اختصاصی طرفداری- فینال سال ۱۹۵۴ یکی از زیبا ترین و به یاد ماندنی ترین بازیهای تاریخ جام جهانی است. این بازی علاوه بر اهمیت ورزشی خودش از منظر سیاسی هم حساسیتهای خودش را داشت، آلمانها که حالا پس از شکستی سخت در جنگ جهانی دوم به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم شده بودند و قسمت غربی آن که تحت سلطه بلوک غرب بود باید با مجارستانی مصاف میداد که حالا پس از شیوع کمونیسم، یک کشور کمونیستی شده بود(ماجراهای انقلاب ۱۹۵۶ مجارستان که با سرکوب رژیم شوروی همراه میشود نیز بخش مهمی را در تاریخ فوتبال این کشور بازی میکند و منجر به رفتن ستارگان دنیای فوتبال این کشور میشود).
اتفاقات این بازی طوری رقم خورد که ژرمنها به آن لقب "معجزه یا شگفتی برن" ( در آلمانی: wonder von bern) را دادند.
این قهرمانی همچنین نخستین قهرمانی آلمان در جامهای جهانی بود، آنها بعدها و در سالهای ۱۹۷۴، ۱۹۹۰ و ۲۰۱۴ سه قهرمانی دیگرشان را بدست آوردند. این در حالی است که برای مجارستان (در کنار جام جهانی ۱۹۳۸) بهترین دستاورد تاریخ فوتبال این کشور در جامهای جهانی محسوب میشود.
گفتنی است تیم سوم این دوره از رقابتها تیم ملی اتریش شد.
پیش زمینه
مجارستان:
تیم پر ستاره مجارستان یکی از شانسهای اصلی قهرمانی در جام جهانی ۱۹۵۴ محسوب میشد، آنها رکورد ۳۱ بازی بدون باخت را طی ۵ سال گذشته داشتند (بدون احتساب پیروزی آنها در سال ۵۲ برابر آلمان غربی).
مجارستان همچنین قهرمان المپیک و قهرمان رقابتهای اروپای مرکزی بود. در سال ۱۹۵۳ آنها با شکست ۶ بر ۳ تیم انگلیس به اولین تیمی تبدیل شدند که در خارج از انگلیس یا ایرلند آنها را شکست میدهد، همچنین پیش از جام جهانی آنها با حساب ۷ بر ۱ تیم انگلیس را شکی داده بودند.
بیشتر بازیکنان تیم مجارستان از باشگاه داخلی این کشور یعنی "بوداپست هونوِد" یا "ام. تی. کا. بوداپست" بودند. از بازیکنان مشهور آنها میتوان به "فرانس پوشکاش" و "سندرو کوشیش" در خط حمله، "ناندور هیدگکوتی" و "ژوزف بوشیچ" در خط هافبک و "گیولا گروشیس" در درون دروازه اشاره داشت. "مارتون بوکووی" هم سرمربیگری آنها را بر عهده داشت.
آلمان غربی:
آلمان که حالا به بخشهای مختلفی تقسیم شده بود و بدلیل جنگ جهانی دوم جام جهانی ۱۹۵۰ را هم از دست داده بود با همان مربی سالهای نه چندان دور خود یعنی "سپ هربرگر" که حد فاصل سالهای ۱۹۳۶ تا ۱۹۴۲ هم هدایت آلمان را برعهده داشت پا به میدان میگذاشت. آنها از بازیکنان نیمه حرفه ای خود استفاده میکردند که بیشتر آنها در تیم کایزرسلاترن، قهرمان سالهای ۵۱ تا ۵۳ آلمان توپ میزدند. "فریتز والتر" مشهور ترین بازیکن و بازیساز آنها بود.
بازیکنان آلمانی معمولا شغل دومی هم داشتند. آلمان غربی مسیر دشواری برای رسیدن به جام جهانی طی نکرده بود و با گذشتن از نروژ و سار به اینجا رسیده بود، پیش از جام جهانی هم تنها یک بازی دوستانه انجام داد.
