طرفداری- سال گذشته از سوی فیفا، ایران توانست مجوز پزشکی مورد تایید فیفا را به دست آورد. البته ایران اولین کشوری است که در زون مرکزی آسیا چنین مجوزی را دریافت کرده و در این مورد با کشور قطر رقابت دارد. گفتنی است فیفا بین 3 کشور امارات، روسیه و ایران این امتیاز را به پزشکان ایرانی داد تا ایفمارک بگیرند.
این مجوز به مدت پنج سال به ایران داده است و از اقدامات آن می توان آزمایشات پیش فصل بازیکنان لیگ برتری و صدور مجوز بازی برای آنها و شناسایی مشکلات پزشکی بازیکنان حرفه ای و پیگیری آن می باشد.
با توجه به پیشرفت چشمگیر این مرکز در یک سالی که از تاسیس آن می گذرد و برای آشنایی با فعالیت ها و برنامه این این مرکز به سراغ خانم دکتر زهره هراتیان رفتیم تا گفت و گویی را با ایشان انجام دهیم. در ادامه می توانید گفت و گوی رئیس ایفمارک را با خبرنگار طرفداری بخوانید:
طرفداری: خانم دکتر از روند پیشرفت ایفمارک صحبت کنید.
با اینکه من آدم بلند پروازی هستم اما فکر نمی کردم ایفمارک در عرض یک سال چنین پیشرفت قابل توجهی داشته باشد. ما پس از گذشت یک سال از دریافت مجوز پزشکی فیفا پیشرفت های چشمگیری داشتیم که ادامه کار را برایمان بسیار امیدوار کننده کرده است.
طرفداری: چگونه وارد حوزه پزشکی فوتبال در عرصه بین المللی شدید؟
من از سال 2014 عضو کمیته پزشکی کنفدارسیون فوتبال آسیا بودم و از سال 2011 نیز نماینده پزشکی فدارسیون جهانی فوتبال فیفا بودم و طبق قرارداد رسمی که داشتم وظیفه پوشش پزشکی مسابقات جام جهانی را بر عهده داشتم. در جام جهانی 2014 برزیل در قالب یک گروه مجرب برنامه های ویژه ای داشتیم که تجربه بسیار ارزشمندی برای تمامی اعضا بود.
طرفداری: چه اتفاقی باعث شد که به فکر ایجاد این مرکز در ایران بیافتید؟
در حین همین ارتباطاتی که با فیفا داشتم متوجه شدم که آنها از سال 2005 مراکزی را تحت تایید خودشان قرار می دهند که باید یکسری خصوصیات داشته باشند و وقتی تاییدیه پنج ساله آنها صادر می شود، فیفا هم از نظر مالی و هم نظر معنوی این مراکز را تحت حمایت خود قرار می دهد. این مراکز خدمات پیشرفته پزشکی را به بازیکنان حرفه ای فوتبال ارائه می کنند. این مراکز در برخی کشورها همانند قطر به قدری قوی هستند که حتی خدماتشان را به سایر رشته های ورزشی نیز ارائه می کنند.
طرفداری: چه پروسه ای را برای دریافت این مجوز طی کردید؟
گرفتن این مجوز کار بسیار سختی است و فیفا کاملا موشکافانه افرادی را که معرفی می کردیم در موردشان تحقیق می کرد و برای همین بایستی دقت کافی را در گزینش و معرفی آنها به خرج می دادیم.
طرفداری: اعطای این مجوز به ایران با وجود داشتن رقبای سرشناس چه بازتابی داشت؟
از آنجایی که همه از پتانسیل بالای ایران در این زمینه اطلاع داشتند، پس از دریافت مجوز تبریکات فراوانی را از سراسر دنیا دریافت کردیم. برای مثال پس از اینکه قطری ها متوجه دریافت مجوز توسط ما شدند بلافاصله پیشنهاد همکاری را به ما ارئه کردند و ما نیز قصد داریم در آینده ای نزدیک شرایط را برای یک همکاری مناسب بین طرفین مهیا کنیم.
طرفداری: چه همکاری هایی را می توان در آینده بین ایفمارک و آسپتار (مرکز پزشکی فوتبال قطر) پیش بینی کرد؟
قرار شده است که یک گروه از ایران در قطر حضور یابد و سپس یک گروه از قطری ها به ایران بیایند. تفاهم نامه های آموزشی خیلی خوبی را برای پزشکان، فیزیوتراپ ها و ماساژورها پیش بینی کرده ایم. برنامه های درمانی چون ترمیم سریع رباط صلیبی را در دستور کارمان قرار داده ایم و با توجه به اینکه بیش از هشتاد درصد آسپتار قطر را پزشکان مطرح دنیا تشکیل می دهند ما قصد داریم از دانش آنها برای ارتقای سطح پزشکی فوتبال مان نهایت استفاده را بکنیم.
