ملیت برندگان جایزه نوبل از دیدگاه بسیاری مساله مهمی نیست. بسیاری علم را مفهومی ورای مفهوم ملیت ارزیابی می کنند و مثلا به نظرشان اینکه عناصر جدول تناوبی شیمی توسط چه دانشمندانی از چه کشورهایی کشف شده اند چندان اهمیتی ندارد. البته این مساله شاخصی برای رتبه بندی کشورها در توسعه علمی نیست. مثل تعداد بالای مدال های المپیادهای جهانی کشورها که الزاما نشان دهنده کیفیت وضعیت آموزشی یک کشور نیست. اما خواه ناخواه ؛ رتبه بندی کشورها بر اساس تعداد برندگان جایزه نوبل تا حدی بیانگر میزان رشد و اهمیت آن حوزه علمی در هر کشور است. از سال ۱۹۰۱ که بنیادی برای اعطای جایزه نوبل شکل گرفت تا سال ۲۰۱۵ میلادی در مجموع ۹۶ برنده جایزه نوبل پزشکی از کشور آمریکا بوده اند. این موضوع اگر چه به صورت خودبخودی یک فاکتور تعیین کننده برای رشد علمی یک کشور مثلا در زمینه پزشکی نیست اما نشان می دهد؛ لابد حجم پژوهش و کیفیت مطالعه در این حوزه؛ در این کشور از سایر کشورها بالاتر بوده است که این تفاوت معنادار را ایجاد کرده است. اینکه بیشترین تعداد برندگان جایزه نوبل فیزیک و شیمی از دو کشور آمریکا و آلمان هستند؛ بعید است اتفاقی باشد . بسیار بعید است که مثلا این دو کشور به صورت کاملا تصادفی بیشترین برندگان جایزه نوبل شیمی و فیزیک را از آن خود کرده باشند.
به همین جهت شاید بد نباشد نگاهی به ملیت برندگان جایزه نوبل در رشته های فیزیک؛ شیمی و پزشکی بیندازیم و ببینیم سهم هر کشور در طول تاریخ به چه میزان بوده است.
برندگان جایزه نوبل فیزیک از ابتدا تا کنون
بر اساس آمار منتشر شده بنیاد نوبل ؛ از ابتدای پایه گذاری این بنیاد در سال ۱۹۰۱ تا کنون؛ دانشمندان ایالات متحده با ۸۷ جایزه نوبل در صدر جدول برندگان نوبل فیزیک هستند.با این وجود امریکایی ها در نوبل فیزیک ۲۰۱۵ سهمی نداشتند و جایزه نوبل سال ۲۰۱۵ به تاکاکی کاجیتا Takaaki Kajita از ژاپن و آرتور .بی . مک دونالد Arthur B. McDonald از کانادا بابت کشف این نکته که نوترینو ها دارای جرم هستند تعلق گرفت.
۱.ایالات متحده آمریکا ۸۷
۲. آلمان ۲۵
۳.انگلستان ۲۱
۴.فرانسه ۱۳
۵.روسیه ۱۰
۶.هلند ۹
۷.ژاپن ۹
۸. سایر کشورها ۲۷
برندگان جایزه نوبل شیمی از ابتدا تا کنون
آمار منتشر شده بنیاد نوبل نشان می دهد که از سال ۱۹۰۱ تا کنون شیمیدانان ایالات متحده با ۶۶ جایزه نوبل بیشترین تعداد برندگان نوبل های این شاخه را به خود اختصاص داده اند. در جایگاه دوم این رده بندی آلمانی ها با ۲۹ جایزه و انگلیسی ها با ۲۷ جایزه قرار دارند. در سال ۲۰۱۵ البته جایزه نوبل شیمی بابت پژوهش روی سامانههای ترمیم DNA مشترکا به سه دانشمند اهدا شد که از بین آنها تنها پل مادریک Paul Modrich آمریکایی بود. از دو دانشمند دیگر توماس لیندال Tomas Lindal سوئدی؛ و عزیز سنجر Aziz Sancar دانشمند آمریکایی ولی ترکیه ای تبار بود.
۱.ایالات متحده آمریکا ۶۶
۲.آلمان ۲۹
۳.انگلستان ۲۷
۴.فرانسه ۸
۵.ژاپن ۷
۶.سوییس ۶
۷.سوئد ۵
۸. سایر کشورها ۲۴
برندگان جایزه نوبل پزشکی از ابتدا تا کنون
آمار بنیاد نوبل بیانگر آن است که از ابتدای شکل گیری این بنیاد تا کنون ۹۶ تن از برندگان جایزه نوبل پزشکی از کشور ایالات متحده بوده اند. در جایگاه دوم انگلیسی با ۳۱ جایزه و آلمانی ها با ۱۷ برنده نوبل قرار دارند. با این وجود آمریکایی ها سهمی از نوبل سال ۲۰۱۵ نداشتند و این بار نوبل پزشکی ۲۰۱۵ به صورت مشترک به ویلیام سی کمپل William C. Campbell ایرلندی و ساتوشی اومورا Satoshi Ōmura ژاپنی برای یافتن روش درمان عفونت ناشی از انگل کرمهای گرد و همچنین به تو یویو Tu Youyou چینی بابت کشفی در درمان مالاریا اهدا شد.
۱.ایالات متحده ۹۶
۲.انگلستان ۳۱
۳. آلمان ۱۷
۴.فرانسه ۱۱
۵. سوئد ۸
۶. سوییس ۶
۷. استرالیا ۶
۸. سایر کشورها 35