طرفداری - روبرتو روزتی، داور مشهور ایتالیایی که بعد از بازنشستگی، در کمیته داوران یوفا مشغول به کار شده است، به همین خاطر به ترکیه سفر کرده و در چند سمینار داوری شرکت کرده است.
به گزارش Ntv Spor، این روزها بحث استفاده از تصاویر ویدیویی برای کمک به داوران در ترکیه بسیار داغ است و نظرات موافق و مخالف بسیاری مطرح می شوند.
نکته اول این است که نباید انتظار داشته باشیم با ورود این سیستم جدید تمام بحث ها و جنجال ها در مورد تصمیمات داوری از بین برود. نه، آنها ادامه خواهند داشت. ولی هدف از استفاده این روش تنها کمک به داوران و جلوگیری از اتخاذ تصمیم های اشتباهی است که تاثیر مستقیم بر نتیجه بازی دارند.
از سوی دیگر، مخالفان طرح معتقدند این قانون جدید می تواند جنجال های بیشتری در فوتبال ایجاد کند. به گفته آنها بازیکنان و مربی تیمی که متضرر شده ممکن است تصمیم جدید را نپذیرفته بحث های بیشتری در مورد غرض ورزی در داوری و تبانی ایجاد شود. در ضمن آنها می گویند قبل از هر اقدامی باید از بازیکنان و مربیان فوتبال هم نظرخواهی کرد چون آنها نسبت به افرادی که بیرون گود هستند، دید بهتری به مسائل فوتبال دارند.
البته این طبیعی است که داوران حاضر نباشند اراده و اقتدار خود در زمین فوتبال را با کسی تقسیم نکنند. اما آنها از اینکه کسی بیرون از زمین فوتبال از بروز اشتباهات بزرگ و مهم جلوگیری کند، استقبال خواهند کرد. هر تصمیم اشتباه داوری که بر نتیجه بازی تاثیر می گذارد، هزینه های زیادی برای داور موردنظر دارد و طبیعتا او خوشحال می شود در اثنای بازی از اشتباه بودن تصمیمش آگاه شود و آن را اصلاح کند.
در مورد ارتباط داور با فرد ناظر حاضر در اتاق تصاویر ویدیویی هم باید به این نکته اشاره کرد که دو نفر مجبورند در کوتاه ترین زمان ممکن با هم ارتباط برقرار کرده و به تصمیم مورد نظر برسند چون نباید از ادامه روند طبیعی بازی جلوگیری کرد. البته فواصل و توقف های چند دقیقه ای، همین حالا هم در بازی های مختلف فوتبال اتفاق می افتند (تعویض بازیکنان، مداوای سریع بازیکن آسیب دیده، تعویض توپ بازی، تذکر داور به مسئولین برگزاری بازی در مورد تماشاگران و ...) و این مساله زیاد نگران کننده نیست.
بخشی از مخالفان طرح می گویند این چنین طرح هایی در لیگ های دسته پایین تر یا مسابقات ملی که در کشورهای کم بضاعت برگزار می شوند قابل اجرا نیستند. طبیعتا بازی در سطح اول فوتبال دنیا با بازی در سطوح پایین تر متفاوت است و همین حالا هم شرایط بازی های لیگ های معتبر با لیگ های سطح پایین متفاوت است. این طرح را نمی توان در تمام بازی های فوتبال دنیا اجرا کرد ولی می توان از آن در بازی های لیگ های معتبر و سطح بالا و در بازی های ملی مهم استفاده کرد.
این سیستم برای هر خطا و هر تصمیمی وارد عمل نمی شود. فقط در مورد تصمیمات مهمی چون کارت قرمز مستقیم، اعلام ضربه پنالتی و اعلام خطای آفساید است (2-3 بار در طول بازی) که فردحاضر در اتاق ویدیویی به کمک داور می شتابد تا از یک اشتباه تاثیرگذار در نتیجه بازی جلوگیری کند. در ضمن باید به این نکته هم اشاره کرد که تصمیم نهایی باز هم با داور بازی است و اوست که تصمیم می گیرد از مشاوره فرد ناظر در اتاق تصاویر ویدیویی استفاده کند یا نه.
در جواب به مخالفان طرح، موافقان از لزوم ایجاد تغییرات در بازی فوتبال می گویند. مثل اضافه شدن تیر افقی به دروازه فوتبال، اضافه شدن قانون آفساید، اضافه شدن فناوری خط دروازه و ... که به پیشرفت فوتبال و کم شدن جنجال ها و اشتباهات داوری کمک کردند، این طرح جدید هم می تواند در همین راستا ارزیابی شود.
در ضمن نباید به این نکته بی توجه بود که اشتباهات داوری تاثیرگذار در نتیجه بازی کم کم جوانان را از تماشای فوتبال دور می کند. این روزها تماشاگر فوتبال در منزلش به کمک دوربین های فیلمبرداری مختلف در ورزشگاه ها، همه چیز را می بیند و داوران از دیدن چنین تصاویری محرومند. طبیعتا رفته رفته این شکاف عمیق تر می شود و این تصور برای تماشاگران ایجاد می شود که عدالت و داوری صحیح در فوتبال به پایان رسیده است. از سوی دیگر این روش های جدید در سایر ورزش ها مثل تنیس و والیبال و فوتبال آمریکایی با موفقیت اجرا شده اند و می توان از آن در فوتبال هم استفاده کرد.
یکی دیگر از نکات مثبت این طرح جدید، استفاده از داوران زبده ای است که به خاطر بالا رفتن سن، بازنشسته شده اند. به عنوان مثال از داوران مشهوری چون کولینا و مرک و امثال آنها می توان در اتاق تصاویر ویدیویی استفاده کرد تا به داوران در اصلاح اشتباهات بزرگشان کمک کنند.