منابع طبیعی و معدنی
۸۵درصد معادن ترکیه به بخش دولتی و ۱۵ درصد به بخش خصوصی اختصاص دارد. ترکیه از نظر تنوع در مواد معدنی، در رتبه دهم جهان قرار گرفته است. به طور کلی ارزش واردات مواد معدنی و سوخت ترکیه به مراتب از صادرات آن بیشتر است و ترکیه از جمله کشورهایی نیست که از فروش موادمعدنی خود، امورات جاری کشورش را اداره نماید. از جمله مهمترین معادن ترکیه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سنگ سمباده (Emery)
این کشور ۸۰درصد از تقاضای جهانی سنگ سمباده را برآورده می سازد.
بور(Boron)
۷۲درصد از منابع بور دنیا در ترکیه قرار گرفته است.
سنگ مرمر (Marble)
منابع مهم سنگ مرمر در ترکیه قرار دارد.
سایر معادن مهم ترکیه عبارت اند از: کروم، مس، آهن، منگنز، آلومینیم، نیکل و فسفات.
ایران--------بر پایه براوردها ایران رتبه نخست گاز طبیعی با ۱۸٫۳٪ گاز جهان و رتبه چهارم نفت جهان با ۱۵۸٫۷ میلیارد بشکه نفت شامل ۹٫۳٪ نفت جهان که عمر آنها بیشتر از صد سال برآورد میشود، است. همچنین ایران ۷٪ معادن جهان را دارا میباشد. ارزش معادن ایران ۷۰۰ میلیارد دلار برآورد شده است که در صورت سرمایهگذاری این عدد افزایش مییابد ثر معادن ایران محوطه باز و در کلاس جهانی هستند. مانند معدن مس سرچشمه با ۱٫۲ میلیارد تن با گرید ۰٫۷٪، معدن روی انگوران با ذخیره باقیمانده ۹ میلیون تن با گرید ۳۵٪، معدن روی مهدیآباد یزد با ۱۶۰ میلیون تن گرید ۲٪، معدن سنگ آهن سنگان با ذخیره ۱٫۲ میلیارد تن (رتبه نهم جهان) و معدن گل گهر سیرجان با ۱ میلیارد تن (رتبه دهم جهان) ایران کشوری است با ذخایر غنی زیر زمینی. ذخایر زیر زمینی و معدنی مهم ایران عبارتست از:
نفت
گاز طبیعی
آهن
مس
طلا
نقره
روی
سرب
کرومیت
منگنز
تیتانیم
اورانیم
زغال سنگ
قلع
سنگهای قیمتی مانند فیروزه
گچ
نمک ایران، دومین ذخایر نفتی جهان، نه در صد ذخایر ثابت شده نفتی زمین معادل ۱۵۸ میلیارد بشکه (بدون در نظر گرفتن نفت خزر)، و نیز نخستین ذخایر گازی جهان، هجده در صد ذخایر ثابت شده گاز طبیعی، معادل ۲۶ تریلیون متر مکعب را در اختیار خود دارد.
معادن
ایران با دارا بودن حدود ۶۸ نوع ماده معدنی (غیرنفتی)، ۳۷ بیلیون تن ذخایر کشف شده و ۵۷ بیلیون تن ذخایر بالقوه در میان ۱۵ قدرت معدنی جهان جای گرفته و یکی از کشورهای غنی از حیث داراییهای معدنی به حساب میآید. این درحالیست که تولیدات معدنی تنها ۰٫۶ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد،