بسم الله الرحمن الرحیم
.
مقدمه: اتحاد جماهیر شوروی کشوری بود که در سال 1922 در مرز های امپراتوری روسیه به وجود آمد و تا سال 1991 میلادی که دچار فروپاشی شد ، تداوم یافت. این کشور بر پایه نظریات سوسیالیستی و مارکسیتی اداره می شد و با آرمان هایی چون نفی مالکیت خصوصی و برقراری عدالت اجتماعی روی کار آمد. در این مطلب قصد داریم تا به شما بگوییم که اگر شما به عنوان یک شهروند در اتحاد جماهیر شوروی زندگی می کردید ، از چه مزایایی برخوردار می شدید و چه معایبی رو باید تحمل می کردید.
مزایا
مسکن رایگان
در اتحاد جماهیر شوروی تمامی کارگران و کشاورزان می توانستند صاحب مسکن باشند. چیزی به نام مالکیت خصوصی بر خانه ها وجود نداشت و بخش مسکن در دست دولت بود. کارگران هر کارخانه می توانستند به شورای کارخانه خود مراجعه کنند و درخواست مسکن نمایند. این شورا نیز در ابتدا آنها را در اقامتگاه های موقت ساکن می کرد و بین 1 تا 5 سال طول می کشید که یک واحد در آپارتمان به این کارگر داده شود. اندازه این خانه ها بسته به تعداد فرزندان و جمعیت هر خانواده بین 16 تا 80 متر بود. در مقابل حق برخورداری از مسکن ، دولت ماهانه 5 درصد از حقوق کارگران کسر می کرد که چیزی حدود 5 تا 10 روبل بود و هزیه آب و برق و گاز هم از روی همین 5 درصد کسر می شد. بعد از مرگ هم این مسکن ها به صورت ارثی قابل انتقال به فرزندان نبود و دولت شوروی آنها را تصاحب می کرد و در اختیار خانواده دیگری قرار می داد.
شغل برای همه
در اتحاد جماهیر شوروی تقریباً بیکاری وجود نداشت. زیرا نظام آموزشی بر اساس نیاز کشور طراحی شده بود و خود دولت بعد از فارغ التحصیلی دانشجویان ، شغل مرتبط با رشته اونها رو در اختیارشون قرار می داد. ضعف این سیستم این بود که گاهی در محل زندگی فرد نیازی به اون شغل وجود نداشت و دولت شخص رو برای شاغل شدن به هر نقطه ای از کشور که اداره می کرد ، می فرستاد و ممکن بود فرد برای همیشه از خانواده خود جدا شود. اگر هم کسی راضی به رفتن نمی شد یا به شغل خود علاقه نداشت و آن را انجام نمی داد ، به جرم تنبلی اجتماعی به اردوگاه های کار اجباری فرستاده می شد. با این حال همانطور کنه گفته شد ، دسترسی به شغل مرتبط با رشته تحصیلی عمدتاً میسر بود.
مواد غذایی رایگان
دولت شوروی مواد غذایی مختلف رو سهمیه بندی می کرد و این سهمیه به صورت رایگان در اختیار شهروندان قرار می گرفت. به طور مثال سهم یک خانواده ده سیب زمینی در ماه بود و آنها این ده سیب زمینی رو به رایگان دریافت می کردند. اگر شهروندان مواد غذایی بیشتری می خواستند ، باید با پول آن را خریداری می کردند. این مواد غذایی از کیفیت بسیار بالایی برخوردار بود ، گرچه از عدم تنوع رنج می برد و برند های گوناگون دیده نمی شد.
بهداشت و درمان و تحصیل رایگان
در اتحاد جماهیر شوروی بهداشت و درمان رایگان بود و شهروندان هزینه ای برای امور درمانی نمی پرداختند. هرچند که این نظام درمانی از کیفیت خیلی بالایی برخوردار نبود. تحصیل نیز برای شهروندان شوروی رایگان بود و البته نظام آموزشی بسیار سخت گیرانه بود و در هر بخش و رشته افرادی با صلاحیت رو عرضه می داشت.
ازدواج آسان
در اتحاد جماهیر شوروی بر اهمیت ازدواج تاکید می شد و از شهروندان خواسته می شد که در اسرع وقت ازدواج کنند. از طرفی طلاق در این کشور تقریباً غیر ممکن بود و نیاز به بررسی و تایید نهاد های گوناگون داشت. زن و مرد چه مجرد و چه متاهل باید شاغل می بودن و در کنار هم کار می کردند. البته برای نگهداری فرزندان توانایی گرفتن مرخصی هم وجود داشت.
نبود فاصله طبقاتی
در اتحاد جماهیر شوروی جز در بین طبقه حاکم و عموم مردم ، فاصله طبقاتی وجود نداشت. تمامی مردم فارغ از شغل و جایگاه اجتماعی خود در یک نوع مسکن زندگی می کردند ، یک نوع خودرو داشتند ، یک نوع غذا می خوردند و یک نوع زندگی می کردند. هرچند جامعه برای افرادی مانند پزشکان و معلمان احترام زیادی قائل بود.
ثابت ماندن تقریبی قیمت ها
در اتحاد جماهیر شوروی به واسطه نبود بخش خصوصی قیمت ها تقریباً ثابت باقی می ماند و بسیاری از کالاها در حدود 50 سال ، بدون تغییر قیمت باقی ماندند.
معایب
نبود آزادی های سیاسی
دولت شوروی هرگونه انتقاد و مخالفتی رو به سختی محکوم می کرد. حاکمان این کشور از مردم انتظار اطاعت صرف داشتند و حق مخالفت وجود نداشت. مخالفان در بهترین حالت به حبس ابد و کار اجباری در سیبری محکوم می شدن و در بدترین حالت محکوم به مرگ بودند. سازمان جاسوسی شوروی موسوم به کا گ ب بر تمامی محیط های شغلی ، تفریحی ، عمومی و خصوصی افراد نظارت داشت و کوچکترین نشانه شک بر انگیز را گزارش می کرد و عاقبت ترسناکی در انتظار فرد خاطی بود.
ممنوعیت دین
دولت شوروی به طور رسمی خودش رو مخالف با دین اعلام نکرد. اما در زمان این حکومت از انجام بسیاری از اعمال و اعیاد و مراسمات دینی جلوگیری به عمل می آمد. دولت شوروی نسبت به شخصیت ها و کنش ها و اماکن دینی حساس بود و بسیاری از مکان های مقدس رو نابود کرد.
اردوگاه های کار اجباری ، تداعی جهنم
یکی از مخوف ترین مکان های روی زمین ، اردوگاه های کار اجباری در اتحاد جماهیر شوروی بود. در این اردوگاه افراد محکوم شده به جرایم سیاسی و امنیتی ، به بیگاری گرفته می شدند. هوای سرد سیبری رو تحمل می کردند و در طول روز تنها یک بار حق استفاده از سرویس بهداشتی و آب اشامیدنی را داشتند. به همین دلیل هم بسیاری از افرادی که به این اردوگاه ها فرستاده می شدند ، اقدام به خودکشی می کردند.
نظارت بر تمامی جنبه های زندگی مردم
اتحاد جماهیر شوروی در تمامی جنبه های زندگی شهروندان خود نظارت داشت. به عنوان یک شهروند ، این حکومت بود که به شما می گفت چه چیزی بخورید ، چه کاری انجام دهید ، چه لباسی بپوشید ، چه تفریحی انجام دهید و به طور کلی ، چگونه زندگی کنید.