اختصاصی طرفداری| در 17 دورهای که نمایندگان آسیا در جامهای جهانی حضور داشته اند، در برخی ادوار نتایج بسیار خوبی گرفتهاند که تعجب و تحسین همگان را در پی داشته است و در برخی دورهها نیز با دریافت گلهای فراوان عنوان زنگ تفریح جام جهانی را به خود اختصاص دادهاند.
در این یادداشت سعی داریم نگاهی به سنگینترین شکستهای تیمهای این قاره در ادوار مختلف جام جهانی داشته باشیم. گفتنی است، تنها شکستهایی با اختلاف حداقل چهار گل لحاظ شده است که برخی از این باختها برای نمایندگان قاره آسیا، بسیار تحقیرآمیز بوده است.
1. کره جنوبی 0-9 مجارستان (جام جهانی 1954)
شاید وقتی از باخت های سنگین نمایندگان آسیا در جام های جهانی صحبت به میان می آید، تمام توجهات به باخت سنگین و عجیب 8 بر 0 عربستان مقابل آلمان در جام جهانی 2002 معطوف شود؛ در صورتی که شکست سنگین تر از این نیز از نمایندگان آسیا در جام جهانی به ثبت رسیده است و آن هم توسط تیمی که خود بهترین نتایج نمایندگان آسیا را در جام جهانی 2002 که میزبان بوده، رقم زده است. جام جهانی 1954 به میزبانی اروپا و کشور سوئیس با حضور 16 تیم برگزار شد که کشور کره جنوبی تنها نماینده قاره آسیا در این جمع به شمار می رفت. از بخت و اقبال بد کره ای ها این تیم با دو فینالیست این جام یعنی آلمان و تیم قدرتمند مجارستان همگروه شده بود و بدترین نتایج نمایندگان آسیا نیز در این دوره رقم خورد. بازی کره جنوبی و مجارستان در 17 ژوئن 1954 برگزار شد که کره ای ها اسیر ستارگان مجار و به خصوص پوشکاش و ساندرو کوچیس شدند و نتیجه در پایان این بازی، شکست تحقیرآمیز 9-0 مقابل نایب قهرمان این جام بود. در این بازی ساندرو کوچیس توانست هت تریک کند و پوشکاش افسانهای به همراه پیتر پالوتاس، ذخیره طلایی مجارها، توانستند هر کدام دو گل بزنند. دیگر گل های تیم رویایی مجارستان را نیز میهالی لانتوس و سیزیبور به ثمر رساندند. گفتنی است در جام جهانی 1954 تیم آلمان غربی پس از این که در دور گروهی با نتیجه عجیب 8 بر 3 از مجارستان شکست خورده بود، در بازی فینال 3 بر 2 این تیم را شکست داد و به مقام قهرمانی جام جهانی دست پیدا کرد.
2. آلمان 8-0 عربستان (جام جهانی 2002)
همیشه باخت رقیبی سنتی همچون عربستان، برای بعضی از ما ایرانی ها شیرین است. شکست عربستان از تیم ملی آلمان نه تنها از شکست های سنگین نمایندگان آسیا، بلکه یکی از تحقیرآمیزترین شکست های ثبت شده در جام جهانی و جزو 5 شکست سنگین تاریخ این رقابت ها به شمار می رود. بهترین گلزن ادوار جام جهانی، میروسلاو کلوزه، با هت تریکی تاریخی مقابل عربستان کار خود را در جام جهانی 2002 آغاز کرد. آلمان با این برد جام را طوفانی آغاز کرد و لحظات بسیار تلخی را برای فوتبال عربستان رقم زد. در این بازی مردان رودی فولر برای دیگر حریفان نیز خط و نشان کشیدند، هر چند در فینال، این تیم مغلوب برزیل و ستاره ای به نام رونالدو نازاریو شد. دیگر گل های آلمان در این دیدار را بالاک، کارستن یانکر، توماس لینکه، اولیور بیرهوف و برند اشنایدر به ثمر رساندند. عربستان در آن تورنومنت با تفاضل گل منفی دوازده، همراه با ال سالوادورِ سال 1982 در این زمینه رکورددار شد. هدایت عربستان در آن سال ها بر عهده چهره سرشناس این تیم، ناصر اَلجوهر بود.
