اردوگاه پناهندگان در بوسنی/عکس: رویترز
یک مسابقه تلویزیونی از پائیز سال جاری در لهستان بر روی آنتن میرود که شرکت کنندگان آن باید مسیر معکوس مهاجرت به اروپا را با گذشتن از تمام موانع و مشکلات آن تا مقصد عراق، طی کنند.
در جریان این برنامه که «برگرد به همان جایی که از آن آمدهای» نام دارد، ۶ شرکت کننده طی مدت حدود یک ماه همانند پناهندهها و در کنار آنها زندگی میکنند.
این ۶ نفر باید تنها با در اختیار داشتن پاسپورت و مقدار کمی پول پس از طی کردن مسیری که از آلمان، اتریش، مجارستان و صربستان میگذرد، پس از ترک یونان، دریای مدیترانه را با قایق پشت سر بگذارند.
شرکتکنندگان طی این مدت در اردوگاه پناهندگان شب را به روز میرسانند و در نهایت باید خود را به کردستان عراق برسانند. ۶ شرکت کننده این برنامه لهستانی هستند و هر یک نسبت به بحران مهاجرت به اروپا دیدگاه متفاوتی دارند.
در آگهی معرفی این برنامه اعلام شده که شرکتکنندگان در این مسابقه سخت ترین سفر طول دوران زندگی خود را تجربه میکنند ولی در پایان دیدگاه این قهرمانان نسبت به زندگی و مهاجرت تغییر میکند.
منتقدان این برنامه، تهیهکنندگان آن را متهم به کپیبرداری از برنامهای با همین نام متهم کردهاند که در فاصله سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ در تلویزیون استرالیا پخش میشد و هدف آن به تصویر کشیدن بهرهگیری تجاری از رنج مهاجران غیرقانونی بود.
با این وجود تهیه کنندگان لهستانی این برنامه اعلام کردهاند که هدف آنها کاملا متفاوت است و آنها قصد دارند تا به شکلگیری بحثی منطقی در مورد بحران مهاجرت که به یک مساله سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بدل شده، کمک کنند.
پیوتر کراکو، مجری و خبرنگاری که ۶ شرکتکننده مسابقه را همراهی کرده، در مورد جزئیات بیشتر این سفر گفته که سفر ما از برلین در آلمان شروع شد و در جریان سفر زندگی با پناهجویان افغانی، لیبیایی، روآندایی، عراقی و سوری تجربه کردیم. شرکتکنندگان پس از رسیدن به کردستان عراق نیز در اردوگاه ایزدیهایی که با گریز از اسارت گروه داعش به این اقلیم پناه آوردهاند، اسکان داده شدند.
نگرش مثبت لهستانیها نسبت به پناهندگان از زمان وقوع بحران مهاجرت به اروپا طی سه سال گذشته کاهش یافته است.
به طوری که بر پایه تازهترین نظرسنجی انجام شده در این کشور تنها ۵ درصد مردم لهستان معتقدند که باید به پناهندگان فراری از جنگ باید اجازه اقامت دائم در این کشور اعطا کرد. حدود ۲۹ درصد شرکت کنندگان در این نظرسنجی گفتهاند که پناهندگان باید تا زمان پایان جنگ در لهستان اقامت داشته باشند، در حالی که ۶۰ درصد پاسخدهندگان به سوال های این نظرسنجی گفتهاند که اساسا نباید پناهجویان فراری از جنگ پذیرفته شوند.