طرفداری- «کانارینیو» یا همان «قناری کوچک»، شاید لقبی لوکس باشد برای تیمی که همیشه بزرگ بوده و از حیث داشتن ستاره های ناب در دنیای فوتبال، مظهر «سلبریتی های فوتبالی». قصد نداریم وارد تاریخ «قهرمان پنج گانه» شویم اما هرگاه موعد بازی های ملی که نزدیک می شود، همیشه اولین چالش در اعلام اسامی دعوت شده ها و یا خط خورده ها از تیم ملی برزیل است.
کارلوس دونگا وقتی که برای اولین بار مربی سلسائو شد، طرز تفکری جدید را در سیستم دعوت کردن از بازیکنان برزیلی بنا نهاد که می توان گفت پس از دونگا نیز این سیستم تا حدود زیادی توسط مربیان بعدی ادامه یافت تا اینکه اکنون و در دومین حضور وی روی نیمکت برزیل، باز هم آن طرز تفکر ادامه می یابد. از تفکری صحبت می کنیم که اعتقاد چندانی به دعوت از همه «سلبریتی های برزیلی» به اردو ندارد.
اگر دقت کرده باشید، طی این سال ها و به ویژه در دو مقطع حضور دونگا روی نیمکت، بسیاری از لژیونرهای برزیلی به اردوی تیم دعوت شدند که در لیگ های بزرگ و تیم های نامدار بازی نمی کردند. لیگ های مورد علاقه دونگا نیز انگار لیگ اوکراین و یا روسیه بود و ستاره های برزیلی شاغل در آن. به هر حال این ایده همیشگی دونگا بوده و البته حاصل بدی برای تیم ملی نداشته است چون می توان چندین مثال از این دسته بازیکنان بیاوریم که همگی پس از بازی در لیگ های با درجه اعتبار کمتر و سپس دعوت شدن به تیم ملی برزیل، اکنون تبدیل به ستاره های مشهوری در دنیای فوتبال شده اند. مانند ویلیان، فرناندینیو، داگلاس کاستا، هالک و دیگو تاردلی.
همه اینها حکایت از شجاعت و عزم راسخ دونگا برای تزریق یک خون تازه به رگ های تیم ملی برزیل است که حتی با کسب نتایج ضعیف نیز تا حد امکان از این تغییر و تحولات و جوانگرایی استقبال می کند. برزیل در ادامه رقابت های مقدماتی جام جهانی 2018 روسیه در منطقه آمریکای جنوبی باید در هفته آینده به مصاف تیم های ملی اروگویه (25 مارس) و پاراگویه (29 مارس) برود.
تیم ملی برزیل به طور سنتی همواره دارای فاز رقابتی بسیار شدیدی بوده و بازیکنان برای قرار گرفتن در ترکیب اصلی سلسائو باید به سختی تلاش کنند. به همین دلیل است که کمتر پیش می آید که برزیل یک ترکیب ثابت داشته باشد و کمتر بازیکنی را می توان یافت که از بودن در ترکیب اصلی خاطر جمع باشد. به یاد می آورید که بزرگ ترین ستاره های فوتبال برزیل همچون کاکا، ریوالدو، رونالدو، رونالدینیو و روبینیو در برخی از مقاطع زمانی به تیم ملی دعوت نمی شدند و یا در صورت دعوت شدن، روی نیمکت می نشستند. این ویژگی ذاتی پر افتخار ترین تیم دنیاست و به همین دلیل، پوشیدن این پیراهن حتی برای یک بار هم می تواند باعث بالا رفتن قیمت یک بازیکن شود.
