طرفداری- مجارستان کشوری در اروپای شرقی بوده که پایتخت آن شهر بوداپست و زبان رسمی آن، مجاری است. جمعیت این کشور حدود 10 میلیون نفر می باشد و در سال 2004 به عضویت اتحادیه اروپا در آمد. ساختار حکومتی این کشور توسعه یافته مرکز اروپا، نظام پارلمانی دموکراتیک است.
تاریخچه تیم ملی فوتبال مجارستان
کشور مجارستان از سابقه بسیار غنی و پر شکوهی در فوتبال برخوردار می باشد. تیم ملی مجارستان بین دهه های 1930 تا 1950 میلادی، یکی از قدرتمند ترین تیم های فوتبال در سطح جهانی بود و به همین دلیل، با لقب «مجارهای جادویی» شناخته می شد. آنها 3 قهرمانی المپیک و دو نایب قهرمانی جام جهانی 1938 و 1954 و یک مقام سومی جام ملت های اروپا 1964 را در کارنامه پر افتخار فوتبال خود دارند. مجارستان در دهه 1950 یک انقلاب را در دنیای فوتبال پدید آورد و با آن تیم رؤیایی خود که در آن سال ها، به «تیم طلایی» مشهور شده بود، سیستمی تحت عنوان «Total Football» را عرضه کرد. فرانس پوشکاش اسطوره تاریخ فوتبال مجارستان و البته یکی از بزرگ ترین بازیکنان تاریخ فوتبال در متن و بطن «Total Football» حضور داشت.
پوشکاش بهترین گلزن قرن بیستم شد و مجارستان با 31 مسابقه بدون شکست طی 4 سال، یکی از ماندگار ترین رکوردهای تاریخ فوتبال را به نام خود ثبت کرد. جالب اینکه دو کشور اتریش و مجارستان در اوایل قرن بیستم به صورت یک نظام پادشاهی دوگانه در قالب یک کشور بودند اما ترجیح دادند که در عرصه فوتبال، از همان ابتدا دو تیم جداگانه را راهی مسابقات بین المللی کنند.
در دهه 1920، برادران فوگل (ژوزف فوگل و کارولی فوگل) در تیم ملی مجارستان بازی می کردند و مجارها برای اولین سیستم 2-5-3 را وارد دنیای فوتبال حرفه ای کردند که در آن زمان، یک سیستم بسیار مدرن بود. مجارستان به جام جهانی 1930 اروگویه دعوت نشد ولی اولین حضور آنها در جام جهانی، به سال 1934 بر می گردد. مجارستان در اولین بازی خود در جام جهانی، به مصاف مصر رفت و با نتیجه 4-2 به پیروزی رسید تا انتقام شکست یک دهه پیش خود مقابل مردان سرزمین فراعنه را بگیرد. سپس در بازی بعد یعنی در مرحله یک چهارم نهایی به مصاف کشور همسایه یعنی اتریش رفتند و در حالی که این دو رقیب ، به نوعی هموطن محسوب می شدند، مجارها این بازی حیثیتی را 2-1 باخته و از جام جهانی حذف گردیدند.
آنها در المپیک 1936 نیز نتایج خارق العاده ای نگرفته و با شکست 3-0 مقابل لهستان، در همان دور اول کنار رفتند. مجارستان در جام جهانی 1938 فرانسه توانست دوران امپراتوری خویش در عرصه فوتبال را آغاز کرده و با شکست دادن تیم های اندونزی و سوئیس به مرحله نیمه نهایی جام جهانی برسند. در این مرحله، مجارستان در ورزشگاه پارک دو پرنس پاریس با نتیجه قاطع 5-1 مقابل سوئد به برتری دست یافت تا در فینال به مصاف ایتالیا برود. ژنگلیِر ستاره مجارستان مقابل سوئد بود که هت تریک کرد. زور مجارستان در بازی فینال به ایتالیا نرسید و با نتیجه 4-2 شکست خورد. ساروسی و ژنگلیِر دو ستاره اصلی مجارستان در جام جهانی 1938 بودند و جالب اینکه ساروسی در همه بازی ها برای تیمش گلزنی کرد.
