و فریاد از روی سکوها نمی زنند. در واقع این کاربران مجازی و شبکه های اجتماعی هستند که می توانند بیشترین تاثیرگذاری را بر روی یک تیم داشته باشند. هوادارانی که لزوما هم نباید از طرفداران بومی آن تیم یا کشور بوده و می توانند در هر نقطه ای از این کره خاکی و در هر شهر و کشوری از تیم مورد علاقه خود حمایت کنند.
به نقل از KPMG، یوونتوس نیاز به سرمایه گذاری های جدید دارد و برای این کار باید بر روی کریس رونالدو حساب ویژه ای باز نماید. این باشگاه هنوز پشت سر قدرت های اصلی قاره اروپا قرار گرفته است. در فصل 17-2016 منچستر یونایتد، بارسلونا، رئال مادرید و بایرن مونیخ به ترتیب با 320 میلیون یورو، 288 میلیون یورو، 280 میلیون یورو و 344 میلیون یورو، بیش از دو برابر یوونتوس با 120 میلیون یورو در آن فصل هزینه کرده اند. بر مبنای گزارش KPMG تنها 40 درصد هواداران فعلی یوونتوس در ایتالیا به سر می برند و مابقی در خارج از مرزهای این کشور هستند. گفتنی است بر خلاف تیمی به مانند منچستر یونایتد، یوونتوس آن چنان تلاشی برای گسترش و نفوذ خود در دیگر نقاط جهان ندارد. رونالدو تا قبل از حضورش در این تیم و شایعات نقل و انتقالاتیش، توانست سهام باشگاه را تا حد زیادی افزایش دهد و حال با حضورش در یووه می تواند هم از نظر اقتصادی و هم از نظر محبوبیت، کمکی بزرگی به بیانکونری باشد.
کریستیانو رونالدو در اینستاگرام بیش از 141 میلیون نفر فالور دارد؛ این بدان معناست که او بعد از «سلنا گومز» محبوب ترین فرد کره زمین در این شبکه اجتماعی مهم است. برخی از پست های رونالدو در اینستاگرام، جنبه تبلیغاتی نیز داشته و این بازیکن حتی در برخی از پست هایش تا مبلغ 300 هزار دلار به جیب زده است. پایگاه اقتصادی KPMG بر این باور است که بها دادن به رسانه های اجتماعی برای هر باشگاهی امری حیاتی بوده و این امر باعث افزایش سود اقتصادی باشگاه و حتی جذب سرمایه گذاران خارجی، کمک شایانی می کند. حضور چهره ای محبوب به مانند رونالدو می تواند این روند را تسریع بخشیده و موجب توسعه اقتصادی و بازاریابی باشگاه یوونتوس در قاره آسیا و به خصوص کشورهایی به مانند اندونزی، هند، مالزی، پاکستان و ویتنام بشود. رونالدو با نزدیک به 123 میلیون هوادار در فیسبوک، بیش از هر باشگاهی در جهان، در این شبکه اجتماعی هوادار دارد.
به نقل از سایت GOAL و قلم Peter Staunton