طرفداری- برهمین اساس با در نظر گرفتن برخی معیارها، قسمتی از نقص های جدول فعلی رفع شده و از قضا موقعیت لیورپول در صدر جدول تثبیت شده است. وبسایت گاردین طی یادداشتی، به تحلیل 11 هفته ابتدایی لیگ جزیره و این که جدول واقعی لیگ برتر چه شکلی می توانست داشته باشد، پرداخته است:
مشکل اصلی با جدول کنونی این است که چون هنوز تمام تیم ها با هم بازی نکرده اند، کیفیت واقعی تیم های لیگ برتر را نمایان نمی کند. کامل شدن تعداد بازی های تیم ها باعث ایجاد تغییرات بزرگی در جدول شده و شایستگی های واقعی را آشکار می کند. برهمین اساس، مخمصه ای که الان سوانزی در آن افتاده و در جایگاه 19 ام جدول قرارش داده، چندان نگران کننده به نظر نمی رسد، چون آنها طی 11 هفته لیگ سخت ترین مسابقات ممکن را با تیم های بالای جدولی انجام داده اند. سوانزی با 8 تیم از 10 تیم ابتدای جدول بازی کرده و مقابل تمام چهار تیم برتر هم قرار گرفته است. این در حالی است که وست برموویچ رده یازدهمی تنها 4 بازی با 10 تیم ابتدای جدول کرده که 3 تای آنها خانگی بوده است.
از سوی دیگر، با توجه به این مساله که تیم پپ گواردیولا شاید راحت ترین بازی های ابتدایی فصل را داشته است، قدرتمندی مورد تمجید سیتی، مورد شک و تردید قرار می گیرد. در ادامه فصل، آنها باید مقابل تمام تیم های رده های اول تا چهارم لیگ قرار گیرند (البته چون خودشان یکی از آنها هستند، یکی از گزینه ها حذف می شود) و از طرف دیگر، آنها تنها توانسته اند یکی از 10 تیم ابتدای جدول که مقابلش قرار گرفته اند را شکست دهند.
در طرف مقابل، لیورپولی را می بینیم که علی رغم بازی کردن با چلسی، آرسنال و تاتنهام، صدرنشین لیگ است. آرسنال هم فعلا هیچ بازی خارج از خانه ای با تیمی بالاتر از رده هشتم لیگ غیر از واتفورد نداشته است. برای تشریح بیشتر سختی بازی ها، می توان به آمار سوانزی نگاه کرد؛ حریفان آنها طی 11 هفته لیگ توانسته اند 194 امتیاز از حریفان بگیرند و به طور میانگین رده 7.9 (حدودا هشتمی) لیگ را به خود اختصاص داده اند. این در شرایطی است که حریفان منچسترسیتی تنها 140 امتیاز گرفته و رده میانگین آنها 12.3 است! شاید بهترین راه برای تشخیص سختی مسابقات برای تیم ها، تجمیع امتیازات کسب شده توسط حریفان هر تیم منهای امتیازات مقابل همان تیم مورد نظر باشد. با این متر و معیار، سوانزی، لیورپول، تاتنهام و لسترسیتی به ترتیب سخت ترین شروع فصل را داشته اند و استوک سیتی، منچسترسیتی، کریستال پالاس و بورنموث راحت ترین بازی ها را تجربه کرده اند.
جدول واقعی تر لیگ برتر با ملاک تعیین شده
برای واضح تر شدن داستان، به امتیازات کسب شده نسبت به کیفیت حریفان هر تیم وزن داده شده است. در این شرایط، پیروزی مقابل تیم های اول تا دهم جدول رده بندی، ارزشمندتر از کسب برد مقابل مثلا ساندرلند رده بیستمی در نظر گرفته شد؛ ساندرلندی که تا به امروز امتیازها را عین نقل و نبات به حریفان تعارف کرده است. در جدول واقعی تر لیگ، لیورپول همچنان صدرنشین می ماند و ساندرلند رده بیستمی خود را حفظ کرده، ولی سیتی از جایگاه سوم به پنجم و استوک از پله 12 ام به 16ام سقوط کرده و برنلی از رده نهم به ششم صعود کرده است.
