اخیرا بود که انگلیس رسما از اتحادیه اروپا خارج شد. قطعا این اتفاق می تواند تاثیر زیادی روی بوندسلیگا بگذارد، در این یادداشت نگاهی داریم به عواقب این اتفاق روی رقابت بوندسلیگا و لیگ برتر.
مرجع خبری بوندس لیگا و فوتبال آلمان:بوندس لیگا فنز
بالاخره پس از کش و قوس های فراوان، بریتانیا رسما از اتحادیه اروپا خارج شد. درحالی که بسیاری از کارشناسان و مفسران اقتصادی از این موضوع تعجب کردند، اکثریت مردم بریتانیا به برکسیت رای دادند. ممکن است سالها طول بکشد تا تاثیر این اتفاق روی فوتبال بریتانیا حس شود اما چیزی که مشخص است این است که برکسیت عواقب قابل توجهی بر روی فوتبال انگلیس و ارتباط آن با فوتبال سایر لیگ های اروپایی خواهد داشت.
قطعا این اتفاق می تواند تاثیر زیادی روی بوندسلیگا بگذارد. اولا، لیگ برتر و بوندسلیگا در سالهای اخیر رقابت های نزدیکی با یکدیگر داشته اند و در جدول امتیاز بندی یوفا جایگاه های سوم و دوم را به خود اختصاص داده اند. دوما، باشگاه های این دو کشور خرید و فروش های زیادی با یکدیگر دارند و این قانون می تواند از این طریق هم موثر موثر باشد.
کار سخت باشگاه های انگلیسی برای جذب بازیکنان غیربریتانیایی
قوانین کاری بریتانیا، محدودیت هایی برای پیوستن بازیکنان خارجی به تیم های انگلیسی قرار داده است. برای مثال، بازیکنان 10 کشور برتر رنکینگ فیفا باید در حداقل 30 درصد از بازیهای ملی کشورش در سال گذشته حاضر بوده باشد تا صلاحیت حضور در لیگ برتر را پیدا کند. بازیکنان کشور های رنکینگ 11 تا 20 فیفا باید در حداقل 45 درصد بازیهای بین المللی در دوسال گذشته بازی کرده باشد. شرایط برای بازیکنان کشورهای رتبه پایین تر تقریبا غیرممکن می شود و این بازیکنان فاقد صلاحیت بازی در انگلیس می شوند.
تا پیش از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، بازیکنان کشورهای اتحادیه اروپا کاملا معاف از این قانون بودند و از این رو تعداد بسیار زیادی از بازیکنان اروپایی در باشگاه های انگلیسی حضور داشتند. اما وقتی بریتانیا، نفی عضویت از اتحادیه اروپا می کند، کشورهای عضو اتحادیه اروپا هم خارجی محسوب خواهند شد و در نتیجه ممکن است روند صدور مجوز کار به همان صورتی که برای اتباع کشور های غیر اتحادیه اروپایی صورت می گرفت، برای اتباع اتحادیه اروپا هم صورت گیرد. درحال حاضر حدود 322 بازیکن حاضر در لیگ برتر طبق این قانون واجد شرایط نخواهند بود. بعید به نظر می رسد که این قانون عطف به ما سبق شود و تاثیری روی بازیکنانی که پیش از تصویب این قانون راهی لیگ برتر شده اند بگذارد و آن ها را طرد کند اما مشخص است که این قانون جلوی حضور بی رویه اتباع آینده اتحادیه اروپا در بریتانیا را خواهد گرفت.
همچنین پیامدهای مشابهی برای جذب بازیکنان جوان در آکادمی ها وجود دارد. ماده 19 آیین نامه فیفا می گوید:
بازیکنان زیر 18 سال نمی توانند مورد نقل و انتقال بین المللی قرار بگیرند.
که این موضوع هم مشمول نقل و انتقالات بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا نمی شد، هرچند که در آنجا هم حداقل داشتن 16 سال سن برای بازیکن ضروری بود. برای مثال باشگاه آرسنال با استفاده از این قانون توانست سسک فابرگاس را جذب کند. اما حالا که انگلیس از اتحادیه اروپا خارج شده است احتمالا دیگر شاهد انتقال زودهنگام بازیکنان زیر 18 سال تابعه کشورهای اتحادیه اروپا به لیگ این کشور نباشیم.
بنابراین خروج انگلیس از اتحادیه اروپا می تواند تا حد زیادی توان باشگاه های انگلیسی برای خرید بازیکنان برتر دنیا را تضعیف کند و در طرف مقابل می تواند کمک بیشتری به تیم های بوندسلیگایی در رقابت جذب بازیکنان با استعداد نسبت به تیم های انگلیسی بکند. لیگ انگلیس درحال حاضر تلاش زیادی می کند تا فاصله اش با بوندسلیگا را در رنکینگ یوفا کاهش دهد، حال با توجه به وابستگی شدید این لیگ به بازیکنان خارجی، درصورت اجرای این قوانین احتمالا فاصله زیادی بین بوندسلیگا و لیگ برتر ایجاد خواهد شد.
