طرفداری- تقریبا می شود گفت 85 درصد از مردان زمانی که به سن 50 سالگی میرسند دچار ریزش مو می شوند. برخی از پسران نیز قبل از اینکه وارد 21 سالگی شوند، موهایشان را از دست میدهند. در این مقاله قصد داریم به بررسی دلایل ریزش مو در مردان و روشهای درمانی آن بپردازیم.ابتدا قصد داریم سوال هایی که در ذهنتان هست را جواب دهیم.
ریزش مو همیشه نشان دهنده یک مشکل پزشکی نیست. این گزینه به سلامتی بدن شما آسیبی وارد نمیکند اما نگرانی در مورد تاثیر ریزش مو بر ظاهر فرد، میتواند طبیعی باشد. معمولا بیشتر ریزش موها در مردان به خاطر الگوی طاسی مردانه است. این طاسی یک صفت ژنتیکی است که از والدین به ارث میرسد. سایر دلایل شامل مصرف داروهای خاص، مصرف بیش از حد ویتامین A یا مصرف کم پروتئین است. بیماری و استرسنیز میتواند به ریزش موی شدید و ناگهانی منجر شود که معمولا تلوژن افلوویوم نامیده میشود.
دلیل ریزش مو
هورمونی به نام DHT باعث کوچک شدن فولیکولهای مو میشود. در نهایت، این فولیکولهابه اندازه ای کوچک میشوند که هیچ مویی نمیتواند در آن رشد کند.
دقت کنید
نگهداری موهای موجود بسیار راحت تر از جایگزین کردن آنهاست. باید مراقب محصولات جادویی که ادعا میکنند در حفظ و نگهداری موها مفید هستند باشید. اگر شک داشتید با یک پزشک متخصص مشورت نمایید. هیچ درمانی برای الگوی طاسی مردانه وجود ندارد اما برخی از داروها میتوانند آن را کندتر کنند. ماینوکسیدیل نیز دارویی است که بر روی سر خود اعمال میکنید. این دارو برای برخی از افراد مفید بوده است و میتواند فرآیند ریزش مو را کندتر کند. اما بعد از توقف مصرف این دارو، ریزش مو به حالت اولیه بر میگردد.
داروی ریزش مو
فیناستراید، میزان تولید هورمون DHT بدن را کندتر میکند. در برخی از افراد مصرف این قرص میتواند باعث رشد موهای جدید شود. برخی از متخصصان بر این باورند که این قرص عملکرد بهتری نسبت به مینوکسیدیل دارد. زنان باردار به هیچ وجه نباید از این دارو استفاده کنند. همانند مینوکسیدیل، این دارو نیز با قطع مصرف، اثر خود را از دست میدهد.
از عوامل دیگر ریزش مو اختلالات هورمونی است.اگر مشکل تیروئیدی داشته باشید،چه پرکاری و چه کم کاری، می تواند باعث ریزش مو شود که برای درمان ریزش مو باید مشکل تیروئید حل می شود.ممکن است هورمونهای زنانه ( استروژن) یا مردانه( آندروژن) دچار عدم تعادل شده باشند که باز می تواند از علل ریزش مو باشد.متعادل کردن این هورمونها نیز باعث درمان ریزش مو می شود.از دیگر عواملی که سبب ریزش مو میشود چربی زیاد پوست سر است، اگر پوست سر چرب باشد، ریزش مو بیشتر خواهد بود.
آیا تغذیه در ریزش مو دخیل است؟
مهمترین عامل ریزش مو، می تواند رژیم غذایی نامتعادل باشد.هنگامی که تغذیه فولیکول مو بطور کامل باشد، موی سالم ایجاد میشود ولی هنگام تغذیه ناقص این بخش ، سلولهای این ناحیه دچار سوء تغذیه شده و به تدریج میمیرند و یا وظیفه خود را به درستی انجام نمیدهند. کاهش نمک مصرفی ، حذف یا محدود کردن مصرف اسید چرب اشباع ، کاهش مصرف آجیل ، شکلات ، غذاهای سرخ کردنی و پر ادویه و مصرف فراوان آب ، سبزی و میوه تازه میتواند در جلوگیری از سفید شدن مو و ریزش آن ، ابتلا به شوره سر و شکنندگی مو مفید باشد.رژیم غذایی باید حاوی انواع مواد غذایی باشد.برای کاهش و درمان ریزش مو، غذای پر پروتئین و آهن کافی، لازم است.همچنین مصرف میوه ها، سبزی های تازه، سالادها نیاز است.
استرس
از دیگر عوامل مهم ریزش مو، استرس، اضطراب، نگرانی و شوک ناگهانی است ،که کاهش و کنترل استرس میتوانید سبب درمان ریزش مو شود.
