طرفداری - آرسن ونگر سرانجام برای خرید بازیکنی که مدت ها هواداران آرسنال در سراسر دنیا نام او را زمزمه می کردند، دست به جیب شد و رکورد نقل و انتقالات باشگاه را جا به جا کرد. الکساندر لاکازت همان بازیکنی است که دست کم 2 سال نامش در حوالی آرسنال شنیده می شود و در همان پستی نیز بازی می کند که مدت هاست تاکتیک نویسان بریتانیایی ونگر را بابت آن سرزنش می کنند. آرسن ونگر اما باز هم به مدل فرانسوی همیشگی اش اعتماد کرد تا شاید در این فصل های آخر (اگر نگوییم فصل آخر) کارنامه حرفه ای اش را از لحاظ کسب جام و عنوان نجات دهد. همه می دانیم که او وقت چندانی برای تحقق این مساله نخواهد داشت و در این راه چشم امیدش به نوک خط حمله و گران ترین بازیکن تاریخ باشگاه خواهد بود. اما الکساندر لاکازت چگونه بازیکنی است؟ آیا او همان مهره گمشده ای است که هواداران آرسنال سال ها انتظار آن را در نوک خط حمله کشیده اند؟
نام لاکازت از فصل 2011/2012 در محافل فوتبالی فرانسه پیچید. جایی که مهاجم جوان فرانسوی در لیون زیر نظر رمی گارد اولین بازی های خودش را در ترکیب اصلی انجام داد. نکته جالب توجه در مورد لاکازت این است که او سال های ابتدایی درخشش خود را نه به عنوان یک مهاجم پست 9 بلکه به عنوان یک بازیکن کناریِ خط جلو در سیستم 1-3-2-4 حضور داشته است. او نخستین فصل حضورش در ترکیب ثابت لیون را به همین شکل سپری کرد. گاهی به عنوان بازیکن کناری سمت راست و گاهی نیز به عنوان بازیکن کناری سمت چپ. رمی گارد در فصل 2011/2012 از گومیس به عنوان مهاجم پست 9 خود در نوک خط حمله استفاده می کرد. اوضاع در فصل 2012/2013 نیز از لحاظ فنی تغییری نکرد به جز اینکه لاکازت حضور بیشتری در ترکیب ثابت لیون داشت. رمی گارد باز هم از او در سیستم 1-3-2-4 به عنوان بازیکن کناری پشت تک مهاجم(گومیس یا لیساندرو لوپز) استفاده کرد.
فصل 2013/2014 اما تغییر مهمی دروضعیت تاکتیکی لاکازت ایجاد شد. جایی که رمی گارد سرانجام تصمیم گرفت تا علاوه بر تغییر سیستم تیمش، جوان فرانسوی را به خط حمله انتقال دهد. به این ترتیب لاکازت در این فصل کنار گومیس در سیستم 2-4-4 لوزی قرار گرفت تا اولین حضورش را در پست مهاجم تجربه کند. عملکرد لاکازت در اولین فصل حضورش در خط حمله به قدری متقاعد کننده بود که توانست وضعیت او را تثبیت کند. لاکازت 15 گل زد و در رتبه هفتم جدول گلزنان قرار گرفت. فصل 2014/2015 اما اوج عملکرد لاکازت بود. جایی که او باز هم در سیستم 2-4-4 لوزی این بار در بیشتر مواقع کنار نبیل فکیر در خط حمله قرار گرفت و توانست بهترین عملکرد را به عنوان مهاجم پست 9 داشته باشد. لاکازت در این فصل با 27 گل توانست آقای گل لوشامپیونه شود. 2 فصل پس از آن نیز اوضاع برای لاکازت به خوبی پیش رفت. او زیر نظر برونو ژنسیو تبدیل به تک مهاجم لیون در سیستم های 3-3-4 و 1-3-2-4 شد و توانست در هر فصل بیش از 20 گل در لوشامپیونه به ثمر برساند.