و اما پرسش اصلی این است که ترکیب اصلی مورد نظر دونگا برای دو بازی بسیار حساس پیش رو چیست و حاصل تمرینات برزیلی ها در مجموعه ورزشی «گرانژا کوماری» چه خواهد بود؟ پیش از تحلیل تیم ملی برزیل، ابتدا باید به سراغ دعوت نشده های تیم ملی به این اردو برویم که همیشه دعوت نشده ها به لیست تیم های ملی خبرساز تر از بازیکنان حاضر در لیست هستند به ویژه تیم ملی برزیل. سپس تک تک خطوط چهارگانه تیم ملی برزیل را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
دعوت نشده ها
دونگا در لیست جدید خود، باز هم جفرسون دروازه بان 33 ساله بوتافوگو را به تیم ملی دعوت نکرد در حالی که در یک مقطع زمانی، جفرسون تبدیل به دروازه بان اول تیم ملی برزیل شده بود اما به هر حال با توجه به شرایط سنی و البته حضور دروازه بان های آماده تری که در ادامه درباره آنها صحبت خواهیم کرد، جفرسون از حضور در تیم ملی بازماند.
در خط دفاعی هم اتفاق جالب عدم دعوت از گابریل پائولیستا، مارسلو و تیاگو سیلوا بوده است. گابریل پائولیستا که در این روزها در آرسنال یک بازیکن ثابت می باشد و پیشرفت محسوسی در بازی وی مشاهده شده اما به اعتقاد دونگا هنوز در حد تیم ملی نیست. شاید هم حق با دونگا باشد چرا که اشتباه های پائولیستا هم کم نیست. اما عدم دعوت از مارسلو و تیاگو سیلوا کمی عجیب و مشکوک به نظر می رسد. مارسلو که به تازگی در تمرینات رئال مادرید مصدوم شده بود، با گفته خودش آمادگی لازم برای حضور در اردوی برزیل را داشت و تقصیر عدم دعوت خود به تیم ملی را به گردن پزشک سلسائو انداخت. دلخوری مارسلو از دعوت نشدن به این اردو، یکی از بزرگ ترین جنجال های پیرامون لیست دونگا بود.
به نظر می رسد که علاوه بر مارسلو، یک ابر ستاره دیگر یعنی تیاگو سیلوا هم اختلافاتی را با دونگا دارد و به همین دلیل، دونگا با خط زدن نام او، قصد تنبیه چنین بازیکن بزرگی را داشته است. به طور کلی، پس از نمایش ضعیف تیاگو سیلوا در جام جهانی 2014 و ادامه آن اشتباهات در کوپا آمریکا و آن خطای هندی که باعث تقدیم کردن یک ضربه پنالتی به پاراگویه در بازی مرحله یک چهارم نهایی شد، انتقادات از تیاگو سیلوا به اوج رسید تا اینکه پس از کوپا آمریکا، هرگز به تیم ملی دعوت نشد. دونگا همیشه نشان داده که با هیچ بازیکنی شوخی ندارد و بازیکن سالاری بزرگ ترین خط قرمز او می باشد.
رافینیا مدافع با تجربه بایرن مونیخ نیز از لیست تیم ملی خط خورد هر چند که او هیچگاه نتوانست تبدیل به بازیکن مهمی در سلسائو شود. در خط هافبک نیز ستاره هایی همچون لوکاس مورا، رافینیا (بارسلونا)، رامیرز و کاسمیرو از حضور در اردوی تیم ملی باز ماندند. البته دونگا از کاکا 33 ساله دعوت کرد اما کاکا در اردوی سلسائو مصدوم شد و از لیست تیم ملی خط خورد.
رافینیا هم که در دو ماه اخیر درگیر مصدومیت های گاه و بیگاه در تیم بارسلونا بود. کاسمیرو که در اردوی قبلی تیم ملی برزیل، حضور داشت پس از جدایی رافا بنیتز از رئال مادرید، وجهه خود در این تیم را تا حدودی از دست داد و به دلیل عدم حضور مداوم در ترکیب رئال مادرید، کارلوس دونگا بر روی نام او قلم قرمز کشید.
