بازیکنان خارجی در همه کشورهای دنیا با هدف ارتقاء سطح فنی تیم ها جذب می شوند و باشگاه ها زمانی که بازیکن داخلی مناسب و مورد نظر خود را پیدا نمی کنند، به سراغ نمونه های خارجی و حتی بهتر از بازیکنان داخلی هم می روند. در فوتبال ایران بازیکنان خارجی اما خلاف این کارکرد را داشته اند! حداقل طی سالهای گذشته از شروع لیگ برتر، بازیکنان خارجی اندکی توانسته اند انتظارها را برآورده کنند و معمولا بهترین بازیکنان هر فصل، نفرات داخلی هستند. کیفیت فنی این بازیکنان در مواقعی به قدری پایین بود، که حتی شایستگی حضور در لیگ دسته یک و دو فوتبال ایران را هم نداشتند.
در این لیست نگاهی می اندازیم به بازیکنان خارجی که در ایران حضوری موفق داشتند.
1- آرمناک پطروسیان
دروازه بان اهل کشور ارمنستان. پطروسیان، بیشترین دوران فوتبال خود را در باشگاه سپاهان سپری کرد. او که از تیم آرارات به تیم سپاهان پیوسته بود، بازیهای درخشانی از خود در این تیم به جا گذاشت و به یکی از ارکان اصلی این تیم تبدیل شده بود. او به همراه این تیم به مقام قهرمانی در مسابقات لیگ برتر و جام حذفی رسید.
او در لیگ برتر ۸۱-۱۳۸۰ در تیم سپاهان به مدت بیش از دو ماه (از ۲۷ آبان تا ۷ بهمن ۱۳۸۰) و ۷۰۴ دقیقه هیچ گلی دریافت نکرد و از رکوردداران طولانیترین زمان گل نخوردن در لیگ برتر فوتبال ایران بود. دروازهباني با خروجهاي كمنظير كه هم آبيها حسرت داشتنش را ميخوردند و هم قرمزها چند مرتبه خواستند او را به تهران بكشانند كه موفق هم نشدند. آرمناك با سپاهان قهرمان فوتبال ايران شد و در حالي كه ميتوانست پس از دوران قهرمانياش يك مربي موفق لقب بگيرد از ورزش كناره گرفت.
2- لئون استپانیان
دیگر لژیونر این لیست بازیکنی از کشور ارمنستان است. استپانیان که از باشگاه آرارات، به سپاهان آمده بود، بیشترین دوران فوتبال خود را در باشگاه سپاهان سپری کرد و بازیهای درخشانی را از خود در این تیم به جای گذاشت. او سابقهٔ بازی در باشگاههای سپاهان اصفهان، ذوبآهن اصفهان و سپاهان نوین را در کارنامهٔ خود دارد.بازیکنی که هواداران اصفهانی به خاطر شوت ها و ضربه ایستگاهی هایی که می زد به او لقب استویچکف ستاره بلغارستانی را داده بودند.لئون استپانیان تقریبا 10 سال برای سپاهان فوتبال بازی کرد و خاطرات خوبی را برای طلایی پوشان به جا گذاشت.لئون آنقدر در سپاهن خوش درخشید که همیشه پیشنهاد های زیادی از تیم های پایتخت نشین داشت.پیشنهاد هایی که هرگز آنها را قبول نکرد.
3- هرایر مکویان
سومین ارمنی در لیست بهترین لژیونر های لیگ ایران کسی نیست جز هرایر مکویان ملقب به سیم خاردار! با نام کامل «هرایر هو هانسی مکویان» متولد دوم سپتامبر ۱۹۸۶ میلادی برابر ۱۱ شهریور ۱۳۶۵ شمسی در شهر لنیناکان (گیومری فعلی) ارمنستان که آن زمان یکی از ایالات یا جمهوریهای کشور شوروی بود و اینک کشوری مستقل است. مکویان که یک مدافع کامل است و میتواند در دفاع چپ و راست به اندازه دفاع میانی بدرخشد، متأهل و صاحب دو فرزند هم هست و بازوبند کاپیتانی تیم ملی کشورش را نیز بر بازو میبندد. او بیحاشیه، با اخلاق و بسیار مطمئن و همیشه در سطح ایدهآل بود وبعد از کنار گذاشته شدن ناحقش نیز حرفه ای رفتار کرد. هرایر فوتبال حرفهای را در سال ۲۰۰۵ از باشگاه شیراک در لیگ برتر ارمنستان شروع کرد و تا سال ۲۰۰۹ در ۳۸ بازی دو گل زد؛ البته او در این فاصله یک فصل (۲۰۰۸- ۲۰۰۷) به صورت قرضی در آرارات توپ زد و ۴۷ بار برای نارنجیها به میدان رفت. سال ۲۰۰۹ به باشگاه اولسیس پیوست، سال ۲۰۱۰ میکا و در این باشگاه دو فصل ماند و با۵۰ بازی رکورد خود را شکست. فصل ۲۰۱۳-۲۰۱۲ به شیراک برگشت و سپس راهی دیناموچسکه شد و تابستان ۲۰۱۴ نیز به استقلال ایران آمد. این بازیکن در جریان بازیهای مقدماتی جام ملتهای اروپا در مقابل تیم پرتغال علاوه بر گلزنی بازی خوبی از خود به نمایش گذاشت و به عنوان بهترین بازیکن زمین شناخته شد در همین چارچوب از سوی روزنامه و خبرگزاریهای معتبر اروپایی در تیم منتخب اروپا در بین یازده نفر اصلی قرار گرفت.
