طرفداری- دونالد ترامپ به اظهار نظرات ضد اسلامی خود مشهور است، اما بهنظر میرسد در حال تغییر رویکرد است.
کارزار انتخاباتی دونالدو ترامپ روز جمعه در نوویِ میشیگان برپا شد. این کارزار اما یک مهمان ویژه داشت که بسیاری را شگفتزده کرد. یک مرد در ردیف چهارم پشت سر ترامپ دیده میشد، مربی با عمامه سفید و لباس ویژه روحانیان شیعه؛ بعدتر مشخص شد که این مرد لبنانی بوده و نامش شیخ محمد الحاجی حسن است، کسی که بهعلت لحن بدی که ترامپ پیشتر در قبال مسلمانان داشته است، از روز جمعه مورد انتقادات فراوانی قرار گرفته است. یکی از اقدامات منفی آقای ترامپ در رابطه با مسلمانان، طرح ممنوعیت ورود آنها به کشور (ایالات متحده) است.
پیش از این کارزر در نووی، ترامپ با حسن و اعضای «ائتلاف آمریکاییهای خاورمیانهای برای ترامپ» دیدار کرده است، گروهی که در تلاشاند تا در جوامع خاورمیانیهای برای ترامپ تبلیغ کنند و بهشکل مشخصی توسط کمیته روابط خارجی و مفسر شبکه فاکس، ولید فارس، شکل گرفتهاند.
حسن که قبلاً از اعضای حزب الله بوده است، گروه شیعه مسلح و سیاسی که از سال 1997 در لیست گروههای تروریستی ایالات متحده قرار دارد، از سال 2005 و در پی ترور رفیق حریری، نخست وزیر وقت لبنان از این گروه جدا شد و خود بهتنهایی جنبش شیعیان را بهراه انداخت. یک گروه کوچک که با توجه به قدرت حزب الله در لبنان، تاکنون هیچ توجه عمومی را جلب نکرده است. حسن از آن زمان، جایگاه خود را بهعنوان مخالف نظریِ حزب الله تعریف کرده است؛ حتی او سال گذشته در برنامه تلویزیونیای شرکت کرد و هولیگانیسم و آشوبطلبی را به حزب الله نسبت داد. حضور هفته گذشته او در جمع هواداران ترامپ نیز خشم برخی تماشاچیان برخط (آنلاین) را برانگیخت.
جوئی آیوبی، بلاگنویس لبنانی و سردبیر سرویس جهانیِ صدای MENA، در اینباره میگوید: «هر مفسری (کسی که عضو هیچ حزب سیاسیای نباشد) که من دیدهام، گفته است که فقط گیج شده است.»، او ادامه میدهد که مواضع ضد حزب اللهی حسن با تاکتیک حمایت از روسیه ترامپ همخوانی ندارد، چراکه روسیه و ولادیمیر پوتین از حامیان اصلی حزب الله در سوریه هستند. هرچند حسن میگوید ترامپ به او گفته است که «مسلمانان را دوست دارد و مشکلی با آنها ندارد».
میشیگان بزرگترین مرکز عرب - آمریکاییهای ایالات متحده است. ترامپ نیز احتمالاً امیدوار است با حضور حسن و بسیاری دیگر از رهبران مذهبی که با آنها ملاقات کرده است، بتواند نظر عرب - آمریکاییها را بهسمت خود جلب کند. دکتر ها هالیر، عضو غیر مقیمِ شورای همکاری آتلانتیک در اینباره میگوید: «ترامپ مشخصاً از حضور داشتن عربهای مسلمان در کارزار انتخاباتیاش سود خواهد برد. هرچند که این موضوع، یک چالش جدی برای و مهم برای حسن بهعنوان نماینده یک جامعه بزرگ عرب و مسلمان است.»
دونالد ترامپ بارها در برنامههای خود اظهارات ضد اسلام و مسلمانان را مطرح کرده است و گفته است که ورود مسلمانان برای مدتی باید به ایالات متحده ممنوع شود؛ هرچند که اخیراً در جریان مناظرهها، بهنوعی اظهارات قبلی خود را انکار کرده است.
دیدار با ترامپ توسط فارس برنامهریزی شده بود، شخصیت بحثبرانگیز کارزار انتخاباتی ترامپ؛ خبر انتصاب او بهعنوان مشاور سیاسیتهای خارجی توسط ترامپ در مارس 2015، موجی از عکسالعملهای سیاسی را در پی داشت. گفته میشود فارس عضوی از میلیشیای فلانژیست بوده است، گروه مسیحی مارونیِ مسلح که در جنگ داخلی لبنان میان فرقههای مذهبی میان سالهای 1975 تا 1990 روی داد، حضور داشته است. بر اساس تحقیقات سال 2011 مادرجونز، فارس سرپرست ایدئولوژیکِ نظامیان میلیشیا بوده است و حتی برای ایجاد یک پایگاه مسیحی در لبنان تشویق شده است، یک جناح تندرو در دولت چند-مذهبی کشور؛ البته مدرک و سندی وجود ندارد که نشان دهد فارس بهتنهایی جرم و جنایتی انجام داده باشد.
15 سال مناقشه در لبنان، سخت و بیرحم بود. جنایاتی که به تمامی طرفهای جنگ داخلی نسبت داده میشود. میلیشیای فلانژیست (گروهی که متحد رژیم صهیونیستی برای اشغال لبنان بود)، بهتنهایی مسئول یکی از جنگها است. قتل عام سال 1982 که جان صدها نفر غیرنظامی را در صبرا و شتیلای (کمپ پناهندگان فلسطینی) لبنان بهقتل رساندند. فارس در نهایت در جنگ داخلی از لبنان گریخت و به ایالات متحده نقل مکان کرد، جایی که بعدتر به درجات آکادمیک رسید. در دو دهه گذشته، فارس چندین جلد کتاب منتشر کرده است و از رویکرد خشونتآمیز نسبت به اسلام در منطقه خاورمیانه حمایت کرده است.
محمد بزی، استاد خبرنگاریِ دانشگاه نیویورک در اینباره میگوید: «او پس از وقایع 11 سپتامبر با نوشتن چندین جلد کتاب در رابطه با اسلام رادیکال و افراطی، خود را در میان نومحافظهکاران عزیز کرد.» با توجه به صحبتهای بزی، فارس تمام جنبشهای اسلامی (چه خشونتآمیز چه غیر خشونتآمیز) را یکجا زیر سوال میبرد و مدام در پی اسلامهراسی است. فارس اخیراً بهعنوان یک کارشناس «عادی» در NBC و فاکس نیوز حضور یافته است، حتی بارها بهعنوان کارشناس تروریسم حاضر شده است و کار خود را همتراز با افرادی چون مارتا کرنشاو و آنردو اگزوم میداند.
در سال 2011، نامزد پیشین حزب جمخوریخواه، میت رامنی او را بهعنوان مشاور سیاستهای خارجی برگزیده بود و حالا در کارزار ترامپ نیز نقشی مشابه دارد. این انتخاب، پیشتر باعث اعتراض انجمن آرمریکاییهای مسلمان شده بود و حتی مسلمانهای سکولار هم با اعتراض به این انتخاب، فارس را یک فرد بیاعتبار خوانده بودند.
«یادداشتی که خواندید، نگاهی بر نقش جامعه مسلمان آمریکایی در سرنوشت انتخابات این کشور بود، نوشته Mazin Sidahmed بود در وبسایتGuardian.»