اختصاصی طرفداری- دو هفته از رقابت های بوندسلیگا در فصل جدید سپری شده است اما تیم های حاضر در این رقابت ها تا اواخر هفته گذشته مهلت داشته اند تا با فعالیت در بازار نقل و انتقالات کادر تیم خود را برای حضور در رقابت های فصل جدید فوتبال تجهیز کنند. نقل و انتقالات تابستانی فوتبال در آلمان و بوندسلیگا نیز بسیار داغ و پر حاشیه دنبال شد که این یادداشت به بررسی پنج برنده و پنج بازنده نقل و انتقالات تابستان 2017 در بوندسلیگا می پردازد.
برنده ها:
یک- بروسیا دورتموند: بعد از اینکه دورتموندی ها در تابستان 2016 تغییری بزرگ در کادر خود به وجود آوردند، در این تابستان نیز با نحوه برخورد و واکنش خود در بازار نقل و انتقالات خبرساز شدند. سران دورتموندی پس از کش و قوس ها و حاشیه های فراوان سرانجام رضایت خود را به فروش عثمان دمبله به بارسلونا اعلام کردند و بازیکنی را که در تابستان گذشته به مبلغ 12 میلیون یورو از تیم فرانسوی رن خریده بودند را به مبلغ 105 میلیون یورو به کاتالان ها واگذار کردند. اسون بندر بازیکن محبوب هواداران دورتموندی که در اغلب مواقع با مشکل مصدومیت مواجه بود، دیگر بازیکنی بود که دورتموند را ترک نمود و به بایرلورکوزن منتقل شد و ماتیاس گینتر مدافع ملی پوش آلمانی نیز بعد از ترک دورتموند، مونشن گلادباخ را به عنوان تیم آتی خود انتخاب کرد.
سران دورتموند اما برای جایگزینی بازیکنان جدا شده، فعالیت هوشمندانه ای در بازار نقل و انتقالات داشتند. آنها ماکسیمیلیان فیلیپ، محمود داهود و ژرمی تولیان سه بازیکن تیم ملی زیر بیست و یک ساله های آلمان و فاتح رقابت های اروپا را به کادر بازیکنان خود اضافه نمودند. عمر توپراک مدافع میانی با تجربه، آندری یارمولنکو اوکراینی و دو استعداد درخشان به نام های زاگادو و سانچو از دیگر بازیکنانی بودند که در تابستان اخیر به کادر دورتموندی ها اضافه شده اند. این بازیکنان همگی می توانند به کمکی بزرگ برای دورتموند برای رقابت با بایرن مونیخ در رقابت های این فصل بوندسلیگا بدل شوند ضمن اینکه پتانسیل بسیار زیادی برای پیشرفت هر چه بیشتر آن ها قابل تصور است. سران دورتموند بعد از اتمام مهلت نقل و انتقالات تابستانی بیش از 80 میلیون یورو از محل فروش بازیکنان درآمدزایی کرده اند و می توانند مطمئن باشند که کیفیت کادر آن ها با افت مواجه نشده است.
دو- بوندسلیگا مخالف دیوانگی در بازار نقل و انتقالات: جابه جایی رکوردهای نقل و انتقالات و انجام هزینه های غیر قابل قبول برای جذب بازیکن از سوی تیم های متمول در این تابستان از سوی مطبوعات اروپایی به دیوانگی تشبیه شده است و تیم های انگلیسی به همراه پاری سن ژرمن مکان های بالای جدول تیم های پر هزینه فوتبال اروپا در تابستان 2017 را به خود اختصاص داده اند. برای نمونه تیم های حاضر در لیگ برتر جزیره در این تابستان در مجموع بیش از 1.5 میلیارد یورو برای جذب بازیکنان جدید هزینه کرده اند.
اما تیم های آلمانی در این تابستان نیز فعالیت چندان چشمگیری برای جذب بازیکنان گران قیمت از خود بروز ندادند و تنها نظاره گر جابه جا شدن دیوانه کننده ستاره های دنیای فوتبال با قیمت های نجومی در بین تیم های بزرگ دیگر لیگ های اروپایی بوده اند. در میان تیم های آلمانی تنها بایرن مونیخ با خرید 41 میلیون یورویی کورنتین تولیسو رکورد نقل و انتقالاتی خود را تغییر داد. با این وجود بوندسلیگا در پایان مهلت تابستانی نقل و انتقالات با تراز منفی 62.5 یورو مواجه بود در حالی که همین تراز منفی برای لیگ برتر جزیره به مبلغ حیرت آور 727 میلیون یورو رسید.