تجربه 2 فصل حضور به عنوان بازیکن کناری باعث شده تا لاکازت توانایی های متفاوتی به عنوان یک مهاجم پست 9 داشته باشد. بهترین وصف را در این مورد دنیل زقیری، تاکتیک نویس تلگراف، ارائه داده:" لاکازت شباهت های زیادی به سیلوین ویلتورد دارد. نه می توان اسم او را یک وینگر گذاشت و نه اینکه می توان به او یک مهاجم نوک گفت." اوضاع دقیقا به همین شکل است. توانایی های چند بعدی لاکازت باعث شده تا او بتواند در تمامی پست های خط جلو در هر سیستمی حضور مثبت داشته باشد. با این حال بسیار واضح است که توانایی های او در گلزنی هر سرمربی را مجاب می کند تا از او به عنوان مهاجم پست 9 بهره ببرد. مهاجمان پست 9 می توانند به طور کلی 3 نقش را عهده دار شوند که یکی از این نقش ها «Poacher» است. در این نقش مهاجمانی قرار می گیرند که توانایی فوق العاده ای در چارچوب شناسی و پیدا کردن بهترین نقطه باکس حریف برای زدن ضربه نهایی دارند. لاکازت صد البته که یک «Poacher» صرف نیست اما توانایی هایش در گلزنی با بازیکنان تخصصی این نقش قابل رقابت است. جدول زیر وضعیت گلزنان 5 لیگ معتبر اروپایی را در فصل گذشته نشان می دهد. جایی که لاکازت با 27 گل در میان بهترین مهاجمان اروپا توانسته در رتبه نهم قرار گیرد.
از توانایی های متفاوت لاکازت به عنوان یک مهاجم صحبت کردیم که باعث شده او تفاوت هایی با مهاجمان پست 9 داشته باشد. جدول زیر رتبه دهی وبسایت تحلیلی - آماری Squawka را در تمامی پارامترهای تهاجمی و تدافعی نشان می دهد. جایی که لاکازت توانسته رتبه ششم را به خود اختصاص دهد که این مساله با توجه به پست بازی او بسیار حائز اهمیت است. همین طور که می بینیم لاکازت و کاوانی تنها مهاجمان نوکی هستند که نامشان در این بین دیده می شود و این مسئله به خوبی نقش پر رنگ آن ها را در عملکرد کلی تیم نشان می دهد.
مسئله کلیدی بعدی پیرامون لاکازت توانایی های او در زدن انواع ضربات مختلف به سمت دروازه حریفان است. جاناتان جانسون، تاکتیک نویس مشهور حوزه فوتبال فرانسه، در این مورد می نویسد:" لاکازت توانایی های خوبی در زدن ضربات مختلف دارد. چه از راه دور، چه در مصاف های تک به تک و یا حتی ضربات نمایشی همچون والی یا نیمه والی. اسلحه های او برای زدن ضربه نهایی بسیار زیاد است." جدول زیر وضعیت لاکازت را در تمامی پارامترهای شوت نشان می دهد. لاکازت با زدن 83 ضربه به سمت دروازه حریفان در لیگ فرانسه از این حیث در رتبه دهم قرار گرفته که البته تنوع ضربات او نسبت به بسیاری از 9 بازیکن دیگر بیشتر است.
الکساندر لاکازت اما به عنوان یک مهاجم پست 9 نقاظ ضعفی نیز دارد که مهم ترین آن ها توانایی هایش در توپ های هوایی است. جایی که معمولا مهاجمان پست 9 باید وضعیت قابل قبولی در آن داشته باشند. لاکازت فصل گذشته تنها 23 بار در دوئل های هوایی با بازیکنان حریف موفق بود و رکورد 33 درصد دوئل هوایی موفق را ثبت کرد که برای یک مهاجم نوک نمی تواند قابل قبول باشد.
آرسن ونگر احتمالا نمی توانست مهاجم نوکی بهتر از الکساندر لاکازت در تابستان امسال بخرد. حضور مهاجم فرانسوی در امارات، خبر خوبی برای تیمی است که همواره به انفعال در فصل نقل و انتقالات متهم بوده است. با این حال برای اینکه کارایی لاکازت به حداکثر مقدار خود برسد، ونگر نیاز دارد تا به تقویت تیمش ادامه دهد و از طرفی فکری به حال الکسیس سانچز و مسوت اوزیل نیز بکند. لاکازت شرط لازم برای موفقیت ونگر است، اما قطعا شرط کافی نخواهد بود.