طرفداری- چند ماه پیش خبری روی خروجی خبرگزاری های ورزشی قرار گرفت که طی آن کشورمان در زمینه پزشکی ورزشی صاحب یک برند بین المللی پزشکی شد. پس از این اتفاق نام دکتر زهره هراتیان عضو کمیته پزشکی فدراسیون فوتبال به عنوان مسبب اصلی دریافت این کرسی بر سر زبان ها پیچید و زمانی اهمیت این موضوع بیشتر شد که زهره هراتیان به عضویت کمیته پزشکی فیفا درآمده و سخنرانی را در مقر فیفا انجام داد. خانم دکتر زهره هراتیان در گفت و گو با خبرنگار طرفداری صحبت های جالبی در مورد حضورش در مقر فیفا و اقداماتی که در زمینه پزشکی در فوتبال کشور انجام گرفته و خواهد گرفت، انجام داد که ماحصل این گفت و گوی جذاب را می توانید در ادامه مشاهده نمایید:
طرفداری: خانم دکتر هراتیان، شما خرداد ماه امسال یک سخرانی در مقر فیفا داشتید که بازتاب بسیاری در رسانه ها داشت. کمی در این مورد صحبت کنید.
حدود سه چهار ماه پیش از آن که این سمینار در فیفا برگزار شود، ایمیلی از سوی رئیس کمیته پزشکی فیفا برای من ارسال شد که در آن از من درخواست کرده بودند از برنامه هایی که در ایران انجام داده ایم و طرح جامع موفقیت آمیزی که قبلا در مورد گرم کردن فوتبال داشتیم که از آن مقالات متعددی برای فیفا ارسال شد، یک نمافیلم آماده کنم تا در آنجا به نمایش گذاشته شود، همچنین یک سخنرانی نیز در مورد طرحی که در خصوص کاهش مصدومیت ها در فوتبال صورت داده بودیم کنم که این اتفاق رخ داد و من در خرداد ماه این کارها در مقر فیفا انجام دادم.
طرفداری: چه عاملی باعث شد تا فیفا پس از این همه سال چنین دیدی را نسبت به کشور ما در زمینه پزشکی به دست آورد؟
اجرای طرح های موفق علمی در خصوص فوتبال که نمونه آن همان طرح گرم کردن جامع بود، به راه انداختن معاینات پزشکی تیم های لیگ برتری پیش از شروع لیگ و صدور کارت سلامت برای بازیکنان و برگزاری کلاس های آموزشی متعدد برای باشگاههای فوتبال کشور به منظور بالا بردن آگاهی بازیکنان و کادر فنی از جمله مواردی بود که ما در این مدت انجام دادیم و مورد توجه کمیته پزشکی فیفا قرار گرفت.
طرفداری: در مورد معاینات پیش از شروع لیگ برتر صحبت کردید، آیا این قانون به طور کامل وضع شده که بازیکنان لیگ برتری بدون صدور کارت سلامت حق شرکت در بازی ها را نداشته باشند؟
بله بدون داشتن این کارت حق شرکت در بازی های لیگ را ندارد و با صحبتی که با رئیس سازمان لیگ داشتیم صدور کارت بازی در لیگ برتر را منوط به داشتن کارت سلامت کردیم.
طرفداری: به نظرتان نباید این تست ها پیش از ثبت قرارداد بازیکنان انجام بگیرد؟
دقیقا همان گونه است که می فرمایید و اصل این کار این است که قبل از ثبت قرارداد با بازیکنان، باید این تست از آنها گرفته شود و این خارج از حیطه وظایف ماست و باید مسئولان با وضع یک قانون مشخص این مساله را برای تیم ها اجباری کنند. در حال حاضر تنها اهرم ما صادر نکردن کارت بازی است که به نظرم حرفه ای نیست.
طرفداری: اگر بخواهیم این کار را به صورت حرفه ای انجام دهیم چه کاری بایستی کرد؟
در این صورت پیش از بستن قرارداد، بازیکن مورد آزمایش قرار می گیرد و برای مثال من به عنوان پزشک به مدیرعامل باشگاه اعلام می کنم که لیگامنت این بازیکن قبلا آسیب دیده و در آینده نیز مستعد آسیب می باشد و اگر می خواهید پول میلیاردی به این بازیکنان بپردازید حواستان به این مساله باشد.
