يکي از بزرگترين افشاگريهاي دوازده روزنامه معتبر اروپا در پرونده "فوتبال ليکس" افشاگري در مورد شرکت "دوين" است؛ يکي از بزرگترين شرکتهاي نقل و انتقالات فوتبال جهان که مديران آن به واسطه رابطه با مقامات سياسي مثل ترامپ و رئيس جمهور قزاقستان ثروتاندوزي کردهاند و تبديل به يکي از مافياهاي فوتبال دنيا شدهاند. نشريه آلماني اشپيگل که مهمترين عضو گروه افشاگر رسانههاي دنياست اين گزارش فوقالعاده و باورنکردني را منتشر کرد.
به گزارش وبسايت نود، شرکت چندمليتي "دوين" که کار نقل و انتقال بازيکنان در فوتبال اروپا را به عهده دارد را شايد بتوان يکي از بزرگترين ارکان مافيا دنياي فوتبال دانست. شرکتي که وکالت ورزشکاران بزرگي مثل اوسين بولت، نيمار و ديويد بکام را به عهده دارد. اين شرکت در سالهاي اخير در نقل و انتقالات فوتبال اروپا نقش مهمي داشته. از کوندوگبيا گرفته تا فالکائو و مانگالا، موکلان اين شرکت هستند. خانواده عارف مالکان قزاقستاني اين شرکت حتي با سياستمداراني مثل رجب طيب اردوغان رئيس جمهور ترکيه و دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا هم رابطه گرمي دارند.
براي آشنا شدن با خانواده عارف بايد به ۲۵ مي ۲۰۱۳ و بازي فينال ليگ قهرمانان اروپا ميان بايرن مونيخ و دورتموند برگرديم. در آن بازي عارف عارف ۲۷ ساله، مالک شرکت دوين در جايگاه ويژه ورزشگاه نشسته بود. پدرش توفيق و دوستان قديمياش ساشا و آليک روي سکوها بودند. ساشا يا همان الکساندر ماشکويچ و الک يا همان آليدشان ايراهيموف دو تن از مردان بانفوذ کشور قزاقستان هستند که به واسطه رابطه گرمي که با نورسلطان نظربايف، رئيس جمهور ۲۸ سال اخير کشور دارند زندگي اشرافي براي خود ساختهاند. خانواده عارف از نزديکان اين دو مرد هستند.
پرده اول؛ پيشنهاد غيراخلاقي به مدير رئال مادريد براي انتقال کوندوگبيا
۷ اگوست ۲۰۱۳، رئال مادريد بايد در يک بازي دوستانه در ميامي به مصاف چلسي ميرفت. اين بازي چندان مهم نبود اما به نظر ميرسيد بازي مهمتر در يک هتل شيک شب قبل از بازي در جريان بود. شرکت سرمايه گذاري دوين يک سال قبلتر حق انتقال بازيکني از سويا به نام جفري کوندوگبيا را در اختيار گرفته بود. اگر باشگاهي ۲۰ ميليون يورو پيشنهاد ميداد، بر اساس قرارداد، سويا بايد ميپذيرفت. دوين در جستجوي تيمي بود که براي اين بازيکن ۲۰ ميليون بپردازد. رئال مادريد ثروتمند بهترين فرصت بود به همين خاطر خانواده عارف سراغ مدير اين باشگاه يعني فلورنتينو پرز رفتند. آنها با يک پيشنهاد غيراخلاقي سعي کردند او را براي خريد هافبک فرانسوي تطميع کنند. ۶ آگوست عارف عارف مدير شرکت دوين با پيغامهاي مدير ورزشي اين شرکت يعني "نليو لوکاس" مواجه شد که از جلسه با مديران باشگاههاي بزرگ مثل رئال خبر ميداد. در حقيقت در ميامي جشن بزرگي برپا شده بود و مديران باشگاههاي مختلف هم حضور داشتند.