البته مسلم است که تمام نتایج کسب شده طی این فصل سزاوارانه نبوده است و ما را به طرف تمرکز روی مبحث پرحرف و حدیث "گل های مورد انتظار" سوق می دهد که اوپتا برای بدست آوردن این آمار "کیفیت موقعیت گل خلق شده را طبق ضربه نواخته شده براساس فاصله با دروازه، زاویه نسبت به دروازه، اینکه گل با ضربه سر بوده یا نه، اینکه گل از روی پاس بازیکنی دیگر به ثمر رسیده یا نه و چندین و چند فاکتور دیگر، اندازه گیری می کند". در نظر گرفتن این عوامل از سوی برخی گزارشگران فوتبال، نادیده گرفته می شود چون تصور بر مضحک بودن آن است، ولی مساله این است که فاکتور بسیار مهمی برای ارزیابی عملکرد واقعی هر تیم به شمار می رود.
اوپتا بعد از جمع بندی کلی و شبیه سازی 250 باره تمام بازی های فصل تا به اینجا، به این نتیجه رسیده که برخی تیم ها باید امتیازهای بیشتری نسبت به حال حاضر خود کسب می کردند و از طرف دیگر، بعضی تیم ها بیشتر از شایستگی شان امتیاز گرفته اند. براین اساس، نیمی از امتیازهایی که اوپتا اعتقاد دارد باید تیم ها کسب می کردند یا کسب نمی کردند، به تیم ها اضافه شده است. چنین حرکتی در مورد عملکرد واقعی تر تیم ها، روشن ترمان می کند، ولی هیچ گزاره ای مبنی بر دستاوردهای بیش از شایستگی تیم ها ارائه نمی کند.
اینجا است که پول حرف اول را می زند. منطق می گوید تیم هایی که بیشترین هزینه را کرده و گران ترین تیم را بسته اند، باید موفقیت ترین تیم حاضر در لیگ هم باشند (حقوق های پرداختی به بازیکنان، عامل قابل اتکاتری است، ولی تمام لیست های حقوقی فعلا منتشر نشده است). برهمین اساس، تیم ها طبق آمار ارائه شده از سوی رصدخانه فوتبال CIES، ارزش کلی بازیکنان شان رده بندی شده و امتیازاتی براساس جایگاه تیم ها در جدول ارزش مالی تیم ها، به آنها اضافه شد. در حالی که هر 6 تیم ابتدای جدول، در جایگاه خود باقی ماندند، منچستریونایتد ولخرج رده ششمی، تا رده سیزدهم جدول سقوط کرد و برنلی صرفه جو، از رده نهم به رده چهارم رسید.
برنلی تحت هدایت شان دایچ، تاکنون بسیاری از معادلات در لیگ برتر را به هم زده و مسلما باید در جایگاه بهتری از رده نهم جدول قرار داشته باشد
برنلی یکی از سخت ترین شروع های لیگ برتر را داشته و با ارزان ترین تیم لیگ، توانسته امتیازات ارزشمندی کسب کند. طبق معیارهای ارائه شده، که در تلاش است کیفیت واقعی تیم ها را مدنظر قرار دهد،عملکرد این تیم همچنان برجسته می نماید. برهمین اساس، شش تیم ابتدایی لیگ برتر انگلیس شش تیم برتر از لحاظ تماس با توپ در محوطه جریمه حریف، مالکیت توپ و شوت های زده و دریافتی هم بوده اند.
برنلی از حیث آمار ذکر شده خود را در رده های 19 ام، بیستم و 19 ام می بیند و تنها هال آمار کلی ضعیف تری نسبت به آنها ثبت کرده است. با تمام این ها، برنلی همچنان عالی بوده است. اعتقاد عمومی بر این است که جدول هیچ گاه دروغ نمی گوید، ولی گاهی اوقات و به خیلی دلایل، تمام حیقیت را بروز نمی دهد.