مطلب ارسالی کاربران
پاول دورف را بهتر بشناسیم
پاوِل والِریویچ دورُف (به روسی: Па́вел Вале́рьевич Ду́ров) (زادهٔ ۱۰ اکتبر ۱۹۸۴) یک مهندس رایانه اهل روسیه است. او یک کارآفرین است که بیشتر برای تأسیس شبکه اجتماعی وی کی و پیامرسان تلگرام شهرت دارد. پاول برادر کوچکتر نیکولای دورف است.
دورُف جوان و پرتوان در سال ۲۰۰۶ وقتیکه فقط ۲۲ سال داشت بنای VKontakte را گذاشت که بعدا بهصورت VK درآمد. در مدتزمانی که او و برادرش این وبگاه را اداره میکردند، شرکتشان به ارزش ۳ میلیارد دلار رسید. در سال ۲۰۱۱ به خاطر مخالفتهای پاول با سیاستهای جریان حاکم، نیروهای امنیتی روسیه خانهی او در سن پترزبورگ را محاصره کردند ولی ماجرا بعد از یک ساعت فیصله پیدا کرد.
در دسامبر ۲۰۱۳ پاول را مجبور کردند ۱۲ درصد از سهام شرکتش را به «ایوان تاورین» (Ivan Tavrin) صاحب Mail.ru، یکی از بزرگترین شرکتهای اینترنتی روسیه بفروشد. در پی این واگذاری، تاورین هم در رد و بدلی فرمایشی، این ۱۲ درصد را به شرکت متبوعش داد تا در مجموع، با سهمی که پیشتر طی سرمایهگذاری روی VK در اختیار داشت، ۵۲ درصد از سهام VK و متعاقبا کنترل آن را بر عهده بگیرد. چندی بعد هم سهام باقی مانده به مالکیت mail.ru درآمد تا بهتنهایی صاحب این شبکهی اجتماعی شود تا تحت فرمان دولت روسیه عمل کند.
پاوِل دورُف، در ۲۰۱۳ میلادی بعد از اتفاقاتی که برای شبکهی اجتماعیاش افتاد به اتفاق برادرش نیکلای، اپ پیامرسان تلگرام را راه انداخت. اما تجارب VK به او یاد داده بود که نباید مقر جدیدش را در روسیه انتخاب کند؛ بهاینترتیب تلگرام در برلین آلمان بنا شد. برای رسیدن به ادعای «سریعتر و ایمنتر» دو لایهی رمزگذاری برای اپلیکیشن استفاده کرد. امنیت تلگرام آنقدر مورد توجه بوده که گفته میشود حتی اعضای داعش نیز کاربر تلگرام هستند. البته تا مدتها پاول از منظر کسبوکار به تلگرام نگاه نکرد و همین چند وقت پیش هم یک میلیون دلار دیگر از سرمایهی شخصیاش را برای ادامهی کار آن هزینه کرد.
دورف در اول آوریل ۲۰۱۴ تحت فشار از هیات مدیرهی شرکتش، VK، استعفا داد. در ۱۶ام همان ماه وقتی ماموران اطلاعاتی روسیه مشخصات تظاهراتکنندگان اوکراینی را در ماجرای جزیرهی «کریمه» خواستند، پاول نهتنها از دادن آنها خودداری کرد بلکه در صفحهی شخصیاش در شبکهی اجتماعی VK از این درخواست پرده برداشت و آن را غیرقانونی دانست.
در ۲۱ام آوریل همان سال او را از مدیر عاملی کنار گذاشتند. شرکت مدعی شد این تصمیم بعد از درخواست استعفای او از هیات مدیره گرفته شد؛ خودِ دورف بعدا اعلام کرد شرکتش بهوسیلهی افراد وابسته به حکومت تصاحب شده بود و چارهای جز ترک آن نداشت. در نهایت پاول دورف ناخواسته مجبور به مهاجرت از وطن شد؛ او بعد از خروج از خاک روسیه به رسانهها گفت برنامهای برای بازگشت ندارد و معتقد است در شرایط کنونی کشورش آمادگی کسبوکارهای اینترنتی را ندارد.
دورف با سرمایهگذاری ۲۵۰ هزار دلاری در صنعت شکر «سنت کیتس و نِویس» شهروندی این جزیزه در دریای کارائیب را گرفت و حدود ۳۰۰ میلیون دلار از داراییهای نقدیاش را هم در بانکهای سوییس گذاشت تا از دستدرازی دولت روسیه مصون باشد.
دورف ۳۳ ساله، از زمانی که مجبور شد سهام باقیماندهی خودش از بزرگترین شبکهی اجتماعی روسیه، یعنی ویکی را به یک میلیاردر کرملینی در سال ۲۰۱۴ بفروشد، زیاد با تکنولوژی سروکار داشت. او روی پیامرسان رمزگذاریشدهی (اینکریپتشده) تلگرام کار میکرد. دورف معتقد است که تلگرام را نمیشود هک کرد. تلگرام تاکنون ۱۸۰ میلیون کاربر در دنیا و ۴۰ میلیون کاربر فقط در ایران دارد و روزانه نیم میلیون نفر کاربر جدید جذب میکند.
دورف و برادر بزرگش نیکولای (برندهی جایزه ریاضی و برنامهنویسی)، نرمافزار خودشان را بهخوبی تنظیم کردهاند و هیچ کشور، شخص و حتی آژانس قانونی مثل FBI نتوانسته است از آنها جاسوسی کند. طبق اظهار آنها، FBI قصد داشت با رشوه دادن به یکی از توسعهدهندگان تلگرام در سانفرانسیسکو، اطلاعاتی در مورد این نرمافزار به دست بیاورد. موقعیت مکانی سرورهای تلگرام نامشخص و مخفی است و اسامی افراد توسعهدهندهی آن نیز مشخص نیست. دورف این افراد را رفقای میلیونر مینامد. دورف در دبی و نزدیک دفترش در طبقه بیست و سوم آسمانخراشی در شهر رسانهای دبی، میگوید:
"من عاشق تلگرام در اینجا هستم. رشد و توسعه آن بهاندازهای شتاب دارد که گویی یک استارتاپ است."