در مسیر فینال
مجارستان:
مجارستان و آلمان غربی ابتدا در یک گروه حضور داشتند. مجارستان جام جهانی را با برد ۹ بر ۰ برابر کره جنوبی آغاز کرد و بازی بعدی خودش برابر آلمان را هم با نتیجه فوق العاده ۸-۳ به پایان رساند. خطای "فرانس پوشکاش" بر روی "ورنر لیبرایش" باعث شد تا این مهاجم تاثیر گذار مجارها از حضور در یک چهارم و نیمه نهایی محروم شود.
در مرحله یک چهارم نهایی، مجارستان با شکست ۴ به ۲ نایب قهرمان جام جهانی گذشته یعنی برزیل آن هم بدون حضور پوشکاش توانست به جمع چهار تیم برتر راه یابد. این بازی به "نبرد برن" معروف شد.
صحنه گلزنی هیدگکوتی به اروگوئه
در دور نیمه نهایی آنها با مدافع عنوان قهرمانی یعنی اروگوئه روبرو شدند، مجارستان با برد ۴-۲ در وقتهای اضافه توانست راهی فینال شود. کوچیس در این دو بازی دبل کرد.
آلمان غربی:
آلمان غربی کارش در جام جهانی را با برد ۴-۱ برابر ترکیه آغاز کرد. در بازی دوم آلمان در روزی که هربرگر به بازیکنان ذخیره اش بازی داد و یا در پست غیر تخصصی آنها استفاده کرد (به طور مثال والتر در حالیکه بازیساز بود در پست مهاجم هدف استفاده شد) با نتیجه ۸ بر ۳ به مجارستان باخت.
آلمان همچنین بدلیل مساوی شدن امتیازش با ترکیه یک بار دیگر به مصاف این تیم رفت و توانست با نتیجه ۷ بر ۲ ترکها را شکست دهد. در یک چهارم نهایی آلمان برابر رقیب قدرتمندش یوگسلاوی که به مدال نقره المپیک ۵۲ هم رسیده بود به برتری رسید. پس از آن توانست با نتیجه ۶ بر ۱ تیم اتریش را شکست دهد تا بازهم برای مصاف با مجارستان آماده شود.
شرح بازی
وانکدورف استادیوم در شهر برن سوییس
بازی در روز چهارم ژوئیه و ساعت ۱۷ به وقت محلی آغاز شد. قضاوت بازی را ویلیام لینگ انگلیسی بر عهده داشت و بازی در حضور ۶۲ هزار و ۵۰۰ هوادار برگزار میشد. هوای بارانی آنروز باعث این شد تا مردم به آن "هوای فریتز والتر" بگویند زیرا والتر در هوای بارانی بهتر بازی میکرد.
ساعت مربوط به بازی فینال که هم اکنون در سطح شهر برن سوییس است
ترکیب دو تیم مجارستان و آلمان غربی برای بازی فینال
پوشکاش پس از تنها ۶ دقیقه دروازه آلمان را باز کرد. پس اینکه بوژیک پاس لایبریش را قطع کرد و توپ را به کوشیچ رساند. ضربه کوشیچ ابتدا بازگردانده شد تا روی برگشت، پوشکاش گل اول را به ثمر برساند.
زیبور تنها دو دقیقه بعد گل دوم را هم برای مجارها زد؛ در حالی که کهل مایر از توپ در برابر هجوم بوژیک حافظت میکرد به دروازه بان خودی یعنی تونی تورک پاس داد اما اشتباه این دروازه بان باعث از دست رفتن توپ شد و زیبور توپ را به تور دروازه آلمان چسباند.
آلمان خیلی سریع به بازی برگشت، تنها پس از ده دقیقه. فریتز والتر جای خودش را با راهن عوض کرد و با حرکات سنگین و زیبای خودش توپ را از بوژانسکی رد کرد و بعد از اینکه زاکاریاس نتوانست توپ را بگیرد، مکس مارلوک گل اول ژرمنها را به ثمر رساند.
هشت دقیقه بعد مارلوک با دریبل تمام مدافعان مجار نزدیک بود به گل برسد اما گیولا لورانت مانع شد و توپ را به کرنر فرستاد. والتر کرنر را کوتاه کار کرد اما مدافعان مجار توپ را دوباره به کرنر فرستادند.
کرنر بعدی بلند به روی دروازه فرستاده شد تا راهن گل دوم را هم برای شاگردان سپ هربرگر به ثمر برساند. مجارستان بعد از ۲ گل خورده بازی را در دست گرفت تا اینکه با ارسال میهای لانتوس از سمت چپ و پس از آن ضربه سر کوشیچ موقعیت خوبی برای هیدگکوتی بوجود بیاید اما ضربه والی هیدگکوتی به طرز تماشایی توسط تورک گرفته شد.
در دقایق بعد هیدگکوتی و والتر هرکدام یک موقعیت گل را از دست دادند. تا نیمه اول با همان نتیجه ۲-۲ به پایان برسد. دو دقیقه پس از آغاز نیمه دوم پوشکاش یک موقعیت آرمانی را از دست داد. پس از چند موقعیت خطرناک دیگر تورک در دقیقه ۶۷ شوت پوشکاش را با پا دفع کرد. بعد از چند موقعیت نصفه و نیمه دیگر از مجارستان این آلمانها بودند که در دقیقه ۷۲ و با ضربه پر قدرت راهن در آستانه گلزنی قرار گرفتند، اما گروشیچ مانع آن شد. در فاصله ۶ دقیقه به پایان پاس بلند شافر پس از فعل و انفعالات فراوان از گروشیچ رد شد تا به گل تبدیل شود.
صحنه ای که ضربهٔ پوشکاش درون دروازه آلمان قرار گرفت اما داور آن را نپذیرفت
۲ دقیقه مانده به پایان گل پوشکاش به آلمان آفساید گرفته شد تا همه امیدهای مجارها از بین برود و جام ژول ریمه به ژرمنها برسد!
مجارهای مقتدر و قهرمانان برن
پس از جام جهانی و اتفاقات سیاسی بوقوع پیوسته در مجارستان که به انقلاب ۱۹۵۶ مجارستان ختم شد، بسیاری از ستارگان تیم رویایی ۵۴ مجارستان به اسپانیا رفتند. پوشکاش به رئال مادرید رفت. زیبور و کوچیس هم به بارسلونا رفتند. سرمربی تیم ملی مجارستان هم تغییر یافت. مجارستان در حالی پا به جام جهانی ۵۸ گذاشت که تنها ۴ بازیکن از آن تیم رویایی در آن حاضر بودند. در دهه ۶۰ این ستارگان به مربیان دنیای فوتبال تبدیل شدند. پوشکاش سرمربی پاناتینایکوس شد، هیدگکوتی سرمربی فیورنتینا شد، لورانت هم سرمربی بایرن مونیخ شد. ما بقی بازیکنان تیم طلایی مجارستان در لیگ داخلی مجارستان مربیگری کردند.
وضعیت حضور بازیکنان آلمانی در جام جهانی بعدی هم چندان تفاوتی نداشت، از آن تیم تنها چهار بازیکن در جام جهانی ۵۸ حاضر شدند که یکی از آنها فریتز والتر ۳۷ ساله بود.
از نکات جالب توجه سالهای بعد از آن میتوان به دعوت شدن بازیکنان تیم طلایی مجارستان به جشن تولد ۷۰ سالگی فریتز والتر در سال ۱۹۹۰ اشاره کرد. آخرین بازیکن تیم طلایی مجارستان که در گذشت بوژانسکی بود که در سال ۲۰۱۵ از دنیا رفت. اِکِل تنها بازیکن در قید حیات معجزه برن است.
تقدیم به فرانس پوشکاش و تنها بازمانده آن بازی یعنی اِکِل