اولین فیلمی که می خواهیم از کلینت ایستوود معرفی کنیم به خاطر یک مشت دلار است.شاید به توان به جرات گفت این فیلم جزء بهترین فیلم های وسترن تاریخ سینما است.(توجه:همزمان با خوندن متن آهنگ را پخش کنید)
مقدمه:(سهیل هوشیار.انجمن سینما سنتر)
در سال های 1964، 1965 و 1966 شاهد سه فیلم فوق العاده در ژانر وسترن با بازی کلینت ایست وود که شهرت خود را با بازی در سینمای وسترن به دست آورده است، بودیم. پس از موفقیت فیلم (یک مشت دلار 1964)، فیلم (به خاطر چند دلار بیشتر 1965) ساخته شد و سپس چهارمین فیلم برتر تاریخ، یعنی فیلم (خوب، بد، زشت 1966) ساخته شد که با گذشت 46 سال، هنوز هم نماد اصلی ژانر وسترن است. یک مشت دلار فیلمی است که لوکیشن زیادی ندارد و تمام اتفاقات فیلم، در یک شهر مرزی به وقوع می پیوندد.
موسیقی فیلم:
موسیقی فیلم « به خاطر یک مشت دلار » ساخته انیو موریکونه قطعاً بهترین اثر در ارتباط با دنیای وسترن بوده و هست. این موسیقی به شدت حال و هوای غرب وحشی و دوران هفت تیر کشی را تداعی میکند. موریکونه را شاید بتوان پرکارترین آهنگساز فیلم در جهان دانست.روزنامه گاردین در فوریه سال ۲۰۰۱ با انتشار مقالهای وی را «موتزارت سینما» لقب داد.(موسیقی که در بالا اپلود شده است همین موسیقی همین فیلم می باشد).(پایگاه خبری تحلیلی سینما سینما)
کار گردان فیلم:(سرجیو لئونه)
او برای فیلمهایش كه به وسترن اسپاگتی نامیده شدند از شهرت خاصی برخوردار است و هنوز خیلی از سینمادوستان از تاثیر عمیق او بر هنر هفتم یاد میكنند. او نكتههای كلیدی در فیلمهایش داشت كه گرفتن كلوزآپ (نمای درشت) و لانگشات (نمای باز) طولانی از مهمترین آنهاست. سهگانه دلار او شامل یك مشت دلار، به خاطر چند دلار بیشتر و خوب، بد، زشت میشود و بعد از آن فیلمهای دیگری مثل «روزی روزگاری در غرب» و «روزی روزگاری در آمریكا» را ساخت كه از مهمترین آثارش به شمار میآیند.
او چند بازیگر محبوب داشت كه در صدر آنان كلینت ایستوود قرار دارد كه در سهگانهاش در نیمه دهه 60 میلادی بازی كرد. ماریو برگا، آلدو سامبرل و بنیتو استفانلی هم در این فیلمها با او بودند كه این دو تای آخری كارشان را با لئونه در فیلمهای بعدیاش یعنی روزی روزگاری در سال 1968 و یك مشت دینامیت (یا سرت را بدزد احمق) در سال 1971 بهعنوان آخرین فیلم وسترن او هم ادامه دادند.سرجیو لئونه درباره این فیلم گفته است: سینما برای من صنعت رویاسازی نیست، صنعت اسطورهسازی است. ترجیح میدهم پلیدترین اسطوره را قهرمان فیلمم بكنم: آدمكشهای جایزه بگیر را....(آرزو پناهی .جام جم)
سرجیو لئونه در فیلم به خاطر یک مشت دلار به شدت تحت تاثیر کوروساوا و فیلم یوجیمبو و سانجرو می باشد.به عبارتی می توان گفت که این سری از فیلم برگرفته از فیلم یو جیمبو کوروساوا می باشد.
کوروساوا در فیلم های تاریخی اش به بررسی زندگی افراد حاشیه ای می پردازد، افرادی که از نظر خصوصیات اخلاقی در تضاد و تعارض با دیگران و محیط اطرافشان هستند، و قهرمان فیلم یوجیمبو نیز یکی از آن هاست. کوروساوا در فیلم های تاریخی اش، به افسانه ها براساس دیدی امروزی نگاه می کند و پیام فلسفی آن ها را بیرون می کشد. کوروساوا مشابه اکثر اخلاق گرایان علت نابسامانی ها را با بدبینی شدید و لختی تلخ متوجه شرایط اجتماعی می کند، اما در عین حال این امید را که کوشش باعث رهایی انسان از بندهای گرفتار کننده اش خواهد شد، از دست نمی دهد.
به دو فیلم کوروساوا به نام های یوجیمبو و سانجرو (سانجورو) که هر دو درباره ی یک سامورایی سرگردان است، باید با دیدی بیش از فیلم های صرفن زد و خوردی نگریست، آن ها در مورد تاثیرات و تغییرات بیشمار اجتماعی ژاپن در قرن گذشته اند. سامورائی هایی که پس از مدرن شدن ژاپن (در این فیلم حضور اسلحه نشانه ی بارز این موضوع است) و در هم کوبیده شدن مناسبات سنتی که در آن به عنوان جنگاورانی حرفه ای در خدمت اربابان خود بودند، از سوی اربابان فئودالی خود اخراج و بیکار شدند و یکی از این انسان های سرگردان یوجیمبو است.(سینما اندیشه)
نکات جالب راجع به بازیگران فیلم:
كلینت ایستوود حاضر شد با 15 هزار دلار كه نصف چیزی بود كه در تلویزیون به او میدادند، در فیلم به خاطر یك مشت دلار بازی كند. (ارزو پناهی.جام جم)
نقد مختصری از فیلم:
به عقیده منتقدان در جایی که در سکانس های پایانی فیلم جو از قطعات فولاد و آهن یک جلیقه ضدگلوله درست میکند. آن را میپوشد و وارد شهر میشود... (این ایده در زمان خودش خیلی جالب به نظر می رسید). نشان دهنده این است که حتی کارگردانان فیلم های وسترن هم آرزوی فناناپذیر بودن قهرمان داستانشان را داشتند.
رامون با دیدن او با اسلحه وینچسترش شروع به تیر اندازی به او میکند. اما پس از شلیک هر گلوله، جو دوباره بر میخیزد و به راه خودش ادامه میدهد. بعد از تمام شدن فشنگ های رامون، جو افراد او را میکشد و سلوانیتو را از بالای طناب دار، پایین میاورد. اما برای اثبات حرفش یک بار دیگر به رامون مهلت میدهد. هر دو اسلحه های خود را به زمین میاندازند و فقط یک فشنگ در دست دارند. هر کس که زودتر بتواند اسلحه خود را خشاب گذاری کند، برنده این دوئل است. با اینکه کارگردان سعی دارد تا این سکانس را مهیج جلوه دهد اما معلوم است که جو بعد از این همه اتفاقاتی که برایش پیش آمده و هنوز هم زنده است، برنده این دوئل نیز خواهد بود. با اینکه هر دو در تیراندازی مهارت زیادی دارند اما مشخص است که اسلحه کمری بسیار سریع تر از وینچستر، خشاب گذاری میشود.(سهیل هوشیار. انجمن سینما سنتر)
دانلود فیلم:
https://nilz.ir/link?link=2814
https://dlmoovie.ir/content/download/7216d8f2-84b6-4381-4290-08da7a9eecc...
https://modernfilm.upera.tv/2777975-0-720.mp4?ref=cRFO
https://dlmoovie.ir/content/download/b66043e5-7de9-4a89-fbcc-08daace1408...