در مورد عدم حضور لوکاس مورا هم شاید نیاز به تأمل بیشتری باشد. چند سال پیش، از لوکاس مورا به عنوان یکی از بزرگ ترین ستاره های فوتبال برزیل نام برده می شد اما او پس از جدایی از سائوپائولو و پوشیدن پیراهن پاریس سن ژرمن، دچار روند نزولی شده و در زیر سایه ستاره های بزرگی همچون زلاتان ابراهیموویچ و آنخل دی ماریا، مورد توجه چندانی قرار نمی گیرد. دونگا هیچ اعتقادی به لوکاس مورا ندارد و در چند اردوی اخیر از دعوت او صرفنظر کرده است.
دعوت نشدن رامیرز هم شاید چندان تعجب آور نباشد چرا که او با جدایی از چلسی و رفتن به لیگ چین در 28 سالگی، همگان را نا امید کرد هر چند که رامیرز در نیم فصل اول با چلسی هم نتوانست بازی های خوبی را ارائه دهد و در تیم مورینیو، اغلب نیمکت نشین بود. البته دلیل رسمی عدم دعوت وی به تیم ملی، مصدومیت اعلام شده است. یکی دیگر از تلفات اردوی برزیل، روبرتو فیرمینو بود که به علت مصدومیت از لیست کار رفت.
فیرمینو جانشین کاکای مصدوم شده بود ولی با بدشانسی، او هم گرفتار مصدومیتی گردید که بالاجبار اردو را ترک کرد تا جوناس وارد لیست شود. لئاندرو دامیائو مهاجم رئال بتیس نیز در لیست اولیه حضور داشت ولی نام او در لیست نهایی مشاهده نمی شود. البته دونگا اعلام کرد که در صورت مصدومیت سایر مهاجمان تیم ملی، نام دامیائو را به لیست تیم اضافه خواهد نمود. یکی از نکات جالب، عدم دعوت از الیاس هافبک تیم کورینتیانس بود که در چند اردوی اخیر سلسائو، غایب بوده در حالی که تا چندی پیش از بازیکنان قابل اتکای «قناری کوچک» بود.
و اما برویم به سراغ لیست بازیکنان دعوت شده به تیم ملی برزیل در اردوی اخیر:
دروازه بان ها
دونگا برای حراست از دروازه ترجیح داده سه دروازه بانی را انتخاب کند که در مجموع، 13 بازی ملی دارند! آلیسون و مارسلو گروهه که در لیگ برزیل بازی می کنند و دیگو آلوز که سرشناس ترین دروازه بان حاضر در اردو بوده که عضو والنسیا می باشد. با توجه به بازی های اخیر تیم ملی برزیل، شانس آلیسون دروازه بان 23 ساله اینترناسیونال بیش از سایرین خواهد بود.
جالب اینجاست که آلیسون در اولین حضورش در اردوی تیم ملی و پس از درخشش در جام لیبرتادورس، تبدیل به دروازه بان اول شد و جای جفرسون را گرفت. مارسلو گروهه در برزیل به عنوان یک دروازه بان پنالتی گیر شهرت دارد ولی بدون شک پنالتی گیر بودن او به اندازه دیگو آلوز نمی باشد چرا که آلوز چندی پیش برای هجدهمین بار یک ضربه پنالتی را در لالیگا مهار کرد تا تبدیل به پنالتی گیر ترین دروازه بان تاریخ لالیگا شود.
مدافعان
دونگا 7 بازیکن را در خط دفاعی دعوت کرده است. یکی از بزرگ ترین چالش های دونگا در دومین مقطع حضور روی نیمکت برزیل، ساختن یک خط دفاعی مستحکم چهار نفره می باشد تا دیگر فجایعی نظیر آن 7-1 سیاه تکرار نگردد. دونگا پس از انتصاب مجدد، به جای کار کردن با همان مدافعان همیشگی، ترجیح داد تحولات گسترده ای را در خط دفاعی ایجاد نماید. او از فیلیپه لوئیس و میراندا که در دوره اسکولاری از تیم ملی خط خورده بودند، دوباره دعوت به عمل آورد و نقش بسیار مهمی را در خط دفاعی به این دو بازیکن سپرد.