3. کره جنوبی 0-7 ترکیه (جام جهانی 1954)
گویی کابوس جام جهانی 1954 برای کره ای ها تمام شدنی نبود. این تیم پس از شکست تحقیرآمیز مقابل مجارستان، سه روز بعد در 20 ژوئن مقابل تیم ترکیه قرار گرفت و با 7 گل از این تیم شکست خورد تا جام جهانی 1954 به بدترین جام جهانی این کشور آسیایی تبدیل شود. این بازی با قضاوت «استفان مارینو» از کشور اروگوئه در شهر ژنو سوئیس برگزار می شد و از همان دقیقه 10 و با گلی که Suat Mamat به ثمر رساند، کره ای ها به آسانی همه چیز را به حریف ترک خود واگذار کردند. در این بازی Suat Mamat زننده دو گل در دقایق 10 و 30 بود و برهان سارگون نیز در این بازی توانست مقابل کره ای ها در دقایق 37، 64 و 70 هت تریک کند. دیگر گل های این بازی نیز توسط Lefter در دقیقه 24 و Erol در دقیقه 76 به ثمر رسید. ترکیه با این برد پرگل، نتوانست از این گروه سخت صعود کند؛ چرا که آن ها در بازی آخر گروهی در مقابل آلمان غربی قرار گرفتند و با نتیجه 7 بر 2 از قهرمان آن دوره جام جهانی شکست سنگینی خوردند و از صعود به دور حذفی باز ماندند.
4. پرتغال 7-0 کره شمالی (جام جهانی 2010)
چهارمین باخت سنگین تیم های آسیایی در این لیست نیز، شکستی با اختلاف 7 گل بوده که این بار نوبت به کره شمالی در جام جهانی 2010 می رسد. این شکست در مرحله گروهی این رقابت ها صورت گرفت و در آن پرتغالی ها در یک بازی کاملا یک طرفه توانستند، نماینده قاره آسیا را در هم بکوبند. این دیدار که با قضاوت «پابلو آنتونیو پوزو کوئینتروس» از شیلی و در ورزشگاه گرین پوینت آفریقای جنوبی برگزار شد، تیاگو در دقایق 60 و 89، رائول میرلس در دقیقه 29، سیمائو سابروسا دقیقه 53، هوگو آلمیدا دقیقه 56، داسیلوا لیتسون دردقیقه 81 و کریستیانو رونالدو نیز در دقیقه 88 توانستند برای تیم پرتغال گلزنی کنند. دو تیم کره شمالی و پرتغال در گذشته و در جام جهانی 1966 نیز برابر هم به میدان رفته بودند که در آن مسابقه و در حالیکه تیم کره شمالی با 3 گل از پرتغال پیش بود، با درخشش اوزه بیو، سلسائوی اروپا در نهایت به برتری 5 بر 3 برابر حریف آسیایی خود دست یافت. پرتغال در سال 2010 پس از برزیل به عنوان تیم دوم از گروه خود صعود کرد که در مرحله حذفی به قهرمان آن رقابت ها یعنی اسپانیا برخورد کرد. اسپانیا موفق شد با تک گل داوید ویا پرتغال را در این مرحله شکست داده و از دور رقابت ها حذف کند.
5. اندونزی (هندِ شرقی هلند) 0-6 مجارستان (جام جهانی 1938)
جام جهانی 1938 سومین دوره این مسابقات بود که در کشور فرانسه و با حضور 16 تیم برگزار می شد. این جام جهانی از آن نظر مهم بود که اولین دوره ای بود که یک تیم از آسیا توانست در این تورنومنت مهم شرکت کند. اولین تیم آسیایی که در جام جهانی و این دوره حاضر بود، تیم اندونزی بود که آن روزها به نام هندِ شرقی هلند شناخته می شد. اندونزی با مربيگری «يوهانس ون مستربروک» و اغلب با بازيکنان بومی و چند هلندی پا به این تورنومنت در فرانسه گذاشت و در همان بازی اول با نتیجه 6-0 برابر مجارستان فینالیست آن رقابت ها، بازنده شد تا کارش در همين تک بازی به پايان برسد. در آن دوره، بازی ها به صورت تک حذفی بود و تیم بازنده بلافاصله بعد از شکست باید به کشور و خانه خود باز می گشت. گئورگی سروسی و گیولا زنگلر توانستند هر کدام در این بازی دو گل به ثمر برسانند و دو گل دیگر مجارها نیز توسط Vilmos Kohut و Géza Toldi به ثمر رسید. مجارستان توانست با بازی های خوب خود به فینال این رقابت ها نیز راه پیدا کند ولی در آخر مغلوب تیم ایتالیا با نتیجه 4 بر 2 شد و باعث شد لاجوردی پوشان ایتالیا برای دومین بار پیاپی، قهرمان جام جهانی شوند.
6. کره جنوبی 0-5 هلند (جام جهانی 1998)
باز هم کره جنوبی و بار دیگر شکستی سنگین برابر اروپایی ها. کره جنوبی گویا ید طولایی در شکست های تحقیرآمیز قاره آسیا و به خصوص در مقابل اروپایی ها داشته است. کره ای ها این بار در سرزمین خروس ها بار دیگر در مقابل یک تیم اروپایی و این بار هلند با 5 گل تحقیر شدند. در تاریخ 20 ژوئن 1998 و در شهر مارسی، تیم هلند موفق شد با 5 گل ستارگان آن روزگار خود نظیر دنیس برکمپ، فیلیپ کوکو، مارک اورمارس، پیر فن هویدونک و دی بوئر با قدرت هر چه تمام تر نماینده آسیا را از پیش رو بردارند. هلند به همراه مکزیک توانست از گروه خود صعود کند و در آخر و در این مسابقات به مقام چهارم جام جهانی دست پیدا کند. کره ای ها هم با یک امتیاز و تفاضل منفی 7 در گروه خود آخر شده و راه سئول را در پیش گرفتند.
7. روسیه 5-0 عربستان (جام جهانی 2018)
یکی دیگر از سنگینترین شکستهای نمایندگان قاره آسیا به دورۀ پیشین این رقابتها و از قضا بازی افتتاحیۀ جام جهانی 2018 روسیه برمیگردد. جایی که کشور میزبان با 5 گل نماینده آسیا یعنی عربستان سعودی را در هم کوبید تا یکبار دیگر نام عربستان در سنگینترین شکستهای نمایندگان آسیا در جام جهانی جلوه نماید. در گروه نخست جام جهانی و در تاریخ 14 ژوئن 2018 (24 خرداد 1397) در نخستین بازی جام، روسیه موفق شد با حساب 5-0 عربستان را در هم بکوبد و برد روحیه بخشی را در اولین بازیاش در جام جهانی که خود میزبانیاش را برعهده داشت، کسب نماید. اولین گل جام جهانی در دقیقه 12 توسط گازینسکی برای روسیه به ثمر رسید. دنیس چریشف دومین گل تیم ملی روسیه را در دقیقۀ 43 به سقف دروازه عربستان کوبید تا نیمه اول این دیدار با حساب 2-0 به سود روسها به پایان برسد. اما میزبان جام جهانی در نیمه دوم نیز دست بردار نبود و در دقایق 71، 91 و 94 به ترتیب توسط آرتم دزوبا، دنیس چریشف و گولووین به گل رسید تا با پنج گل نمایندۀ آسیا را در جام جهانی تحقیر نماید.
8. آلمان غربی 5-1 امارات (جام جهانی 1990)
در جامجهانی چهاردهم که در کشور چکمه (ایتالیا) برگزار شد، کرهجنوبی و امارات نمایندگان قاره آسیا بودند که هر دو تیم با 3 شکست متوالی به خانه بازگشتند. در این بین امارات با قبول 5 گل از آلمان ها، یکی از سنگین ترین شکست های نمایندگان آسیا را رقم زدند. در گروه چهارم این رقابت ها و در تاریخ 15 ژوئن 1990 (25 خرداد 1369) تیم آلمان موفق شد با حساب 5 بر یک، نماینده آسیا تیم امارات را که برای اولین بار پا به این رقابت ها گذاشته بود را شکست دهد. رودی فولر زننده اولین و آخرین گل آلمان ها در دقایق 35 و 75 بود و سه بازیکن دیگر، یورگن کلینزمن در دقیقه 37، لوتار ماتیوس دقیقه 47 و اووه باین در دقیقه 58 دروازه اماراتی ها را باز کردند. تک گل نماینده آسیا هم در دقیقه 46 توسط خالد اسماعیل به ثمر رسید. آلمان در گروه خود صدرنشین شد و در نهایت هم در بازی فینال در ورزشگاه رم، توانست آرژانتین را با تک گل آندریاس برمه در دقیقه 85 از روی نقطه پنالتی شکست دهد و به سومین قهرمانی خود در جام جهانی دست پیدا کند.
9. فرانسه 4-0 عربستان (جام جهانی 1998)
در جام جهانی که ایران با برد برابر آمریکا در بین تیم های آسیایی آبروداری کرد و از حیثیت قاره آسیا تا حدودی دفاع کرد، عربستان و کره جنوبی تیم هایی بودند که متحمل شکست های سنگین در این جام جهانی شدند. فرانسه که به عنوان میزبان در این رقابت ها حاضر شده بود توانست با دو گل تیری هانری در دقایق 37 و 78، دیوید ترزگه در دقیقه 68 و بیسنته لیزارازو در دقیقه 85 نماینده آسیا را شکست دهد. از اتفاقات جنجالی این بازی اخراج زین الدین زیدان در دقیقه 70 این بازی بود که باعث شد او بازی مقابل دانمارک در گروهی و پاراگوئه را در مرحله حذفی را از دست بدهد. هر چند زیدان در رویایی ترین شب زندگیش با دو گلی که با ضربه سر در بازی فینال وارد دروازه برزیل کرد، توانست تبدیل به اسطوره جدید فوتبال این کشور و جهان شود.