حتي پيشنهادهاي غيراخلاقي هم نتوانست پرز را راضي کند. مدير رئال اعلام کرده بود فقط ۱۵ ميليون يورو ميپردازد. مسئولان شرکت دوين ميدانستند سويا با اين رقم راضي به فروش کوندوگبيا نميشود به همين خاطر سراغ موناکو رفتند. آنها موفق شدند مديران تيم فرانسوي را راضي کنند و کار انتقال را با ۲۰ ميليون يورو تمام کردند. سودي که آنها از اين انتقال به دست آوردند که فقط در تجارت مواد مخدر قابل قبول است: ۵۲۴ درصد در سيزده ماه!
البته مديران دوين ميدانستند با خدماتي که به مدير رئال مادريد ارائه دادند، رابطهشان با او مستحکمتر از گذشته شده و ميتوانند روي انتقال بازيکنان ديگر حساب کنند. پرز و نزديکانش در گفتوگو با اشپيگل هرگونه ارتباط مخفيانه با مديران شرکت دوين و هرگونه حضور در پارتي را تکذيب ميکنند؛ هر چند مدارک مستدلي در اينباره وجود دارد.
پرده دوم؛ جشن تولد شاهانه
۲۰ ژانويه ۲۰۱۴ نليو لوکاس مدير ورزشي شرکت دوين يک جشن تولد شاهانه براي ۳۵ سالگي خود برگزار کرد. اين مراسم در يک تالار مجلل در لندن برگزار شد و ۱۱۸ مهمان شامل فلورنتينو پرز ميگلآنخل خيل مدير اجرايي اتلتيکو، آدريانو گالياني نايب رئيس ميلان و دخترش، مديران باشگاه فولام، اسپورتينگ، سويا و پورتو در اين مراسم حضور داشتند. نيمار، ژاوي و داويد لوئيز، موکلان نليو لوکاس هم حضور داشتند. براي اين جشن تولد ۱۹۵ هزار يورو هزينه شده بود. در حال حاضر اين وکيل از نظر قدرت در تجارت بازيکنان با مندس پرتغالي (ايجنت رونالدو، مورينيو و بيشتر ستارههاي فوتبال دنيا) برابري ميکند.
شرکت دوين که حتي با ستارههايي مثل اوسين بولت و ديويد بکام هم قرارداد دارد در پولشويي مالياتي با ثبت شرکتهاي صوري در مالت و امارات نقش مهمي داشته است. شايد باورنکردني به نظر برسد اما گردش مالي شرکت دوين بيش از چهار ميليارد يورو در سال است.
داستان دوين اسپورتز زماني آغاز شد که نليو لوکاس، پسر يک خانواده عادي پرتغالي با پسر يک تاجر قزاق ديدار کرد. لوکاس در رشته بازاريابي و سياست بينالملل در دانشگاه کاليفرنيا تحصيل ميکرد و از آن جا وارد دنياي ستارگان شد. او تائيد کرده کارش را با وکالت بروس اسپرينگستين خواننده مشهور آغاز کرده. او در اوايل قرن ۲۱ به اروپا برگشت و در لندن با پيني زهاوي، ايجنت سرشناس فوتبال ديدار کرد. اين ديدار آغاز راه تجارت او بود. مسير اين دو خيلي زود از هم جدا شد. لوکاس پيش از ورود به دوين اسپورتز در يک آژانس مدلينگ کار ميکرد.
پرده سوم؛ عارف به لوکاس: ان شا الله پادشاهي خواهيم کرد
چهار برادر قراق مالکان دوين اسپورتز هستند. اين چهار نفر در حال حاضر در استانبول ترکيه زندگي ميکنند. آنها تجارت خود را از مبادله مواد خام آغاز کردند. در سال ۲۰۱۱ برادران عارف شرکت بزرگ دوين را در لندن تاسيس کردند؛ بخشي از کار آنها مربوط به مسائل ورزشي بود.
عارف عارف، پسر توفيق عارف که آن زمان ۲۵ ساله بود رياست اين شعبه را به عهده گرفت و نليو لوکاس پرتغالي به او ملحق شد. لوکاس و عارف هر دو جاهطلب و تشنه پول بودند. يکي از پيغامهاي عارف به لوکاس اين است: ان شا الله تا ۱۰ سال ديگر پادشاهي خواهيم کرد. لوکاس هم جوابش را اينطور داد: شعار ما را فراموش نکن: در روزهاي خوب و بد با هم خواهيم بود و ميلياردر خواهيم شد.