اما پس از وقفه ای نسبتاً طولانی در فوتبال بین المللی به علت جنگ های خانمان سوز، باز هم فوتبال از زیر خاکسترها و آوارهای جنگ سر بر آورد و مجارستان در دهه 1950 میلادی همچنان نقش یک ابرقدرت را در فوتبال دنیا بازی کرد. مجارستان با تکیه بر مربع طلایی خویش در دهه 50 میلادی یعنی فرانس پوشکاش، ساندور کوچیس، ژوزف بوژیک و ناندور هیدگوتی توانست تحولی شگرف را در فوتبال مدرن آن روزگار ایجاد نماید و برای اولین بار از تاکتیک های نوین و فوتبالی خیره کننده و هیجان انگیز رونمایی کند. آن تیم رؤیایی مجارستان که به «مجارهای جادویی» مشهور شده بود، پس از باخت 3-1 مقابل ترکیه در می 1950، یک دوره بدون باخت 6 ساله را تا فوریه 1956 رقم زد. (43 برد، 6 مساوی و بدون باخت)
مجارستان در المپیک 1952 با همین تیم طلایی، با اقتدار به مدال طلای المپیک برای اولین بار در تاریخ فوتبال این کشور دست یافت و حدود یک سال بعد یعنی در تاریخ 25 نوامبر 1953، «مسابقه قرن» بین تیم های ملی فوتبال مجارستان و انگلستان در ورزشگاه ومبلی برگزار شد. انگلیسی ها 90 سال در خانه شکست نخورده بودند. مجارستان در همان دقیقه نخست توسط ناندور هیدگوتی به گل رسید و نیمه اول با حساب 4-2 به سود تیم میهمان خاتمه یافت. هیدگوتی و پوشکاش هر کدام دو گل زدند. هیدگوتی و بوژیک در نیمه دوم نیز یک گل زدند تا این بازی با نتیجه 6-3 به سود مجارستان خاتمه یافته و علاوه بر شکست خوردن انگلیسی های مغرور، بزرگ ترین پیروزی مجارستان در قرن بیستم نیز ثبت شود.
حکایت جام جهانی 1954 سوئیس نیز بسیار جالب و خواندنی است. مجارستان که حالا دیگر قدرت بلامنازع فوتبال محسوب می شد، در این تورنمنت با اقتدار ظاهر شد و همچون غلتکی از روی تیم های حریف عبور کرده و به فینال جام جهانی رسید. برد 0-9 مقابل کره جنوبی، برد 8-3 مقابل آلمان غربی در ورزشگاه سن جیکوب بازل، برد 4-2 مقابل برزیل در یک چهارم نهایی، برد 4-2 مقابل اروگویه قهرمان دو گانه جام جهانی در مرحله نیمه نهایی و پس از 120 دقیقه به معنای حضور مقتدرانه مجارستان در فینال جام جهانی بود.
حریف مجارستان در بازی فینال یعنی آلمان غربی که در بازی های مقدماتی با حساب 8-3 در مقابل «تیم طلایی» به زانو در آمده بود، در نیمه اول 2 گل از مجارستان خورد. شاید مجارستان کار را تمام شده می دید که در نیمه دوم و با دست کم گرفتن آلمان غربی، 3 گل از این تیم در ورزشگاه برن دریافت کرده و به همین سادگی عنوان قهرمانی جام جهانی 1954 را از دست داد تا بعدها، آلمانی ها از این مسابقه به عنوان «معجزه برن» یاد کنند. حتی در سال 2010 یک خبرنگار آلمانی مدعی شد که بازیکنان آلمان در آن مسابقه از داروهای نیروزا استفاده کرده باشند.
مجارستان در المپیک 1956 حضور پیدا نکرد و در جام جهانی 1958 نیز از مرحله گروهی توسط ولز حذف شد. به تدریج دوران افت فوتبال مجارستان آغاز گردید و آنها با بازنشسته شدن آن نسل طلایی، از جمع بزرگان فوتبال جهان جدا شدند. البته مجارستان در جام های جهانی 1962 و 1966 حضور داشت ولی در مرحله یک چهارم نهایی حذف شد. آخرین قدرتنمایی مجارستان در بالاترین سطح فوتبال به رقابت های المپیک بر می گردد. مجارها پس از کسب مدال برنز در المپیک 1960 رم، به مدال طلا در دو المپیک متوالی یعنی المپیک 1964 توکیو و 1968 مکزیکو سیتی رسیدند و پرونده المپیک 1972 مونیخ را با مدال نقره بستند.
همچنین، عدم حضور مجارستان در دو دوره متوالی جام های جهانی 1970 و 1974 باعث گردید تا فاصله شگرفی بین سطح فوتبال مجارستان با سایر ابر قدرت های دنیای فوتبال به وجود بیاید. مجارستان در جام های جهانی 1978، 1982 و 1986 حضور یافت اما نتوانست از گروه خود بالا بیاید. از دهه 90 میلادی به بعد، افت فوتبال مجارستان به حدی شدید بود که دیگر این نام بزرگ در تاریخ فوتبال را هرگز در جام جهانی ندیدم. همان تیمی که روزگاری به راحتی آب خوردن و با گلباران کردن حریفان به فینال جام جهانی می رسید، از سال 1986 تا کنون نتوانسته در جام جهانی حضور یابد.
