تاثیر مثبت فراوانى كه چند مرتبه شنا در طول یا عرض استخر بر سلامت جسم ما مى گذارد، باوركردنى نیست ، همچنین تأثیر مثبت ورزش بر سلامت روحى و جسمى ما نیز غیر قابل انكار است. در این میان بهترین حالت زمانى است كه شما برنامه ورزشى خاصى كه متناسب با شیوه زندگى ، علایق و شرایط جسمی تان باشد برگزینید زیرا ورزش كارى است كه باید از آن لذت ببرید.
شنا به عنوان یك ورزش، با بدن بسیار ملایم تر برخورد مى كند و آسیبهاى ناشى از آن در حداقل هستند. وزن بدن در آب به یك دهم وزن واقعى تقلیل یافته و خاصیت شناورى در آب، از شدت ضربه هاى وارد شده بر مفاصل مى كاهد. كم شدن وزن در آب به افرادى كه بدن آماده اى ندارند كمك مى كند تا راحت تر حركت كنند. به این ترتیب، شنا به خصوص براى افراد مبتلا به آرتروز ، مشكلات پشت و كمر، مشكلات ناشى از اضافه وزن، باردارى و در كل افرادى كه نمى توانند به ورزشهاى خشك بپردازند بهترین انتخاب خواهد بود. على رغم سبكى بدن در آب، شنا ورزشى سنگین به شمار مى رود و تمام عضلات اصلى بدن را به حركت وا مى دارد.
شناى كرال سینه، قورباغه و كرال پشت تقریباً از تمام عضلات اصلى بدن (شكم، عضلات دوسر و سه سر، سرین، عضلات پشت ران و چهارسر) استفاده مى كند.
شنا علاوه بر استفاده از گروه هاى متعدد ماهیچه ها ، موجب انعطاف پذیرى و حفظ نرمى مفاصل به خصوص در ناحیه لگن، گردن، شانه و دست و پا مى شود. شنا در دسته ورزشهاى ایروبیك، هوازى قرار دارد زیرا چند دور شنا بیش از 3 دقیقه زمان مى برد و مقدار مصرف اكسیژن عضلات بسیار زیاد است. از مزایاى دیگر شنا مى توان به كاهش فشار خون اشاره كرد كه به نوبه خود موجب كاهش خطر سكته قلبى مى شود. این ورزش توان قلب را بالا برده و میزان خون پمپ شده به بدن را افزایش مى دهد و همچنین با افزایش جریان خون در ریه، موجب سوخت كالرى بیشتر مى شود.
بنابر گزارش كارشناسان, ورزشهاى آبى داراى مزایاى جسمى، اجتماعى و روحى متعددى هستند كه تعدادى از آنها به قرار زیر است:
بهبود یافتن قدرت و انعطاف پذیرى بدن، استقامت و تعادل عضلانى بهتر (به همین دلیل بسیارى از ورزشكاران حرفه اى در رشته هاى دیگر نیز به تمرینات آبى هم مى پردازند) قلب قدرتمند، تناسب اندام، بهبود جریان خون، توان بخشى درمانى براى عضلات مستهلك و آسیب دیده ، بهبود از تصادفات و آسیبهاى بدنى، كنترل وزن، از بین رفتن اضطراب و تنشهاى روحى و افزایش انرژى است.
این تصور غلط وجود دارد كه چون بدن در طى شنا كردن متحمل فشار زیادى نمى شود پس نمى توان آن را ورزش خوبى دانست، در صورتى كه هر چند بدن در آب سبك مى شود اما براى هر حركت باید بر مقاومت آب غلبه كرده وانرژى زیادى مصرف كنیم، به این ترتیب حتى راه رفتن در آب از پیاده روى در خشكى كالرى بیشترى مى سوزاند.
انواع ورزشهاى قابل اجرا در آب به قرار زیر است:
*راه رفتن و دویدن آهسته در آب: این 2 ورزش در آب داراى همان مزایاى راه رفتن و دویدن در خشكى هستند اما آسیبهاى كمترى در بر دارند. راه رفتن در آب مى تواند در حالى كه آب تا كمر یا سینه رسیده باشد انجام شود.
*ایروبیك در آب : همانطور كه گفتیم ، ایروبیك در آب شامل حركاتى براى تقویت قلب و عروق است، حركات ایروبیك ریتمیك و منظم هستند و مى توان حركات را به مدت 20 دقیقه در آب اجرا كرد که مقاومت آب، تأثیر مثبت این حركات را افزایش مى دهد.
*یوگا و حركات نرمشى در آب: آب خود به عنوان ماده اى آرامش بخش شناخته شده است و حركات آرام، آهسته و روان بخشى از یوگا در آب هستند.
*حركات كششى و انعطاف پذیرى : بهترین محیط براى تمرین و افزایش انعطاف پذیرى بدن آب است كه شامل حركات كششى و حركاتى براى تمام بدن است.
*ورزشهایى براى تقویت و تناسب اندام : شامل حركاتى براى بالاتنه و پایین تنه است كه هر چند مقاومت آب مى تواند تأثیر آنها را بسیار افزایش دهد اما گاهى با وسایل مخصوص اجرا مى شود تا این مقاومت هرچه بیشتر شود.
*دویدن آهسته و سریع در آب عمیق: در این ورزش، پا به كف استخر نمى رسد و حركات دویدن در استخر عمیق اجرا مى شود. به همین منظور از كمربندها، كفشها و ابزارهاى مختلفى براى شناور ماندن استفاده مى شود.
*ورزشهایى در لبه استخر : دیوار استخر بهترین وسیله براى نگهداشتن بدن در حال انجام حركات است و خود به عنوان یك وسیله براى انجام حركات به كار مى رود.
*كشش: حركات كششى آهسته در میان حركات ورزشى پر تحرك انجام مى گیرد و موجب استراحت و بازگشت عضلات به حالت عادى شده، از دردناك شدن و كوفتگى بدن جلوگیرى مى كند.
*شنا: معمول ترین ورزش در آب است كه به شیوه هاى مختلف (كرال سینه و پشت، قورباغه و پروانه) اجرا مى شود.
منبع : تبیان