سه- رازن بال لایپزیش: از سوی نایب قهرمان فصل گذشته رقابت های بوندسلیگا در تابستان 2017 تصمیمات درست و قابل دفاعی زیادی در زمینه نقل و انتقالات اتخاذ شد. در ماه های گذشته به مراتب اخبار و شایعات زیادی در خصوص علاقه برخی تیم های بزرگ اروپایی به جذب نبی کیتا و امیل فورسبرگ به گوش می رسید و حتی پیشنهادات اغواکننده ای نیز به این تیم آلمانی برای جذب این دو ستاره ارائه شد، اما سران لایپزیش این دو بازیکن را غیر قابل فروش معرفی کردند و موفق به حفظ کادر خود برای فصل 2017/18 و اولین تجربه خود در رقابت های لیگ قهرمانان اروپا شدند، کادری که در فصل گذشته نیز با عملکرد بسیار موفقیت آمیز خود شگفتی ساز شده بود.
با این وجود در آخرین روزهای مهلت نقل و انتقالات تابستانی خبر پیوستن نبی کیتا در تابستان 2018 به لیورپول به صورت رسمی تایید شد. حال سران این باشگاه آلمانی یک سال وقت خواهند داشت که جانشینی مطمئن برای این هافبک توانمند پیدا کنند، ضمن اینکه تواسنته اند قیمت فروش وی را تا سقف 70 میلیون یورو افزایش دهند.
چهار- اعتماد به بازیکنان جوان: بوندسلیگا در یکی از جنون آمیزترین دوران نقل و انتقالات نیز به سنت و فلسفه خود که همان اعتماد به بازیکنان تیم های پایه است، وفادار ماند. در تابستان 2017 نیز بسیاری از تیم های بوندسلیگایی قرادادهای حرفه ای با بازیکنان آکادمی جوانان خود به امضا رساندند که در مجموع تعداد این بازیکنان به هجده نفر می رسد. تیم های هرتابرلین و آینتراخت فرانکفورت هر یک با سه بازیکن در این زمینه رکورددار محسوب می شوند.
بوندسلیگا در این زمینه نسبت به دیگر لیگ های معتبر اروپایی نیز در وضعیت بهتری قرار دارد، در حالی که هجده بازیکن جوان در این سال به تیم های اصلی بوندسلیگا راه یافته اند، در لالیگا این تعداد به نه بازیکن و در لیگ برتر جزیره به یازده بازیکن می رسد. بوندسلیگا در فصل 2017/18 از میانگین سنی 25 سال برای بازیکنان حاضر در این رقابت ها برخوردار است، در حالی که چنین میانگینی برای لالیگا و لیگ برتر جزیره به ترتیب 26.8 و 27 سال خواهد بود. در فصل جاری همچنین 106 بازیکن در بوندسلیگا حضور خواهند داشت که از آکادمی جوانان باشگاه ها به تیم های اصلی راه یافته اند در حالی که در لالیگا و لیگ برتر جزیره این آمار به ترتیب به 82 و 44 بازیکن می رسد. ضمن اینکه نباید فراموش کرد که بوندسلیگا از حضور هجده تیم برخوردار است در صورتی که لالیگا و لیگ برتر جزیره، رقابت هایی بیست تیمی محسوب می شوند.
پنج - فرایبورگ: حضور فرایبورگ در جمع برندگان نقل و انتقالات بوندسلیگا در نگاه اول عجیب به نظر می رسد. اما این تیم آلمانی باز هم به فلسفه خود وفادار ماند و موفق شد از راه فروش بازیکنان پرورش یافته در این تیم درآمدی میلیونی را نصیب خود کند. هر چند که باز هم برای این تیم شرایط بسیار دشواری جهت ماندن در بوندسلیگا پیش بینی می شود، اما باید به کریستین اشترایش سرمربی تیم برای رسیدن به اهداف تعیین شده، اعتماد نمود. این تیم در تابستان 2017 برخی بازیکنان تاثیرگذار خود نظیر ماکسیمیلیان فیلیپ را به تیم های دیگر واگذار نمود و به جای آنها بازیکنان آتیه داری نظیر رابین کخ، فیلیپ لاینهارت را به ترکیب خود اضافه نمود. سنتی که از سال ها پیش فرایبورگ به آن وفادار مانده است.