مصدومیت های تیاگو سیلوا و البته بازی های ضعیف او باعث شد تا داوید لوئیز جای او را در قلب خط دفاعی بگیرد و دانیلو در پست دفاع راست به میدان برود. دانیلو بازیکن رئال مادرید همان کسی است که پس از خط خوردن مایکون به دلایل انضباطی، به تیم ملی دعوت شده بود. عملکرد خط دفاعی برزیل در دوران دونگا و تا کنون، بر اساس آمار و ارقام نمره قبولی گرفته است. برزیل پس از جام جهانی، در 10 بازی متوالی فقط 2 گل خورد و 5 کلین شیت پیاپی داشت.
البته مصدومیت دانیلو پیش از کوپا آمریکا باعث شد تا دنی آلوس به ترکیب اصلی برزیل برگردد و در پست دفاع راست قرار بگیرد. فیلیپه لوئیز یکی از بازیکنان قابل اتکای دونگا در خط دفاعی می باشد که پس از بازگشت به ویسنته کالدرون، روزهای اوجش را ادامه می دهد. اما بزرگ ترین علاقه دونگا به سوی میراندا مدافع اینتر می باشد که در حال حاضر کاپیتان برزیل پس از نیمار محسوب می شود. میراندا به همراه ویلیان، تنها بازیکنانی هستند که پس از حضور مجدد دونگا روی نیمکت سلسائو، بیشتر از سایر بازیکنان برای تیم ملی بازی کردند (20 بازی) و حتی میراندا به بازوبند کاپیتانی برزیل هم دست یافت که بدون شک آرزوی هر فوتبالیستی می باشد.
پس از اخراج داوید لوئیز در بازی مقابل آرژانتین، ژیل مدافعی که در لیگ چین بازی می کند، جانشین وی در خط دفاعی برزیل شد اما به نظر می رسد که پس از بازگشت داوید لوئیز، چاره ای جز تحمل نیمکت نشینی برای ژیل وجود ندارد. چهارمین گزینه دونگا برای دفاع وسط، کسی نیست جز مارکینیوش که یک ذخیره مطمئن محسوب می شود. الکس ساندرو 25 ساله هم با بازی های خوبی که در یوونتوس ارائه داده، اعتماد دونگا را جلب کرده اما شانس کمی برای حضور در ترکیب اصلی دارد. الکس ساندرو را جایگزین مارسلو در ترکیب برزیل می دانند. جان کلام اینکه ایده آل ترین خط دفاعی 4 نفره دونگا در حال حاضر عبارتست از:
دنی آلوس (راست)، میراندا و داوید لوئیز (وسط)، فیلیپه لوئیس (چپ)
هافبک ها
دردسرهای شیرین دونگا در خط میانی بسیار جالب توجه است. ترافیکی از ستاره های آماده و رقابتی شدید برای قرار گرفتن در ترکیب اصلی. در 3 بازی گذشته برزیل، چه در سیستم 1-3-2-4 و چه در سیستم 3-3-4، تغییرات زیادی در خط هافبک داده می شد و دونگا برای هر بازی از بازیکنان متفاوتی استفاده می کرد. به جز ویلیان و لوئیز گوستاوو، بقیه هافبک های برزیل مدام در حال تغییر بودند.
ویلیان بازیکن مورد علاقه دونگا می باشد که حتی ممکن است در تابستان آینده، هم در جام ملت های قاره آمریکا و هم در المپیک 2016 ریو به میدان برود. اما اعتقاد دونگا به لوئیز گوستاوو خیلی جالب است. در اینکه لوئیز گوستاوو بازیکن قابلی بوده و توانایی هایش را در بوندس لیگا به اثبات رسانیده، هیچ شکی نیست اما او در این فصل، حضور پیوسته ای در ترکیب اصلی وولفسبورگ ندارد. اسکار و داگلاس کاستا هم دو بازیکن بسیار قابلی هستند که باید منتظر ماند و دید که آیا به ترکیب اصلی برزیل راه می یابند یا خیر. شانس داگلاس کاستا با توجه به آمادگی بالای او در بایرن مونیخ، بیشتر از اسکار است.
