طرفداری ـ داوریهای هفته چهارم لیگ برتر طبق روال هفتههای گذشته همچنان در برخی مسابقات مشکلدار بود تا جایی که صدای بسیاری از تیمها نیز در خصوص داوری مسابقات به آسمان بلند شد.
دیدار تیمهای پرسپولیس و ذوبآهن و حتی استقلال مقابل هم نام اهوازی از مسابقاتی بود که شاید به جرأت بتوان گفت داوران در نتیجه نهایی تأثیرگذار بودند.خبر گزاری فارس بر همین اساس گفتوگویی را با فریدون اصفهانیان رئیس کمیته داوران فدراسیون فوتبال انجام دادکه متن آن را در زیر میخوانیم.
از بازی استقلال مقابل، استقلال اهواز صحبتهایمان را آغاز کنیم. در این مسابقه چند مورد داوری وجود داشت. قبول دارید که داور مسابقه عملکرد قابل قبولی نداشت؟
بنده بازی را دیدم اما برای نظر دادن باید فیلم بازی را ببینیم که بر همین امروز قرار است دپارتمان داوری فیلم مسابقه را تماشا و آنالیز کرده که بر اساس آن بتوانیم با واقعیت و شفافیت بیشتری صحبت کنیم. البته بنده چون شهرستان هستم گاهاً به این جلسات آنالیز میرسم و گاهی هم نمیرسم.
روند داوریها در هفته چهارم همچنان رو به نزول بوده و در چند دیدار شاهد عملکرد ضعیفی بودیم.
باید ابتدا فیلمها را دید. پس از تماشای دقیق فیلم رقابتها میتوان نظر دقیقی داد. ما شفاف هستیم و اگر اشتباهی شده باشد به راحتی آن را بیان میکنیم اما نباید هم اینطور باشد که تمام هجمهها را بر روی داوری بیاوریم.
اما در دیدار پرسپولیس و ذوبآهن شرایط طوری بود که همه فغانی را مقصر شکست پرسپولیس میدانند.
اتفاقاً در مورد این دیدار میخواستم صحبت کنم. شما ببینید پرسپولیسیها چند فرصت صددرصد را از دست دادهاند و حتی بازیکن آنها چند بار از 5 متری توپ را بیرون زد.
اما این دلیل نمیشود که داور کار درستش را انجام ندهد.
ما هم نمیگوییم داور از وظایف اصلی خود باز بماند. اما این موضوع هم مثل رانندگی است. یعنی شما همیشه طوری رانندگی میکنید که مراقب هستید به کسی نخورید اما گاهی یک خودروی دیگر حرکتی انجام میدهد که مجبور میشوید از جاده خارج شوید. الآن هم شرایط داوران به همین شکل است. با این حال باز هم میگویم که مسابقات را آنالیز میکنیم و بر طبق آنها واقعیات را میگوییم.
به طور مثال در دیدار پرسپولیس و ذوبآهن، پنالتی که به سود ذوبآهن رخ داد، درست بود؟
در آن صحنه فغانی عمود بر صحنه بود و باید خودش را فوراً جابهجا میکرد. جایی که فغانی ایستاده بود، تشخیص درست برایش مشکل بود و باید به سرعت مکان ایستادنش را تغییر میداد که در این صورت میتوانست به راحتی تشخیص دهد که آن صحنه پنالتی نیست.
اخراج بنگر چطور، این تصمیم درست بود؟
در هر صورت وقتی یک تصمیم اشتباه گرفته میشود، این موضوع هم میتواند در تصمیمات بعدی هم تأثیرگذار باشد و خواه ناخواه داور را تحت تأثیر قرار میدهد.
پس از پایان دیدار استقلال و استقلال اهواز نیز، سرمربی آبیپوشان اهوازی انتقادات نسبتاً تندی را به داور داشت.
در هر صورت ما کاری که از دستمان بر میآمده است را برای داورانمان انجام دادیم که از جمله آنها برگزاری کلاسهای آمادگی جسمانی و کلاسهای تئوری قبل از آغاز لیگ بود.
نکته جالب اینکه پرسپولیسیها با هجوم به اینستاگرام رئیسجمهور نسبت به داوری انتقاد کرده و حتی خواستار حضور داوران خارجی در لیگ برتر ایران شدهاند.
امروز داوران ما در فینال جام ملتهای آسیا سوت میزنند و به نوعی چنین داورانی برای ما یک نوع وجه بینالمللی محسوب میشوند و ما باید برای رقابتهایمان چنین داورانی را انتخاب کنیم. معتقدم نباید با این موضوع احساساتی برخورد شود و نباید داشتههای خودمان را در آسیا از دست بدهیم.
چطور میشود که فغانی در رقابتهای بینالمللی تا این اندازه خوب است و در مسابقات داخلی ورق 180 درجه بر میگردد؟
شاید این مسائل برمیگردد به مشکلات روحی و روانی و فشاری که در مسابقات داخلی بیشتر است. به طور مثال تیمی مثل پرسپولیس در سه هفته نتیجه نگرفته و این موضوع میتواند روی عملکرد داور تأثیرگذار باشد، هرچند معتقدم که باید داوران را از لحاظ روحی و روانی آماده کرد.
شاید کمی هم بدسلیقگی در چیدمان داوری وجود دارد. به طور مثال داوری که 20 ماه محروم است را برای دربی اصفهان انتخاب میکنید و یا فغانی پس از سه ماه محرومیت برای یک دیدار سنگین انتخاب میشود.
شما آن سوی قضیه را میبینید. اگر چنین مسابقات سنگینی را به داورانی که ظرفیت، پتانسیل و توانایی قضاوت این مسابقات را نداشته باشد بدهیم؛ مشکلی پیش بیاید در این صورت باز هم این صحبتها را مطرح میکنید و نمیگویید که وقتی بهترین داور را داشتید چطور از یک داور دیگر استفاده کردید ضمن اینکه قهرمانی نیز در دربی اصفهان به خوبی سوت زد. او 20 ماه در داوری حضور نداشت و این صحبتهایی که مطرح میشود دلیل منطقی ندارد. ما کلاسهای داوری میگذاریم و کارمان را انجام میدهیم اما اینجا یک بحث به وجود میآید و من معتقدم که باید همانطور که تیمها در کنار خود از روانشناس استفاده میکنند برای داوران نیز از روانشناس استفاده کنیم.
چرا این کار انجام نمیشود؟
اتفاقاً درخواست ما هم همین است اما وقتی بودجهای در اختیار ما قرار نمیگیرد چطور میتوانیم این کار را انجام دهیم. ما هم دوست داریم داورانمان از وجود روانشناس بهره ببرند.
یکی از رسانهها از محرومیت یک جلسهای فغانی خبر داده بود. این موضوع صحت دارد؟
به هر حال طبق گزارش ناظر بازی متأسفانه فغانی عملکرد خوبی نداشت و طبق آئیننامه با او برخورد خواهد شد.
به عنوان سؤال پایانی از عضو هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال قبول دارید که مرخصی کیروش کمی به طول انجامید و این موضوع بعداً دردسرساز نخواهد شد.
در هر صورت بازیها تازه شروع شده ضمن اینکه دستیاران او نیز در ایران بودند و اخبار و اطلاعات را به کیروش انتقال میدادند.