جالب اینکه مجارستان بر خلاف جام جهانی، در تاریخ رقابت های جام ملت های اروپا (یورو) هرگز به موفقیت های چشمگیری نرسید. البته مجارها پس از سپری کردن دوران طلایی دهه 50 میلادی، فقط در دوره از رقابت های جام ملت های اروپا در سال های 1964 و 1972 حضور یافتند که یک مقام سومی و یک مقام چهارمی در کارنامه آنها ثبت شد. مجارستان از سال 1972 به بعد هرگز به مرحله نهایی یورو راه پیدا نکرد تا اینکه در مرحله مقدماتی یورو 2016 با کسب نتایجی خیره کننده، پس از سال های به بالاترین عرصه فوتبال ملی رسید. مجارستان پس از 44 سال در یورو و پس از 30 سال در یک تورنمنت معتبر فوتبال حضور خواهد داشت. در تمام این سال ها، تنها حضور مجارستان در تورنمنت های معتبر بین المللی به المپیک 1996 آتلانتا بر می گردد که البته هیچ عایدی برای آنها به جز کسب رتبه شانزدهم در بین 16 تیم نداشت!
رکوردهای ماندگار در تیم ملی فوتبال مجارستان
فرانس پوشکاش طی 11 سال حضور در تیم ملی مجارستان و 85 بازی ملی، 84 گل برای این تیم به ثمر رساند تا لقب اسطوره بزرگ تاریخ فوتبال مجارستان و البته تاریخ فوتبال دنیا را به خود اختصاص بدهد.
ساندور کوچیس نیز از 68 بازی ملی طی 8 سال برای مجارستان، به رکورد 75 گل زده دست یافت.
اینفوگرافی اختصاصی طرفداری از پیراهن تیم ملی فوتبال مجارستان
گروه تیم ملی مجارستان در یورو 2016
مجارستان در گروه F یورو 2016 با تیم های اتریش، ایسلند و پرتغال در یک گروه قرار دارد. جدال تاریخی فوتبال مجارستان با اتریش و پیشینه مشترک تاریخی این دو کشور و این دو ملت، می تواند بازی اتریش-مجارستان را تبدیل به یکی از جذاب ترین مسابقات یورو 2016 نه تنها از حیث ورزشی بلکه از حیث سیاسی و تاریخی نماید. شاید کسی از تیم ملی مجارستان انتظارهای بزرگی نداشته باشد اما با توجه به پیشینه بزرگ فوتبال این کشور، صعود از این گروه امر چندان غیر ممکنی به نظر نمی رسد. سه بازی مجارستان در یورو 2016 به ترتیب مقابل اتریش، ایسلند و پرتغال در شهرهای بوردو، مارسی و لیون خواهد بود.
گام به گام با یورو 2016 در صفحه اختصاصی طرفداری برای این مسابقات
سرمربی تیم ملی فوتبال مجارستان
برند اشتورک: این مربی آلمانی 53 ساله در دورانی که یک بازیکن فوتبال بود، سال های در تیم بروسیا دورتموند به عنوان یک مدافع حضور داشت. وی حرفه مربیگری اش را به عنوان دستیار آغاز کرد و حدود 11 سال کمک مربی تیم های هرتا، وولفسبورگ، اف.کی پارتیزان و دورتموند بود. اولین تجربه سر مربیگری اشتورک در تیم قزاقستانی آلماتی در سال 2008 رقم خورد هر چند که دوران حضور او در این تیم باشگاهی قزاق کوتاه بوده و بلافاصله به عنوان سر مربی تیم ملی جوانان و سپس بزرگسالان قزاقستان شروع به همکاری با فدراسیون فوتبال این کشور نمود که تا 3 سال به طول انجامید.
اشتورک پس از دو سال هدایت تیم زیر 19 ساله های المپیاکوس، در سال 2015 وارد فوتبال مجارستان شد و پس از دوره ای کوتاه به عنوان سرمربی تیم ملی زیر 20 ساله های مجارستان، به عنوان سرمربی تیم بزرگسالان منصوب گردید و با کسب نتایجی خیره کننده، پس از سال ها، تیم ملی این کشور را به یک تورنمنت معتبر بین المللی رهنمون ساخته و مردم مجارستان را با فوتبال آشتی داد. جالب است بدانید که اندی مولر هافبک اسبق تیم ملی آلمان و تیم هایی همچون شالکه، دورتموند و یوونتوس که آن پنالتی معروف را به انگلیس در یورو 96 زد، دستیار اشتورک محسوب می شود.