بازنده ها
یک - عثمان دمبله: در زمینه عثمان دمبله و رفتاری که وی پیش از رسمی شدن انتقالش به بارسلونا از خود بروز داد، مطالب بسیاری منتشر شده است. اما رفتار بازیکنی بیست ساله که برای رسیدن به هدف خود و تحت فشار قرار دادن سران تیم،تمرین های تیم را بایکوت کرده و دست به اعتصاب می زند، در حالی که هنوز چهار سال دیگر از قرارداد وی با دورتموند باقی مانده، هرگز قابل قبول و قابل دفاع نیست. به هر حال این انتقال با تمام حاشیه ها و جنجال های آن به پایان رسید و نحوه برخورد سران دورتموند با این مسئله با توجه به واکنش کارشناسان و رسانه ها بسیار مثبت ارزیابی می شود.
دو –نحوه خروج بندیکت هوودس: بندیکت هوودس بعد از از دست دادن بازوبند کاپیتانی و جایگاه ثابت خود در تیم شالکه با هدایت سرمربی جدید تیم دومنیکو تدسکو به دنبال چالشی جدید بود و خیلی سریع توانست به عنوان جانشین بونوچی به یوونتوس بپیوندد. هیچ تردیدی از علاقه هوودس به شالکه وجود ندارد و تصمیم او برای جدایی از باشگاه بعد از تصمیمات اتخاذ شده از سوی سرمربی جدید قابل دفاع است، اما نحوه خروج وی از شالکه به عنوان یکی از هویت های اصلی باشگاه هرگز شایسته وی نبوده است، چون تدسکو سرمربی تیم نه تنها از خروج هوودس از گلزن کرشن جلوگیری ننمود، بلکه با انتشار پیام "جلوی کسی را که قصد سفر دارد، نباید گرفت." در شبکه های اجتماعی به نوعی از جدایی هوودس حتی استقبال نیز کرد.
سه – کلن: این تیم آلمانی نیز بعد از حاشیه های فراوان موافقت خود را با فروش 34 میلیون یورویی آنتونی مودست به تیمی از فوتبال چین اعلام نمود و هزینه به دست آمده از این انتقال را صرف خرید چهار بازیکن نه چندان مطرح نمود. معروف ترین این بازیکنان مهاجمی به نام کوردوبا است که بعید به نظر می رسد بتواند کیفیتی نظیر مودست از خود بروز دهد، چون این مهاجم کلمبیایی که با قیمت 17 میلیون یورو از ماینتس به کلن پیوسته، در 59 بازی برای ماینتس تنها موفق به ثمر رساندن 13 گل شده است. سران کلن همچنین 14 میلیون یورو صرف جذب دو مدافع بیست ساله نموده اند که نمی توان نسبت به موفقیت آنها در آینده با توجه به سرمایه ای که برای جذب آنها در نظر گرفته شده، چندان مطمئن بود.
چهار – آگزبورگ: بر خلاف فرایبورگ، این تیم از ایالت بایرن نتوانست در تابستان 2017 نفرات مناسبی را جایگزین بوبادیا و فرهاگن نماید، دو بازیکن تاثیرگذاری که از تیم جدا شده اند. سران آگزبورگ برای جذب بازیکنی به نام گریگوریچ پنج میلیون یورو هزینه کرده اند و در جلوی بازیکن تازه واردی به اسم کوردوا علامت پرسش بزرگی به چشم می خورد. همچنین سنگربانی به اسم گیفر نیز در این تابستان به آوگزبورگ پیوسته، هر چند نیاز چندانی به جذب بازیکنی جدید برای این پست وجود نداشته است. هلر نیز بازیکنی قابل اعتماد به نظر می رسد، اما بی تردید وی نخواهد توانست جای خالی ناشی از خروج فرهاگن کاپیتان سابق تیم را به راحتی پر نماید. با این تفاسیر به نظر می رسد که فصل دشواری پیش روی مانوئل باوم سرمربی تیم جهت حفظ آگزبورگ در رقابت های بوندسلیگا قرار گرفته باشد.
پنج – هوفنهایم: هوفنهایم فعالیت قابل قبولی در نقل و انتقالات تابستانی داشته است، اما به نظر بازیکنان جذب شده هرگز توانایی لازم برای پر کردن جای خالی سباستین رودی و نیکلاس زوله دو بازیکن کلیدی تیم که در این تابستان به بایرن مونیخ پیوسته اند را نخواهند داشت. علاوه بر این گرنابری بازیکن بایرن مونیخ که در این فصل به صورت قرضی به هوفنهایم پیوسته، دچار مصدومیت سنگینی شده و به این ترتیب وی دیگر نخواهد توانست عملکرد درخشان فصل گذشته خود در وردربرمن را در این فصل برای هوفنهایم تکرار نماید.