البته نباید فراموش کرد که، بروز چنین اتفاقی تا حد زیادی بستگی به نوع روابط پس از خروج بریتانیا با اتحادیه اروپا دارد. عاقلانه است که بریتانیا پس از خروج در منطقه اقتصادی اروپا باقی بماند و این به این معنا خواهد بود که این کشور همچنان بخشی از بازار مشترک محسوب می شود. ایسلند، لیختن اشتاین و نروژ در حال حاضر چنین وضعیتی دارند، آنها با وجود اینکه عضو اتحادیه نیستند اما عضو اتحادیه تجارت آزاد اروپا هسند و این موضوع باعث شده تا آنها موظف به پیروی از قوانین کار اتحادیه اروپا همانند یک عضو ثابت و عادی اتحادیه باشند که این موضوع نیاز به مجوز کار را نفی می کند.
ما ممکن است مدتها نتایج این اتفاق را ندانیم، چراکه عضویت بریتانیا تا دو سال آینده اعمال می شود بنابراین نمی توانیم یک شبه تمام نتایج و اثرات این اتفاق را تحلیل کنیم.
هزینه های بالاتر برای باشگاه انگلیسی
درحال که وضعیت مجوز اشتغال مدتی طول می کشد تا روشن شود، تاثیر این اتفاق روی کاهش ارزش پوند استرلینگ می تواند خیلی زود خودش را نشان دهد. ارزش پول رایج بریتانیا خیلی سریع دچار کاهش بسیار زیادی خواهد شد و شاید به زودی ارزش این پول که جز با ارزش ترین پول های رایج دنیا بود حتی کمتر از یورو هم شود. این کاهش ارزش پول وقت یقه تیم های انگلیسی را می گیرد که می خواهند بازیکنی خارجی را بخرند و کاهش ارزش این پول باعث می شود که آن ها مجبور به پرداخت مبالغ بسیار بیشتری در تبادل پول برای یک بازیکن خارجی شوند. قطعا این اتفاق خبر خوبی برای بوندسلیگا خواهد بود. تیم های لیگ برتری درحال حاضر در عیش و نوش دریافت بیشترین و هنگفت ترین مبالغ پخش زنده تلویزیونی هستند و این عامل باعث شده بود که تیم های لیگ برتری در رقابت خرید بازیکن جلوتر از بوندسلیگایی ها باشند اما کاهش ارزش ارز انگلیس باعث می شود که قدرت جذب بازیکن توسط تیم های لیگ برتری خیلی کمتر شود و یک حالت تعادل به وجود آید.
علاوه بر این لیگ برتر که گاهی استعداد های برتر بوندسلیگایی، همچون کوین دی بروین و روبرتو فرمینیو را جذب کرده است، اکنون راه سخت تری برای جذب آنها دارد و این عامل می تواند به به تیم های آلمانی کمک زیادی در راه حفظ ستاره هایشان بکند.
البته از سوی دیگر نیز می شود به این قضسه نگاه کرد. تیم های بوندسلیگایی در فصل گذشته حدود 220 میلیون یورو در قالب هزینه های فروش بازیکنانشان از باشگاه های انگلیسی دریافت کرده اند. مشخصا این تجارت پرسود و فوق العاده ای برای آلمانی ها بوده و یکی از عوامل پویایی و ثبات اقتصادی تیم های بوندسلیگایی در سالهای اخیر بوده است. حال اگر این باشگاه های آلمانی مشتریان انگلیسی خود را از دست بدهند، ممکن است دچار نوعی رکود اقتصادی شوند و این پویایی که اکنون شاهدش هستیم از بین برود.
با وجود اینکه ممکن است تاثیر برکسیت روی فوتبال بریتانیا تا مدت ها مبهم باشد، اما قطعا لیگ برتر از این خروج منتفع نخواهد شد. پریمر لیگ نمی تواند جدا از بریتانیا باشد، همانطور که ریچارد اسکودامور، رئیس لیگ برتر هم گفت:
اگر بگویم که لیگ برتر قرار است جدای از این موضوع باشد حرفی کاملا ناهمگون زده ام. ما نمی توانیم جدای از مملکت و این اتفاق باشیم، ما نمی توانیم خودمان را از این اتفاق بیرون بکشیم و جدا کنیم. ما فقط می توانیم مذاکره کنیم، تلاش کنیم، و اهدافمان را هدفمند کنیم و تلاش کنیم تا نفوذ پیدا کنیم.
در پایان می توان گفت که لیگ برتر با آن همه ثروتش، بازنده بزرگ این اتفاق بود. وقتی که لیگ برتر با پیامد های این اتفاق دست و پنجه نرم خواهد کرد، بوندسلیگا حتما با سرعت بیشتری به پیشرفتش ادامه خواهد داد.
با اندکی تصرف، Sathesh algappan, BundesligaFansatic *