طرفداری- انتظار بیش از حد برای انجام بازی آخر لیگ برتر مردان و امیدواری بیش از حدمان نسبت به سازگاری طبیعت با لیگ برتر، ما را بر آن داشت که همچنان منتظر بمانیم تا با انجام آن گزارش کامل از هفته بیستم و مقایسه آن با هفته های اخیر ارايه دهیم. اما یک اتفاق نادر تکراری و کلیشهای در روز جمعه 29 دی به ما چشمک می زند و بنظر موضوع لاکچري که نه، بلکه موضوع واقعی و حتی واقعی تر از واقعی میرسد. در روز جمعه مسابقه تیم پیکان و استقلال خوزستان در لیگ برتر آقایان به دلیل شرایط بد هوایی لغو میشود ، اما بازی استقلال خوزستان با راهياب ملل سنندج در لیگ بانوان برگزار می گردد. مدیون هستید اگر لحظه ای درنگ کنید که این موضوع ربطی به زنان و مردان بودن لیگ دارد، بحث لیگ برتر یا پست تر مورد نظر برنامه ریزان بوده و خواهد بود، نه بحث جنسیت برتر یا جنسیت پست تر!
توجیهات برگزار کردن چنین بازی ای خود عذر بدتر از گناه است. عده ای که خود را پشت این حرف پنهان کردند که ما تصمیم گیر نیستیم! آقای محترم، شما سالهاست تصمیم گیرنده وضعیت زنان و شرایط نابرابر نسبت با مردان نیستید، برای وضعیت شما و نوع برخورد تان با جنسیت مقابل تان سالها پیش قانون من درآوردی مردانه دوست تان تصمیم گرفته است. عده ای دیگر از توجیهات فان این هفته را برای ما آماده میکند. بعضی از برنامه ریزان لیگ بانوان اعلام کردند که بخاطر هزینه ها بازی را لغو نکردیم. حال یک سوال؟ آیا هزینه های لغو بازی استقلال خوزستان و پیکان در لیگ برتر مردان بیشتر است یا هزینه های لغو بازی لیگ بانوان. سایر مصاحبه ها هم طبق معمول یک پاسگاري خیلی شیک برای شناخت مقصر هست، بطوریکه مشخص نیست چه کسی تصمیم گرفته است که بازی انجام شود، یا چه کسی تصمیم نگرفته است که بازی باید لغو شود. در این جور مواقع هیچ دیواری کوتاه تر از داوران یافت نمیشود. انداختن تمام تقصیر ها بر عهده داوران، ترفندی است که سالهاست برنامه ریزان ما با کاربرد آن نان خورده اند. یعنی اینکه هوای دارای چه شرایطی هست فردا، باید داور تصمیم بگیرد! با یه استعلام ساده میشد از اول هفته به خوبی دانست وضعیت آب و هوا در روز جمعه صبح چگونه است. اینکه از بازیکنان هر دو تیم در وسط بازی سوال شود که آیا حاضر هستید که با چنین شرایط جوی به بازی ادامه دهید، را نمیدانم چگونه هضم کنم. مثل این قضیه همانند این است که از یک معتاد به انجام کاری پرسیده شود که با شرایط بد محیطی و خطرات بالقوه آن، آیا حاضر هستید به این کار ادامه دهید؟ بحث صلاحیت قانونی حق انتخاب در اینجا مطرح هست. به لحاظ قوانین فیفا، اصلا بازیکنان فوتبال صلاحیت انجام یا لغو بازی را ندارند. نهایت انتقاد هایی هم که مطرح شده بیشتر در قالب این تیتر های کلیشه ای بوده است و انتقاد اساسی و اصولی به این مسئله نشده است: زنان مریخی نیستند! شوش زنان با شوش مردان چه فرقی دارد!
نتیجه این بازی نیز بسیار عجیب است. تیم مدعی قهرمانی با یک تیم کاندید سقوط بازی داشته است. اما نتیجه بازی! تساوی بی خاصیت بدون گل. به کادر فنی هر دو تیم اعلام میکنیم اگر بازی با همان شرایط جوی تا همین الان هم ادامه داشت، خبری از گل و طراوت نبود ولی تا دلتان بخواهد گرد و غبار روی تن شما و بازيکنانتان بود، بطوریکه یک عده ای باستان شناس مجهز به وسایل کشف آثار و بناهای تاریخی، همانند تپههای سیلک یا شهر سوخته شما را باید کشف میکردند. مصاحبه های سرمربی راهياب ملل سنندج عرق سردی به بدن هر ایرانی عادل و بدون تعصب و تبعیض در بحث جنسیت میگذارد. ایشان در مصاحبه بعد بازی میگوید: از ترس از دست دادن سه امتیاز ، نمی توانستیم بازی را ترک کنیم. خطاب به ایشان و همه زنان سرزمینم میگوییم که چرا بخاطر زندگی و سلامتی (بازيکنانتان) نترسیده این؟! چرا بخاطر تضييع حقوق انسانی ات در همه ابعاد و حوزه ها تا به حال احساس ترس نکرده این و خیلی بی سرو صدا همانند زنان خانه دار بساز با هر شرایطی به بازی زندگی ادامه داده این؟! یا اگر خیلی روشنفکر تشریف داشتید زمین بازی زندگی را ترک نموده اید یا حتی در آن گام نگذاشته اید و دائما به دلیل شرایط نابرابر و ترس از دست دادن نفس برای زندگی، بازی را ترک ننموده اید؟! طرح این سؤالات عرق سردی بر بدن همهی زنان (فوتبالیست و غیر فوتبالیست) می نشاند، عرقی که در نیامده خشک شده است و اصلا چه معنی دارد عرق یک خانم خانه دار گوش حرف کن بخاطر فوتبال در بیاید. به نظر میرسد که در این هفته ها باتوجه به اینکه زمان جشنواره فیلم های سینمایی دهه فجر نزدیک است، ممکن است با واژه "عرق سرد" از این به بعد بیشتر کار داشته باشیم.
