طرفداری– شنبه گذشته بایرن مونیخ با پیروزی در دربی ایالت بایرن و شکست آوگزبورگ موفق به مسجل نمودن ششمین قهرمانی متوالی خود در بوندس لیگا شد. اتفاقی که برای سایر تیم های بوندس لیگایی و هواداران آنها همانند رویایی بزرگ و دست نیافتنی است. در حقیقت برای مونیخی ها و هواداران آنها در سال های اخیر به مسئله ای معمولی و به عبارتی بهتر Business as Usual بدل شده است و شاید به همین دلیل است که مونیخی ها برنامه ویژه ای برای جشن گرفتن ششمین قهرمانی متوالی خود در بوندس لیگا نداشته اند.
می توان مدعی شد که اقتدار بی چون و چرای بایرن مونیخ علاوه بر کاهش جذابیت و هیجان بوندس لیگا، این رقابت ها و دست اندرکاران آن را به نوعی تحت فشار نیز قرار داده است. به طوری که جامعه فوتبال آلمان و مطبوعات این کشور از DFL (سازمان لیگ فوتبال آلمان) خواسته اند که با لحاظ نمودن استراتژی خاصی به دنبال یافتن راه حلی جهت برون رفت از این مسئله باشد که این یادداشت به بررسی پنج پیشنهاد و راهکار موجود در این زمینه می پردازد.
یک- ایجاد تغییرات در نحوه برگزاری رقابت های بوندس لیگا
از ابتدای تاسیس رقابت های بوندس لیگا در سال 1963 تیم های حاضر در این رقابت ها به صورت رفت و برگشت مقابل یکدیگر قرار می گیرند و در پایان رقابت ها تیمی که بیشترین امتیاز ممکن را کسب کرده باشد، به عنوان قهرمان معرفی می شود. البته در سال های اخیر کمتر کسی به فکر تغییر روش برگزاری رقابت های بوندس لیگا بوده است اما با توجه به اقتدار دست نیافتنی بایرن مونیخ در فصل های اخیر، ایجاد تغییرات در نحوه برگزاری این رقابت ها امری ضروری به نظر می رسد. به نحوی که با مشخص نشدن زود هنگام تکلیف قهرمانی این رقابت ها بتوان هیجان، جذابیت رقابت ها و همچنین توجه دوستداران فوتبال به بوندس لیگا را افزایش داد.
اشتفان افنبرگ کاپیتان سابق بایرن مونیخ و کارشناس این روزهای فوتبال آلمان چند هفته گذشته پیشنهادی در خصوص تغییر در چگونگی برگزاری بوندس لیگا ارائه نمود، به نحوی که در ابتدای فصل تیم های حاضر در این رقابت ها به دو گروه نه تیمی تقسیم می شوند و از ماه ژانویه تا انتهای فصل نه تیم برتر از این دو گروه در بازی های رفت و برگشت تکلیف قهرمان و نمایندگان آلمان در رقابت های بوندس لیگا را مشخص می کنند. در ورزش آلمان چنین روشی در لیگ های بسکتبال و هاکی روی یخ از سال ها پیش اجرا می شود. مزیت اصلی چنین روشی بی تردید مشخص نشدن قهرمان بوندس لیگا تا روزهای آخر و همچنین باقی ماندن هیجان و جذابیت در این رقابت ها خواهد بود.
اولی هونس رئیس باشگاه بایرن مونیخ در گفتگو با روزنامه Süddeutsche مخالفت خود را با ایجاد تغییرات در نحوه برگزاری رقابت های بوندس لیگا علنی کرده است:
ایجاد تغییرات در بوندس لیگا تنها به این دلیل که تیم های دیگر از توان رقابت با بایرن مونیخ برخوردار نیستند نه تنها منطقی نیست بلکه بسیار غیرمنصفانه است.
ماکس ابرل مدیر ورزشی باشگاه مونشن گلادباخ اما مخالفتی با ایجاد تغییرات در بوندس لیگا ندارد. وی در گفتگویی با شبکه تلویزیونی ZDF آلمان در این زمینه گفته است:
ما می بایست به همه مسائل مربوط به فوتبال فکر کنیم، اگر بتوان با ایجاد تغییرات در بوندس لیگا امکانی برای افزایش جذابیت به دست آورد، پس باید در مورد اجرایی شدن آن بحث و گفتگو کرد.
دو - لغو کردن قانون 1 + 50
قانون 1 + 50 از مدت ها پیش سبب ایجاد اختلاف بین باشگاه ها و طرفداران آنها بوده است. در حالی که بیشتر طرفداران فوتبال در آلمان خواهان پایبندی باشگاه ها به چنین قانونی هستند، در بین باشگاه های فوتبال آلمان ملزم شدن به چنین قانونی با مخالفانی همراه است. برای نمونه در آخرین رای گیری صورت گرفته در این زمینه 18 باشگاه از 36 باشگاه حاضر در رقابت های بوندس لیگای یک و دو، مخالفت خود را با چنین قانونی و لحاظ نکردن سهم بیشتر برای سرمایه گذارن ابراز نمودند.