زمان نشان داد هدف دقيقي را براي خود مشخص کرده بودند. دو مرد جوان با هم فوتبال تماشا ميکنند، تعطيلات را در ايبيزا و ايتاليا ميگذرانند و وقتشان را در رستورانهاي لندن سپري ميکنند. عارف به حدي عشق قدرت بود که يک بار لباس هالووين خود را هم با طرح "ديکتاتور" (شخصيت هجو آدولف هيتلر در فيلمي به همين نام با بازي چارلي چاپلين) انتخاب کرد.
پيغامهاي رد و بدل شده عارف و لوکاس نشان ميدهد که از نظر آنها، بازيکنان فوتبال چيزي فراتر از کالاهاي سودرسان نيستند. عارف در پيغامي براي لوکاس از ليست موکلانش در جام جهاني برزيل رونمايي کرده: مانگالا، پرومس، دفور، يانوزاي، ژاوي، فالکائو، روخو، نگردو و دهخيا.
وقتي نيمار با برزيل به نيمه نهايي رسيد، عارف در پيغامي به لوکاس نوشت: احسنت به نيمار، پول خوبي نصيب ما خواهد کرد. پس از انتقال فالکائو به موناکو، نليو براي دوست قزاقش نوشت: لعنتي به موناکو رفت. فوتبالش تمام شده... ناچار است مالياتش را در فرانسه بپردازد.
وقتي بازيکني علاقه شخصي خود را به منافع دوين اسپورتز ترجيح ميداد، پيغامها عليه او تندتر ميشد. يکي از اين موارد عبدالعزيز براده است که شرکت دوين ۶۰ درصد حق انتقالش را در اختيار داشت. در سال ۲۰۱۳ اين بازيکن ختافه را در لاليگا ترک کرد تا به به تيم اماراتي الجزيره ملحق شود. لوکاس هر چند که از اين درآمد ۳،۳۵ ميليون يورو درآمد داشت اما راضي نبود به همين خاطر در پيغامي براي عارف نوشت: نتوانستيم او را کنترل کنيم. اگر اين بازيکن به حرف من گوش مي داد خيلي بيشتر درآمد کسب مي کرديم اما لعنت به او...
پرده چهارم؛ فرار مالياتي با کمک شرکت هاي اماراتي
به نظر ميرسد براي شرکت دوين، پرداخت ماليات يکي از توهينآميزترين اتفاقات ممکن باشد. اين شرکت که دفتر اصلي خود را در مالت ثبت کرده، نقش مهمي در پولشويي مالياتي فوتباليستها داشته است. سهام شرکت دوين اسپورتز براي کمک به فرار مالياتي در اختيار چند شرکت مختلف قرار گرفته. ۲۰ درصد سهام اين شرکت در اختيار شرکتي به نام WGP است که پشت پرده آن به خانواده عارف ميرسد. دومين سهامدار شرکت "ولا" نام دارد که حساب بانکي آن در ليختن اشتاين ثبت شده و سالي ۹۰۰ هزار يورو به َآن واريز ميشود. لوکاس پرتغالي يک حساب بانکي در سوئيس دارد. ۲۰ درصد سهام شرکت دوين هم در پاناما ثبت شده. وسعت کار لوکاس به حدي بالاست که او در تجارت منابع در معادن برزيل، سيرالئون و آنگولا هم نقش دارد. شرکت دوين، سه شرکت اماراتي به نام دوس، ريکسوس و PMCI را هم با مبلغ ۱۰،۸ ميليون يورو خريده.
اين سه شرکت اماراتي نقش کليدي در معاملات شرکت دوين دارند. در فوريه ۲۰۱۴ شرکت دوين با استفاده از شرکت، حق تبليغات عدنان يانوزاي (وينگر منچستريونايتد) را با مبلغ دو ميليون يورو روي کاغذ خريد؛ هر چند اين مبلغ هرگز پرداخت نشد و قراردادهايي که بسته شد، صوري بود.
در تابستان ۲۰۱۴ شرکت دوين اعلام کرد ده درصد حق انتقال هر بازيکن بايد به شرکت دنوس در دبي واگذار شود. همان تابستان آنها از انتقال کوندوگبيا به موناکو ۱،۳ ميليون يورو براي شرکت مذکور درآمدزايي کردند. دومين کميسيون مشکوک مربوط به انتقال مانگالا از پورتو به منچسترسيتي بود که دوين ۱۰ ميليون يورو از اين انتقال دريافت کرد. از اين مبلغ دو ميليون يورو به حساب شرکت PMCI در ابوظبي واريز شد. شرکت اماراتي در اين قرارداد به عنوان مشاور معرفي شد تا همه چيز شکل قانوني داشته باشد.
سومين کمسيون مشکوک مربوط به انتقال ياسين ابراهيمي الجزايري بود که در سال ۲۰۱۳ با گرانادا قرارداد بست. اين بازيکن يک سال بعد به پورتو ملحق شد که دوين از اين انتقال هشت ميليون يورو دريافت کرد. دو ميليون يورو هم به حساب شرکت دنوس در دبي واريز شد. جالب آن که نليو لوکاس پرتغالي در حال حاضر مدرک وکالت در فوتبال ندارد و به همين خاطر کارواناي مالتي را براي امضا کردن قراردادها به جاي خود استخدام کرده.
پرده پنجم؛ رفاقت با دونالد ترامپ
يکي از دلايل موفقيت خانواده عارف روابطي است که با سياستمدارها دارند. آنها در پاناما، مالت و جزاير ويرجين بريتيش پولشويي ميکنند. توفيق عارف ۶۳ ساله که يکي از مالکان شرکت دوين است از شرکاي تجاري دونالد ترامپ رئيس جمهور جديد آمريکاست که در ساخت "برج ترامپ" نقش داشته است. اين برج يکي از مشهورترين و گرانترين برجهاي تجاري دنيا به شمار ميرود. شرکت مواد شيمايي ACCP که يکي از بزرگترين شرکتهاي تجارد مواد شيميايي در قزاقستان است هم تحت تملک اوست.
پس از آن که بانک مرکزي قزاقستان به فرار مالياتي خانواده عارف مشکوک شد، آنها با تاسيس يک شرکت در هلند تلاش کردند ثروت خود را مخفي کنند اما گزارش بلومبرگ در سال ۲۰۱۳ باعث شد شرکت دوين دفترش در لندن را جمع کند؛ سايت شرکت دوين بسته و محل شرکت سال گذشته به دبي ملحق شد.
پرده ششم؛ قانون فيفا عليه وکلاي ثالث
فيفا از مي ۲۰۱۵ فعاليت وکيل سوم براي بازيکنان را ممنوع کرد. با اين قانون هر بازيکن حداکثر يک وکيل داشت و حق انتقالش هم فقط متعلق به باشگاهش بود. پس از تصويب اين قانون شرکت دوين مشاجرات بي نتيجه زيادي با فيفا داشت اما اين مسئله هم باعث نشد فعاليتهاي لوکاس متوقف شود. شرکت دوين براي آن که بتواند قانون را دور بزند سراغ خريد باشگاههاي مختلف رفت تا از طريق جا به جايي بازيکن توسط آنها درآمدزايي کند. اولين مقصد آنها گرانادا بود اما تيم اسپانيايي به مالکان چيني فروخته شد. مقصد بعدي ميلان بود. لوکاس تلاش کرد تا بي تائچائوبول را مجاب به خريد باشگاه ايتاليايي کند اما پس از ماهها مذاکره همه چيز به هم خورد و ميلان هم تابستان گذشته به يک شرکت چيني واگذار شد. نوامبر ۲۰۱۵، معاملات غيرقانوني شرکت دوين با باشگاه توئنته هلند باعث شد اين تيم سه سال از حضور در مسابقات اروپايي محروم شود.
ترجمه حامد فلاح