اختصاصی طرفداری - در لیگ برتر ایران نیز طی سال های گذشته گرایش مناسبی به استفاده از اینگونه ضربات داشته ایم. استفاده بهینه از ضربات ایستگاهی و شروع مجدد، به معنای غفلت از سایر روش ها نیست، بلکه باید از اینگونه ضربات به عنوان مکمل سود برد.
انواع ضربات ایستگاهی و شروع مجدد
بررسی ها مشخص می کند درصد قابل توجهی از گل های به ثمر رسیده در فوتبال ماحصل استفاده از ضربات ایستگاهی و شروع مجدد است.
این گل ها به دو دسته ضربات ایستگاهی مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می شود. انواع مختلفی از این ضربات شروع مجدد وجود دارد که هر کدام درصد تأثیرگذاری خاص خود را دارند. آمار و میانگین جهانی در خصوص گل های به ثمر رسیده بدین صورت است: ضربه آزاد 17 درصد، کرنر 13 درصد، اوت دستی 10 درصد و پنالتی 8 درصد.
بررسی ها طی سال های گذشته نشان می دهد که برای تیم ها ضربات ایستگاهی کمتری بوجود می آید و تعداد به دست آوردن اینگونه موقعیت ها (در مناطق موثر و خطرناک) رو به کاهش است اما با این حال درصد به گل رسیدن از این راه سیری صعودی دارد.
بررسی لیگ ایران
در لیگ ایران بیشتر ضربات ایستگاهی و شروع مجدد که منجر به گل شده است حاصل ضربه های آزاد در کناره ها (Wide areas) بوده است. مسلما اینگونه ضربات در ادامه منجر به ارسال سانتر می شود و این ارسال ها به روی دروازه دو حالت دارد: in swinging و out swinging (به دهانه و رو به بیرون) در این مورد نیز بیشتر ارسال ها به دهانه بوده و هدف اکثر آنها تیر دوم بوده است. بر اساس آمار توپ هایی که به تیر دو ارسال می شود احتمال ضدحمله بیشتری را به دنبال دارند.
ضرورتِ خطا نکردن
همانطور که پیش تر عنوان شد، تعداد انجام خطا در موقعیت های حساس، به طور آگاهانه رو به کاهش است و تیم ملی نیز باید توجه ویژه ای به این مسئله داشته باشد و یکی از موارد ضروری تیم ملی در جام جهانی، ندادن اینگونه فرصت ها به حریفان است.
مسلما تیم هایی همچون مراکش، پرتغال و اسپانیا برداشت مناسبی از اینگونه ضربات دارند. در دیدارهای دوستانه اخیر تیم ملی شاهد تکرارِ خطاهای بی مورد از سوی مدافعان و هافبک ها در مناطقی خطرناک بودیم که اگر این روند در روسیه نیز ادامه داشته باشد، تاوان سنگینی را برای تیم ملی به دنبال دارد.
استفاده از ضربات ایستگاهی در فاز هجومی
از سوی دیگر و در فاز هجومی با توجه به قدرت حریفان پیش روی ایران، set playsها نقشی تعیین کننده را برای رسیدن به گل ایفا می کنند و مسلما کی روش برای رسیدن به موفقیت در این زمینه برنامه های ویژه ای خواهد داشت. استفاده از اینگونه ضربات، تاکتیکی نسبتا زودبازده است و در وضعیت فعلی ارزش زیادی برای سرمایه گذاری دارد.
توجه به جزئیاتی نظیر اینکه «توپ های ارسالی به تیر دوم احتمال ضد حمله بیشتری دارد»، از نکات کلیدی برای طراحی برنامه ها در این خصوص است؛ جزئیاتی که می تواند سرنوشت یک بازی را تعیین کند.
بررسی ها مشخص می کند در ترکیب تیم ملی مهره های لازم برای ارسال و برداشتِ مناسب وجود دارد و پیش بینی می شود از این راه توانایی خلق موقعیت روی دروازه حریفان را داشته باشیم.