طرفداری تایمز | قیمت دلار آمریکا در بازار آزاد از 80 هزار تومان عبور کرد. این وضعیت نابسامان حاصل عوامل بلندمدت و کوتاهمدت است.
طبق روال روزهای گذشته امروز نیز نرخ ارز در بازارهای ایران وضعیت ناخوشایندی را تجربه کرد و با در پیش گرفتن سیر صعودی وارد کانال 80 هزار تومان شد. قطعا عواملی مثل تنشهای منطقه، روی کار آمدن ترامپ و روابط با آمریکا میتواند اصلیترین دلایل رسیدن ارزش ملی به این حال و روز باشد اما مسئله اینجاست که دولت پزشکیان نیز در پرواز ارزش واحد پول آمریکا در ایران، نقش زیادی را ایفا کرد.
حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در این رابطه میگوید:
هدف دولت از گران کردن ارز رسمی این بود که پنج میلیارد دلاری که از صندوق توسعۀ ملی گرفته را به بالاترین قیمت بفروشد و از این محل حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان و از جیب مردم درآمد کسب کند.
وی افزود:
سیاست تک نرخی کردن ارز بدون اجرای الزامات آن مثل اجرای قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، مبارزه با پولشویی و فرار سرمایه موفق نخواهد بود.
این اقتصاددان اضافه کرد:
ادعای اصابت نکردن ارز اشتباه است. کالای وارداتی مثل روغن که کامل ارز ۲۸۵۰۰ میگیرد، قیمتش ثابت مانده ولی مرغ تولید داخل که یک سوم هزینهاش با ارز ۲۸۵۰۰ و دو سوم با ارز نیمایی و آزاد، در صورت گران شدن ارز نیما و آزاد(حتی به فرض ثابت بودن ارز ترجیحی) هزینۀ تولیدش افزایش خواهد یافت.
آقای صمصامی همچنین بیان کرد:
ابتدای سال با حذف و گران کردن کالاهای مشمول ارز ۲۸۵۰۰، قیمتشان افزایش یافت. پس ادعای رانت در مورد آنها دروغ بود. هر هفته قیمت پایۀ محصولات بورس کالا با نرخ جدید نیما به روز میشوند. با جهش ارز رسمی توسط دولت، تا دو سه ماه آینده شاهد موج تورمی خواهیم بود.
طبق گفتههای صمصامی دولت با گران کردن نرخ ارز نیما به درآمدی هنگفت از جیب مردم دست یافت و با توجه به این مسئله ما تا ماههای آینده شاهد یک موج تورمی خواهیم بود.
عصر ایران نیز در رابطه با عبور نرخ ارز از 80 هزار تومان یادداشتی را نوشته است که در آن بیان شده اگرچه اقتصاد ایران بیمار است اما سیاست خارجی از آن بیمارتر است و با کاهش تنشها و تحریمها میتوان به طور فوری مرحمی روی زخمهای این اقتصاد بیمار گذاشت. عصر ایران همچنین در ادامه یادداشت خود با اشاره مستقیم به اظهارات نسنجیده عبدالناصر همتی مینویسد:
در واقع، علاوه بر دلایل زیرساختی و خارجی، یکی از دلایل افزایش قیمت دلار در روزهای اخیر، اظهارات نسنجیده سکاندار اقتصاد کشور است. جای تاسف دارد که فردی چون همتی که هم سابقه رسانه ای دارد و هم سال های سال در منصب های مهم اقتصادی بوده، حواسش نیست که کلمه کلمه حرف های یک مدیر اقتصادی و سیاسی، مورد توجه بازار قرار می گیرد و به صورت کاهش ، ثبات یا افزایش قیمت ها ترجمه عملی می شود.
گفتنی است، طبق پیشبینیهای انجام شده در حوالی سال 1400، نرخ دلار احتمالا تا پایان سال 1404 در صورت تداوم تحریمها به 110 هزار تومان خواهد رسید. باید دید که دولت پزشکیان چگونه میخواهد با وجود این اقتصاد بیمار و نرخهای سرسامآور کماکان به توجیه و دفاع از عملکرد خود بپردازد.