بازیکنان کلیدی تیم ملی فوتبال مجارستان
گابور کرالی
گابور کرالی دروازه بان کهنه کار تیم ملی مجارستان که در 40 سالگی همچنان با همان شلوار ورزشی معروفش، در میادین حاضر می شود. او از سال 1998 دروازه بان تیم ملی مجارستان بوده و پس از سال ها حضور در هرتا برلین، کریستال پالاس و مونیخ 1860 در حال حاضر در تیم مجارستانی هالاداس عضویت دارد. (103 بازی ملی)
بالاژ ژوژاک
او کاپیتان اول تیم ملی مجارستان است که یک وینگر بوده و پس از سپری کردن دوران موفق در تیم های بزرگی همچون پی.اس.وی آیندهوون و دینامو مسکو، در حال حاضر و در 29 سالگی پیراهن تیم بورسا اسپور را بر تن می کند. ژوژاک از سال 2007 عضو تیم ملی بزرگسالان مجارستان است. (78 بازی ملی و 18 گل)
زلتان گرا
بدون شک پس از گابور کرالی، مشهور ترین بازیکن تیم ملی مجارستان در یورو 2016 خواهد بود. زلتان گرا در 37 سالگی برای تیم فرانس واروژ یکی از ریشه دار ترین باشگاه های مجارستانی بازی می کند ولی علت شهرت زیاد وی به حضور 10 ساله در فوتبال انگلیس و عضویت در تیم هایی همچون وست بروم و فولام باز می گردد. او از سال 2002 عضو تیم ملی مجارستان است. (89 بازی ملی و 24 گل)
تاماش پریشکین
مهاجم 29 ساله تیم ملی مجارستان نیز به علت سال ها حضور در باشگاه های مطرحی همچون واتفورد سیتی، ایپسویچ تاون، کوئینز پارک رنجرز، داربی کانتی و سوانزی سیتی از شهرت بالایی برخوردار بوده و در حال حاضر در تیم اسلووان براتیسلاوا در لیگ اسلواکی بازی می کند. پریشکین از سال 2002 عضو تیم ملی فوتبال مجارستان بوده و در مجموع حدود 6 سال در فوتبال انگلیس بازی کرد هر چند که اغلب اوقات در لیگ چمپیونشیپ حضور داشت. (56 بازی ملی و 17 گل)
سرمربی تیم ملی مجارستان ۲۳ بازیکن را به اردوی تیم ملی این کشور جهت شرکت در مسابقات یورو ۲۰۱۶ فرانسه دعوت کرد:
دروازه بانان:
۱-گابور کرالی (هالاداس-مجارستان)
۲-پتر گولاسکی (لایپزیش-آلمان)
۳-دنس دیبوژ (فرنس واروش-مجارستان)
مدافعان:
۴-بارناباس بسه (MTK-مجارستان)
۵-آتیلا فیولا (پوشکاش آکادمیا-مجارستان)
۶-رولاند ژوهاژ (ویدئوتون-مجارستان)
۷- ریچارد گوژمیژ (ویسلاکراکوف-لهستان)
۸-آدام لانگ (ویدئوتون-مجارستان)
۹-توماس کادار (لخ پوزنان-لهستان)
۱۰- میهایلی کورکوت (دبرسن-مجارستان)
هافبک ها:
۱۱-آکاس الک (دیوسگیور-مجارستان)
۱۲-زولتان گرا (فرنس واروش-مجارستان)
۱۳-لاژلو کلینهسلر (وردربرمن-آلمان)
۱۴-آدام ناژی (فرنس واروش-مجارستان)
۱۵- زولتان اشتیبر (نورنبرگ-آلمان)
۱۶-گرگو لورنژیک (لخ پوزنان-لهستان)
۱۷-آدام پینتر (فرنس واروش-مجارستان)
مهاجمان:
۱۸-دنیل بوده (فرنس واروش-مجارستان)
۱۹- کریستیان نمت (الغرافه -قطر)
۲۰- بالاز ژوژاک (بورسا اسپور-ترکیه)
۲۱- نمانیا نیکولیچ (لژیا ورشو-لهستان)
۲۲- توماس پریشکین (اسلوان براتیسلاوا-اسلواکی)
۲۳-آدام زالای (هانوفر-آلمان)
جام ملت های اروپا 2016 (یورو 2016) به روایت طرفداری