باشگاه های فوتبال آلمان در صورت لغو قانون 1 + 50 خواهند توانست با بهره گیری از پتانسیل سرمایه گذاران مختلف، خود را مجهز نمایند که این موضوع می تواند به افزایش هیجان در بوندس لیگا کمک کند. بایرن مونیخ خود یکی از بزرگترین مخالفین وجود قانون 1 + 50 فوتبال آلمان محسوب می شود، با وجود اینکه این باشگاه تا کنون بیش از هر باشگاه دیگری در فوتبال آلمان از تسلط چنین قانونی بهره برده است. کارل هاینتس رومنیگه از سران باشگاه بایرن مونیخ، لغو این قانون را عاملی برای رقابتی تر شدن بوندس لیگا می داند. وی در این زمینه به Kicker گفته است:
قهرمانی های مقتدرانه بسیار مطبوع و خوشایند هستند، اما هرگز هدف بایرن مونیخ دستیابی به این نوع قهرمانی های آسان نیست. در حقیقت احساسی ترین و به یاد ماندنی ترین قهرمانی که من تجربه کرده ام در سال 2001 و در هامبورگ بوده است.
در آن زمان بایرن مونیخ در آخرین بازی فصل مقابل هامبورگ با گل ثانیه های پایانی پاتریک آندرسون سوئدی ضمن به تساوی کشاندن دیدار، در رقابتی تنگاتنگ با شالکه موفق به کسب عنوان قهرمانی بوندس لیگا شد.
سه- ایجاد تغییرات در چگونگی تقسیم حق پخش بازی ها
نحوه اختصاص حق پخش تلویزیونی بازی های بوندس لیگا یکی دیگر از دلایل ایجاد فاصله غیر قابل جبران بین بایرن مونیخ و سایر تیم های بوندس لیگاست. بایرن مونیخ در تلاش است با افزایش درآمد خود از این محل، خود را به سطح تیم های برتر اروپا در این زمینه برساند. به هر حال جهت یکسان سازی شانس باشگاه ها و ایجاد عدالت بین آنها DFL می بایست برای همه تیم های بوندس لیگایی درآمدی یکسان از حق پخش تلویزیونی در نظر گیرد.
چهار – راهکاری برای ماندن استعدادهای جوان در باشگاه های خود
جدا شدن استعدادهای جوان از باشگاه های خود همواره یکی از مهم ترین نگرانی ها و دغدغه های سران باشگاه ها بوده است. در این زمینه نیز قدرت باشگاه های بزرگ سبب ایجاد عدم تعادل در بوندس لیگا شده است. چون به محض اینکه بازیکن جوانی استعداد خود را در بوندس لیگا به نمایش بگذارد، باشگاه های دارای قدرت مالی بیشتر برای جذب وی بسیج می شوند و بایرن مونیخ همواره بیشترین سود را در این زمینه برده است که جذب لئون گورتسکا از شالکه توسط این تیم یکی از بهترین مثال ها در این زمینه است. درحقیقت بایرن مونیخ بدون پرداخت حتی یک یورو به باشگاه بازیکن ساز شالکه توانست حضور لئون گورتسکا یکی از آینده دار ترین ملی پوشان حال حاضر فوتبال آلمان را برای کادر تیم خود در فصل بعد قطعی نماید.
برای جلوگیری از تکرار چنین مسئله ای که به تضعیف باشگاه های بازیکن ساز منجر می شود، DFL می بایست به دنبال چاره ای جهت ماندن طولانی تر استعداد ها در باشگاه های خود باشد که ممنوعیت مهلت دار انتقال آنها می تواند یکی از راه حل های آن باشد. البته وجود قانون حق انتخاب آزاد شغل در اتحادیه اروپا می تواند به مانعی بزرگ برای DFL جهت محدود کردن نقل و انتقال استعدادهای فوتبال بدل گردد و به همین دلیل شاید ایجاد چنین محدودیتی در آلمان غیر قابل تصور باشد.
پنج – تغییر ذهنیت رقبای بایرن مونیخ
هر باشگاهی در فوتبال آلمان به نحوی می تواند به هیجان انگیزتر شدن رقابت های بوندس لیگا کمک کند به جای آنکه همواره همانند تیمی از پیش بازنده به مصاف بایرن مونیخ برود. چگونگی محقق شدن چنین مسئله ای پیش از شروع قهرمانی های متوالی بایرن مونیخ توسط یورگن کلوپ در دورتموند به خوبی نمایش داده شد. در این اواخر نیز لایپزیش با پیروزی مقابل بایرن مونیخ امکان برتری یافتن بر این تیم را به اثبات رسانده است. با این تفاسیر قطع شدن سری قهرمانی های متوالی بایرن مونیخ در بوندس لیگا از نظر ماکس ابرل مدیر ورزشی مونشن گلادباخ نیز امکان پذیر است:
بایرن مونیخ کادری در اختیار دارد که در صورت در نظر نگرفتن روبن و ریبری نیز تا حدودی مسن شده است. میزان آمادگی و کیفیت وضعیت مانوئل نویر بعد از مصدومیت نیز مشخص نیست و همچنان معلوم نشده که چه کسی سکان هدایت این تیم بعد از جدایی یوپ هاینکس را عهده دار خواهد شد. به همین دلیل من مطمئن نیستم که در دو سه سال آتی نیز بایرن مونیخ دست نیافتنی باقی بماند.