عرق سرد اشاره به عرق کردن ناگهانی که در اثر گرما یا فعالیت نباشد و در اصطلاح پزشکی به عرق سرد ( تعریق ) می گویند. عرق سرد معمولاً به علت واکنش بدن به استرس رخ دهد. عرق سرد نیز می تواند نشانه یک بیماری یا آسیب دیدگی جدی باشد. که باید تشخیص و درمان لازم انجام گیرد تا علائم از بین برود. عرق سرد معمولاً به عنوان یک نتیجه از مبارزه و پاسخ بدن در هنگام برخورد با استرس رخ می دهد. اما، چه زمانی باید به دنبال کمک درمانی برای این مسئله باشید؟
زمانی که عرق سرد می تواند نشانه ای از یک بیماری جدی باشد. اگر نشانه های شما چیزی جدی تر و یا تهدید کننده زندگی را نشان می دهد شما باید به دنبال توجه فوری پزشکی باشید. سهیل بيرقي با کارگردانی فیلم اخیرش زمان درمان مسئله فوتبال و زنان را تشخیص داده است.
عرق سرد (۱۳۹۶) فیلمی به کارگردانی و نویسندگی سهیل بیرقی و تهیهکنندگی مهدی داوری محصول سال ۱۳۹۶ است. تم اصلی این فیلم اینگونه است که افروز اردستانی (باران کوثری) کاپیتان تیم ملی فوتسال زنان ایران است. با گلزنی افروز تیم ملی برای اولین بار به فینال بازی های آسیایی راه پیدا می کند و عازم مالزی می شود، اما در فرودگاه افروز در میابد ممنوع الخروج است، به دلیل اینکه مردش وی را از خروج به کشور ممنوع کرده است.
سینما را به مقصد کعبه آمال مان یعنی فوتبال ترک میکنیم. با توجه به سر ناسازگاری طبیعت با لیگ برتر آقایان، یک پیشنهاد خیلی ارزان و آسان به مسوولان لیگ میدهیم، باشد که با اعمال این پیشنهاد پرونده هفته بیستم نیز به خوبی و خوشی بسته شود.
دوستان و مسوولان گرامی برنامه ریز لیگ برتر آقایان! تصور کنید که بازیکنان تیم های فولاد و پیکان جنسیت شان فرق میکند، آن بازی را به راحتی و بدون هیچ سروصدایی برگزار کنید. وقتی به همین سادگی و به همین خوشمزگی میتوان بازی ها را طبق برنامه قبلی انجام داد، پس انتظار چرا!!
آقای طبیعت! شما هم! آقای گردو خاک! شما هم! نکند این تبعیض جنسیتی اصلا فرموده طبیعت باشد. این تنها جایی بود که قشر ضعیف تصور شده، قوی فرض شده اند. اقایان مسوول! شما که در ضعیف نگریستن زنان ید طولایی دارید، میتوانستید اینجا بر طبق همان کلیشه های جنسیتی قرن ها مطرود شده خویش، زنان را ضعیف تر از مردان فرض کنید و آن بازی را برای خطرات بالقوه برای زنان لغو میکردید. شما را چه شده است که در اینجا استثنا زنان را قویتر از مردان تصور کردید. همین تصمیم شما نشان میدهد حکایت مفصل ماجرا و عمق فاجعه را. جای شکرش باقی است! از برنامه ریزان بسیار ممنونيم که این نکته ظریف را بما یاد دادند که گرد و خاک با فوتبالیست های مونث کار ندارد. یعنی اول از فوتبالیست ها سوال می پرسد که شما خانم هستید یا آقا، بعد تاثیرات منفی خود را بر روی بدن میگذارد. واقعا چه غبارهای باشعوري!! این غبارها را که خارجی ها ندارند. غبارهای آنها خیلی بی شعور هستند و بدون سؤال از فرد تاثیرات منفی خود را میگذارند. آنها مجبور میشوند برای هر نوع آلودگی مجموع مسابقات فوتبال را کنسل کنند و ضربه بدی به برنامه ریزی فوتبال شان میخورد. ولی فوتبال ما (صرفا در بخش زنان) حتی اگر سنگ از آسمان ببارد، طبق برنامهریزی قبلی باید انجام شود. اگر بازی طبق برنامهریزی قبلی نباشد، اصلا همه چیز بهم میخورد و این دیگه اسمش لیگ نیست. همین که دختران فوتبال بازی میکنند، از سرشان زیادی هست! حالا هوای پاکیزه هم میخواهند. فردا شاید تنفس پاک در یک جو آرام و بدون استرس و شرایط برابر هم بخواهند، آنوقت چی! یا با همین شرایط بازی کنید یا به خانه هایتان برگردید و برنامه خونه خوبه را تماشا کنید. همین که میگذارند بازی کنند لطف کمی نیست! پس بهانه نیاورید و بازی کنید.
به قلم دکتر محسن زهری، عضو هیأت علمی بخش جامعه شناسی دانشگاه چمران اهواز، مربی سطح B کشوری