طرفداری: در سال های پیش که چنین طرحی کلا وجود نداشت چه اتفاقی رخ می داد؟
تا دو فصل قبل همکاران ما به صورت غیر متمرکز این کار را انجام می دادند، برای مثال در باشگاه سپاهان این کار صورت می گرفت اما ما مطمئن نبودیم که آیا استانداردها رعایت می شود یا خیر؟ ولی امسال برای اولین بار این کار بصورت متمرکز در تهران انجام گرفت و استانداردها مو به مو اجرا شدند و حتی گزارش کار به فیفا نیز ارجاع داده شد.
طرفداری: به نظرتان فوتبال ما به آن مرحله خواهد رسید که باشگاههایمان همانند تیم های اروپایی پیش از عقد قرارداد با بازیکنان، یک پروسه کامل تست پزشکی را روی بازیکن انجام دهند؟
بله درصورت داشتن یک قانون محکم این کار امکانپذیر است. به نظر من اگر قانونی را وضع می کنیم باید در اجرای آن قاطعیت داشته باشیم و اگر قاطعیتی در اجرا وجود نداشته باشد تیم ها از آن سو استفاده می کنند. برای ما به عنوان پزشک هیچ فرقی نمی کند که این کار را شش هفته قبل از آغاز لیگ انجام دهیم یا یک هفته قبل از آن ولی مطمئنا اگر این کار شش هفته قبل و پیش از عقد قرارداد انجام بگیرد کاملا به نفع باشگاهها خواهد بود.
طرفداری: در مورد عقد قرارداد با بازیکنان خارجی چه قوانینی در این زمینه وجود دارد؟
طبق قانونی که وضع کردیم امسال تمامی بازیکنان خارجی پیش از عقد قرارداد مورد آزمایش قرار گرفتند و خوشبختانه در این مورد موفق عمل کردیم اما متاسفانه در زمینه بازیکنان داخلی اکثر بازیکنان پس از عقد قرارداد مورد آزمایش قرار گرفتند.
طرفداری: پس از این آزمایش های پیش فصل هر بازیکن یک پروفایل مشخص دارد، آیا در طول فصل مشکلاتی که در پروفایل هرکدام از بازیکنان ذکر شده را پیگیری می کنید؟
بله، مثلا همین یک ما قبل در مورد بازیکنان چند تیم دسته اولی شرایطی به وجود آمد که اعلام کردیم چند تن از این بازیکنان باید دوباره یک ماه بعد آزمایش قلب بدهند و زمانی که دیدیم این کار با توجه باشگاههای مربوط مواجه نشد با هماهنگی سازمان لیگ صدور کارت بازی را منوط به پشت سر گذاشتن این آزمایشات کردیم. پس از این اتفاق بود که مدیرعامل های چند باشگاه چندین بار با ما تماس گرفته و پیگیر کار بازیکنانشان بودند.
طرفداری: در مورد خبر وجود چند بازیکن هپاتیتی در لیگ برتر کمی توضیح دهید.
بله در حال حاضر شش بازیکن هپاتیتی داریم که بعد از سه ماه باید در مرکز مورد تایید ما دوباره تست خون بدهند تا از روی نمونه های خونی شان بررسی کنیم که آیا لود ویروسی شان افزایش یافته یا خیر و اینکه سلامت بازیکنان دیگر را ممکن است به خطر بیاندازند یا نه؟ اگر اشتباه نکرده باشم هفته آینده این سه ماه تمام شده و این بازیکنان باید تست مربوطه را پشت سر بگذارند. ما در این زمینه یک اولتیماتوم به تیمی هایی دادیم که بازیکنان شان هپاتیت دارند و واکسن نزدند سریعا این کار را انجام دهند.
طرفداری: آیا در بین بازیکنان هپاتیتی بازیکن داخلی هم هست؟
بله از بین مبتلایان هم بازیکن خارجی داریم و هم داخلی.
طرفداری: به عنوان سوال پایانی، آیا برنامه جدیدی در آینده دارید که در فوتبال کشورمان به اجرا دربیاورید؟
بله ما به عنوان اولین کشور عضو فیفا به صورت داوطلبانه قرار است یک سری خونگیری های مربوط به تست دوپینگ را در فوتبال ایران به اجرا دربیاوریم که این کار فقط یک بار پیش از جام جهانی 2014 انجام شده است. با توجه به مشکلاتی که آقای بلاتر با آن مواجه شدند و بلاتکلیفی که در فیفا به وجود آمد فعلا این مساله در حالت سکون باقی مانده و منتظر این هستیم که با مشخص شدن وضعیت، کار خود در این زمینه آغاز کنیم.