طرفداری: در داخل کشور ایفمارک با چه مشکلاتی روبرو است؟ آیا حمایت های لازم از شما انجام می گیرد؟
بعضی مواقع یک سری ناملایمتی ها را می بینم که دلم را می شکند چرا که اگر در یک کشور دیگر بودم حمایت بیشتری از من و کاری که انجام می دهم می شد. مراکزی چون آسپتار قطر با پول توانسته اند مجوز بگیرند در حالیکه ما فقط با اعتماد و اعتبار این مجوز را دریافت نمودیم و من فکر می کنم وقتی که نماینده یک کشور به قدری اعتبار کسب می کند که یک مجوز بین المللی معتبر را برای کشورش دریافت می کند نیاز به حمایت دارد نه اینکه بخواهد یک تنه با ناملایمتی ها مبارزه کند. من انتظار بیشتری از بزرگان داشتم که در راه پیشرفت ایفمارک دست ما را بگیرند نه اینکه ما را هل بدهند.
طرفداری: چه پتانسیل هایی را در کشور می بینید که شما را به آینده ایفمارک امیدوار می کند؟
شاید اغراق نباشد که بگویم در ایران جوان هایی هستند که پرتوان تر، با ثبات تر و از نظر علمی در سطحی برابر با اروپایی قرار دارند. این جوانان فقط نیاز به فرصت دارند تا کسب تجربه کنند. تا به جوانان فرصت ندهیم فرصت شکوفا شدن را پیدا نمی کنند و اگر این فرصت به آنها داده نشود پس از چه طریقی باید باید کسب تجربه کنند؟ پیشکسوتان باید در نقش حامی آرام آرام کارها را به جوانان بسپارند تا در مسیری پیش برویم که از لحاظ علمی در دنیا زبان زد شویم.
طرفداری: به نظر می رسد که طی این سال ها قسمت عمده ای از زندگی تان را صرف پیشبرد اهداف این مرکز کرده اید.
بله دقیقا! اسم مرکز را خود گذاشتم حتی سایتش را خودم خریدم. خیلی فکر کردم که برای پیشرفت چه کارهایی می توان کرد. برای بازاریابی برنامه ریزی هایی بسیاری انجام دادم و در این زمینه با کشورهای اروپایی صحبت هایی کردم نکته جالب اینجاست که آنها هم خیلی مشتاق هستند که بیایند و بازار ایران را در زمینه پزشکی فوتبال ببیند و من منتظر این هستم که ساختمان ایفمارک سریعا تکمیل و افتتاح شود تا زمینه برای این همکاری ها فراهم شود.
طرفداری: آیا می توان به این اهدافی که گفتید دست یافت؟
شما مطمئن باشید که ظرف چند سال آینده ایفمارک در خاورمیانه و کل آسیا زبان زد اهالی فوتبال خواهد بود و لازمه این کار تنها وجود حمایت و اعتماد از سوی مسئولین مربوطه در کشورمان می باشد.
طرفداری: کمی از ساختمان ایفمارک برایمان صبحت کردیم.
ساختمان در طبقه اول یک پرفورمنس سنتر است که بیشتر در زمینه ارزیابی فاکتورهای آمادگی جسمانی در زمینه سلامت و پزشکی می باشد مخصوصا در بازتوانی رباط صلیبی ما نیاز داریم که تست ها را برای چند بار تکرار کنیم که این قسمت به خوبی این امکان را به ما می دهد. قسمت آب درمانی ما بسیار مجهز می باشد و حتی تردمیلی را تهیه کرده ایم که در داخل آکواریوم قرار دارد، سونای خشک و تر و جکوزی را داریم. در طبقه بالا چندین کابین وجود دارد که شامل بازتوانی، اوزن تراپی، PRP، سونوگرافی عضله و از همه مهمتر چند زمین فوتبال، فوتبال ساحلی و فوتسال داریم که در بازتوانی ها مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
طرفداری: اهمیت این زمین ها چیست؟
اهمیت این موضوع این است که در علم نوین پزشکی، تمامی بازتوانی ها در زمین فوتبال انجام می گیرد.