مطلب ارسالی کاربران
تاریخچه جام های جهانی، جام جهانی 1970، فتح جام ژولریمه توسط برزیل
مکزیک توانست با غلبه بر آرژانتین میزبانی نهمین دوره جام جهانی را بدست آورد. بسیاری معتقدند این بهترین دوره تاریخ رقابتها بوده است. نگرانیهای بسیاری در خصوص شرایط جوی مکزیک وجود داشت و تاثیری که بر کیفیت مسابقات داشت. هوای گرم و رقیق و ارتفاع بالا از سطح دریا از جمله این مشکلات بود. مدافع عنوان قهرمانی، انگلیس در مسیر آماده سازی برای جام جهانی با بحران روبرو شد. بابی مور کاپیتان انگلیس که چهار سال پیش نیز جام قهرمانی را بالای سر برده بود، به اتهام دزدیدن یک دستبند در کلمبیا دستگیر شد و سایر اعضای تیم به مکزیک سفر کردند. چند روز بعد بدلیل نبود شواهد کافی آزاد شد و به سایر هم تیمیها پیوست. از این دوره کارتهای زرد و قرمز بوجود آمدند. دو کارت زرد و نتیجه خروج از بازی بود. تا قبل از آن اخطار و اخراج با اعلام داور به بازیکن خاطی صورت می گرفت. ضمن اینکه از این جام تیمها اجازه پیدا کردند تا در صورت صلاحدید مربی تا دو تعویض انجام دهند. در ادوار گذشته حتی اگر بازیکنی مصدوم میشد، امکان تعویض وجود نداشت. جالب توجه اینکه هیچ بازیکنی در مکزیک اخراج نشد تا جام 1970 به همراه جام 1950 تنها جامهایی باشند که بازیکن اخراجی ندارند. در دیدار افتتاحیه البته کاجی آساتیانی از تیم شوروی بدلیل خطای نسبتا شدید روی بازیکن تیم میهمان کارت زرد گرفت و به عنوان نخستین بازیکن تاریخ جام جهانی کارت زرد را در مقابل دیدگان خود مشاهده کرد.
شاید زیاد واژه نبرد را در مقاله های فوتبالی خوانده باشید. ولی باور کنید یا نکنید دیدار سرنوشت ساز انتخابی بین السالوادور و هندوراس که به برتری 3-2 السالوادور منجر شد، باعث درگیری نظامی بین دو کشور که از قبل هم با یکدیگر تنش داشتند شد. جنگی چهار روزه که به کشته شدن هزاران نفر منجر شد!!! السالوادور با مکزیک، شوروی و بلژیک همگروه شد. در بازی ابتدایی شوروی و مکزیک در دیداری ملال آور بدون گل مساوی شدند. با اینحال با غلبه بر دو تیم دیگر دست در دست هم صعود کردند. السالوادور که با دشواری به جام جهانی راه یافته بود با 9 گل خورده و بدون گل زده حذف شد. در گروه B، ایتالیا در 270 دقیقه گلی دریافت نکرد و تنها با یک گل زده به سوئد به عنوان سرگروه انتخاب شد. اوروگوئه اسرائیل را برد تا با برد احتمالی مقابل سوئد، شانس سرگروهی داشته باشد ولی باخت آنها به سوئد باعث شد مجبور شوند به عنوان تیم دوم بخت خود را در مراحل حذفی دنبال کنند. این گروه با 6 بازی و تنها 6 گل زده جزو کسالت بار ترین گروههای تاریخ جام جهانی بود.
در گروه C، برزیل نمایشهای فوق العاده ای داشت و توانست علاوه بر غلبه بر رومانی و چکسلواکی، انگلیس، مدافع عنوان قهرمانی، را نیز شکست دهد. بسیاری برزیل 70 را کاملترین تیم تاریخ رقابتها میدانند. تقابل برزیل و انگلیس در دور گروهی جالب بود. زیرا سه جام قبلی بین این دو تیم توزیع شده بود. نبرد آنها یکی از بیاد ماندنی ترین دیدارهای مرحله گروهی ادوار مختلف جام جهانی است. بهترین سیو قرن در این بازی رخ داد، هنگامیکه گوردون بنکس ضربه سر پله را که بسیار محکم و از فاصله نزدیک زده شده بود، بصورت اعجاب آوری دفع کرد. پله در بهترین فرم خود قرار داشت و در بازی نخست مقابل چکسلواکی زمانیکه یک صفر عقب بودند از فاصله 60 یاردی اقدام به شوتزنی کرد و تنها چند اینچ اختلاف باعث شد یکی از زیباترین گلهای ادوار جام جهانی به ثمر نرسد. انگلیس با پیروزی بر نماینده شرق اروپا بدنبال برزیل صعود کرد. در گروه D آلمان مقتدرانه هر سه بازی را برد تا در صدر قرار بگیرد. پرو که متاسفانه چند روز قبل از جام جهانی زلزله شدیدی را متحمل شده بود و حدود 60 هزار نفر در آن جان خود را از دست داده بودند، موفق شد در بازی نخست باخت 2-0 را با پیروزی 3-2 عوض کند تا مرهم ناچیزی بر مردم مصیبت دیده پرو باشد. پرو با برد در این دیدار سرنوشت ساز، توانست بدنبال آلمان غربی جواز صعود را کسب کند.
