طرفدارى- بايد قبول كرد كه فوتبال با روح دموكراسى تناقض دارد و هرگز با دموكراسى و رعايت اصول اوليه آن سازگارى نداشته است. از اصول اوليه و مورد قبول فوتبال وجود يك سرمربى در بالاترين سطح تصميم گيرى تيم است كه هر تيمى براى موفقيت به آن نياز دارد. اين سرمربى خود به تنهايى تصميم نهايى را حتى در مورد همه مسائل جزئى تيم اتخاذ مى نمايد كه اين خود پارادوكسى در دموكراسى است.
تناقض فوتبال با دموكراسى را روبرت لواندوفسكى مهاجم لهستانى بايرن مونيخ در هفته اخير و در اردوى ميان فصل اين تيم در قطر كشورى كه خود هيچ يك از پايه ها و اصول اوليه دموكراسى اعم از داشتن پارلمان آزاد، احزاب، آزادى مطبوعات و آزادى بيان در آن رعايت نمى شود، تجربه نموده است. چون هنگامى كه مشخص شد وى به عنوان كاپيتان تيم ملى لهستان رأى خود را براى انتخاب برترين بازيكن سال فوتبال به كريس رونالدو داده و از برگزيدن مانوئل نوير هم تيمى خود در بايرن مونيخ به عنوان انتخاب اول چشم پوشى نموده است، با عصبانيت و جبهه گيرى سران بايرن مونيخ مواجه شد.
مانوئل نوير خود با اين تصميم روبرت لواندوفسكى هيچ مشكلى نداشت و تفاهم خود را نسبت به آن ابراز نمود، اما براى سران بايرن مونيخ و به خصوص ماتياس سامر هرگز قابل هضم نبود كه يك يايرنى، يك بايرنى ديگر را به عنوان برترين بازيكن سال فوتبال انتخاب ننمايد. روبرت لواندوفسكى خود بعد اعلام نمود كه در انتخاب رونالدو به عنوان برترين بازيكن سال دچار اشتباه شده است، اما وى هرگز مشخص نكرد كه علاقه او به برگزيدن رونالدو اشتباه بوده و يا آزادى انتخابى كه به او در اين خصوص اعطا شده است؟
روبرت لواندوفسكى پيش از ارسال رأى خود در انتخابات آزاد براى برگزيدن بهترين بازيكن سال مى بايست اين نكته را مد نظر قرار مى داد كه رأى هاى ارسالى بعدها علنى خواهند شد. لواندوفسكى مى بايست در نظر مى گرفت در ورزشى تيمى همانند فوتبال كه تمام هيجان خود را مديون درخشش و حركات انفرادى ستارگان آن است و از سوى افرادى پشت پرده سازماندهى مى شود، وى مجبور است كسى را به عنوان برترين بازيكن سال انتخاب نمايد كه به مذاق كسانى كه وى با آنها قرارداد دارد، خوشايند باشد.
هر بازيكنى كه در چنين انتخابات آزادى، به هم تيمى هاى خود و يا به سليقه مديران باشگاهى كه با آنها قرارداد دارد، رأى نداده باشد، همانند روبرت لواندوفسكى به نوعى نياز به توجيه و توضيح تصميم خود دارد. يك روز بعد از مراسم گالاى فيفا و انتخاب كريستيانو رونالدو و يوآخيم لوو به عنوان برترين بازيكن و سرمربى سال فوتبال جهان اظهار نظر آدرا توران بازيكن تيم اتلتيكو مادريد و كاپيتان تيم ملى تركيه نيز ر خصوص دست كارى شدن در رأيى كه داده جنجال برانگيز شد.
هر شخص صاحب رأيى مى تواند سه نام را در انتخاب خود در نظر گيرد كه به نفر اول پنج امتياز، به نفر دوم سه امتياز و به نفر سوم يك امتياز تعلق مى گيرد و بر طبق اعلام فيفا، كاپيتان تيم ملى تركيه در انتخاب براى بهترين سرمربى، ژوزه مورينيو را جلوتر از يوگى لوو و ديگو سيمئونه برگزيده است.
