طرفداری- در سالهای اخیر، بایرن مونیخ بارها اردوی زمستانی خود را در کشور قطر برگزار کرده است. جنجالهای سالهای اخیر کشور قطر پیرامون نقض حقوق کارگران، انتقاد سازمانهای حقوق بشری از بایرن مونیخ را در پی داشته است.
خبرگزاری دویچه وله آلمان، پیرامون سفر باشگاه بایرن مونیخ به قطر و وضعیت حقوق بشر در این کشور، با ونزل میشالسکی، مدیر سازمان دیده بان حقوق بشر در آلمان گفتگو کرده است. میشالسکی بایرن مونیخ را شدیدا مورد انتقاد خود قرار داده است.
بایرن مونیخ برای هشتمین بار در قطر اردوی زمستانیش را برپا کرده است. نظر شما در این خصوص چیست؟
به عنوان سازمان حقوق بشری، ما چیزی علیه بازی یا تمرین بایرن مونیخ در قطر نداریم. اما به عنوان یک عضو بزرگ از انجمنهای بینالمللی، به طور مثال فدراسیون فوتبال آلمان و یوفا، باشگاه باید اطمینان حاصل کند که به طور غیرمستقیم در نقض حقوق بشر دخیل نباشد.
منظور شما از "غیرمستقیم" چیست؟
آنها از زیرساختها و بناهایی استفاده میکنند که در ساخت آنها نقض حقوق بشر صورت گرفته است. بایرن نمیتواند در این مورد سکوت کنید و باید که آشکارا صحبت کند. این یک وظیفه بینالمللی برای کمپانیها، باشگاهها و سازمانهای بزرگ است.
آیا بایرن مونیخ این وظیفه را انجام میدهد؟
تا کنون خیر. از اینکه باشگاه دراین خصوص آشکارا موضعی نگرفته است ناامید شدهایم. بایرن یک باشگاه با قوانین و ارزشهای خودش است و سکوت آنها با ارزشهای باشگاهی که ادعا میکند یک قهرمان است، در تناقض میباشد. علاوه بر این، با ارزشهای جهانی ورزشی -حمایت از عدالت، حقوق برابر و ضدیت با استثمار و بردهداری- نیز مغایرت دارد. تمام مواردی که در قطر شاهدش بودیم.
مدیر اجرایی بایرن مونیخ، کارل هاینتس رومنیگه اخیرا از قول وزیر امور خارجه آلمان گفته است که به لطف فوتبال وضعیت کارگران در قطر بهبود پیدا کرده، با این گفته موافقید؟
وزیر امور خارجه زیگمار گابریل اخیرا به قطر سفر کرد و دریافت که پروژههای ساخت و ساز واقعا اوضاع بدی دارند. همچنین او گفت که تنها از محلهای از پیش تعیین شده و نمایشگاهی بازدید کرده است. پس فکر میکنم یک سوتفاهم میان کارل هاینتس رومنیگه و زیگمار گابریل پیش آمده است. این درست است که مقداری تغییرات صورت گرفته، برخی تغییرات مثبت، اما تنها در پروژههایی که مرتبط با جامجهانی 2022 هستند شاهدش بودهایم. آن هم به این خاطر که دنیا در حال تماشای آنهاست و انتقادات بسیار بزرگی وارد بود. دیگر پروژههایی که دور از چشم دنیا هستند نیز باید مورد توجه قرار گیرند.
باشگاههایی مانند بروسیا دورتموند و آینتراخت فرانکفورت که پیشتر به امارات میرفتند، اکنون در اسپانیا کمپ تمرینی دارند. نظرتان در این خصوص چیست؟
فکر میکنم آنها تصمیم درستی گرفتهاند و من تنها میتوانم از تصمیمشان استقبال کنم. به نظرم آنها نمونه خوبی برای بایرن مونیخ هستند تا همین رویه را دنبال کند. یا حداقل اعلام کنند که اگر شرایط تغییر نکند دیگر به قطر نمیآییم - به این دلیل که قطر باید قوانین کار را در سطح ملی بالا ببرد، نه فقط در پروژههایی برای نمونه و نشان دادن - در آن صورت بایرن به دستاوردی خواهد رسید که دنیای ورزش سالها برای رسیدن به آن تلاش میکند، تلاشی که هنوز به موفقیت نرسیده است. رویدادهای ورزشی باید به بهتر شدن زندگی مردم منجر شود، که تا کنون به طور معمول این رویدادها زندگی مردم را بدتر کردهاند.
یکی از اسپانسرهای بایرن مونیخ فرودگاه بینالمللی حمد قطر است، در این مورد چه نظری دارید؟
اگر شما توسط یک کشور که چنین کسب و کار غیرقانونی با سطح بالایی از پنهانکاری دارد حمایت شوید، آن وقت ریسک و خطر کار متوجه خودتان است. جالب خواهد بود که بایرن از خودش بپرسد این فرودگاه چطور توسعه یافته است و بعد بررسی کند که آیا این همکاری را ادامه بدهد یا خیر؟ بایرن مونیخ باشگاه متمولی نیست و من این قرارداد را درک نمیکنم.
آیا بایرن مونیخ به نقش خود در جایگاه یک الگو عمل خواهد کرد؟
تا زمانی که باشگاه به طور شفاف صحبت نکند و از حقوق کارگران در قطر مطابق با استانداردهای بینالمللی حمایت نکند، الگو بودن بایرن در حد یک ادعا خواهد ماند.
در همین راستا بخوانید:
بازی کثیف؛ داستان اسرارآمیز خرید میزبانی جام جهانی از سوی قطر بی نام و نشان