مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی با تاکید بر اینکه یکی از دلایل عمده وضعیت فعلی افزایش بیرویه تعداد بازنشستگان و کاهش نسبت بیمهگذاران به مستمریبگیران است، گفت: در گذشته نسبت بیمهگذاران به مستمریبگیران ۶ به یک بود، اما اکنون به دلایل مختلفی این نسبت به کمتر از ۳/۸ به یک رسیده و این موضوع سازمان را در معرض آسیبهای جدی قرار داده است.
مصطفی سالاری با اشاره به لزوم اصلاح فرمول محاسبه مستمری بازنشستگان، گفت: فرمول فعلی محاسبه مستمری بر اساس میانگین دو سال آخر کار است، اما این فرمول باعث میشود برخی افراد با افزایش حقوق در دو سال آخر، مستمری بیشتری دریافت کنند.
وی تاکید کرد: ما باید فرمول را به گونهای اصلاح کنیم که میانگین تمام سنوات کاری مبنای محاسبه قرار گیرد که این مساله مورد استقبال و تایید کارشناسان و حتی بیمهپردازان و بازنشستگان نیز هست.
وی با اشاره به برخی مقررات در حوزه فعالیت صندوق تامین اجتماعی به ویژه مسئله بازنشستگی زودهنگام و تعداد بالای بازنشستگیهای پیش از موعد گفت: در بسیاری از کشورها، بازنشستگی بر اساس سن و سنوات بیمهگذاری تعیین میشود، اما در ایران این موضوع به واسطه تصویب برخی قوانین و مقررات، دستخوش تغییراتی شده و به لحاظ اصول مدیریت صندوقهای بین نسلی، به درستی رعایت نشده است.
وی افزود: بسیاری از افراد با سن کم و حتی زیر ۴۰ سالگی بازنشسته میشوند و سپس به کارهای دیگر مشغول میشوند، در حالی که همچنان مستمری دریافت میکنند. این موضوع صندوق تأمین اجتماعی را به شدت تحت فشار قرار داده است.
سالاری با اشاره به موضوع مشاغل سخت و زیانآور و سنوات ارفاقی تصریح کرد: به واسطه رایزنیها و فشارهای مختلف در طول زمان، امروزه بیش از ۵۰ درصد بازنشستگان تأمین اجتماعی با سنوات ارفاقی و پیش از موعد بازنشسته شدهاند که خارج از قواعد و چارچوبهای محاسبات بیمهای است و این روند صندوق تأمین اجتماعی را در مسیر نادرستی قرار میدهد.
وی افزود: سازمان ماهانه حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان هزینه دارد، اما درآمد آن بسیار کمتر است و اگر این روند ادامه پیدا کند سازمان در آینده با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.