طرفداری- مشکل محافل بین المللی با حجاب بانوان ایرانی در میادین ورزشی مشکلی است که همیشه در سال های اخیر گریبان قهرمانان کشورمان را گرفته و آنها را از حضور در میادینی که می توانسته موجب افتخار آفرینی شان شود محروم کرده است. در سال های اخیر این موضوع برای بسیاری از رشته های حل شده اما رشته بسکتبال با مخالفت سرسختانه فیبا هنوز موفق به کسب جواز حضور در رقابت های بین المللی نشده و زمانی این موضوع نگران کننده تر می شود که بدانیم، پایان سال 2016 میلادی آخرین مهلت فیبا برای فدراسیون کشورمان است که موضوع را حل کرده و جواز حضور در مسابقات را به دست بیاورد.
قرار گرفتن در چنین شرایطی بسیار دشوار است و بدون شک احساس بازیکنانی که سال ها تمرین کرده و اینک در اوج پختگی از حضور در مسابقاتی که آرزوی آن را داشتند محروم می شوند غیر قابل وصف است. به همین بهانه سراغ نارینه اردشنیان بازیکن پست دو تیم ملی بسکتبال بانوان و تیم باشگاهی آرارات رفته و مصاحبه ای را با ایشان انجام دادیم که ماحصل آن را در ادامه می توانید بخوانید:
طرفداری: ابتدا احساس خودتان را پس از شنیدن این خبر برایمان بگویید؟ بعد از این همه تمرین و تلاش برای مسابقات به خاطر این مساله محروم شدید و بدون شک این مساله بسیار می تواند ناراحت کننده باشد.
این مسئله مدت زیادی است که همراه ماست، مخصوصا در دو سال اخیر که می دانستیم فیبا مهلت آزمایشی برای این موضوع گذاشته است. از همان سال 83 که من به تیم ملی دعوت شدم این مشکل همراه مان بود و ما تنها به مسابقات دوستانه دعوت می شدیم. ما درخشش خوبی در مسابقات داشتیم ولی فیبا با پوشش مان مخالفت داشت و اجازه نمی داد ایران و سایر کشورهای با حجاب در مسابقات رسمی شرکت کند. در دوسال اخیر تلاش های بسیاری برای رفع این مشکل کردیم و در 4 سال لیگ بسیار خوبی داشتیم و با همان حجاب کامل بازی می کردیم که به فیبا ثابت کنیم مشکلی با این پوشش نداریم و لباس هایمان مانعی برای انجام بازی نیست ولی نظر فیبا عوض نشد و همچنان محرومیت ما پابرجاست.
طرفداری: مشکل فیبا با کدام قسمت از لباس های شماست که آن را مغایر با قوانین می داند؟
تا جایی که من اطلاع دارم آنها با سر کردن مقنعه مخالف هستند و دلیل شان نیز وجود نواحی حساس گردن و گلو می باشد که نواحی حساس از بدن می باشند. با توجه به اینکه در رشته بسکتبال احتمال دارد آرنج به آن مناطق برخورد کند یا دست حریف گیر کند و مسائل از این قبیل که در بازی بسکتبال پیش آمده و این رشته را زیر سوال می برد فیبا با سر کردن مقنعه مخالف می باشد.
طرفداری: فیبا این مساله را از سال 2014 مطرح کرد و دو سال نیز به ایران فرصت داد، به نظر شما اقدامات لازم و کافی از سوی مسئولان مربوطه برای رفع این مشکل انجام شد یا خیر؟
اقدامات از سوی فدارسیون در حد کافی بود. خانم کرم زاده هر کاری که قرار بود انجام دادند و حتی از روز اول لیگ، بازی ها با کیفیت بالا و حجاب کامل بازیکنان انجام و فیلم بازی ها گرفته شده و به فیبا ارسال گردید. در این میان مشکلی که وجود داشت، عدم اعزام تیم به مسابقات برون مرزی بود و ما هیچ بازی در خارج از کشور نداشتیم که به بتوانیم با حجاب در آن حضور یافته و خود را با این لباس ها بیشتر نشان دهیم بلکه نظر فیبا در این مورد عوض شود.
طرفداری: این مشکل مربوط به داخل کشور بود یا خارج از کشور؟
ما به عنوان بازیکن از ریز اتفاقات اطلاع نداشتیم ولی می دیدیم که برخی اقدامات برای این امر انجام می شود ولی به نتیجه منتهی نمی گردد. در این میان مشخص نبود که مشکل از داخل کشور بود یا تیمی از خارج حاضر به بازی کردن با تیم ما نبود.
طرفداری: به غیر از شما چه تیم های دیگری با این مشکل مواجه هستند؟
در سال های اخیر شاهد این بودیم که قطر، مصر، فلسطین، سوریه و... تیم هایی بودند که چند بازیکن محجبه داشتند و با حجاب در بازی ها حضور می یافتند و بقیه بازیکنانشان با پوشش عادی در زمین حاضر می شدند، مثلا از 12 بازیکن 8 بازیکن پوشش عادی داشتند و 4 بازیکن با حجاب بودند. فیبا در سطح بین المللی و قاره ای به این تیم ها نیز اجازه حضور بازیکنان با حجاب را نداد و بازیکنانی که حجاب داشتند از حضور در ترکیب تیم هایشان در این سطح از بازی ها محروم بودند. به این ترتیب می توان گفت که این مورد کلی است و مختص ایران نیست.