در مرحله یکچهارم، انگلیس و آلمان باز رو در روی هم قرار گرفتند که با وجود اینکه انگلیس 2-0 پیش افتاد ولی این آلمان بود که ابتدا بازی را به وقت اضافه کشاند و سپس با نتیجه 3-2 برنده شد و انتقام چهار سال قبل را گرفت. ایتالیا توانست مکزیک میزبان را 4-1 در هم بکوبد. آنها پس از آنکه از میزبان عقب افتادند، با یک گل به خودی بازی را مساوی یافتند. بین دو نیمه جیانی ریوه را که به او برای بازیهای مراحل بعد استراحت داده شده بود به زمین رفت و بازی را برای ایتالیا در آورد. او یک گل زد و یک پاس گل داد تا همه ایتالیا ممنون او باشند. برزیل و پرو در دیداری که هر یک علاوه بر گلها 20 شوت به سمت دروازه یکدیگر شلیک کرده بودند به مصاف هم رفتند و یکی از زیبا ترین دیدارهای تاریخ جام جهانی را به نمایش گذاشتند. تئو فیلو کوبیاس که در دور گروهی نیز درخشیده بود، در این دیدار نیز یکی از ستاره های مسابقه و بلکه کل جام بود و توانست برای خودش نامی دست و پا کند. در آخرین دیدار این مرحله، اوروگوئه سر انجام توانست شوروی سر سخت را با گل دقیقه 117 شکست دهد و به نیمه نهایی برسد. اگر بازی بدون گل باقی میماند، تیم برنده با سکه انتخاب میشد!!!!
نیمه نهایی سه تیم ایتالیا، برزیل و اوروگوئه هر کدام دو جام داشتند. تنها آلمان بود که در صورت قهرمانی فاتح ابدی جام ژولریمه نمی شد. آنها تنها یکبار در سوئیس توانسته بودند جام را فتح کنند. برزیل در شرایطی که یک بر صفر از اوروگوئه عقب بود با درخشش مربع مرگبار خود یعنی پله، توستائو، روه لینو و جرزینهو توانستند 3-1 اوروگوئه سر سخت را شکست دهند. جالب آنکه بازی تا 15 دقیقه پایانی مساوی دنبال می شد. در نبرد قرن آلمان که تا آن مسابقه با 13 گل حتی جلوتر از برزیل 12 گله، بهترین خط حمله مسابقات بود به مصاف ایتالیایی رفت که اگر چه در دور گروهی چنگی به دل نمی زد ولی هر چه مسابقات جلو تر می رفت پخته تر عمل می کرد و هماهنگ تر عمل می کردند. آنها تا به اینجای مسابقات تنها یک گل دریافت کرده بودند و تقابل دفاع آنها موسوم به کاتاناچیو در برابر بهترین خط حمله جام بسیار جذاب بود. بازی در وقتهای عادی 1-1 به اتمام رسید تا در یکی از زیباترین و عجیب ترین وقت اضافه های تاریخ دو تیم پر قدرت جام 5 بار دروازه یکدیگر را باز کنند. در نهایت ایتالیا با برتری 4-3 به فینال رفت تا در برابر برزیل هم دیداری بر سر قهرمانی جام جهانی داشته باشند هم برای فتح ابدی جام ژولریمه. در مسابقه رده بندی آلمان به برخی نفراتی که کمتر به آنها فرصت بازی رسیده بود بازی داد و توانست با برد 1-0 مقابل اوروگوئه برای بار دوم (پس از 1934) مدال برنز را بر گردن آویزد.