اگر دونگا نیاز به یک بازی خشن و درگیرانه و فوتبال زمخت داشته باشد، بدون شک باید روی خوش به فرناندینیو نشان دهد ولی اگر بخواهد چاشنی لطافت و ظرافت فوتبال برزیل را به نمایش بگذارد، باید از فیلیپ کوتینیو، دوست صمیمی نیمار استفاده کند تا جلوه فانتزی بازی سلسائو متبلور تر شود. شاید انتخاب ایده آل دونگا، 5 هافبک زیر باشد:
فرناندینیو، داگلاس کاستا، ویلیان، لوئیز گوستاوو و رناتو آگوستو
مهاجمان
نیمار به عنوان کاپیتان اول و تمام هویت تیم ملی برزیل، حرف اول و آخر را در خط حمله می زند. بدون شک می توان تکامل و پیشرفتی خیره کننده در بازی نیمار را در مسابقات این فصل بارسلونا به وضوح دید. فقط کافی است نیمار این فصل را با نیمار در اولین فصل حضور در نیوکمپ مقایسه کنید تا ببینید که این بازیکن چقدر بهتر شده است. یکی از عوامل پیشرفت نیمار را بازی کردن در کنار لوئیز سوارز می دانند و جالب اینجاست که این دو بازیکن هم باشگاهی، باید در بازی جمعه آینده برزیل-اروگوئه در رسیف، مقابل یکدیگر صف آرایی کنند که اولین بازی سوارز برای اروگویه پس از حادثه گاز گرفتن می باشد. این دو بر سر یک همبرگر با هم شرط بندی کرده اند!
دونگا در اغلب بازی های برزیل به استفاده از تک مهاجم در پیشانی خط حمله اعتقاد دارد ولی هرگاه صحبت از بازی 3-3-4 می شود، این پرسش نیز مطرح می گردد که چه کسی زوج نیمار خواهد بود؟ دو گزینه همیشگی و البته پا به سن گذاشته یعنی ریکاردو اولیویرا 35 ساله و هالک 29 ساله در این اردو هم حضور دارند که شانس اولیویرا بیشتر به نظر می رسد.
به تازگی و پس از مصدومیت فیرمینو، یک چهره نه چندان آشنا به نام جوناس هم دعوت شده که 31 سال دارد و عضو بنفیکا است که با توجه به سن و سال بالای او، بعید به نظر می رسد که در برنامه های بلند مدت دونگا جایی داشته باشد. دونگا برای رقابت های المپیک هم حساب ویژه ای روی نیمار باز کرده و با توجه به گمانه زنی های بسیاری از رسانه های معتبر، احتمال استفاده از نیمار، ویلیان و میراندا به عنوان سه سهمیه بزرگسال در رقابت های المپیک ریو وجود دارد.
البته ابهام اینجاست که آیا این سه بازیکن می توانند جواز حضور در تورنمنت جام ملت های آمریکا (تجمیع کشورهای آمریکای شمالی، مرکزی و جنوبی) را هم از باشگاه های خود بگیرند و دو تورنمنت را در تابستان آینده تجربه کنند؟ نیمار همانند دونگا، تمایل به حضور در هر دو تورنمنت را دارد اما نظر لوئیز انریکه و بارسلونا چیز دیگری است.
از نظر قوانین، المپیک در تقویم فیفا نیست و بارسلونا می تواند مانع حضور نیمار در ریو شود اما چنین حقی را درباره بازی های جام ملت های آمریکا ندارد زیرا این تورنمنت جزو تقویم فیفا می باشد. اگر حق انتخاب دونگا فقط یک تورنمنت باشد، او ترجیح می دهد که از نیمار در المپیک استفاده کند و به قول دونگا، نقش نیمار همچون پله، زیکو و فالکائو در ادوار تاریخی سلسائو می باشد. به هر حال انتخاب دونگا برای دو بازی آینده با اروگویه و پاراگویه در خط حمله، به احتمال زیاد چنین است:
نیمار (تک مهاجم)
نیمار و ریکاردو اولیویرا یا هالک (دو مهاجم)