4- مایکل اومانیا
مايكل اومانيا کورالس متولد ۱۶ ژوئیهٔ ۱۹۸۲ در سانتا آنا ی کاستاریکاست . قد اين بازيکن 1 متر و 83 سانتيمتر و پست تخصصي وي دفاع مياني است . او توانايي بازي با هر دو پا را دارد و همچنين مي تواند در پست دفاع راست و هافبک دفاعي نيز بازي کند . وي سابقه بازي در تيم هاي مونيسيپال ليبريا ي کاستاريکا - چيواس و لس آنجلس گلکسي آمريکا - کامونيکاسيونس هندوراس و ديپورتيوو ساپريسا ي کاستاريکا را دارد و افتخار باشگاهي قابل ذکر اومانيا نيز قهرماني با تيم ديپورتيوو ساپريسا در سال 2013 در ليگ برتر کاستاريکاست. اومانيا تا کنون در رده باشگاهي 8 گل ودر رده ملي نيز 2 گل به ثمر رسانده است.وي از سال 2004 عضو تيم ملي کاستاريکاست و تا کنون 65 بار با پيراهن تيم ملي کشورش به ميدان رفته است.
اومانیا در بازی هلند و کاستاریکا در ترکیب اولیه تیم کاستاریکا بودهاست این بازی در جام جهانی در وقتهای معمول بازی ۰ بر ۰ تمام شد و هلند در ضربات پنالتی کاستاریکا را شکست داد و البته او در ضربات پنالتی آخرین پنالتی تیم ملی کاستاریکا را نیز از دست داد تا موجب صعود هلند به نیمه نهایی شود. وی در مرداد ۱۳۹۳ به عنوان تنها بازیکنی که در یک چهارم نهایی جام جهانی بازی کرده و به عنوان گرانترین خارجی لیگ برتر به باشگاه فوتبال پرسپولیس تهران پیوست.
5- آوسنتی گیلااوری
بازیکن اهل گرجستان. هافبک و دفاع چپی بود که استقلال برای پر کردن مشکلات جناح چپ با وی قرار داد بست و این بازیکن گرجستانی در سال 83 و در دومین فصل سرمربی گری قلعهنویی به استقلال آمد. این هافبک – مدافع در سه فصل حضور در استقلال 44 بازی برای این تیم انجام داد و جزو بازیکنان نسبتا خوب استقلال بود و به تیم پگاه گیلان اضافه شد. او بعد از انجام 24 بازی برای این تیم در سال 2008 به اسپارتاکی تسخینوالی و اُلیمپی روستاوی گرجستان رفت و در سال 2010 به فوتبال خود پایان داد. او در گذشته برای تیم ملی کمتر از 21 سال گرجستان هم بازی کرده بود.
6- اشپیتیم آرفی
بازیکن فوتبال آلبانیاییتبار اهل جمهوری کوزوو است. او شهروند آلمان نیز هست. اشپیتیم آریفی در خرداد ۱۳۸۷ به باشگاه فوتبال پیام مشهد در لیگ دسته اول فوتبال ایران پیوست. او دربارهٔ این که چرا به ایران آمده گفت:
انتقالم به فوتبال ایران خیلی سریع اتفاق افتاد، در تیم سابقم هیچ انگیزهای برای ادامه فعالیت نداشتم و طی تماس باشگاه پیام با مدیر برنامههایم، ایران را برای ادامه فوتبالم انتخاب کردم. او نخستین بازی خود را برای پیام برابر استیلآذین انجام داد. با صعود پیام به لیگ برتر فوتبال ایران در بازی پلیآف برابر فولاد خوزستان، آرفی در پیام ماند و برای این تیم در فصل ۸۸–۸۷ بازی کرد. او در ۲۹ بازی ۱۸ گل برای پیام به ثمر رساند و در پایان فصل به پرسپولیس پیوست اما هیچ گاه در پرسپولیس نشانی از بازی های او در پیام مشهد دیده نشد.
ادامه دارد ...