در فینال که یکی از کلاسیک ترین دیدارهای تاریخ جام جهانی بود، برزیل بهترین خط حمله ادوار جام جهانی که تا پیش از این دیدار 99 گل به ثمر رسانده بود به مصاف ایتالیایی می رفت که با کاتاناچیو معروفش آمده بود کار نا تمام ویتوریو پوزو را تمام کند و جامی را که قبل از جنگ جهانی دوم خیلی به آن نزدیک بودند را برای همیشه به خانه ببرند. پله با یک ضربه سر فوق العاده دروازه ایتالیا را باز کرد تا برزیل نخستین تیمی باشد که به 100 گل در جام جهانی می رسد. آنهم در حالیکه ایتالیا تا انتهای جام ژولریمه 48 گل، آلمان 87 گل، مجارستان 70 گل و اوروگوئه 56 گل به ثمر رسانده بودند. ایتالیا گل خورده را جبران کرد و بازی در نیمه اول مساوی تمام شد. آثار خستگی نبرد سنگین با آلمان در نیمه دوم خودش را نشان داد. جرزینیو که معمولا گل می زد این بار به جرسون پاس گل داد تا او نیز در فینال گل زنی کند. پله هم که در نیمه اول گلزنی کرده بود، دو پاس گل برای جرزینیو و کارلوس آلبرتو مهیا کرد تا جشن تاجگذاری پله و برزیل هر چه با شکوهتر برگزار شود. جرزینیو تنها بازیکنی است که در تمام رقابتهای یک دوره جام جهانی موفق شده به تمام حریفان گل بزند. ماریو زاگالو نخستین کسی شد که به عنوان بازیکن و مربی قهرمان جام جهانی شد. برزیل فاتح ابدی جام ژولریمه شد. پله تنها بازیکنی شد که سه بار جام جهانی را فتح کرده است. عنوانی که تا به امروز هم در دست اوست. برزیلیها نه تنها جام ژولریمه که قلبهای میلیونها هوادار را در سر تا سر عالم ربودند. قهرمانی آنها با آن بازیهای فوق العاده هیجان را به جهانیان هدیه کرد و شاید خیلیها را عاشق فوتبال کرد. برزیل 1970 هنوز هم کاملترین تیم تاریخ قلمداد می شود و عیار قهرمانان دیگر با این تیم سنجیده می شود.
آلمان در جام نهم
در نخستین دیدار آلمان به مصاف مراکش رفت تا نخستین دیدار خود را با تیمی از قاره سیاه برگزار کند. این نخستین بار بود که ژرمنها با تیمی بجز اروپا و امریکای جنوبی در جام جهانی دیدار می کردند. در دقیقه 21 بازیکنان مراکش اقدام به سانتر روی دروازه زپ مایر کردند. مدافع آلمان با ضربه سر توپ را به مایر پاس داد. مایر به زمین خورد و نتوانست توپ را بگیرد تا محمد جریر از فاصله نزدیک دروازه بدون دروازه بان را باز کند. حملات آلمان سر انجام نتیجه داد و پاس عرضی گرد مولر را اووه زیلر کهنه کار که چهارمین جام جهانی خود را تجربه می کرد از نزدیکی نقطه پنالتی به کنج دروازه مراکشیها دوخت. در دقیقه 78 این گرد مولر بود که توپی را که به تیرک افقی دروازه مراکش خورده بود در برگشت با یک ضربه سر از دو قدمی وارد دروازه کرد تا آلمان گام نخست را با موفقیت بردارد. البته بازی برای ژرمنها سخت تر از آن چیزی که پیش بینی می کردند، پیش رفت. در بازی با بلغارستان آلمان ابتدا عقب افتاد ولی هت تریک گرد مولر و گلهای لیبودا و اووه زیلر، کاپیتان کهنه کار مانشافت و اسطوره هامبورگ، این تیم را 5-2 پیروز کرد. در دیدار با پرو آلمان باز هم با هت تریک گرد مولر در برابر تک گل کوبیاس 3-1 برنده شد تا ضمن اینکه آلمان بهترین خط حمله مرحله گروهی را با 10 گل از آن خود کند، گرد مولر نیز با دو هت تریک متوالی و با 7 گل در مرحله گروهی عملا آقای گل رقابتها شود و در تالار افتخارات فیفا قرار بگیرد.