تغذیه
پروتئین اساس و پایه ی نیاز بافت های بدن مانند مو، ناخن ، پوست و غیره می باشد و در موادی مانند انواع گوشت ( مرغ ، ماهی و گوشت قرمز ) ، تخم مرغ ، لبنیات و حبوبات به میزان فراوان وجود دارد. در مواد نشاسته ای مثل نان ، برنج ، ماکارونی و سبزی ها نیز به مقدار کمی وجود دارد. اسیدهای آمینه اجزای تشکیل دهنده پروتئین ها هستند که در مواد ذکر شده در بالا وجود دارند.
گروه شیر و لبنیات منابع غنی کلسیم و منیزیم و نیز پروتئین هستند. اگر فردی دچار عدم تحمل لاکتوز ( قند موجود در شیر ) باشد و از سایر مشتقات لبنیاتی نیز برای تامین نیازهای بدن خود استفاده نکند، باید به طور روزانه مکمل کلسیم مصرف کند و مصرف سایر غذاهای غنی از پروتئین را نیز افزایش دهد.
یکی از راههای درمان ریزش مو مصرف مواد مغذی حاوی ویتامین B زیاد است که در گروه ویتامین های B ، ویتامین B6 و بیوتین اهمیت خاصی دارند. بیوتین ویتامینی است که دربسیاری از محصولات آرایشی به عنوان مکمل بهبود دهنده وضعیت مو اضافه می شود، زیرا عارضه مشخص کمبود بیوتین، ریزش مو است. منابع غذایی غنی از ویتامین B6 و بیوتین را برایتان ذکرمی کنم. منابع غنی از B6 : جگر، موز ، دانه آفتابگردان، ماهی ، مرغ، جوانه گندم ، آلوی خشک ، گوشت ، غلات سبوس دار ، مخمر و زرده تخم مرغ ( به ترتیب) و منابع غنی بیوتین : جگر و گوشت مرغ، جوانه گندم، سبوس گندم، تخم مرغ و بادام زمینی است .
آنتی اکسیدان ها
شامل ویتامین E ، ویتامین C ، بتاکاروتن ( پیش ساز ویتامین A که در سیب زمینی شیرین، هویج ، اسفناج پخته، کدو حلوایی ، طالبی ، زرد آلو ، کلم بروکلی ، گریپ فروت قرمز وجود دارد ) ، روی و سلنیوم می باشد. رژیم های غذایی نامناسب توام با سیگار کشیدن و آلودگی هوا باعث فعال شدن رادیکال های آزاد و به خطر افتادن سلامت فرد می شود. آنتی اکسیدان ها مولکول هایی هستند که می توانند اثر رادیکال های آزاد را خنثی کنند. همچنین باعث ساخته شدن موی جدید و استحکام آن می شوند. به هر حال رفتار تغذیه ای صحیح که همیشه مورد تاکید می باشد، میزان رشد و استحکام فولیکول مو را بهبود می بخشد.
طبق نظر کارشناسان تغذیه می توان گفت ویتامین ها به خصوص ویتامین های گروه B مانند بیوتین، اسید فولیک ، پانتوتنیک اسید و برخی املاح مانند روی، آهن، گوگرد، سیلیس و مس اثرات مثبت زیادی بر روی مو دارند. آزمایش ها حاکی از آن است که مصرف بیوتین به صورت مکمل باعث تقویت و بهبود پوست به خصوص فولیکول های مو می شود.
در ضمن در مورد کاهش مصرف نمک و اثر آن در توقف ریزش مو نظریه هایی ارائه شده است، اما در صحت این نظریه ها تردید وجود دارد . ولی در هر حال کاهش مصرف نمک برای سلامت عمومی بدن مفید است.
بهترین توصیه این است که غذاهای مفید و خوشمزه اما کم چرب مصرف نمایید. البته این عمل باعث رویش موی جدید نمی شود، اما می تواند از ریزش سایر موها جلوگیری کند. به طور کلی باعث سلامت جسم نیز می شود.
برخی از مردم برای تامین مواد مغذی مورد نیاز خود تمایل دارند از قرص و دارو استفاده کنند و کمتر سراغ مواد غذایی مفید می روند. متخصصان تغذیه معتقدند که تنها 10 تا 20 درصد از مواد مغذی این قرص ها جذب می شوند و هنوز عوامل ناشناخته ی زیادی در غذاها وجود دارد که هنوز به شکل شیمیایی در داروها ساخته نشده اند، در نتیجه قرص و دارو هرگز نمی تواند جانشین غذا شود و فقط در مواقع ضروری از مکمل های غذایی می توان استفاده کرد.
برگرفته شده از وبسایت Greatist