10. چین 0-4 برزیل (جام جهانی 2002)
جام جهانی 2002 برای اولین بار در قاره آسیا برگزار می شد و ژاپن و کره جنوبی به طور مشترک عهده دار این میزبانی شدند و به همراه دو تیم عربستان و چین چهار نماینده آسیا در این مسابقات را شکل دادند. چین که اولین حضور خود را تجربه می کرد با سه باخت قابل پیش بینی خیلی سریع از این تورنمنت حذف شد. یکی از باخت های سنگین آن ها و نمایندگان آسیا باخت 4 بر 0 آن ها مقابل قهرمان آن جام، برزیل بود. گل اول این دیدار یکی از تماشایی ترین گل های آن جام بود که با ضربه ایستگاهی بسیار زیبای روبرتو کارلوس بدست آمد. این پیروزی پر گل، ماحصل مثلث مخوف برزیل شامل ریوالدو، رونالدینهو و رونالدو بود. مثلثی که تا پایان این جام نیز خوش درخشید و در آخر منجر به پنجمین قهرمانی سلسائو در جام جهانی شد.
11. عربستان 0-4 اوکراین (جام جهانی 2006)
اوکراین یکی از تیم های شگفتی ساز رقابت های جام جهانی 2006 در کشور آلمان بود که توانست به همراه تیم اسپانیا در گروه آخر آن تورنمنت راهی دور بعد شود. صعودی که البته برد پرگل با نتیجه 4 بر 0 برابر عربستان نیز در آن بی تاثیر نبود. جالب است بدانید اوکراین در بازی اول خود با همین نتیجه مغلوب تیم اسپانیا شده بود، ولی توانست با دو برد 4-0 برابر عربستان و 1-0 مقابل تونس راهی دور حذفی شود. شاگردان بلوخین از فرصت بازی با عربستان برای بازیابی خود بهترین بهره را بردند. در آن سوی میدان نیز تیمی قرار داشت که از ضعف دروازه بان خود بیشترین لطمه را دید. مبارک زید روی گل های اول و دوم بسیار ناشیانه عمل کرد و دو گل باد آورده را تقدیم به اوکراینی ها کرد. عربستان به مانند 4 سال قبل که با 8 گل مغلوب آلمان شده بود و عنوان بدترین تیم جام و آسیا را یدک کشید، سنت شکنی نکرد و باز هم به عنوان بدترین تیم آسیا این بار همراه با ژاپن و شرایطی مشابه با یک امتیاز و تفاضل منفی 5 با این رقابت ها وداع کرد. اوکراین هم توانست تا مرحله یک چهارم بالا بیاید و در این مرحله گرفتار تیم ایتالیا قهرمان آن جام شد و با شکست 3-0 مقابل ایتالیا از جام جهانی حذف شد.
12. استرالیا 0-4 آلمان (جام جهانی 2010)
استرالیا پس از کره شمالی که با 7 گل در این جام مغلوب پرتغالی ها شده بود، با 4 گلی که از تیم قدرتمند آلمان دریافت کرد، بدترین کارنامه خود را در رقابت های جام جهانی رقم زد. آلمان ها شروعی طوفانی در جام جهانی آفریقای جنوبی داشتند و توانستند با 4 گل نماینده آسیا را در هم بکوبند. این برد که با گلزنی لوکاس پودولسکی دقیقه 8، میروسلاو کلوزه در دقیقه27، توماس مولر در دقیقه 68 وکاکائو در دقیقه 70 رقم خورد، باعث شد ژرمن ها با 3 امتیاز و تفاضل گل 4+ در همان روز اول به صدر جدول گروه چهارم رقابت های جام جهانی تکیه بزنند. استرالیا در ادامه روند رو به رشدی پیدا کرد و توانست با غنا مساوی کند و برابر صربستان پیروز شود ولی به دلیل شکست سنگین روز اول و تفاضل گل بد خود از صعود باز ماند و آلمان و غنا راهی دور بعد شدند. آلمان هم در مرحله نیمه نهایی مقابل قهرمان آن دوره اسپانیا با یک گل شکست خورد و در پایان رقابت ها به مقام سوم این جام دست یافت.