در مرحله بعد تقابل آلمان و انگلیس فرصت انتقام را خیلی زود در اختیار آلمان قرار می دهد. دو رقیب قدرتمند که فینال بحث برانگیز چهار سال قبل را برگزار کرده بودند، در فینالی زودرس به هم رسیدند. انگلیس ابتدا با دو گل دقایق 32 و 50 مولری و پترز پیش افتاد. در دقیقه 69 فرانس بکن بائر توپی را از اووه رات دریافت کرد. سپس پیشروی نموده و با از پیش رو برداشتن مدافع روبرو از پشت محوطه جریمه توپ را به زاویه مخالف می زند و اختلاف را کم می کند. 7 دقیقه بعد اووه زیلر پاس بلند شنلینگر را تحت فشار مدافع حریف و در شرایطی نا متعادل با پشت سر از روی سر دروازه بان رد می کند و به گوشه دروازه می فرستد. بازی به وقت اضافه کشیده می شود. دقیقه 108 گرابوفسکی از جناح راست سانتر می کند، هانس لر در جناح مخالف با ضربه سر توپ را به محوطه شش قدم ارسال می کند تا گرد مولر فرصت طلب به هوا به پرد و این توپ را که در لحظه ضربه حدود یک متر ارتفاع داشته با پای راست به قعر دروازه انگلیس بفرستد و سریال انتقام ژرمنها خیلی زود بابت فینال 66 رقم بخورد.
در دور نیمه نهایی آلمان خسته به مصاف ایتالیایی می رود که پس از نمایشهای کسل کننده در دور گروهی با حذف میزبان آنهم با نتیجه خیره کننده 4-1 نظر ها را به خود جلب کردند. ابتدا این ایتالیا بود که در دقیقه 7 به گل رسید. دفاع فشرده ایتالیا، واکنشهای فوق العاده انریکو آلبرتوسی دروازه بان ایتالیا، تیرک افقی دروازه و البته مدارای بی چون و چرای داور با ایتالیا مانع از آن شد که آلمان به گل برسد. ابتدا بکن بائر نفوذ کرد که درون محوطه جریمه با یک پشت پای آشکار سرنگون شد ولی داور از گرفتن پنالتی صرفنظر کرد. در نیمه دوم هم در حالیکه در برگشت شوتی که به دروازه شده بود و آلبرتوسی هم به زمین افتاده بود، توپ مقابل پای اووه زیلر افتاد که به طرز آشکاری مدافع ایتالیا با دو دست تعادل زیلر را بهم زد ولی باز هم داور نقطه پنالتی را نشان نداد. سپس آلبرتوسی با پرتاب توپی کاریوسی توپ را به گرابوفسکی کوبید تا توپ در خلاف جهت و موازی خط دروازه، با فاصله ای کمتر از نیم متر حرکت کند، گرد مولر فرصت طلب برای زدن توپ اقدام کرد ولی آلبرتوسی بدون اینکه موفق به زدن توپ شود مولر را زد که باز هم داور پنالتی نگرفت. داور انقدر عجیب داوری کرد که حتی وقتی بکن بائر که در حال نفوذ بود را بگونه ای زدند که ترقوه اش شکست و مجبور شد با کتف بسته بازی کند، پنالتی که نگرفت هیچ، کارت هم نداد. به هر حال آلمانها قصد تسلیم شدن نداشتند. سر انجام سانتر گرابوفسکی از جناح چپ توپ را در حوالی محوطه شش قدم برای شنلینگر فرستاد تا این مدافع 31 ساله آث میلان (که در 222 بازی برای این تیم گلی به ثمر نرسانده بود!!!) در وقتهای تلف شده و در حالیکه داور آماده می شد برای سوت پایان بازی، دروازه را باز کند. گزارشگر آلمانی فریاد میزد : شنلینگر! متعلق به همه مردم! شنلینگر! ادعا می شود بازیکنان ایتالیا به او گفتند دیگر به ایتالیا برنگردد! کاری که مشابه اش را بعد ها با آن یون هوانگ کره ای در جام جهانی 2002 مدیر عامل پروجیا انجام داد زیرا او به ایتالیا گل زده بود.
