طرفداری- این یادداشت در چند قسمت به واکاوی 55 نقل و انتقال پرسروصدای تاریخ محبوب ترین ورزش دنیا، که همه را به تعجب واداشته و غافلگیر کرده، می پردازد. در پایان هر قسمت از این سری یادداشت ها، نظرسنجی های مربوطه انجام شده و در نهایت جنجالی ترین ترانسفر تاریخ فوتبال دنیا، انتخاب خواهد شد:
یوهان کرایوف از آیاکس به بارسلونا؛ سال 1973 (هزینه انتقال: 922 هزار پوند) |
"مرا از اینجا نجات بده!" کرایوف این جمله را در پی از دست دادن بازوبند کاپیتانی آیاکس در تابستان 1973 به پدرزن و نماینده اش گفته بود. همه چیز خیلی سریع انجام شد و در نهایت یوهان فقید با مبلغی هنگفت راهی نیوکمپ شد. او انتقال به رئال مادرید را نپذیرفته بود، چون اعتقاد داشت آنها در برنابئو، باشگاهی فاشیست هستند.
در کل، انتقال پرسروصدایی بود. فدراسیون فوتبال هلند تهدید کرده بود جلوی عقد قرارداد را خواهد گرفت و در مقابل کرایوف هم گفته بود اگر اجازه انتقال صادر نشود، جام جهانی 1974 را بایکوت خواهد کرد. فدراسیون در نهایت بی میلی، موافقت کرد و کرایوف به سرعت پس از انتقال، به یکی از سمبل های کاتالانویا بدل گشت.
یادداشت: داستان آقای کرایوف؛ نجات دهنده در گور خفته است
یاپ استام از منچستریونایتد به لاتزیو؛ سال 2001 (هزینه انتقال: 15.3 میلیون پوند) |
می توان به راحتی ادعا کرد بسیاری از تصمیم های الکس فرگوسن در دوران پرافتخار 26 ساله اش به عنوان سرمربی شیاطین سرخ، درست بوده، ولی این مرد اسکاتلندی خودش هم آشکارا اعلام کرده از فروش استام پشیمان شده است.
سر الکس به دفعات گفته انتقال استام ربطی به انتقادات تند وی در کتاب زندگی نامه اش ندارد، ولی واقعا نمی توان دلیلی فوتبالی برای از دست دادن مدافع وسط هلندی، پیدا کرد. یکی از نظریاتی که به ویژه از سوی فوتبال نویس مشهور، سایمون کوپر، مطرح شده این است که استام یکی از اولین قربانیان استفاده از آنالیز در فوتبال است. آنها به این نتیجه رسیده بودند که استام در اواخر دوران حضورش در اولدترافورد، به اندازه کافی تکل نمی زد. بعدها معلوم شد او بهترین بازی خوانی را در بین همتایان آن زمانش در دنیای فوتبال داشته و به جای روبرو شدن نفر به نفر با بازیکن حریف روی زمین، سعی در قطع توپ به موقع می کرده است.
تعجبی هم ندارد که استام در سری آ شکوفا شد. او دوران خوبی در لاتزیو و سپس میلان داشت و در نهایت پس از یک فصل حضور در آیاکس، در فصل 07-2006، بازنشسته شد.
جونینیو پائولیستا از سائوپائولو به میدلزبرو؛ سال 1995 (هزینه انتقال: 4.75 میلیون یورو) |
این بازی ساز قهار برزیلی، در اواسط دهه 90 میلادی راهی برو شد تا موفق ترین خرید دوران کاری برایان رابسون در تیم تازه صعود کرده، شکل گرفته باشد. این هافبک تهاجمی تازه جایگاه خوبی در تیم ملی برزیل پیدا کرد بود و در رده باشگاهی هم دو جام بین المللی بدست آورده بود که راهی انگلیس شد. او که تنها 22 سال داشت، با کنترل توپ فوق العاده و حرکات هجومی دیدنش، بلافاصله نظرات را به خود جلب کرد.
دو فصل حضور در بالاترین سطح فوتبال انگلیس دو باخت در فینال های لیگ کاپ و جام حذفی، سقوط به دسته پایین تر و انتقال 13 میلیون پوندی به اتلتیکو مادرید را سبب شد. با این حال، جونینیو پائولیستا 2 بار دیگر در 1999 و 2004 به میدلزبرو برگشت و به قهرمانی آنها در لیگ کاپ در 2004، کمک کرد.
اندریاس مولر از دورتموند به شالکه؛ سال 2000 (به صورت بازیکن آزاد) |
این انتقال نه تنها طرفداران دورتموند را خشمگین کرد، باعث دلخوری شالکه ای ها هم شد. مولر قبلا در 1990 هم دورتموند را به مقصد آینتراخت فرانکفورت ترک کرده و موجبات نفرت زنبورها را فراهم کرده بود، اما با بازگشت و تاثیر قابل توجه اش در قهرمانی 1997 دورتموند در لیگ قهرمانان، دوباره به قهرمان سکوهای وست فالن بدل شد. با این حال، 3 سال بعد باز هم چمدان هایش را بست و راهی دشمن دیرینه بروسیا یعنی شالکه 04 شد. خون طرفداران دورتموند به جوش آمده بود و از سوی دیگر گلزن کرشنی ها استقبال خوبی از مولر نکردند، چون قبلا بارها تخم کینه و نفرت در دل شان کاشته بود. انتقال عجیبی بود.