طرفداری: مشکل آن کشورها نیز همانند ایران حل نشده است؟
بله، آنها نیز مثل ایران همین مشکل شان پابرجاست و در مسابقات یا همانند ما کلا شرکت نمی کنند یا اینکه بازیکنان باحجاب شان از حضور در تیم محروم شده اند.
طرفداری: آیا امیدوار به حل مشکل فعلی هستید یا اینکه دیگر ناامید شده اید؟
درست است که دو سال گذشته و اتفاقی رخ نداده ولی ما هنوز تا پایان سال میلادی امیدوار هستیم که این مشکل حل شود و هنوز ناامید نیستیم.
طرفداری: از نظر شما چه اتفاقاتی می تواند منجر به لغو این قانون شده و فیبا را متقاعد به موافقت با حجاب بانوانی ایرانی کند؟
می توانیم امیدوار باشیم که رئیس فیبا از شانس ما عوض شود و کسی که سر کار می آید با این اتفاق مخالفت نکند (باخنده)، یا می توان انتظار داشت که ایران آپشن های دیگری در لباس های ارائه شده خود ایجاد کرده و نظر فیبا را جلب نماید. به طور کلی ناامید نیستیم ولی به نظرم در حال حاضر کمی دشوار است که بخواهیم امیدوار به حل سریع موضوع باشیم.
طرفداری: به نظر شما با این اتفاقات آیا انگیزه ای برای ادامه کار برای بازیکنان تیم ملی بسکتبال باقی مانده است؟
این اتفاق باعث شده تا گرایش به بسکتبال در کشور کمتر شود در حالیکه سطح این رشته در کشور ما و جهان با تمامی احترامی که به سایر رشته ها قائلم بسیار بالاست و کلاس آن قابل مقایسه با بسیاری از رشته ها نیست ولی در حال حاضر با حضور تیم های ورزشی سایر رشته ها در مسابقات بین المللی و کسب عناوین خوب گرایش ها ناخودآگاه به سمت آن رشته جلب می شود که امری طبیعی است ولی ما انگیزه خودمان را حفظ کرده و برای مبارزه هیچ گاه کم نخواهیم آورد.
طرفداری: نکته مهمی که در این مورد وجود دارد این است که در رشته هایی چون والیبال، فوتبال، تکواندو و خیلی از رشته های دیگر شاهد حضور با حجاب بانوان ایرانی در میادین بین المللی هستیم، به نظر شما چرا فیبا همانند سایر فدراسیون ها کوتاه نمی آید؟
در نامه فیبا سیستم و کیفیت بازی بسکتبال و تفاوت آن با سایر رشته ها دلیل مخالفت این فدراسیون با پوشش پیشنهادی ایران عنوان شده بود. در رشته های فوتبال و والیبال این لباس برای بازیکنان محدودیت ایجاد نمی کند و حرفی که فیبا می زند این است که این لباس برای بازیکن و حریف می تواند مشکل ساز باشد و مناسب بازی نیست.
طرفداری: بازی با این پوشش برای خود شما مشکلی ایجاد نمی کند و آیا برایتان سخت نیست؟
رفته رفته این موضوع برای ما حل شد و در ابتدا بازی با این پوشش پس از سال ها بازی با لباس معمولی برای مان سخت بود و نمی توان دروغ گفت. ما در ابتدا که به مسابقات مالزی اعزام شدیم نمی دانستیم از چه جنس و مدلی برای طراحی لباس ها استفاده کنیم ولی رفته رفته اوضاع بهتر شد و با طراحی های بهتر و استفاده از جنس مطلوب تر اوضاع به گونه ای شد که ما حتی احساس نمی کردیم که با پوششی متفاوت در زمین بازی حضور می یابیم. در ضمن مشکل فیبا با شلوار و بلوز ما نیست و همان گونه که گفتم تنها مشکل آنها با مقنعه و احتمال آسیب زا شدن آن در قسمت گلو و گرد می باشد.
طرفداری: درد و دل شما به عنوان یک بازیکن باتجربه که یک دهه در بسکتبال فعالیت دارید در این برهه چیست؟
ما خیلی ناراحت هستیم که همه رشته ها در سطح بین المللی می توانند حضور یافته و مسابقه دهند ولی به اینکه مشکل مان با یاری مسئولان حل شود امیدواریم و انتظار داریم که مسئولان و باشگاه ها کار را تمام شده ندانند و دست از حمایت هایشان برندارند.
طرفداری: به عنوان سوال پایانی، چه صحبتی با آقای گودرزی، وزیر ورزش و جوانان دارید؟
از ایشان می خواهم توجه و وقت بیشتری برای رشته بسکتبال بانوان صرف کنند و زمینه ای را فراهم کنند که حتی در صورت عدم حل این مشکل در مقطع فعلی امکانی برای حضور ما در کشورهای دیگر و انجام بازی های دوستانه که منجر به بیشتر دیده شدن حجاب ما و عادی شدنش می شود، به وجود بیاید.