پنج دقیقه از وقت اضافه نگذشته بود که روی کرنر ارسالی لیبودا و کاپیتان زیلر با سر توپ را به محوطه شش قدم فرستاد. مدافعین ایتالیا با هم قاطی کردند و ناگهان معلوم نیست از کجا گرد مولر از کجا پیدا شد و دروازه ایتالیا را با یک ضربه بسیار آرام باز کرد. 3 دقیقه بعد دوباره ایتالیا بر اثر اشتباه زیگی هلد در دفع توپ ارسالی به گل تساوی رسید. دقیقه 104 لوئیجی ریوا توپی را دریافت کرد، با یک تو سر توپ مدافع مستقیم را یک لحظه از پیش رو برداشت و با ضربه ای دقیق و نه چندان محکم که پس از برخورد به تیرک عمودی دروازه راهی دروازه شد، ایتالیا را پیش انداخت. دقیقه 110 کاپیتان زیلر 33 ساله اما خستگی ناپذیر توپی را از داخل محوطه جریمه و بصورت عرضی با سر و از روی سر مدافع ایتالیا برای گرد مولر فرستاد که ضربه سر مولر چیزی بجز گل نمی توانست باشد. جالب آنکه اووه زیلر مسن ترین و کوتاه قد ترین بازیکن زمین بود. متاسفانه تنها یک دقیقه بعد ایتالیاییها به راحتی وارد محوطه جریمه شده و در حالیکه جیانی ریوه را ، همبازی شنلینگر در آث میلان، که در نیمه دوم به میدان آمده بود، اصلا یارگیری نشده بود، با یک پاس عرضی و بدنبال آن یک شوت به گوشه دروازه به گل رسید. ریوه را سال قبل برنده توپ طلای اروپا شده بود. فروچیو والکارگی، مربی ایتالیا که تصور می کرد آلمانها بدلیل بازی سنگین مقابل انگلیس به لحاظ بدنی کم می آورند در نیمه اول ساندرو مازولا که بازیکن دونده تر و پر تلاش تری بود استفاده کرد تا پس از خسته شدن مدافعان حریف، به ریوه را میدان دهد. او بعد ها اعتراف کرد که در پیش بینی خود دچار اشتباه شده و توانایی جسمی ژرمنها او را تحت تاثیر قرار داده است.
ژرمنها در دیدار رده بندی مقابل اوروگوئه و در حالیکه رسیدن به فینال را حق خود میدانستند، چندان اشتیاقی در بازی نشان نمی دادند. بسیاری هنوز هم معتقدند بازی رده بندی، بجز سود مالی برای فیفا، چیزی ندارد. برای تماشاگران جذاب نیست و برای بازیگران هم عذاب است. به هر حال در این بازی که آلمانها با پیراهن و شورت سفید بازی می کردند در دقیقه 27 گرد مولر پشت به دروازه از بیرون محوطه شش قدم، توپ را به ولفگانگ اووه رات پاس می دهد تا او در بدو ورود به محوطه جریمه با شوت سهمگین پای چپش توپ را به گوشه دروازه اوروگوئه بفرستد. بازی با همین گل به اتمام رسید تا سهم ژرمنها با بازیهای فوق العاده شان از این جام تنها مدال برنز باشد.
جام در یک نگاه
میزبان : مکزیک
قهرمان : برزیل
نایب قهرمان : ایتالیا
بهترین خط حمله : برزیل با 19 گل
آقای گل : گرد مولر با 10 گل
توپ طلا : - (در آن زمان بهترین بازیکن انتخاب نمیشد.)
بهترین بازیکن جوان : تئوفیو کوبیاس از پرو
برنده بازی جوانمردانه : پرو
بهترین دروازه بان : - (در آن زمان بهترین دروازه بان انتخاب نمیشد.)
کارت زرد : 51 (این نخستین دوره ای بود که کارت زرد داده شد.)
کارت قرمز : 0
گل بخودی : 1
تعداد تیمها : 16
تعداد بازی : 32
تعداد گل : 95
میانگین گل زده : 2.97
تعداد تماشاگر : 1673975
میانگین تماشاگر : 52312
بیشترین تماشاگر : گروهی بلژیک - مکزیک 108192 نفر
میانگین بازی ملی تیم قهرمان : 34
میانگین سن تیم قهرمان : 26.5 سال (مسن ترین قهرمان جهان)
میانگین قد تیم قهرمان : 1761 میلیمتر
میانگین بازی ملی تیم آلمان : 34
میانگین سن تیم آلمان: 27.1 سال
میانگین قد تیم آلمان: 1762 میلیمتر
چه از لحاظ گل زده که آلمان و برزیل به ترتیب 17 و 19 گل (حد اقل 7 گل بیش از تیم سوم یعنی ایتالیا) به ثمر رسانده بودند، چه از لحاظ سن، چه از لحاظ بازی ملی و چه از لحاظ قد آمار ژرمنها بسیار مشابه تیم قهرمان بود. متاسفانه جام نهم روی چندان خوشی به ژرمنها نشان نداد. عیبی ندارد. زیرا ژرمنها همیشه قویتر از قبل باز میگردند.