داوید لوییز از پاری سن ژرمن به چلسی؛ سال 2016 (هزینه انتقال:34 میلیون پوند) |
چلسی در تمام طول تابستان در تلاش برای به خدمت گرفتن السیو رومانولی و کالیدو کولیبالی بود و تصمیم آنتونیو کونته مبنی بر بازگرداندن داوید لوییز به استمفوردبریج، طرفداران این تیم را به شدت شگفت زده کرد. در مورد مدافعی صحبت می کنیم که همیشه مورد انتقاد بود و همگان می گفتند چلسی زمانی بهتر دفاع می کند که مدافع برزیلی از محوطه جریمه دور باشد. با این حال، انتقالی صاعقه وار در روز پایانی نقل و انتقالات، لوییز را دوباره به لندن کشاند و البته بسیاری عنوان گزینه جایگزین را برای این ترانسفر انتخاب کردند.
در کمال تعجب، اما همگان با یک داوید لوییز متحول شده روبرو شدند. داوید به عنوان قلب دفاع سه نفره چلسی، طی ماه های اخیر مورد تمجید بسیاری قرار گرفته و یکی از ارکان حرکت استوار آبی ها در رسیدن به صدرجدول بوده است. لوییز در مصاحبه ای ادعا کرده فقط یک هدف در بازگشت به لندن داشته و آن هم رسیدن به قهرمانی است که در حال حاضر مسیر مناسبی در کسب آن، طی می کند.
به به از ویتوریا گیمارش به منچستریونایتد؛ سال 2010 (هزینه انتقال: 7.4 میلیون پوند) |
در مورد بازیکنی صحبت می کنیم که معروف است الکس فرگوسن بدون دیدن بازی اش، خریده است. تنها یک سال بعد از آنکه این بازیکن با مبالغی چون 125 هزار پوند در باشگاه های مختلف اروپایی جابجا می شد، یونایتد 7 میلیون پوند ناقابل برایش خرج کرد. این انتقال 4 سال بعد و تنها با 2 حضور در لیگ برتر، به پایان راه رسید و اکنون به عنوان یکی از مبهم ترین و بدترین انتقالات تاریخ فوتبال مدرن شمرده می شود.
یونایتد در شرایطی به به را به خدمت گرفت که او پس از رفتن به ویتوریا، تنها در 6 بازی پیش فصل به میدان رفته بود. از سوی دیگر، به به مدتی قبل از انتقال به اولدترافورد، ژرژ مندس را به عنوان مدیربرنامه هایش انتخاب کرده بود. قبل از آن، مهم ترین فعالیت به به در فوتبال حرفه ای، حضور یک فصلی در دسته سوم پرتغال و زدن 4 گل در 26 بازی بود.
فرگوسن ادعا کرد این مهاجم پرتغالی را به خاطر توصیه کارلوس کیروش، دستیار آن زمانش، به خدمت گرفته؛ کیروشی که مدیربرنامه های خودش هم مندس بود و براساس ادعای مدیران ویتوریا، 30 درصد مبلغ انتقال را شخصا به جیب زده بود. این انتقال در سال 2012، از سوی پلیس مبارزه با فساد پرتغال، به طور جدی مورد بررسی قرار گرفت، ولی ارتکاب جرم هیچ کدام از طرفین قرارداد، به اثبات نرسید.
ماریو گوتسه از دورتموند به بایرن مونیخ؛ سال 2013 (هزینه انتقال: 32 میلیون پوند) |
طی سال های اخیر، متس هوملس و روبرت لواندوفسکی هم از وست فالن راهی آلیانتس آره نا شده اند، اما انتقال گوتسه به بایرن، غافلگیرکننده ترین انتقال از این نوع بود. او علی رغم اینکه در باواریا متولد شده بود، در هشت سالگی راهی آکادمی دورتموند شد و نقش بسزایی در دو قهرمانی پیاپی آنها در بوندس لیگا طی سال های 2011 و 2012 داشت.
در سال 2013 و پس از برملا شدن مبلغ رضایت نامه ماریو، تایید شد او به بایرن خواهد پیوست. طرفداران زنبورها به هیچ وجه نتوانستند با انتقال گوتسه، که الان دوباره به دورتموند بازگشته، کنار بیایند و خود او هم هیچ گاه نتوانست جایگاه ثابتی در تیم گواردیولا برای خودش دست و پا کند.