ديگو سيمئونه سرمربى آدرا توران در اتلتيكو مادريد است و بنا بر ادعاى اين بازيكن ترك، بدون هيچ ترديدى، وى اين سرمربى آرژانتينى را به عنوان برترين سرمربى سال برگزيده بود، اما در واقعيت رأى او به نام خوزه مورينيو درآمده است، در حالى مورينيو در سال 2014 با چلسى در انگليس به هيچ عنوانى نرسيد و در ليگ قهرمانان نيز در مرحله نيمه نهايى مغلوب اتلتيكو مادريد شد، اما ديگو سيمئونه علاوه بر قهرمانى تاريخى در لاليگا با اتلتيكو مادريد به فينال ليگ قهرمانان اروپا نيز رسيده بود. حال چرا توران مى بايست به مورينيو براى كسب چنين عنوانى رأى داده باشد؟ آيا فدراسيون تركيه در رأى توران دست برده است؟ يا اينكه يكى از عومل فيفا چنين خطايى را مرتكب شده است؟
چنين صحنه سازى هايى جديد نيستند، براى نمونه ژوزه مورينيو خود در سال 2012 مراسم گالاى فيفا را بايكوت كرده بود، با وجود اينكه وى خود به عنوان يكى از سه نامزد اصلى كسب عنوان برترين سرمربى سال برگزيده شده بود. او عدم شركت خود در مراسم گالاى فيفا در آن سال را با حضور در مراحل آماده سازى رئال مادريد براى يكى از بازى هاى Copa del Rey توجيه نمود. البته هم زمان با برگزارى اين مراسم، وى در حال تماشاى بازى فرزند خود در يكى از تيم هاى آماتور جوانان بود. مورينيو بعدها توضيح داد كه از برخى منابع اطلاع يافته بود كه انتخاب دل بوسكه سرمربى تيم ملى اسپانيا براى كسب چنين عنوانى از پيش قطعى شده است.
البته در همان سال گوران پندف مقدونيه اى نيز اعلام نمود كه رأى او كه به نام مورينيو بوده است، به اسم دل بوسكه خوانده شده است و به اين ترتيب در آن سال دل بوسكه بالاتر از مورينيو و گوارديولا به عنوان برترين سرمربى سال انتخاب گرديد.
يك سال قبل و زمانى كه كريستيانو رونالدو جلوتر از ليونل مسى و فرانك ريبرى براى دومين بار به عنوان برترين بازيكن سال فوتبال انتخاب گرديد، سرمربيان برخى از كشورها نظير فيجى، واناتوآ، كويت، گينه و دومنيكن ادعا نمودند كه نتايج به چاپ رسيده در خصوص انتخاب آنها، با رأيى كه آنها داده اند مطابق نبوده و در همه آنها به نفع كريستيانو رونالدو دست كارى شده است.
الزرا فهاد سرمربى تيم ملى قطر نيز سال گذشته در اين زمينه به شبكه ورزشى ESPN آمريكا گفت:"رئيس فدراسيون فوتبال قطر به من گفت كه بايد رونالدو را انتخاب نمايم تا به بلاتر براى ترميم چهره مخدوش شده اش كمك شود، چون او براى انتخاب قطر به عنوان ميزبان جام جهانى 2022 تلاش هاى بسيارى كرده و كمك بزرگى براى ما بوده است."
در انتخابات سال جارى اما در انتخاب كريس رونالدو به عنوان برترين بازيكن سال، بر خلاف سال 2014 كه فرانك ريبرى انتخاب اول خبرنگاران و ورزشى نويسان بود، هيچ شك و ترديدى وجود ندارد، چون اين ابر ستاره پرتغالى با اختلاف فراوان در بين همه گروه هاى داراى حق رأى نظير سرمربيان، كاپيتان ها و خبرنگاران بيشترين رأى را داشته است. بيش از سيصد نفر (نيمى از افراد داراى حق رأى) در گزينش خود رونالدو را به عنوان نفر اول برگزيده بودند، حتى دل بوسكه سرمربى اسپانيا نيز در برگه رأى خود نام رونالدو را جلوتر از فيليپ لام و سرخيو راموس ذكر كرده بود.
بايد اذعان نمود كه رأى گيرى به صورت مخفيانه صادقانه تر است،چون تحت چنين شرايطى شخص رأى دهنده مى تواند حساب نشده و بدون استرس گزينه مورد نظر خود را انتخاب نمايد، چون او مطمئن خواهد بود رأيش علنى نخواهد شد و مجبور نخواهد بود همانند روبرت لواندوفسكى توضيح و يا توجيهى براى تصميم خود ارائه دهد.
مجله معتبر و تخصصى فوتبال Kicker آلمان در هفته هاى اخير، انتخاباتى مخفى در خصوص برترين بازيكن سال فوتبال جهان، از بازيكنان شاغل در بوندسليگا برگزار نموده بود، حدد پنجاه درصد بازيكنان بوندسليگايى، چنين عنوانى را سزاوار رونالدوى پرتغالى دانسته و تنها حدود سه درصد مانوئل نوير را براى دريافت چنين جايزه اى انتخاب نموده بودند. در بين بازيكنان بايرن مونيخ نيز آمار مانوئل نوير حدود شش درصد بود. اگر همه بازيكنان بايرن مونيخ نيز به نوير رأى داده بودند، آمار رأى وى به حدود دوازده درصد مى رسيد، حال اگر سران باشگاه بايرن مونيخ خوب آناليز و محاسبه نمايند، به اين نتيجه خواهند رسيد كه تنها يك روبرت لواندوفسكى در تيم وجود ندارد.
به قلم كريستيان آيشلر از وب سايت روزنامه فرانكفورتر آلگماينه سايتونگ آلمان