جان لوئیجی بوفون از پارما به یوونتوس؛ سال 2001 (مبلغ انتقال: 32 میلیون پوند) |
در حالی که در بسیاری از موارد ذکر شده، یکی از طرفین بازیکن موثر رقیب مستقیم را از چنگش درآورده، در مورد انتقال بوفون، هر دو طرف سود کردند. پارمایی که از لحاظ مالی وارد بحران شده بود، 53 میلیون یوروی دلچسب از یوونتوس گرفت که همین امروز هم برای دروازه بانان یک رکورد محسوب می شود. از سوی دیگر یوونتوس هم متضرر نشد. آنها جوان 23 ساله ای به خدمت گرفتند که شاید بتوان گفت بهترین فردی است که تاکنون در میان تیرهای دروازه ایستاده است.
آمار جالب توجه 9 قهرمانی در سری آ (که 2 تای آن بازپس گرفته شد) و یک قهرمانی در سری بی طی 15 فصل حضورش در تورین و حضور در دو فینال لیگ قهرمانان، گوشه ای از افتخارات سوپرمن ایتالیایی سرزمین چکمه در 39 سالگی است.
یادداشت: هم ردیف افسانه ها
یولین فابرت از وست هم به رئال مادرید؛ سال 2009 (انتقال از نوع قرضی) |
نشریه Soccer Saturda مشغول آنالیز نیمه اول بازی ها بود که خبر منتشر شد: "یولیان فابرت به رئال مادرید پیوست!" خبر را جف استرلینگ به همکارانش اعلام کرد تا بقیه متعجب و ساکت شوند. همه پرسیدند "مدیربرنامه هایش کیست؟" که پل مرسون پاسخ داده "احتمالا از طرف ملکه به عنوان شوالیه معرفی شده است!"
نمی توان هم با این مزاح مخالفت کرد. فابرت، که تقریبا هیچ کس شناختی از او نداشت، 18 ماه قبل به وست هم پیوسته بود و در دوران حضورش در برنابئو، تنها 52 دقیقه در لالیگا به میدان رفت. به یادماندنی ترین خاطره از حضور او در رئال مادرید هم به زمانی برمی گردد که در دیدار با ویارئال، روی نیمکت تیم، خوابش گرفته بود؛ اتفاقی که خودش بعدا منکرش شد: "چشمانم را بسته بودم، چون حوصله ام سر رفته بود!"
رود گولیت از سمپدوریا به چلسی؛ سال 1995 (به عنوان بازیکن آزاد) |
هیچ کس انتظار این انتقال را نداشت. در سال 95، مصدومیت های زانوی متعدد ثابت کرد رود گولیت دیگر کیفیت کسی که بهترین بازیکن سال جهان شده بود را ندارد و در نتیجه صرف منابع مالی در خصوص او، کاری عبث خواهد بود. با این حال، لیگ برتر به دنبال او آمد و به خدمتش گرفت. گلن هادل نقش جدیدی به گولیت داد و با استفاده از او به عنوان مدافع پوششی یا سوئیپر، فوتبالش را احیا کرد.
گولیت تنها 3 فصل در چلسی حضور داشت و در اواخر دوران بازی اش، افت عملکردش محسوس بود. دوران مربیگری اش در این تیم هم توسط کن بیتس، قطع شد. با این حال، او تاثیر خود را گذاشته است و به عنوان اولین نماینده اوج گرفتن باشگاهی شناخته می شود که در حال حاضر، صدرنشین بلامنازع لیگ برتر انگلیس است.
اشلی کول از آرسنال به چلسی؛ سال 2006 (هزینه انتقال: 5 میلیون پوند+معاوضه با گالاس) |
باید ادعا کرد چلسی در زمان حضور اشلی کول در آرسنال هم جزو طرفداران وی بود. آنها عکس هایشان را گرفته بودند، ملاقات هایشان را کرده بودند و در سال 2005 کول به خاطر بستن قرارداد غیرقانونی با نمایندگان استمفوردبریج، مورد جریمه مالی هم قرار گرفته بود.
در نهایت در آگوست 2006، یکی از طولانی ترین داستان های بازار نقل و انتقالات به نتیجه رسید: کول در قبال 5 میلیون پوند و معاوضه با ویلیام گالاس، راهی چلسی شد. آن روز برابر با روز مرگ اشلی به عنوان فوتبالیست و زاده شدن کشلی (به معنای اشلی پول پرست) نام گرفت و نمادی از تمام چیزهایی شد که در فوتبال مدرن به مذاق قدیمی ها خوش نمی آید. حتی بعد از گذشت یک دهه و به پایان رسیدن دوران بازی کول، همچنان با نفرت از آن یاد می شود. توصیه های بد، تصمیمات بد و زندگینامه های بد او را در چنین شرایطی گذاشت.
برای شرکت در این قسمت از نظرسنجی مربوط به جنجالی ترین نقل و انتقالات تاریخ، کلیک کنید
ادامه این یادداشت را در روزهای آتی در طرفداری بخوانید...
از همین سری یادداشت بخوانید:
از پیرلو و بیل تا شیرر و رونالدینیو؛ فصل اول از جنجالی ترین نقل و انتقالات تاریخ فوتبال